(kanalizační přípojky)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Uzavírání veřejnoprávních smluv
Advertisements

Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
Mgr. Emílie Trakalová Novela vyhláška č. 432/2001 Sb. Milín, 30. listopadu - 2. prosince 2011.
Provázanost stavebního zákona a o vodovodech a kanalizacích
KANALIZACE A VODOVOD V OBCI SIBŘINA KANALIZAČNÍ PŘÍPOJKY
DOSTAVBA KANALIZAČNÍ SÍTĚ A KANALIZAČNÍ PŘÍPOJKY
KANALIZAČNÍ PŘÍPOJKY Moravská Třebová - projekt odkanalizování Udánek, Sušic, Boršova a modernizace ČOV.
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
DOTACE MŠMT Investice 2011.
V souvislosti s množícími se snahami o stanovení dešťových kanalizací kanalizacemi pro veřejnou potřebu dle ust. § 1 odst. 4 zákona o vodovodech a kanalizacích.
1 Daň z nemovitostí a místní poplatky jako finanční zdroj obcí a měst Alena Holmes Zdeňka Jirásková Odbor – Majetkové daně, daň silniční, poplatky a oceňování.
Novela energetického zákona a teplárenství. Evropská legislativa a teplárenství EU nemá žádnou ucelenou směrnici týkající se teplárenství Novela energetického.
Vypouštění odpadních vod do vod podzemních Mgr. Emílie Nedvědová odbor ochrany vod.
Komunální odpadní vody a kaly
Dotace obcím v oblasti vodního hospodářství z rozpočtu kraje Vysočina : 1.Fond Vysočiny - grantový program „Čistá voda 2008“ 2.Dotace na drobné vodohospodářské.
Pro MAS projekty (období 2007 – 2013) Státní zemědělský intervenční fond, Ministerstvo zemědělství.
Podpora vodohospodářské infrastruktury v obcích Zlínského kraje Zlín Lenka Gregorová.
Novostavba rodinného domu
Registrace poskytovatelů sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví MHMP.
PŽP 9 Právní úprava ochrany vod. Ochrana vod v mezinárodním právu Z důvodu regionálního či lokálního významu předmětu ochrany ve světovém měřítku nejsou.
Dešťové kanalizace a využití § 1 odst. 4 Za jakých podmínek může vodoprávní úřad stanovit, že se zákon o vodovodech a kanalizacích vztahuje i na kanalizace.
Developerské projekty Dopravní infrastruktura
Integrovaná střední škola, Slaný
Systém kontrolní činnosti SEI
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
Výklad č. 84 č.j. 2551/ Společná řízení  k § 115 odst. 11 vodního zákona a § 140 správního řádu.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Odpadní vody Vodní právo PVPI.Průchováteze Podzim 2011.
Úvod do zvláštní části správního práva Správa na úseku živnostenského podnikání Pro bakaláře.
Mgr. Emílie Nedvědová odbor ochrany vod Právní předpisy v oblasti ochrany podzemních vod před znečištěním.
Zhodnocení nového stavebního zákona po roce účinnosti Bakalářská práce.
Kanalizace – kdy bude??? Povolovací, přípravný a realizační proces kanalizace Martin Exner, starosta obce Nová Ves Nová Ves
 projektová dokumentace pro územní řízení 2009  žádost o vydání územního rozhodnutí září 2010  vydání územního rozhodnutí srpen 2011  nabytí právní.
Z Á K O N, kterým se upravují některé otázky související s poskytováním plnění spojených s užíváním bytů nebytových prostor v domě s byty, (sněmovní tisk.
JAK DÁL V ČIŠTĚNÍ ODPADNÍCH VOD V MALÝCH OBCÍCH PROČ? Listina základních práv a svobod: Čl. 35 (1,2,3)-právo na příznivé životní prostředí a právo na včasné.
Informační leták Obce Stanoviště o domovních kanalizačních přípojkách Zde uvádíme společnosti, které nabídly služby občanům při vybudování gravitačních.
PRÁVA A POVINNOSTI VLASTNÍKA MÍSTNÍCH KOMUNIKACÍ (dle zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, v platném znění)
Novela zákona o vodovodech a kanalizacích Ing. Jiří Duda Ing. Vladimír Chaloupka Odbor vodovodů a kanalizací Ministerstvo zemědělství ČR VAKINFO 2012 –
Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Olomouckého kraje (PRVKOK)
Prioritní osa 1, Specifický cíl 1.1; 1.2
Zneškodňování odpadních vod v malých obcích
Stav odkanalizování v obcích Zlínského kraje Odbor životního prostředí a zemědělství Ing. Dana Zápecová vedoucí oddělení vodního hospodářství Duben.
TLAKOVÁ KANALIZACE KLY – TUHAŇ HOŘENÍ VINICE
Vysoká škola technická a ekonomická Ústav technicko-technologický
Dotační program vodohospodářské infrastruktury
Možnosti dotací na řešení zásobování pitnou vodou
Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Kraje Vysočina
Tel , Problematika zaměstnávání zahraničních pracovníků z pohledu inspektorátu práce Mgr. Dagmar Lahresová.
Seminář MZe pro vodoprávní úřady Skalský Dvůr, 19. –
Dotace Kraje Vysočina v oblasti vodního hospodářství
ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY (ÚAP)
Novela vyhlášky č. 428/2001 Sb..
Kanalizační Přípojky F-M
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Stavební právo.
Místní poplatky Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Novela zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích (dále jen „ZMP“) s účinností od 1. 7.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) I. část
Ing. Miloslava Melounová
ROČNÍ SEMINÁŘ PRO VODOPRÁVNÍ ÚŘADY SKALSKÝ DVŮR
Legislativní otázky (část 2) Mgr. Hana Nenutilová Ing. Jan Slavík, Ph
Kontroly výkonu přenesené působnosti v oblasti editace dat RÚIAN
Připojení nemovitostí Dolina a Svaté
BERNARDOV - ČOV A TLAKOVÁ KANALIZACE
Právní aspekty domovních a malých ČOV
INFORMACE OBČANŮM O GRAVITAČNÍ A TLAKOVÉ KANALIZACI
Stavební legislativa – možnosti zefektivnění přípravy staveb
Informace stavebníkům před proJEKTOVÁNÍM kanalizačních přípojek
Základní práva a povinnosti vlastníků a provozovatelů VaK
Výzva č. 3 MAS Nad Prahou – IROP – Místa setkávání a řešení krizí
Transkript prezentace:

(kanalizační přípojky) Město M.Třebová- odkanalizování Udánek, Sušic, Boršova a modernizace ČOV (kanalizační přípojky) VHOS, a.s., útvar PRV 28.4.2011

Povinnosti vlastníků nemovitostí Vychází z následujících zákonů: • Zákon č. 254/2001 Sb. ve znění pozdějších zákonů- Zákon o vodách • Zákon č. 274/2001 Sb. ve znění pozdějších zákonů- Zákon o vodovodech a kanalizacích, včetně prováděcí vyhlášky č. 428/2001 Sb. • Zákon č. 183/2006 Sb. ve znění pozdějších předpisů – Zákon o územním plánování s stavebním řádu (stavební zákon) 2

Zákon o vodách č. 254/2001 Sb. ukládá všem majitelům domů zabezpečit nezávadnou likvidaci odpadních vod. V zásadě platí, že jiné typy staveb než bezodtoková jímka na vyvážení, domovní čistírna odpadních vod, respektive kanalizační přípojka do veřejné kanalizace, nejsou v současnosti povolovány. Při jakýchkoli úpravách nemovitostí je stavební úřad nucen postupovat dle těchto zásad. POZOR: Zákon č.254/2001 ukládá, že povolení nakládání s vodami je třeba k vypouštění odpadních vod do vod povrchových nebo podzemních. Novelou vodního zákona č. 20/2004 Sb., byla k 1. lednu 2008 ukončena platnost všech stávajících povolení k vypouštění odpadních vod do vod povrchových nebo podzemních, která nabyla právní moci do 31.12.2001. Ti, kteří si nestihli vyřídit prodloužení platnosti stávajícího povolení a chtějí dál vypouštět odpadní vody v souladu se zákonem, by si měli vyřídit povolení nové. V případě čištění odpadních vod ve stávajícím septiku, bude třeba pro vydání nového povolení stávající čištění vylepšit, například osazením zemního filtru nebo biofiltru za septik. Osazení filtru za septik je z pohledu legislativy změna stavby vodního díla, která vyžaduje stavební povolení. 3

