Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Melien Tehi Ghana Čaj v Anglii Tereza Vodičková 6. B.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Melien Tehi Ghana Čaj v Anglii Tereza Vodičková 6. B."— Transkript prezentace:

1 Melien Tehi Ghana Čaj v Anglii Tereza Vodičková 6. B

2 Mel se narodila v Ghaně, která leží v západní Africe. Je jí 30- 35 let (nechtěla nám to prozradit přesně) a v Čechách žije 3 roky. Před tím žila 6 let v Anglii, proto mluví perfektně anglicky. Česky téměř neumí. V Pardubicích má jazykovou školu, kde vyučuje. Se svým manželem se seznámila v letadle. Mel tam pracovala jako letuška a on tam byl jako cestující. Mel pochází z velké rodiny. Má 3 bratry a 2 sestry.

3 Ghana Ghanu obývá asi 26 milionů lidí. Nachází se v západní Africe. Ghana je jedním z největších dodavatelů kakaa, které se používá k výrobě světových značek čokolád. Také se tam ve velkém množství vyskytuje zlato, stříbro a diamanty. Ghaně vládne král Otumfu Osei Tutu II., ale Ghana má i prezidenta. V Ghaně je stále léto. Obyvatelstvo tvoří z 60% křesťané, ze 30% muslimové a z 10% voodoo. (voodoo- místní náboženství)

4 Tradiční pokrmy Tradiční pokrmy jsou kenkey, jolof a fufu. Kenkey se podobají houskovým knedlíkům, ale jsou z kukuřičné mouky. Jolof se skládá z rýže, rajčat a spousty ovoce- hlavně banánů. Fufu si můžete představit, jako guláš. Podává se se skopovým masem. KenkeyJolofFufu

5 Turistické zajímavosti V Ghaně je krásná příroda. Najdete tu mnoho zajímavostí, které vás určitě zaujmou. Mezi skvělé zážitky patří procházky po lávkách, které vedou nad lesem i ve výšce 60 metrů, pohled na kakaové plantáže obrovských rozměrů nebo projížďka na slonovi.

6 Sport Protože je v Ghaně stále léto, lidé nemůžou hrát žádné zimní sporty. Nejpopulárnějším sportem je fotbal, který chce hrát každý Ghaňan. Národní tým Ghany jsou Černé hvězdy. Mají ve znaku černou hvězdu jako je na státní vlajce.

7 Čaj Mel nám vyprávěla, že 6 let byla v Anglii a proto nám pověděla, jak se tam pije čaj. Čaj se v Anglii pije jako u nás káva- intenzivně. A to hlavně s mlékem. Kultura čaje je pro Angličany důležitá. Když se neumíte správně chovat u pití čaje, použijí pro vás výraz křováci. Čaj s mlékem pije i anglická královna.

8 Jak se čaj podává Většinou se podává s mlékem. Designové hrnečky jsou častokrát malé. Cukr a mléko se dává do nádobek, které nesmí být stejné jako je hrneček. Cukru a mléka si můžete dát, kolik chcete. Ubrousek byste si měli dát na klín, protože když vám čaj nebo mléko ukápne, nezašpiníte si oblečení.

9 Správné chování u stolu Chování u stolu je pro Angličany moc důležité. Můžete třeba zacinkat lžičkou a už vás mají za křováky. Cinkání lžičkou je neslušné. Lžička by se měla pohybovat pomalu, asi tak ve středu hrnečku. Když je stůl v poměru s židlí vysoký, podšálek se nemá zvedat. Pokud je však nízký oproti židli, měl by se zvednout. Lokty nesmí být na stole. Mluvení u pití čaje je nevhodné.

10 Celkové hodnocení Projektový den s Mel se mi moc líbil. Mel byla velice milá. Celou dobu mluvila anglicky, takže jsme jí rozuměli jen zčásti. Dozvěděli jsme se něco o Ghaně, ale také o pití čaji v Anglii. Podobný projektový den bych si ráda určitě zopakovala.


Stáhnout ppt "Melien Tehi Ghana Čaj v Anglii Tereza Vodičková 6. B."

Podobné prezentace


Reklamy Google