Sociálně právní ochrana dětí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název vzdělávacího materiálu
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Mgr. Lenka Ludvíková Mgr. Eva Kuzbová Magistrát města České Budějovice
Rozzuřená fúrie aneb Práva dětí a skautský program
SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANA DĚTÍ
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_10.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Odpovědnost školy v oblasti rizik. Druhy odpovědnosti odpovědnost za škodu –škoda na zdraví, jiná nemajetková újma, škoda na majetku odpovědnost za přestupek.
Oddělení ústavní a ochranné výchovy - Činnost resortu vnitra v oblasti práce s rizikovými a ohroženými dětmi a mladými lidmi. - Pohled na téma v kontextu.
Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc
Právní úprava náhradní rodinné péče
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociálně právní ochrana dětí
Životní podmínky osob s PAS – poznatky ochránce Petra Zdražilová, Praha, 6.listopadu 2014 Petra Zdražilová / 6. listopadu, © Copyright Veřejný ochránce.
Kurz pro výchovné poradce Právní rámec výkonu poradenské činnosti
Činnost orgánu sociálně-právní ochrany dětí (dále jen „OSPOD“)
„Když pomáháme rodině, uzdravujeme svět“ (Virginie Satirová) Zavedení supervize pro pracovníky oddělení sociálně-právní ochrany dítěte, kontraktování.
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Nařízení Brusel II Nařízení Rady č. 2201/2003 o příslušnosti a uznávání a výkonu rozhodnutí ve věcech manželských a ve věcech rodičovské zodpovědnosti.
Působnosti a mezioborová spolupráce v rámci náhradní rodinné péče Mgr
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03B19_Rodinné_právo AutorIng. Věra Štverková Období vytvořeníDuben.
Sociální patologie SCPT SCPA
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření23.
Prezentace OSPOD Městského úřadu Jilemnice 26. listopadu 2014
Rodinné právo II Milana Reichlová.
Prezentace OSPOD Městského úřadu Jilemnice 28. srpna 2014
1 Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _.
SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANA DĚTÍ
INTERVENCE STÁTU DO RODINNĚPRÁVNÍCH VZTAHŮ © Radovan Dávid, 2012.
Petra Marušáková Dita Pelantová VSRR, 1.ročník
PORUČENSTVÍ © Radovan Dávid, 2012.
OPATROVNICTVÍ © Radovan Dávid, 2012.
Práva a povinnosti rodičů a dětí
Náhradní rodinná péče -NRP
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Základy rodinného práva Sociálně-právní ochrana dětí
INSTITUTY NÁHRADNÍ PÉČE O DÍTĚ PŘEHLED, VÝZNAM, ÚČEL DÍTĚ JE NEODDĚLITENÁ SOUČÁST PŘIROZENÉ RODINY © Zdeňka Králíčková, 2012.
Rodinné právo Otázky manželství Vztahy mezi rodiči a dětmi Vztahy vznikající při NRP Zákon o rodině Zákon č. 94/1963 Sb. v platném znění.
Registrační číslo: CZ.1.07/2.4.00/ SOCIÁLN Ě -PRÁVNÍ OCHRANA D Ě TÍ POHLEDEM OLOMOUCKÉHO KRAJE.
Úvod do problematiky domácího násilí v kontextu činnosti OSPOD Brno, 7. dubna 2016.
Úmluva o právech dítěte, sociálně právní ochrana.
Sociálně právní ochrana dětí Historický vývoj SPO (chudinská péče, sirotčí pokladny, okresní komise pro péči o mládež …) Současná úprava – zákon č. 359/1999.
Sociálně právní ochrana dětí Úvod do SP ZS 2015 M. Vorlová Úvod do SP ZS 2015 M. Vorlová.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
 mezinárodní právní dokument  vymezuje pouze práva dítěte (občanská, politická, ekonomická, sociální a kulturní), nedefinuje jeho povinnosti, není zmíněna.
ZÁŠKOLÁCTVÍ.  Záškoláctví je jedním ze závažných problémů, které musí školství řešit.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_12_ Odvětví práva Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Zákon o rodině Vztahy mezi rodiči a dětmi Rodičovská zodpovědnost = souhrn práv a povinností: při péči o nezletilé dítě při zastupování nezletilého dítěte.
Možnosti a činnost kurátora pro děti a mládež, výchovná opatření TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Informace MPSV ČR k postupu orgánu sociálně-právní ochrany dětí v případech záškoláctví (Č.j. 2014/ ze dne 14.března 2014)
Práva a povinnosti mezi manželi
Intervence u dětí v riziku PCH, dětí s PCH - ústavní a ochranná výchova (ÚV, OV) Věra Linhartová, jaro 2012.
Občanskoprávní rámec problematiky domácího násilí
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
Sociálně-právní ochrana dětí 25. listopadu 2009
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Přehled opatření uložených za spáchání trestného činu (provinění)
Opatrovnictví a poručenství 2. prosince 2009
Práva LGBTI osob Vojtěch Pospíšil Oddělení rovného zacházení
Sociální práce v praxi Oblasti působení soc. pracovníků
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
OCHRANNÁ VÝCHOVA © Radovan Dávid, 2012.
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Marcela Kanisová, NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_Základní lidská práva TÉMA:
18 let zkušeností s mezinárodním osvojením
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Transkript prezentace:

