Terénní program: zdravotně sociální pomoc DROM, romské středisko Bratislavská 41, 602 00 Brno tel: 545 211 576, fax: 545 574 346

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podzimní adiktologická konference
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
SLUŽBA MENTOR Sdružení pro probaci a mediaci v justici, o.s.
TERÉNNÍ PROGRAM BABYLON
Poslání Intervenčního centra
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Zákon o sociálních službách
Stacionární terénní práce ve Věznici Jiřice Občanské sdružení Semiramis.
Cíle o.s. SANANIM Poskytování profesionální pomoci a léčby problémovým uživatelům návykových látek Poskytování pomoci a léčby ve všech fázích rozvoje.
Plán rozvoje sociálních služeb Milevsko Ing. Michaela Švehlová Tato akce byla financována Evropskou unií, státním rozpočtem České republiky a Jihočeským.
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Terénní sociální práce
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Integrace romské komunity v Moravskoslezském.
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
Krátké představení vyhlášených výzev oblasti podpory 3. 1 a 3
Dlouhodobý projekt podpory rodin. Prezentace služby Ambulance Rokycany adresa: Svazu bojovníků za svobodu 68: pondělí: 7:30 – 18:00 úterý:7:30 – 18:00.
Vznik  jeden z výstupů projektu „Vytvoření střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Prostějově“  realizace byla zahájena  v pěti.
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
Evropský sociální fond a podpora zaměstnávání
Pracovní skupina III Osoby v krizi a osoby ohrožené sociálním vyloučením.
Komunitní terénní centrum Psychiatrické nemocnice Bohnice
Sociální služby poskytované ohroženým rodinám (na příkladu Slezské diakonie)
Metodika výzkumu užívání návykových látek mezi mládeží v sociálně vyloučených lokalitách – pilotní ověření SocioFactor s.r.o. Chopinova 523/ Ostrava.
Setkání s poskytovateli sociálních služeb –
ZD - změny, registrace Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
PŘEDSTAVUJEME Fond ohrožených dětí je občanské sdružení na pomoc týraným, zanedbávaným, zneužívaným opuštěným nebo jinak sociálně ohroženým dětem, s působností.
Prevalence obezity v dětském věku – nové výsledky
ADVAITA, o. s. MUDr. David Adameček.
Produkt : Vzdělávání a metodika práce poradců pro zaměstnanost Rozvojové partnerství 0002 Mikrobus.
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Mgr. Štěpánka Vojtěchovská
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Ostrava Pilotní projekty v IOP „Integrovaný přístup k řešení romské problematiky v sociálně vyloučených lokalitách“
Preventivní programy v ordinaci PLDD
Podpora integrace příslušníků sociálně vyloučených romských lokalit v Pardubickém kraji II Registrační číslo CZ.1.04./3.2.00/B
O.s. PREVENT působí v Jihočeském kraji od roku 1999 na poli protidrogové prevence a vzdělávání. Zastřešuje několik zařízení a projektů. Mezi jinými i Kontaktní.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
„ WORKSHOP „Terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách Moravskoslezského kraje – práce se závislými klienty“ Vyhodnocení a shrnutí výstupů.
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Věra Kernová Doc. MUDr. Lumír Komárek, CSc. Státní zdravotní ústav Praha.
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
Domácí ošetřovatelská péče. Domácí ošetřovatelskou péčí je zdravotní péče poskytovaná pacientům v jejich sociálním prostředí. Na základě doporučení: 
„Šance pro děti v ohrožení na Vysočině.“ Příspěvek na konferenci Třebíč, dne 14.října 2014.
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji a jeho návaznost na plány komunitní plány na místní úrovni setkání k zahájení tvorby Komunitního.
Intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím Ostrava © Bílý kruh bezpečí, o. s.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Republikový výbor pro prevenci kriminality 26. května Zpráva o stavu romské menšiny Metodika naplňování Strategie romské integrace 3.Dotace.
FARNÍ CHARITA LITOMYŠL Sídlo: Bělidla 392, Litomyšl.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Odbor sociální péče Magistrátu města Brna Helena Krištofová
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Terénní programy pro Liberecký Kraj K-centrum Liberec K-centrum Česká Lípa Protidrogový program v penitenciárních zařízeních.
Sociálně vyloučení jako cílová skupina terénních sociálních služeb
Investiční záměr Zlínského kraje Veřejné projednání obec Loučka
Okruhy činnosti práce sestry v ordinaci PL
Terénní programy.
Sociální práce v praxi Oblasti působení soc. pracovníků
AUTOR: Blanka Petlánová
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Sociálně aktivizační služby
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Transkript prezentace:

Terénní program: zdravotně sociální pomoc DROM, romské středisko Bratislavská 41, Brno tel: , fax: Mgr. Ivana Šimíková

Vznik služby  září 2005 – srpen 2007: pilotní projekt SASTIPEN ČR – Zdravotně sociální pomocníci v sociálně vyloučených lokalitách  financování: ze zdrojů OPRLZ ESF  18 ZSP

