Projekt: KONCEPT – Zajištění koncepčního řešení v oblasti podpory vzdělávání zaměstnanců malých a středních podniků. Průběžné poznatky z terénních šetření.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Představení projektu: ROZVOJ West Bohemia – rozvoj partnerství v územní působnosti Ústeckého, Plzeňského a Karlovarského kraje 2. Expertní workshop k projektu.
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Poradenské služby podporující vzdělávání dospělých: realita nebo sen?
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
1 Grantové schéma Podpora konkurenceschopnosti podniků Národní vzdělávací fond.
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
Spolupráce veřejného výzkumu s podniky Současná situace a bariéry na straně výzkumné sféry Michal Pazour, Vladislav Čadil 20. dubna 2012.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Projekt č. 310 Evropská konkurenceschopnost pražské podnikatelské samosprávy Střední podnikatelský stav Ing. Martina Holíková ,
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MPO včetně existujících mechanismů finanční podpory PhDr. Věra Havránková © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Program konkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Monitorování dalšího vzdělávání – Základ pro koncepční rozhodování Mgr. Hana Žáčková Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a.
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Monitoring dalšího vzdělávání
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. Další vzdělávání v ČR.
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
Šíření povědomí o Evropské strategii zaměstnanosti Národní vzdělávací fond PhDr. Miroslava Kopicová.
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
Příprava RIS LK – OS 1 Připomínkování a rozpracování první priority odbornou skupinou č.1.
Role vysokoškolského pedagoga ve WBL PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Podpora inovací prostřednictvím spolupráce VŠ s podniky Ing. Eva Bosáková, CSc.
Zvýšení kvality řízení KÚPK aktivita A3 Informační strategie Analýza Workshop
Kongresové dny 2010 Praha Národní vzdělávací fond, o.p.s. Středisko podpory poradenských služeb Ing. Zuzana Freibergová
Ministerstva Zprostředkující agentury Poskytovatelé vzdělávání a kvalifikace Podnikání, obchod a zaměstnanost Forfás FÁS Skillnets Enterprise Ireland IDA.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační strategie Manfred Hellmich Inovace 2006 Praha 5. prosince 2006.
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
1 Analýza nabídky a poptávky po dalším profesním vzdělávání v Královéhradeckém kraji Jaroslava Mikulecká Univerzita Hradec Králové.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
13. ročník mezinárodní konference Investment & Business Forum, Ostrava Role FDV v rámci dalšího profesního vzdělávání Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Sociální politika Téma: Vzdělávací politika FSS MU Brno, 2006.
Na průzkumu se podílely: Krajský úřad Jihomoravského kraje Úřad práce České republiky - krajská pobočka v Brně.
PRACOVNÍ SKUPINA VZDĚLÁVÁNÍ A ZAMĚSTNANOST 11. září 2015.
Observatoř trhu práce a konkurenceschopnosti Propagace řemeslných a technických oborů Centrum mezinárodního obchodu (CMO) při RHK Brno Integrace.
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje
Ostravská univerzita (1991 → )
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Analýza potřeb škol Hlavní zjištění
Seminář pro zaměstnavatele Ing. Jana Váňová, NVF
REGIONÁLNÍ VEŘEJNÝ ZÁJEM
Aktuální stav dalšího vzdělávání a vize do budoucna
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Výsledky dotazníkovÝCH šetření
BP KULTURA Ing. Dana Smetanová, SKIP ČR
„Koncept“ – Koncepce dalšího vzdělávání
Transkript prezentace:

Projekt: KONCEPT – Zajištění koncepčního řešení v oblasti podpory vzdělávání zaměstnanců malých a středních podniků. Průběžné poznatky z terénních šetření Sdružení EUFC CZ s.r.o a NVF o.p.s Aktivita 05 Praha,

Terénní šetření MSP - Aktivita 1.1. Forma : 1.Dotazníkové šetření/online dotazník 2.Kvalitativní šetření face to face zaměřené na design vzorových vzdělávacích modulů Aktivity č. 2.1 a tvorbu scénáře Online dotazník: 1.Pilotáž – „Ostrá“ verze – 9.5 –do Oslovený vzorek: 1.Cca 10,5 tis. MSP 2.Response rate 10 % 3.Sektory (výroba, řemesla, stavebnictví, maloobchod, komunální služby)

Terénní šetření – Aktivita 1.1. Předběžné a průběžné poznatky Předběžné poznatky z terénního šetření MSP  Malý zájem o téma DV i o jeho systémové/centrální řešení z hlediska MSP ve vybraných sektorech (problematický segment)  Jedná se zejména o postoje vyššího managementu nebo vlastnické struktury  Nízký zájem samotných zaměstnanců o další zvyšování kvalifikace

Terénní šetření – Aktivita 1.1. Předběžné a průběžné poznatky Předběžné poznatky z terénního šetření MSP  Vzdělávací priority – odborné vzdělávání a dovednosti, schopnost rychle se učit a být flexibilní, obchodní a vyjednávací schopnosti, ekonomické schopnosti a dovednosti, management a marketing, komunikace a prezentační (cca 80 %)  Preferované formy vzdělávání - na pracovišti (1) vlastním zaměstnancem, (2) externím lektorem (cca 80 % korelace s potřebou specifického technického vzdělávání)  Učení se z lidmi z jiných spolupracujících firem, dodavatelů, odběratelů - převážně ANO v rovině soft skills, specifické odborné vzdělávání víceméně NEGATIVNĚ v souvislosti s odborným vzděláváním (konkurenceschopnost, přetahování zaměstnanců). Ve větší míře na regionálním než oborovém základě.