Sociálně právní ochrana dětí Úvod do sociální práce ZS 2012

Ochrana práv dětí   Ochrana rozsáhlého souboru práv a oprávněných zájmů dítěte Zakotvení v různých právních odvětvích a právních předpisech různé právní síly Oblasti : rodinně právní, sociální, školská zdravotnická, občanskoprávní, trestní, atd. Listina základních práv a svobod Úmluva o právech dítěte

Sociálně právní ochrana dětí Zajištění práva dítěte na : život, příznivý vývoj, rodičovskou péči a život v rodině, na identitu dítěte, svobodu myšlení, svědomí, náboženství, na vzdělávání, zaměstnávání, na ochranu před tělesným a duševním násilím, zanedbáváním, zneužíváním, vykořisťováním

Principy SPOD Nejlepší zájem, prospěch a blaho dětí Spoluúčast dítěte Týká se všech dětí není přípustná jakákoliv diskriminace Odpovědnost státu za ochranu práv dětí nenahrazuje rodičovskou zodpovědnost Stát nezasahuje do postavení rodičů, nejsou-li práva nebo vývoj dítěte ohroženy

ucelený systém, fungující v systému práva ČR s dlouholetou tradicí zákonem č. 359/1999 Sb. o sociálně právní ochraně dětí získala tato oblast samostatnou právní úpravu důraz na preventivní působení a ochranu dětí před SPJ cílem SPOD je též působení na rodinu a sanace rodin prostor pro působení NNO

Legislativní zakotvení Zákon č. 359/1999 Sb., o sociálně právní ochraně dětí ( v platném znění) Ústava ČR Listina základních práv a svobod (čl. 32) Úmluva o právech dítěte Zákon č. 94/1963 Sb. , o rodině, v platném znění další související předpisy (např.): Zákon č. 218/2003 Sb. o soudnictví ve věcech mládeže) Zákon č. 109/2002 Sb. o výkonu ústavní nebo ochranné výchovy ve školských zařízeních a preventivně výchovné péči ve školských zařízeních (v platném znění) atd…………..

Úmluva o právech dítěte dokument OSN, mezinárodní smlouva děti jsou plnohodnotné lidské bytosti s vlastním myšlením a názory dětství má nárok na zvláštní péči a pomoc v ČR od 1. 1. 1993 součástí právního řádu má vyšší právní sílu než ostatní zákony závazná pro všechny orgány a občany

Práva dětí jsou formulována celkem ve 41 článcích (např.) : definice dítěte, přednostní zájem dítěte, právo na jméno a státní příslušnost, rodičovské vedení a rozvoj dětských schopností, právo žít s oběma rodiči a oddělení od rodičů, právo na ochranu soukromí, ochranu před násilím a zanedbáváním, ………………….