Současná situace  září 2007 – prosinec 2007: projekt Zdravotně sociální pomocníci v sociálně vyloučených lokalitách  financování: ze zdrojů Programu předcházení sociálního vyloučení v romských komunitách a odstraňování jeho důsledků 2007 RVZRK a MPSV  12 ZSP

Aktuální působnost zdravotně sociálních pomocníků 1212Celkem 2 2Hradec Králové Králové-Hradecký 5 4 1Javorník1Prostějov1Olomouc1JeseníkOlomoucký 4 1 1VsetínZlínský 3 2 2BřeclavJihomoravský 2 3 1Orlová1Bruntál1KarvináMoravskoslezský 1 Počet ZSP v kraji Počet ZSP Lokalita 4 Počet ZSP Lokalita 3 Počet ZSP Lokalita 2 Počet ZSP Lokalita 1 Kraj

Zdravotně sociální pomoc jako sociální služba  od srpna 2007 je služba registrována u Krajského úřadu Jihomoravského kraje  je podána žádost o akreditaci Vzdělávacího programu pro zdravotně sociální pomocníky udělovaná MPSV pro oblast kvalifikačního vzdělání pracovníků v sociálních službách (v celkovém rozsahu 160 vyučovacích hodin)

Cílová skupina služby  jednotlivci či rodiny u nichž hrozí ohrožení zdraví v důsledku: - rizikového chování - nedostatku informací - nedostupností zdravotní péče apod. se zaměřením na tzv. vyloučené lokality, které jsou obývány zejména příslušníky romské komunity

Východiska poskytování služby  nemůžeme se opřít o detailní statistickou analýzu zdravotního stavu romské komunity, ale na základě expertních stanovisek usuzujeme na sociální vyloučení v oblasti zdraví  statisticky doložená je nižší střední délka života oproti majoritní populaci (vycházející z údajů před r. 1989)

Expertní zkušenosti hovoří dále o:  vyšším výskytu epidemiologických a parazitárních onemocnění  rizikovém životním stylu (kouření, těhotenství v nízkém věku, krátké období kojení)  nevhodných stravovacích zvyklostech (tuky a sacharidy na úkor bílkovin, zeleniny a ovoce)  nedostatečné prevenci (zubní, gynekologické)  neléčení nemocí

Předpokládané příčiny  Nedostatek informací  Nedůvěra v instituce  Neschopnost komunikace s lékaři  Nízký životní standard, podmínky  Horší dostupnost zdravotních služeb

Cíle služby  informování cílové skupiny o zdravotních rizicích a možnostech prevence  překlenutí bariéry mezi univerzálním poskytováním zdravotnických služeb a mezi potřebami obyvatel vyloučených lokalit  snaha o zlepšení přístupu cílové skupiny ke zdravotnictví a k vlastnímu zdraví

Náplň práce ZSP  Aktivní vyhledávání osob či skupin, u nichž hrozí ohrožení zdraví  Prevence  Osvěta  Motivace k méně rizikovému životnímu stylu  Poradenství  Asistence cílové skupiny na individuální úrovni  Zprostředkování kontaktu cílové skupiny s institucemi působícími ve zdravotní oblasti

Základní typologie problémů  Osvěta v oblasti zdravého životního stylu  Pomoc při řešení zdravotních problémů a jejich prevence  Zprostředkování informací z oblasti zdraví a kontaktů na zdravotnické instituce

Osvěta v oblasti zdravého životního stylu  zdravá výživa  omezování kouření  snižování nadváhy atp.

Pomoc při řešení zdravotních problémů a jejich prevence  očkování  preventivní prohlídky  návštěvy lékaře  pomoc při zajištění potřebných vyšetření  doprovod k lékaři  vysvětlování informací  motivace k léčbě atp.

Nejčastější problémy  gynekologická prevence  antikoncepce  těhotenství a mateřství  péče o děti  stomatologická prevence a péče u dětí  alergie  hygiena  epidemie, infekce  výživa, nadváha  vyřizování léčebných pobytů  domácí násilí  drogová závislost

Zprostředkování informací z oblasti zdraví a kontaktů na zdravotnické instituce  pomoc s vyhledáním lékaře a registrace u lékaře  problematika zdravotních pojišťoven  osvěta a poradenství  pomoc při zajištění kompenzačních pomůcek, ID atp.

Dosavadní výstupy činnosti ZSP 1doprava k lékaři 100celkem 4ID, ZTP, kompenzační pomůcky 6antikoncepce 6návykové látky 7gynekologické problémy 7zubní péče 8infekce, epidemie % recepty, léky těhotenství léčebný režim sexuální výchova hygiena sterilizace problematika očkování zdravá výživa, životospráva

Dosavadní výstupy činnosti ZSP 63asistence 100celkem 26doprovod 11základní poradenství %metoda

Děkuji za pozornost! Mgr. Ivana Šimíková koordinátorka projektu DROM, romské středisko Bratislavská 41, Brno tel: , fax: