Výhled Nové programovací období SF 2007 – 2013. Obsah prezentace  Cíle podpory  Pravidla podpory  Národní rozvojový plán  Národní strategický referenční.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

ČR EU Obecná strategická úroveň
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Evropský sociální fond v kontextu politiky soudržnosti Ing. Světlana Navarová, vedoucí oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Lidské zdroje a zaměstnanost
Fond soudržnosti EU v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do.
ESF v ČR RNDr. Jana Kouřilová, Ph.D. Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je.
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Strategie čerpání evropských fondů v období 2007 až 2013: Konkurenceschopná česká ekonomika Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu.
30. září 2014 Vodňany EVROPSKÁ ÚZEMNÍ SPOLUPRÁCE
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
„Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech“
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
Strukturální fondy ČR , Pardubice Národní knihovna ČR - Školení projektových manažerů2 Strukturální fondy (SF) Strukturální fondy.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
1 Inovace 2007 Týden výzkumu, vývoje a inovací Operační programy na období Doc. Ing. Karel Šperlink, CSc.prosinec 2007.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Úvod do regionální politiky EU v ČR Eurocentrum Praha,
Operační program Podnikání a inovace (OPPI) Vladimír Kebo, Sněm RVŠ 22.listopadu 2007.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
R EGIONÁLNÍ POLITIKA EU Základy regionalistiky. V ÝVOJOVÉ ETAPY RP EU 1958, Vývoj po roce více než třetina rozpočtu EU
Programování snaha o zjednodušení celého systému změna struktury programových dokumentů změna v zaměření priorit => omezený počet priorit,
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
TISKOVÁ KONFERENCE TISKOVÁ KONFERENCE Čerpání z programů Evropského sociálního fondu v roce 2007 Praha, RNDr. Petr Nečas.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Integrovaný operační program Konference „Bezpečná Evropa“ Hradec Králové.
Schválení OP OPS chvalovací proces Ministerstvo financíEvropská komise Certifikační orgán Auditní orgán Ministerstvo pro místní rozvoj Programování Metodiky.
Členství ČR v EU II. Regionální politika EU března 2010.
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
FONDY EU Programové období
Program semináře: 1)Úvod, obecné informace o JPD 2 a výzvách (Mgr. Jakub Benda) 2)Změny ve 4. Výzvě (Mgr. Jakub Benda) 3)Informace o Prioritě 1 (Ing. Johana.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
FONDY EU Programové období
Členství ČR v EU I. Regionální politika EU a postavení ČR.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Členství ČR v EU I. Regionální politika EU a postavení ČR.
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
© Berman Group. Ex-ante hodnocení NRP Presentace na jednání ŘKV 18. října 2005.
Srovnání současného a budoucího programovacího období v ČR Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8. listopadu 2006.
Operační program Praha - Adaptabilita odbor fondů EU, Magistrát hl. m. Prahy Operační program Praha - Adaptabilita Možnosti čerpání z ESF v.
Konference „Další profesní vzdělávání“ Pardubice 26. září 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Evropské strukturální fondy v České republice v období 2007.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
Kulatý stůl pro NNO k problematice přípravy NRP Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Národní rozvojový plán květen 2003 Ing. Drahomíra Vrbská ředitelka odboru integrace a strukturálních fondů, MMR.
Možnosti podpory celoživotního učení v programech financovaných Evropskou unií Ing. Marek Mora Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 10. května.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální politika EU v období
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
Integrovaný plán rozvoje území Zlín pro období
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Podpora podnikání ze SF
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Transkript prezentace:

Výhled Nové programovací období SF 2007 – 2013

Obsah prezentace  Cíle podpory  Pravidla podpory  Národní rozvojový plán  Národní strategický referenční rámec  Operační programy  Harmonogram příprav

Cíle podpory 3 cíle podpory:  1. Cíl: Konvergence  Podpora z ERDF, ESF  modernizace a diverzifikace ekonomické struktury členských států a regionů  rozšíření a zlepšení základní infrastruktury;ochrana životního prostředí  Podpora z ESF  zlepšení kvality a schopnosti institucí trhu práce, vzdělávacích systémů a sociálních a ošetřovatelských služeb;  zvýšení investic do lidského kapitálu  adaptace veřejné správy, posílení administrativní kapacity národních a regionálních správ Zahrnuje regiony, kde HDP nepřevyšuje 75 % průměru EU (celá ČR kromě Prahy)

Cíle podpory 3 cíle podpory:  2. Cíl: Regionální konkurenceschopnost a zaměstnanost  inovace a ekonomika založená na znalostech  životní prostředí a předcházení rizikům  dostupnost a služby základního ekonomického významu (komunikační sítě)  posilování prvků Lisabonské a Göteborgské strategie Pro regiony nespadající do cíle 1 – tj. HDP nad 75% průměru EU (v ČR = Praha)

Cíle podpory 3 cíle podpory:  3. Cíl: Evropská územní spolupráce  Podpora z ERDF  priorita vychází ze současné Iniciativy Interreg  podpora další integrace EU spoluprací na přeshraniční, mezinárodní a meziregionální úrovni  hlavní priority:  1. podpora rozvoje vědy a výzkumu a informační společnosti  2. životní prostředí a předcházení rizikům  3. řízení vodních zdrojů

Finanční alokace  Finanční perspektiva EU na roky 2007 – 2013 počítá s 308,1 mld. € na 3 cíle politiky soudržnosti  Absorpční limit ČR stanoven na 3,43 % HDP, tj. cca 518 mld. Kč ze Strukturálních fondů (ERDF, ESF) a 255 mld. Kč z Fondu soudržnosti (CF) + spolufinancování z národních zdrojů 15 %.  Rozdělení prostředků dle jednotlivých cílů:  Cíl Konvergence97,1 %  Cíl Regionální konkurenceschopnost a zaměstnanost 1,6 %  Cíl Evropská územní spolupráce 1,3 %

Pravidla podpory  Principy politiky soudržnosti  programování,  partnerství,  spolufinancování,  hodnocení  Decentralizace odpovědností partnerstvím na různých úrovních  Strategický přístup k programování  Méně zásahů Komise do procesu realizace, ale více kontrol a auditů  Základní výchozí dokument  Národní rozvojový plán České republiky  Nasměrování intervencí do oblastí s vysokým růstovým potenciálem, definovaných věcně i územně.  Zaměření podpory do hnacích sil růstu a zaměstnanosti s výrazným multiplikačním efektem.  Podpora aplikace komplexního přístupu k územní soudržnosti.

Klíčové programové dokumenty  Strategické obecné zásady Společenství  rámcový strategický dokument pro politiku soudržnosti  navrhuje Komise, přijímá Rada a schvaluje Evropský Parlament  Národní rozvojový plán  tvoří členský stát při použití principu partnerství  Národní strategický referenční rámec  rámcová rozvojová strategie na úrovni státu  základ pro sektorové (tematické) a regionální program  navrhuje členský stát při použití principu partnerství  předmět vyjednávání s Komisí  Operační programy  jeden program na fond a členský stát nebo region NUTS II  popis souhrnných priorit, řízení a finanční zdroje  nakonec o něm rozhoduje Komise  Strategie hospodářského růstu  promítnuta do všech výše uvedených materiálů

NRP  výchozí dokument pro zpracování Národního strategického referenčního rámce (NSRR)  podpůrný dokument pro vyjednávání ČR s Evropskou komisí o způsobu implementace politiky HSS v ČR  překlene mezeru mezi Strategií hospodářského růstu a Národním strategickým referenčním rámcem  formuluje hierarchii priorit a rozpracovává cíle politiky hospodářské a sociální soudržnosti

NRP Cíl politiky hospodářské a sociální soudržnosti: „Evropa musí obnovit základ své konkurenceschopnosti, zvýšit svůj růstový potenciál a svoji produktivitu a posílit sociální soudržnost, a přitom klást hlavní důraz na znalosti, inovaci a optimalizaci lidského kapitálu.“ Strategie:  Rozvojová strategie navržená v NRP je komplementární s ostatními politikami Společenství realizovanými v ČR i s vlastními politikami ČR.  Národní dotační tituly budou postupně harmonizovány tak, aby byly komplementární vůči strategii NRP, resp. vůči intervencím realizovaným prostřednictvím operačních programů.  Zlepšení řízení veřejných záležitostí. Politika soudržnosti umožňuje nově zaměřit intervence rovněž na modernizaci a zefektivnění veřejné správy v ČR, a to na všech úrovních.  Udržitelnost hospodářského růstu na bázi zlepšování životního prostředí.