Zákon o rodině (zákon č. 94/1963 Sb. , o rodině) Vztahy mezi rodiči a dětmi Rodičovská zodpovědnost souhrn práv a povinností při péči o nezl.dítě, především péče o jeho zdraví,tělesný, citový, rozumový a mravní vývoj ,při zastupování nezl. dítěte a při správě jeho jmění

Povinnosti a práva rodičů rodiče : povinnost důsledně chránit zájmy dítěte povinnost řídit jednání dítěte a dohlížet nad ním s ohledem na na stupeň jeho vývoje právo užít přiměřené výchovné prostředky, nesmí být dotčena důstojnost dítěte, ohroženo jeho zdraví nebo vývoj (tělesné tresty)

Povinnosti a práva dětí právo na vlastní názor (podle schopnosti posoudit obsah opatření , která se dítěte týkají, právo na informace, být slyšeno a vyjadřovat se k rozhodnutím ) povinnost pomáhat svým rodičům povinnost přispívat na úhradu společných potřeb rodiny, pokud má vlastní příjem rozhodující úlohu ve výchově dětí mají rodiče dítě je povinno své rodiče ctít a respektovat možnost střetu zájmů mezi rodiči a dítětem při právních úkonech, žádný rodič nemůže dítě zastupovat (kolizní opatzrovník)

Výchovná opatření napomenutí dohled omezení pozastavení, omezení nebo zbavení rodičovské zodpovědnosti ústavní výchova

Zákon o sociálně právní ochraně dětí Zákon č. 359/1999 Sb. (v platném znění) ochrana oprávněných zájmů dítěte, včetně ochrany jeho jmění působení směřující k obnovení narušených funkcí rodiny

Na které děti se SPOD vztahuje ? Děti, jejichž rodiče zemřeli, neplní povinnosti nebo zneužívají práva plynoucí z rodičovské zodpovědnosti Děti s výchovnými problémy (např. záškoláctví, útěky z domova, požívání alkoholu, drog) Děti, které spáchaly trestný čin (nebo čin jinak trestný, trestní zodpovědnost)

Děti, na kterých byl spáchán trestný čin ohrožující život, zdraví, svobodu, lidskou důstojnost, mravní vývoj, jmění Děti, které jsou ohroženy násilím mezi rodiči Děti, které jsou žadateli o azyl a odloučené od rodičů Pokud tyto skutečnosti trvají po takovou dobu nebo jsou takové intenzity, že nepříznivě ovlivňují vývoj dětí nebo jsou anebo mohou být příčinou nepříznivého vývoje dětí.

Kdo SPOD zajišťuje ? orgány sociálně-právní ochrany, jimiž jsou : a) krajské úřady, b) obecní úřady obcí s rozšířenou působností, c) obecní úřady, d)ministerstvo (MPSV ) a Úřad.pro mezinárodněprávní ochranu dětí

Sociálně-právní ochranu dále zajišťují : a) obce v samostatné působnosti, b) kraje v samostatné působnosti, c) komise pro sociálně-právní ochranu dětí, d) další právnické a fyzické osoby, jsou-li výkonem sociálně-právní ochrany pověřeny

Sociální (terénní) pracovníci OSPOD rodiny, které o děti řádně nepečují (nemohou, nechtějí, nejsou schopni) kolizní opatrovnictví (rozhodování o změně výchovy, výživném, výchovných opatřeních) Sociální kurátoři pro děti a mládež děti a mladiství s výchovnými problémy, mladiství a nezletilí pachatelé trestné činnosti (popř. přestupků).

Oprávnění a povinnosti v rámci SPOD Každý je oprávněn upozornit na závadné chování dětí jejich rodiče. Každý je oprávněn upozornit orgán SPOD na skutečnost, že došlo k porušení nebo zneužití rodičovské zodpovědnosti nebo na další situace, kdy dochází k ohrožení dětí. (mlčenlivost)

Dítě má právo požádat orgány SPOD a další zařízení (např Dítě má právo požádat orgány SPOD a další zařízení (např. školy, školská a zdravotnická zařízení apod.) o pomoc při ochraně života nebo svých dalších práv. Ti mají povinnost poskytnout dítěti odpovídající pomoc. Dítě má právo požádat o pomoc i bez vědomí rodičů.

Oprávnění OSPOD Navštěvovat dítě a rodinu v prostředí, kde žijí nebo se zdržují Pořizovat obrazové snímky, obrazové a zvukové záznamy dítěte a prostředí , ve kterém se zdržuje.

Povinnosti státních orgánů a rodičů Zákon ukládá povinnost státním orgánům, zaměstnavatelům, školám, školským, zdravotnickým a jiným obdobným zařízením a pověřeným osobám sdělit bezplatně údaje potřebné pro poskytnutí SPOD. Rodiče jsou povinni spolupracovat s orgány SPOD, sdělovat potřebné údaje, předložit doklady a listiny, umožnit návštěvu v bytě nebo v jiném prostředí, kde dítě žije.