Zákon o vodách č. 254/2001 Sb. ukládá všem majitelům domů zabezpečit nezávadnou likvidaci odpadních vod. V zásadě platí, že jiné typy staveb než bezodtoková jímka na vyvážení, domovní čistírna odpadních vod, respektive kanalizační přípojka do veřejné kanalizace, nejsou v současnosti povolovány. Při jakýchkoli úpravách nemovitostí je stavební úřad nucen postupovat dle těchto zásad. Dle zákona č. 274/2001 Sb. o vodovodech a kanalizacích ve znění pozdějších novel (§3 odst. 8) může obec v přenesené působnosti rozhodnutím uložit vlastníkům stavebního pozemku nebo staveb, na kterých vznikají nebo mohou vznikat odpadní vody, povinnost připojit se na kanalizaci v případech, kdy je to technicky možné. Vlastník kanalizace má právo dle zákona č. 274/2001 Sb. (§ 8 odst. 11) na úplatu za odvádění odpadních vod, pokud ze smlouvy uzavřené podle odst. 2 s provozovatelem nevyplývá, že stočné se platí provozovateli kanalizace (§ 20). Právo na stočné vzniká okamžikem vtoku odpadních vod do kanalizace. Stočné je úplatou za službu spojenou s odváděním a čištěním, případně zneškodňováním odpadních vod. Není-li množství vypouštěných odpadních vod měřeno přímo, předpokládá se, že odběratel, který odebírá vody z veřejného vodovodu, vypouští do kanalizace takové množství, které podle zjištění na vodoměru odebral s připočtením množství vody získané z jiných zdrojů. Takto získané množství odpadních vod je podkladem pro vyúčtování stočného. Provozovatel se s odběratelem může dohodnout na způsobu měření (výpočtu množství vod odebraných z jiného zdroje - odborný propočet podle směrných čísel roční potřeby vody uvedených v příloze č. 12 k vyhlášce č. 428/2001 Sb., kterou se provádí zákon o vodovodech a kanalizacích). Jestliže není obytná stavba napojena na splaškovou kanalizaci nebo domovní čistírnu odpadních vod, ale pouze na žumpu či jiné předčisticí zařízení, je vlastník takové stavby povinen zajistit zákonnou likvidaci odpadních vod – tedy jejich odvoz na centrální čističku odpadních vod (ČOV). Jakékoli jiné nakládání s odpadní vodou (hnojení, vypouštění do vsaku či do dešťové kanalizace) je v rozporu se zákonem. Fyzické osobě (občanovi) hrozí pokuta až do výše do 50 000 Kč, právnické osobě a fyzické oprávněné k podnikání (podnikateli) může být uložena pokuta až do výše 10 000 000 Kč. 3

Jak postupovat při zřizování kanalizační přípojky ? zajistit vypracování PD zajistit písemný souhlas s napojením kanalizační přípojky od provozovatele zajistit vydání povolení ke stavbě kanalizační přípojky vyplnit str.č. 1 žádosti o zřízení kanalizační přípojky a zaslat kopii této žádosti na útvar PRV VHOS, a.s. uzavřít „Smlouvu o dodávce vody a odvádění odpadních vod“ v zákaznickém centru VHOS, a.s. vybudovat kanalizační přípojku, napojit se na veřejnou kanalizaci a přípojku digitálně zaměřit přizvat zástupce provozovatele před záhozem ke kontrole napojení a uložení potrubí přípojky při kontrole napojení odevzdat zástupci provozovatele vyplněnou žádost o zřízení kanalizační přípojky (str. č. 2)-informace o vybudované přípojce 4

Žádost o zřízení kanalizační přípojky 1

Detail vyplněné žádosti Str. 1 5

Detail vyplněné žádosti Str. 2 5

Kontakty Žádost o zřízení kanalizační přípojky-útvar PRV: Dana Mikulková pevná linka: 461 357 144 mobil: 606 095 149 e-mail: d.mikulkova@vhos.cz • • Smlouva o dodávce vody a odvádění odpadních vod-zákaznické centrum: Alena Hrubá pevná linka: 461 357 156 e-mail: a.hruba@vhos.cz • Kontrola napojení-provoz M.Třebová, pracoviště ČOV M.Třebová: Martin Šibor pevná linka: 461 311 922 mobil: 602 113 642 • Kontrola digitálního zaměření-útvar TEC: Daniel Polák pevná linka: 461 357 136 mobil: 602 501 542 e-mail: d.polák@vhos.cz 6

Děkuji za pozornost Dana Mikulková kontakt: 461 357 144, 606 095 149 d.mikulkova@vhos.cz