NRP Globální cíl: „Globálním cílem NRP je přeměna socioekonomického prostředí České republiky v souladu s principy udržitelného rozvoje tak, aby Česká republika byla přitažlivým místem pro realizaci investic, práci a život obyvatel. Prostřednictvím trvalého posilování konkurenceschopnosti bude dosahováno udržitelného růstu, jehož tempo bude vyšší než průměrný růst EU 25. ČR bude usilovat o růst zaměstnanosti a o vyvážený a harmonický rozvoj regionů, který povede ke zvyšování úrovně kvality života obyvatelstva.“

Národní strategický referenční rámec Rámcová rozvojová strategie na úrovni státu Základ pro sektorové (tematické) a regionální operační programy Navrhuje členský stát při použití principu partnerství Předmět vyjednávání s Komisí

Oblasti podpory – prioritní osy  Posilování konkurenceschopnosti české ekonomiky  Konkurenceschopný podnikatelský sektor  Rozvoj udržitelného cestovního ruchu  Podpora kapacit VaV, inovací  Zvyšování zaměstnanosti a zaměstnatelnosti  Rozvoj moderní a konkurenceschopné společnosti  Vzdělávání  Posilování sociální soudržnosti  Modernizace veřejné správy

Oblasti podpory – prioritní osy  Životní prostředí a dostupnost  Ochrana a zlepšení kvality životního prostředí  Zlepšení dostupnosti dopravy, informačních a komunikačních technologií  Vyvážený a harmonický rozvoj území ČR  Vyvážený rozvoj regionů  Rozvoj městských oblastí  Rozvoj venkovských oblastí  Regionální konkurenceschopnost a zaměstnanost – Praha  Evropská územní spolupráce

Operační programy  Cíl Konvergence  OP Doprava (ERDF + FS)  OP Životní prostředí (ERDF + FS)  OP Podnikání a inovace (ERDF)  OP Výzkum a vývoj pro inovace (ERDF)  OP Lidské zdroje a zaměstnanost (ESF)  OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost (ESF)  7 x regionální OP (ERDF) – Regionální operační programy  Integrovaný OP (ERDF)  OP Technická pomoc  Cíl Regionální konkurenceschopnost a zaměstnanost  OP Praha - Adaptabilita, OP Praha - Konkurenceschopnost  Cíl Evropská územní spolupráce  OP Mezinárodní spolupráce, OP Národní spolupráce, OP Přeshraniční spolupráce (Bavorsko, Rakousko, Sasko, Slovensko) ESPON II, INTERACT II

Příležitosti Alokace: ,6 mil. EUR – SF a FS 3 945,4 mil.EUR – národní příspěvek , 0 mil. EUR – dostupné pro žadatele -Snížení alokací na ESF ve prospěch infrastruktury (hlavně dopravy - ERDF) -Zvětšení objemu disponibilních prostředků -Podpory v rámci OP PI dostupná i pro MSP a drobné podniky, pro velké podniky oblast lidských zdrojů -Rozšíření podpory rozvoje lidských zdrojů – 2 OP -Výraznější podpora inovací

Problémy Kritika NSRR Evropskou komisí – nedostatky – znovu se předkládá Nepřipravenost programů - nutné opravy v OP – zejména IOP, OP Praha - Adaptabilita, OP Výzkum a vývoj pro inovace Zpoždění startu jednotlivých OP Nepřipravenost a pozdní nastavení implementačních struktur Nevhodné nastavení podmínek v některých OP (výše dotace, oprávněnost žadatelů…) Náročnější administrace výzev a zajištění publicity Náročná orientace pro žadatele

Předpokládané pozitivní změny Větší množství výzev Velká část výzev by měla být kontinuální (příjem žádostí, hodnocení, vyplácení dotací) Zjednodušení administrativy: –Menší počet příloh –Elektronické formy žádostí i některých příloh –Jednodušší a rychlejší hodnocení – zaměření hlavně na kvalitu (změna vah x nejsou manuály) Využití zálohových plateb – dostupnost dotací pro NNO a PO

Harmonogram příprav  Leden / březen 2006: schválení návrhu NRP a NSRR vládou ČR  První čtvrtletí 2006: příprava operačních programů pro období  Březen / duben 2006: schválení návrhů OP vládou ČR  Po prvním čtvrtletí 2006: konzultace NSRR a OP s EK, příprava implementačních systémů  Třetí čtvrtletí 2006: schválení nových nařízení  Říjen 2006: formální předložení NSRR a OP EK – VÝHRADY!  Říjen 2006: způsobilost výdajů (od data předložení)  Listopad – prosinec 2006: Opětovné schvalování NSRR, a poté OP EK (EK má 6 měsíců na schválení!)  1. leden 2007: plánovaný začátek realizace – NEREÁLNÝ!  Konec 1 Q.2007: pravděpodobně rozběh nejlépe připravených OP (OP Podnikání a inovace) – u ostatních programů se čeká velké zpoždění výzev Výzvy mohou být vyhlášeny i dříve, ale pouze na vlastní nebezpečí vyhlašujících orgánů

Další zdroje informací     

Děkuji za pozornost Mgr. Ivana Haladová Cross Czech a.s. Růžová 1416/ Praha 1 Tel: Fax: GSM: