Afrika, nebo také č erný kontinent, jak se druhému nejv ě tšímu sv ě tadílu planety p ř ezdívá, je domovem p ř ibližn ě miliardy lidí. Podle nejnov ě.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SEDM NOVODOBÝCH DIVŮ SVĚTA
Advertisements

Služby pro rodiny v ČR výzvy a perspektivy
Metrické vlastnosti.  Odchylka dvou r ů znob ěž ných p ř ímek je velikost ka ž dého z ostrých nebo pravých úhl ů, které p ř ímky spolu svírají. • (R.
Aplika č ní software 1 Vypracovala: Kate ř ina Linková Obor: Ve ř ejná správa Bakalá ř ské studium-1.semestr Místo: Kladno U Č O: Zápo č tová.
Za jednoho chladného rána se zastavil jeden mladík v metru ve Washingtonu a za č al hrát na housle. B ě hem 45 minut zahrál 6 skladeb, všechny od Bacha.
Kamenická Stráň.
Projekt Socrates Řecko Španělsko Itálie Petra Laníková.
Pica pica Straka obecná.
18. – 19. č ervna – zalo ž ení kláštera (do roku 877 pro ž eny) 1066 – kostel vysv ě cen na Románskou baziliku 1525 – klášter tém ěř zni č.
Afrika – obyvatelstvo a sídla
..Nejrychlejší kolektivní hra na světě..
 Škola: St ř ední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitn ě ní výuky prost ř ednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Skoro denn ě dostávám od svých p ř átel maily. Jsou rozli č né. N ě které krati č ké, jen tak pro informaci, nebo upozorn ě ní, ale také n ě které,
Chci vám ř íci - DĚKUJI ! Za všechny ty v ě ci, o které jsem sice nikdy nežádal,
IRSKO.
Program Leonardo da Vinci - projekt mobility „Evropské trendy ve slu ž bách“ Tomáš Kasárník, CR –
1 Neziskové organizace a rozvoj m ě st. Města a jejich vývoj 2 80% urbanizace ve vysp ě lých zemích Tém ěř 50% urbanizace v rozvojových zemích s rychlou.
ˇ (H2O).  Voda je velmi č astým nám ě tem v um ě ní. Vyskytuje se tém ěř ve všech um ě leckých sférách….a ť u ž se jedná o fotografii, obrazy, hudbu.
ČÍM PÍŠEME ? A č ím se psalo d ř ív?. NEJSTARŠÍ PÍSMO VYTVO Ř ILI SUMEOVÉ NÁSTROJEM PSANÍ BYLA RÁKOSOVÁ PISÁTKA ZNAKY SE VTLA Č OVALY DO HLIN Ě NÝCH TABULEK.
Milý č loví č ku…. Ur č it ě se najde n ě kdo, koho máš opravdu rád…
Hlavním cílem DZ je možnost aktivního zapojení d ě tí a mládeže do zlepšování života ve m ě st ě Litom ěř ice a okolí. Dalšími p ř ínosy jsou: ZZázemí.
Je závislost na práci Workholismus je choroba typická p ř edevším pro yuppis.
Předmět: Zeměpis cestovního ruchu Ročník: 1.
Afrika – SES - obyvatelstvo
Problémy světa. Vývoj obyvatelstva a problém výživy Počet a rozmístění světového obyvatelstva Rasová struktura Etnická a jazyková struktura Náboženská.
Melien Tehi Ghana Čaj v Anglii Tereza Vodičková 6. B.
KEŇA. Vlajka Č erná – svoboda Č erná – svoboda Č ervená – boj za svobodu Č ervená – boj za svobodu Zelená – vegetace Zelená – vegetace Uprost ř ed štít.
Zpracoval Ing. Jan Weiser Optimální naložení kontejneru ISO 1C.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Stran č ice, okres Praha - východ AUTOR: RNDr.Ivana Ř ehková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ R18_ Slovní úlohy s procenty TEMA:
RÁN ÍRÁN PETR KOTAN 7.B. OBSAH Základní informace Základní informace Zajímavosti Zajímavosti Památky Památky Íránská kuchyn ě Íránská kuchyn ě Otázky.
Warez scéna, crack. Warez, co to je? Warez je termín počítačového slangu označující autorská díla, se kterými je nakládáno nelegálně, zejména v rozporu.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Jiří Svoboda Název: VY_52_INOVACE_1502_Indie Téma: Indie Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Hrátky s mapou Autor: Mgr. Ivana Tesařová. AnotaceObsahuje nám ě ty č inností pro práci s mapou, seznámení s m ěř ítkem, výroba vlastních u č ebních pom.
-Slune č ní soustava je pojmenována podle SLUNCE -Soustavu tvo ř í 8 planet, více ne ž 3 trpasli č í planety, p ř es 150 m ě síc ů a další menší t ě lesa.
AFRICKÝ TANEC A HUDBA. TANEC Při svém vzniku tento tanec sloužil skutečně jako prostředek k vyjádření různých významných událostí, které se ve vesnici.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, p ř ísp ě vková organizace AUTOR: Mgr. Martina Steyerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_Hudební výchova – 8. ro č ník TÉMA: Rock.
Atmosféra.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠKOLNÍ BRANDÝS N/L – STARÁ BOLESLAV AUTOR: MGR. VĚRA BLAŽÍČKOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_Výchova k občanství TEMA: NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Česká republika Obyvatelstvo
Rozpad a zánik říše římské
Téma č. 7. SVĚT KOLEM NÁS.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Germáni – Evropa v době římské DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Prezentace
Název školy: Základní škola Pardubice – Spořilov Autor: Mgr
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Huslenky V obci se nachází evangelický kotel, který byl nedávno rekonstruován a je postavem i ve skanzenu v Rožnově. Historie obce začíná v roce 1949.
Křesťanství a středověká Evropa
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Jiří Svoboda
Sociální problémy v soudobé Číně
Dvacáté století – vznik Československa a jeho meziválečný vývoj
Víra, náboženství, církve, sekty (2) – Seznam
Čad Oficiálně se nazývá Čadská republika.
SLOVANÉ na našem území od 6. století dodnes.
GUILLAUME APOLLINAIRE
USA – MNOHONÁRODNOSTNÍ STÁT
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Anotace Žák se seznámí s problematikou národa, národnostních menšin a vztahu majority a minorit Autor Mgr. Petr Stonawski Jazyk Čeština Očekávaný výstup.
ŠABLONA III/2 CIVILIZACE ASIE, AFRIKY A AMERIKY Mgr. Lucie Opltová – 1
Obyvatelstvo přírodní podmínky mají vliv na rozmístění obyvatel
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_28_ZEMĚPIS
Světadíly Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Úvod do středověku.
Státy severní Afriky Mgr.Iva Roubalíková
SEVERNÍ AFRIKA Rastislav Švec.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Původní obyvatelé byli Indiáni, tvořili velké říše Aztékové, Mayové,
Transkript prezentace:

Afrika, nebo také č erný kontinent, jak se druhému nejv ě tšímu sv ě tadílu planety p ř ezdívá, je domovem p ř ibližn ě miliardy lidí. Podle nejnov ě jších v ě deckých výzkum ů vzešel č lov ě k práv ě odtud, aby pozd ě ji osídlil celý sv ě t...

Fakta a kontrasty černého světadílu Postupn ě zažili lidé tohoto horkého kontinentu množství významných zm ě n. P ů vodní obyvatele st ř ední a jižní č ásti Afriky, K ř ováky, vytla č ily bantuské kmeny ze západu kontinentu a obsadily tém ěř celou Afriku. Od té doby m ů žeme hovo ř it o č erném kontinentu. V saharské oblasti zase p ů vodní kmeny vytla č ili na jih Berbe ř i a poté Arabové. Afrika byla a z č ásti stále ješt ě je domovem unikátních domorodých etnik, která nesou neporušený kulturní a náboženský odkaz. P ř edevším mizejícím pokladem jedine č ných afrických etnik.

Ješt ě pom ě rn ě nedávno byla Afrika nahá a nespoutaná. Byla nebezpe č ná a fascinující. Po tvrdém zásahu evropských kolonizátor ů je ovšem Afrika oble č ená do roztrhaných šat ů, spoutaná a kulturn ě znásiln ě ná. Hledá vlastní identitu, kterou francouzští a angli č tí kolonizáto ř i zašlapali do prachu zem ě. Afri č ané nikoho nezvali. Evropané p ř esto p ř išli a odvezli s sebou miliony lidí, které prodávali do otroctví jako zv ěř. Ostatním nadiktovali nový ř ád života, který však nikdo necht ě l. Kmenová spole č enství se prom ě nila v nefunk č ní republiky v č ele se zkorumpovanými diktátory.

Místa

Evropa, která tam napáchala tolik zla, stále generuje nové a nové projekty nucené pomoci a modifikace celé spole č nosti k obrazu euroamerickému. Výsledkem je smutná realita tristní sou č asnosti.

P ř es širokou paletu kultur v západní Afriky, od Nigérie p ř es k Senegalu, tam jsou obecné podoby v šatech, kuchyni, hudb ě a kultu ř e to být ne sdílený zna č n ě se skupinami u geografické oblasti. Islám je p ř evládající historické náboženství západního afrického vnit ř ku a daleké západní pob ř eží kontinentu; k ř es ť anství je p ř evládající náboženství v pob ř ežních regionech Nigérie, Ghana, a Cote d'Ivoire; a prvky domorodých náboženství jsou vykonávány b ě hem ob ř ad ů. P ř ed úpadkem Mali a Songhai ř íšemi tam byla zna č ná skupina židovských spole č enství v oblastech jako Mali, Senegal, Mauritánie, a Nigérie. Dnes jsou malé židovské populace v Ghan ě, Nigérie a Mali. Spolu s historickými st ě hováními, tato náboženství mají kulturn ě spojil národy západní Afriky víc než ti v jiných č ástech náhradníka- saharská Afrika.

Hra Oware je docela populární v mnoha č ástech západní Afriky. Fotbal je také zábava, kterou afri č tí chlapci, ale dívky provozují. Národní skupiny n ě kterých západních afrických národ ů, obzvlášt ě Nigérie, Ghana a pob ř eží Ivory, se pravideln ě kvalifikují na sv ě tový pohár. Mbalax, Highlife, Fuji a Afrobeat jsou všechny moderní hudební žánry. Tradi č n ě, hudební a ústní historie se p ř echovali p ř es generace Griots (je typický pro západní africkou kulturu)

Typický formální od ě v nošený v této oblasti je proud ě ní Boubou (také známý jako Agbada a Babariga ), který má jeho p ů vody v oble č ení šlechty r ů zných západních afrických ř íší v 12. století.