Změna v úpravě práv duševního vlastnictví po rekodifikaci Mgr. Mikuláš Vargic.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zsv.
Advertisements

OCHRANA DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ v České republice a EU
Absolutní majetková práva
Omezení všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2007.
Spory o doménová jména v ccTLD .cz
Všeobecné osobnostní právo
Občanský zákoník –zákon č.89/2012 Sb.
 výhradní práva k nakládání s díly, vynálezy a jinými nehmotnými výsledky procesu lidské tvořivosti, zkoumání a myšlení  Hodnota práv k duševnímu vlastnictví.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Aktuální otázky a problémy průmyslově právní ochrany v ČR
Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:VY_32_INOVACE_DUM51_10 Sada:VY_32_INOVACE_DUM51 Autor: Mgr. Jaroslav HASIL Ročník/předmět:6. – 9.ročník,
Právní aspekty související s provozováním video služeb Internet Video Forum 2007 Josef Aujezdský, advokát.
1 Památkový zákon a nový občanský zákoník Památková inspekce MK ČR říjen 2013.
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Právo v oblasti duševního vlastnictví Ročník:1.a.
Právní aspekty výstavby rezidenčních nemovitostí Praha, 1. listopadu 2007 Folie 1 Konference nejen o rezidencích.
Správa autorských práv Mnohý člověk má čisté svědomí jen proto, že má slabou paměť.. Schopenhauer FEL ČVUT v Praze Právo pro podnikatele II Mgr. František.
PRÁVA VÝKONNÝCH UMĚLCŮ
 Snaha společností vydávajících software (Microsoft corp., aj. ) zabránit jednomu druhu protiprávního jednání (zejména neoprávněnému užívání softwaru.
1 Práva související s právem autorským  Práva výkonného umělce (tvůrčí, § 67 a násl AutZ )  Právo výrobce zvukového záznamu (netvůrčí, § 75 a násl. )
Základní literatura PISTORIUS, Vladimír. Jak se dělá kniha. Praha/Litomyšl, TELEC, Ivo – TŮMA, Pavel. Přehled práva duševního vlastnictví 1. Brno:
Rekodifikace soukromého práva Nový občanský zákoník.
Aktivní škola - podpora, zlepšení kvality vzdělávání a výuky na základní škole Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec.
Ochrana a ohodnocování duševního vlastnictví
Část 4 Hlava II, Díl 2, oddíl 5 NOZ §§
Typy duševního vlastnictví a jejich ochrana
SIK Skupina odhalování informační kriminality
Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu: „EU peníze školám“ registrační číslo GP: CZ.1.07/1.4.00/ Projekt je financován z Evropského sociálního.
Aktivní škola - podpora, zlepšení kvality vzdělávání a výuky na základní škole Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec.
PRÁVNÍ PŘEDPISY V OBLASTI OCEŇOVÁNÍ
Zpravodajská licence, par. 12 Občanského zákoníku Fyzická osoba má právo na ochranu projevů osobní povahy, proto mohou být použity nebo pořízeny jen se.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
PRAMENY SOUKROMÉHO PRÁVA. Kodexy  = zákoníky  Občan zákoník, OZ č. 40/1964 Sb.  Zákoník práce, ZP č. 65/1966 Sb.  Obchodní zákoník č. 513/1991 Sb.
Ochrana duševního vlastnictví a design
PRÁVO VÝROBCE ZVUKOVÉHO ZÁZNAMU K JEHO ZÁZNAMU §§
Směrem k jednotnému digitálnímu trhu - harmonizace práv duševního vlastnictví JUDr. Jiří Čermák Baker & McKenzie, v.o.s., advokátní kancelář 12. září 2012.
OBČANSKÉ A OBCHODNÍ PRÁVO Předmět občanskoprávních vztahů
AEB_34 Právní rámec archeologického výzkumu Aktuální změny v legislativě v důsledku přijetí nového občanského zákoníku.
Obchodní a pracovní právo 1 Úvodní přednáška. Obchodní právo  Právní odvětví  Soukromoprávní odvětví  Nejužší vztah s občanským právem  Předmět regulace.
Práva k nehmotným statkům. Evropský patent. Licenční smlouvy. JUDr. Dana Ondrejová, Ph.D.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Věci a jejich rozdělení Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5.
Začínáme podnikat aneb podnikatelský plán v praxi Lucie Vaigertová Střední škola KNIH, o.p.s.
Připravované změny ve VaVaI. Obsah prezentace Posuzování výzkumných organizací Novela zákona č. 130/2002 Sb.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada34 AnotaceNový.
Nový občanský zákoník Závazkové právo Změna závazků Část čtvrtá, Hlava I, Díl 6, §
„Autorská práva související s používáním fotografií, obrázků a map“ Mgr. Karel Švercl, právník Odboru rozvoje, fondů EU, cestovního ruchu a sportu Krajského.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_07.
ANOTACE Zjistit, co je majetek, jaké jsou druhy majetku a jak ho lze získat. Vysvětlit žákům, co to je vlastnictví a kdo může být vlastníkem. Objasnit.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Práva duševního vlastnictví 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
Obchodní rejstřík. Firemní právo Mgr. Monika Tichá Základy obchodního práva.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Novela zákona o obcích.
Státní pozemkové vlastnictví - prameny právní úpravy -
ADR a rozhodčí řízení Přednáška 4 VŠFS 2016.
Závazkové právo Změna závazků
Autorské právo.
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
PRÁVA VÝKONNÝCH UMĚLCŮ
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Prameny obchodního práva
Právní aspekty zpřístupňování otevřeného vzdělávání
Evidence vlastnických práv v období let
Užití autorských děl na Internetu a z Internetu Marie Šebelova, advokátka.
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Ekonomický základ veřejné správy MP313K Úvod do studia veřejné správy 9. přednáška doc. JUDr. Petr Havlan, CSc. Definujte zápatí - název.
Úvod do ochrany výsledků tvůrčí činnosti a práva autorského
Majetkové daně II. Daň z nemovitých věcí Daň z nabytí nemovitých věcí
Transkript prezentace:

Změna v úpravě práv duševního vlastnictví po rekodifikaci Mgr. Mikuláš Vargic

Rekodifikace soukromého práva 1. ledna 2014 vstoupilo v účinnost několik desítek nových zákonů a novel stávajících předpisů, které zásadním způsobem zreformovaly soukromé právo v ČR Částečně se tato reforma dotkla i práva duševního vlastnictví Rekodifikace soukromého práva a duševní vlastnictví3

Právo duševního vlastnictví jako věc v právním smyslu Práva duševního vlastnictví jsou považována za věci: „Věc v právním smyslu je vše, co je rozdílné od osoby a slouží potřebě lidí.“ -usnadněná dispozice s PDV -jedná se o věci nehmotné movité -věcná práva se na ně vztahují, pokud to jejich povaha připouští -s výjimkou osobnostních práv autorských – sporné, zda splňují definici -Speciální předpisy můžou upravovat nakládání odlišně (viz autorský zákon, apod.) 4Rekodifikace soukromého práva a duševní vlastnictví

Licenční smlouvy Základní změny: -Sjednocení úpravy pod občanský zákoník -Forma licenční smlouvy -Úplatnost licenční smlouvy -Procesní postavení uživatele licence -Postoupení licence 5Rekodifikace soukromého práva a duševní vlastnictví

Smlouvy o dílo Nehmotné dílo a jeho povaha: -Dílo nemusí být objektivně zachytitelné na nosiči -Automatická zákonná licence -Možnost zhotovitele dílo užít pro další objednatele 6Rekodifikace soukromého práva a duševní vlastnictví

Převod závodu (podniku) Změna koncepce převodu: -Nelze převést něco, co bylo smluvně vyloučeno -Nelze převést práva z povahy věci vyloučena -Zbývající věci přecházejí bez souhlasu třetích osob ze zákona 7Rekodifikace soukromého práva a duševní vlastnictví

Obchodní firma Základní změny: -Změna chápání – jedná se o právo majetkové -Lze samostatně převést na jiného -Právo priority – kdo užil -Úplatnost licenční smlouvy -Procesní postavení uživatele licence -Postoupení licence 8Rekodifikace soukromého práva a duševní vlastnictví

Spoluvlastnictví práv Obecná úprava: -Spoluvlastnický podíl a jeho pojetí -Určení výše podílů -Předkupní právo -Běžná správa vs. významné záležitosti -Spoluvlastnictví ochranných známek 9Rekodifikace soukromého práva a duševní vlastnictví

Pronájem autorského díla Nárok na odměnu: Autorovi díla nyní náleží právo na odměnu za pronájem zaznamenaného na zvukový nebo zvukově obrazový záznam výrobci takového záznamu Nároku se nelze vzdát 10Rekodifikace soukromého práva a duševní vlastnictví

Veřejné seznamy Obecná úprava: -Materiální publicita -Formální publicita -Možnost zapsání poznámky spornosti 11Rekodifikace soukromého práva a duševní vlastnictví

12