Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Příjmová situace a zaměstnanost starších osob v evropském kontextu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Příjmová situace a zaměstnanost starších osob v evropském kontextu"— Transkript prezentace:

1 Příjmová situace a zaměstnanost starších osob v evropském kontextu
Národní konvent ke stárnutí populace Socioekonomická situace a chudoba seniorů 12. dubna 2017

2 Míra ohrožení chudobou (65+)

3 Příjmová mezera chudobou ohrožených osob (65+) (rozdíl mezi průměrným příjmem osob ohrožených chudobou a hranicí ohrožení chudobou)

4 Relativní mediánový příjem (65+/0-64)

5 Celkový náhradový poměr (medián důchodových příjmů ve věku 65-74/mediánu výdělečných příjmů ve věku 55-59)

6 Míra zaměstnanosti ve věkové skupině 55 – 64 let

7 Míra zaměstnanosti ve věkové skupině 65+ let

8 Starší osoby jsou v ČR v porovnání s ostatními zeměmi EU
Shrnutí Starší osoby jsou v ČR v porovnání s ostatními zeměmi EU Výrazně méně ohroženy chudobou Příjmy ohrožených chudobou nejsou příliš vzdáleny od hranice ohrožení chudobou Příjmy starších osob ve vztahu ke zbytku populace jsou nižší (ČR se nachází v prostřední třetině mezi ostatními zeměmi EU) Zaměstnanost starších osob je v zásadě průměrná

9 Vyvolaná debatou nad snížením tempa zvyšování důchodů
Studie CERGE EI Vyvolaná debatou nad snížením tempa zvyšování důchodů Analyzované scénáře (zaostávání tempa růstu průměrného důchodu za růstem čistých příjmů na hlavu všech domácností) Scénář A – 0 p.b. Scénář B – 2 p.b. Scénář C – 4 p.b. Scénář D – 6 p.b. Scénář E – 8 p.b.

10 Počty a podíly osob žijících v typických domácnostech starších lidí pod relativní hranici chudoby a odhady nárůstu počtu osob těchto domácností, kteří mohou v důsledku sníženého tempa valorizací spadnout pod relativní hranici chudoby (CERGE EI – 2010)

11 Projekce podílu starších osob ohrožených chudobou

12 Závěr K tomu, aby domácnost důchodců nebyla ohrožena chudobou musela mít v roce 2015 příjem vyšší než Kč měsíčně u jednočlenné domácnosti Kč měsíčně u dvojčlenné domácnosti Modely indikují, že by míra ohrožení chudobou u důchodců mohla v budoucnu významněji růst Prováděné změny ve způsobu zvyšování důchodů mohou tento trend zmírnit, ale pravděpodobně nikoliv zvrátit Studie CERGE z roku 2012 ukazuje, že změny v relativní výši důchodů mohou mít výrazný vliv na míru ohrožení chudobu, přičemž nejvýznamněji by dopadly do jednočlenných domácností důchodců mužů, naproti tomu dopad u domácnosti dvojice důchodců je pozorovatelný až při výrazně změně relativní výše důchodu


Stáhnout ppt "Příjmová situace a zaměstnanost starších osob v evropském kontextu"

Podobné prezentace


Reklamy Google