Terénní šetření – Aktivita 1.1. Předběžné a průběžné poznatky Předběžné poznatky z terénního šetření MSP  Nejmarkantnější bariéry - (1) interní: finance (náklad oproti přínosu), nezastupitelnost; (2) externí: podpora státu, nevhodně navržené programy pro MSP a garance důvěry v poskytovatele, logistika (nad 50 % odpovědí)  Výhody vzdělávání sdružení/klastrů/sítí firem - rozložení nákladů, programy na míru (tlak poptávky), řešení problémů z praxe  Nevýhody – únik know-how  Spolupráci by měla zastřešovat důvěryhodná organizace - hospodářská komora, profesní svaz či oborová asociace (zejména na regionální úrovni), v roli odborného garanta a garanta kvality, popřípadě organizátora.  2/3 respondentů – podpora zaměstnanců formou podílu na financování školení a částečným uvolněním z práce.  Více jak 2/3 respondentů - by uvítali funkční standardizované kvalifikace (garance úrovně a platnosti vůči standardům, zvýšení motivace pracovat na své kvalifikaci)

Aktivita Terénní šetření /stakeholders 1.2 Šetření stakeholders Vzorek subjektů, krajů a institucí:  Zvolené kraje: Jihočeský, Moravskoslezský, Plzeňský, Olomoucký a kraj Vysočina  Instituce Kraje: volená krajská zastupitelstva (včetně hejtmana), školské odbory krajských úřadů, krajské pobočky Úřadu práce ČR, krajské pobočky Hospodářské komory ČR, vzdělávací organizace, poradenské firmy a školy, které se podílejí na dalším vzdělávání  Národní úroveň/Praha: Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy ČR, Ministerstva práce a sociálních věcí ČR, Českomoravské konfederace odborových svazů, Hospodářské komory ČR, Svazu průmyslu a obchodu, Asociace institucí vzdělávání dospělých

Aktivita Terénní šetření /stakeholders 1.2 Šetření stakeholders Semistrukturované rozhovory  Normativní – aktuální stav napříč regiony a stakeholdery (zapojení, výsledky, zkušenosti, vnímání DV jako tématu)  Ovlivnění přístupu do budoucnosti (zlepšení, zvýšení motivace),  Dobrá praxe – zkušenosti v Evropě (síť, propojení se vzdělávací institucí, vnitrofiremní tutoři)

Aktivita Terénní šetření /stakeholders Předběžné poznatky  Téma DV důležité avšak ne prioritní - potřeba osvěty a propagace  Nesoulad požadavků trhu práce s kvalitou formálního vzdělávání - DV nástroj na překlenutí tohoto nesouladu  Témata, obsah, potřeby – nutná regionální dimenze  Předpoklady DV - Institucionální rámec: systematizace požadavků na jednotlivé aktéry - stabilizace a vícezdrojovost financí, systematická kooperace aktérů = dlouhodobý rozvoj  Prostředky EU – dvojí efekt !!!! (kvalita/cena vs. dostupnost)  Podniky, zejména MSP ve vybraných sektorech nemají monitoring potřeb zaměstnanců a systém jejich vzdělávání

Aktivita Terénní šetření /stakeholders Předběžné poznatky  Podpora DV - informační, poradensko-konzultační, administrativní, především finanční (vícezdrojové financování, daňové úlevy, kupóny na vzdělávání)  Povědomí o NSK a NSP minimální jak u zaměstnavatelů tak i u stakeholderů  Evropské modely spolupráce – většinou zahraniční zkušenosti, v omezené míře i zkušenosti v ČR:  Vnitrofiremní tutoři – praxí u větších podniků, u MSP problém financování  Klastrování za účelem DV – problém konkurence, velký potenciál – závisí na financování, fungující jednotky případů (MSK)  Spolupráce firem a škol – nutná důvěra, relativně rozšířené  ICT – forma e-learningu, rozšířená, levná, ne samospasitelná

Aktivita 2.1. Pilotní projekty vzdělávání zaměstnanců MSP  Průběh srpen – listopad 2012, účast min. 200 zaměstnanců MSP, jednodenní  Na základě výsledků šetření a analýz:  Vytipování regionu/ů – 1-2 v rámci šetření stakeholderů  Oslovení relevantního stakeholdera jako „door keepera“, garanta a mediátora pro daný region (např. HK v regionu)  2. vytipování školení pro odborné vzdělávání s regionálním stakeholderem - téma dle vyhodnocení kvalitativního došetřování MSP (pro dotazník nebylo dostatečně průřezové)  Soft – skills: témata v rámci dotazníkového šetření: Time management, Komunikace a prezentace, Obchodní dovednosti, Týmová spolupráce a podniková kultura  Forma: interaktivní s okamžitě využitelnými poznatky, řešení konkrétních pracovních problémů  Formy učení: interaktivní workshop, zkušenostní učení, trénink, diskuse, týmová práce, videotrénink, případová studie (kombinace)  Průběžná korekce a vytvoření modelového projektu s variabilním obsahem

Závěr Děkuji za pozornost Sdružení NVF o.p.s. a EUFC CZ s.r.o Tomáš Gago