Vývoj vzdělávání a školství v krajích ČR Problémy a perspektivy středního školství Jan Kovařovic Seminář k projektu ESF Kvalita II Praha a Brno, 15. a.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Uplatnění absolventů škol na pracovním trhu Jan Koucký Výsledky projektu Kvalita II Seminář projektu Kvalita II MŠMT, Praha 26. září 2008.
Konference „Inovace a technologický transfer – výzva a příležitost pro Ústecký kraj“ 20. května května 2014, Ústí nad Labem
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Národní souvislosti Ing. arch. Iva Svobodová Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s.
Lisabonská strategie a maďarská politika zaměstnanosti László Kordás 29. duben 2006 Balatongyörök.
Politika zaměstnanosti v Pardubickém kraji
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
Poradenské služby podporující vzdělávání dospělých: realita nebo sen?
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
CZ / /0314 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Malátova 17, Praha 5 tel.: · Projekt Kvalita II: výsledky vzdělávání, vývoj školství v krajích.
Kvalita a evaluace Vývoj vzdělávání a školství v krajích ČR
Malátova 17, Praha 5 tel.: · Uplatnění absolventů škol na pracovním trhu Jan Koucký Výsledky projektu.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Projekty financované ze zdrojů ESF a aktivity CEVAP-a Zuzana Španerová Centrum vzdělávání a poradenství.
M O R A V S K O S L E Z S K Ý K R A J 1 Konference „k projektu Moderní metody profesního vzdělávání“ Martina Volná Krajský úřad Moravskoslezského kraje.
Odbor Evropských programů1 Priorita 3 OP RLZ Rozvoj celoživotního učení Opatření 3.2 Podpora terciárního vzdělávání, výzkumu a vývoje PhDr. Kateřina Pösingerová,
Malátova 17, Praha 5 tel.: · Uplatnění absolventů škol na pracovním trhu Jan Koucký Výsledky projektu.
Konference Dobrovolnictví v obci – jak na to? Soběslav, října 2013 Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci -
Program konkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
2. pracovní seminář internetizace knihoven Michal Šperling Euredis, a. s. Dne:
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Evropský sociální fond v ČR
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Univerzita Karlova v Praze PEDAGOGICKÁ FAKULTA Středisko vzdělávací politiky Malátova 17, Praha 5 Tel.:
ODBORNÉ ŠKOLSTVÍ A DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ V KRÁLOVÉHRADECKÉM KRAJI
Podpora dalšího vzdělávání v MSK Zpracovala: Ing. Petra Kaláčová Datum: 26. dubna 2012.
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
PODPORA NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V LIBERECKÉM KRAJI globální grant OP VK Ing. Monika Čermáková Bc. Michal Hnízdo Porada ředitelů škol a školských zařízení.
UNIVERZITA KARLOVA, PRAHA PEDAGOGICKÁ FAKULTA STŘEDISKO VZDĚLÁVACÍ POLITIKY Malátova 17, Praha 5 Tel.:
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů (OP RLZ).
EDITOR BY: SPRESS 15. ledna ledna ledna 2015.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu - rekapitulace dosavadní činnosti a úkoly.
„Regionální nedostatek kvalifikovaných sil … Evropské koncepty“
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Aktuální stav průběhu 1. kola Výzvy v rámci opatření 3.3 Rozvoj dalšího profesního vzdělávání v Karlovarském kraji.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ a MŠ Pustiměř Číslo a název operačního programu: CZ.1.07 OP.
Nabídka základním školám MSK v roce 2006 Krajské zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a informační centrum, Nový Jičín, příspěvková organizace.
Vzdělávací projekty pro města a obce Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 7. prosince 2006.
Hodnocení škol a ředitelů zřizovatelem – Zlínským krajem
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Spolupráce se zaměstnavateli v oblasti vzdělávání Pardubickém kraji Mgr. Bc. Jana Smetanová Členka Rady Pardubického kraje pro rozvoj lidských zdrojů,
Uplatnění absolventů škol na pracovním trhu Jan Koucký Vývoj vzdělávání a školství v krajích ČR Seminář k projektu ESF Kvalita II Praha a Brno, 15. a 17.
PŘÍSTUP K VLASTNÍMU HODNOCENÍ ZE STRANY ZŘIZOVATELE ŠKOLY konference projektu „Cesta ke kvalitě“ 4. listopadu 2009 Hotel v Klášterní.
1 PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ v Ústeckém kraji Ústí nad Labem Současnost a budoucnost dalšího vzdělávání.
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
Ing. Eva Bartoňová, náměstkyně ministra, skupina finanční, právní a správy úřadu, MŠMT.
Univerzita Karlova, Praha Pedagogická fakulta Středisko vzdělávací politiky Myslíkova 7, Praha 1 Tel.:
UNIV 2 KRAJE středních škol Karlovarský kraj Střední odborná škola logistická a SOU Karlovy Vary - Dalovice PaedDr. Vladimíra Štrynclová - ředitelka.
Naše zkušenosti a výsledky v dosavadní projektové činnosti v oblasti řešení problémů nezaměstnanosti a podpory uchazečů o zaměstnání uplatnit se na.
Malátova 17, Praha 5 tel.: · Účast na vzdělávání a výkony škol Jan Koucký Vývoj vzdělávání a školství.
Observatoř trhu práce a konkurenceschopnosti Propagace řemeslných a technických oborů Centrum mezinárodního obchodu (CMO) při RHK Brno Integrace.
Praha, prosinec 2009SPAV - diseminační seminář1 Strukturované studium Projekt „Spolupráce technických fakult veřejných vysokých škol s podniky a dalšími.
1 PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ v Ústeckém kraji Ústí nad Labem Současnost a budoucnost dalšího vzdělávání.
Možnosti podpory celoživotního učení v programech financovaných Evropskou unií Ing. Marek Mora Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 10. května.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Zprostředkující subjekt.
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Podpora škol v rámci realizace dalšího vzdělávání v JMK
ŘEŠENÍ PROJEKTU UNIV 2 KRAJE 7. KRAJSKÁ KONFERENCE PROJEKTU
Problémy a perspektivy středního školství
Úvodní konference projektu UNIV 2 KRAJE, PRAHA
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Účast na vzdělávání a výkony škol
„Koncept“ – Koncepce dalšího vzdělávání
Transkript prezentace:

Vývoj vzdělávání a školství v krajích ČR Problémy a perspektivy středního školství Jan Kovařovic Seminář k projektu ESF Kvalita II Praha a Brno, 15. a 17. ledna 2008

Malátova 17, Praha 5 tel.: · 1.Vývoj v ČR pro roce Krajské rozdíly v období Prognóza do roku 2015 – a co dál? 4.Záměry krajů Seminář k projektu ESF Kvalita II Praha a Brno, 15. a 17. ledna 2008

Restrukturalizace středního školství Změny tradiční nabídky středního vzdělávání změny cílů, obsahu a zaměření vzdělávacích programů ZL úpravy sítě škol (růst kapacity, změny oborové struktury) JČ, ÚL, LI typy škol (polyfunkční, integrované) KH, OL, MS Rozšiřování klientely a funkce nabídka programů postsekundárního / terciárního vzdělávání ZL nabídka programů dalšího vzdělávání VY, JM, OL, ZL, MS a modulárních programů (pro počáteční i další vzdělávání) MS nabídka zájmového vzdělávání a činnosti (komunitní škola) PL Podpora poptávky a motivace informační/poradenské systémy a služby MS cílená podpora poptávky (méně žádané obory, další vzdělávání) KV, PU, ZL, MS zapojení zaměstnavatelů (do vzdělávání počátečního i dalšího) P, OL, MS zvyšování vzdělávacích aspirací (zmírňování znevýhodnění)

Otázky na závěr: Úpravy sítě Jaká jsou kritéria pro hodnocení škol? Jaké omezující podmínky, a jak minimalizovat negativní důsledky? Uplatnění lidského potencionálu Jak pomoci všem se plně uplatnit? Partnerství s podniky Jak a jakými cestami se daří vytvářet partnerství na krajské úrovni? Role dlouhodobých záměrů Jak jsou DZ účinné pro vytvoření politické podpory?

ohrožení pracovníci 20 % nositelé budoucnosti 19 % 21 % 17 % sociálně znevýhodnění 18 % 5 % 31 % 14 % hlavní tvůrci zdrojů ČREU-25 potenciální zdroje 8 % 4 %4 % ohrožená mládež 4 % 3 % © Jan Koucký, 2004 USA 2 % 5 %5 % 13 % 23 % 17 % běžní pracovníci 24 % 10 %

© Jan Koucký, 2004

POTENCIÁLNÍ ZDROJE NOSITELÉ BUDOUCNOSTI SOCIÁLNĚ ZNEVÝHODNĚNÍ OHROŽENÁ MLÁDEŽ OHROŽENÍ PRACOVNÍCI BĚŽNÍ PRACOVNÍCI HLAVNÍ TVŮRCI ZDROJŮ Podpořit a umožnit jejich aktivní účast na trhu práce Motivovat ke špičkovým výkonům, omezit nesoulad mezi poptávkou a nabídkou kvalifikací Zlepšit jejich základní dovednosti a tím zvýšit jejich zaměstnatelnost i začlenění do společnosti Dostat je zpět ke vzdělávání Vést je k učení a k přizpůsobení se změnám na trhu práce Zvyšovat jejich kvalifikaci, aby udrželi krok se změnami na trhu práce Podporovat inovace a zvyšování „know-how“