SHODA PŘÍSUDKU S PODMĚTEM

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Shoda (ne)jen několikanásobného podmětu s přísudkem
Advertisements

Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
Klasifikace větných členů, rozbor věty jednoduché
SLOVESA - 5 Ohebný slovní druh-časují se
SHODA PŘÍSUDKU S PODMĚTEM
Shoda přísudku s podmětem 1
Psaní i/y v koncovkách sloves
SHODA PŘÍSUDKU S PODMĚTEM
SHODA PŘÍSUDKU S PODMĚTEM
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_596_5TR_CJ Autor: Mgr. Leona Szabó 1.
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.08 Anotace: Prezentace je zaměřena na shodu podmětu s přísudkem. Žáci si procvičí učivo na několika cvičeních. Vzdělávací oblast:
PODMĚT Mgr. Michal Oblouk.
Shoda přísudku s podmětem
Tematická oblast: Práce se slovníky a Pravidly českého pravopisu
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_CESKYJAZYK1_18
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Pravopis i, y.
Shoda přísudku s podmětem
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
PŘÍVLASTEK Mgr. Michal Oblouk.
Shoda podmětu s přísudkem
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 5. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_3.2.6.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory 1.4 – Zlepšení podmínek ve vzdělávání na základní škole OP VK Podmět.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_CESKYJAZYK_10
HRÁČI TRÉNOVALI. MOTORY SE ZAHŘÍVALY. MAŽORETKY TLESKALY. DIVADLA SE OTEVŘELA.
Anotace:pravidla o shodě Autor: Mgr.Nina Pilná Jazyk: český Očekávaný výstup: žák si procvičí pravidla o shodě Speciální vzdělávací potřeby: ano Klíčová.
88.1 Základní větné členy – druhy podmětů
92.1 Shoda přísudku s podmětem - několikanásobný podmět
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
ZÁKLADNÍ SKLADEBNÍ DVOJICE (PODMĚT A PŘÍSUDEK)
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
VĚTNÉ ČLENY 6.ROČNÍK 6.ročník.
Shoda přísudku s podmětem
PŘÍSUDEK Mgr. Michal Oblouk.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_030_6TR_CJ Autor: Mgr. Renata Stalová.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Shoda přísudku s podmětem Podmět rodu mužského neživotného Český jazyk 5. ročník ZŠ Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka.
Shoda několikanásobného podmětu s přísudkem
72.1 Shoda podmětu s přísudkem – rod mužský
70.1 Shoda podmětu s přísudkem – rod střední
SKLOŇOVÁNÍ ZÁJMEN MŮJ, TVŮJ, SVŮJ, JEJÍ
Shoda přísudku s podmětem Podmět rodu středního Český jazyk 5. ročník ZŠ Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj.
Název školy:Základní škola Okříšky Autor:Mgr. Jana Němcová Název:VY_32_INOVACE_16 Téma: Pravopis – shoda přísudku s podmětem Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/
Shoda přísudku s podmětem. Přísudek se shoduje s podmětem. Mluvnická shoda je důležitá pro pravopis, zvláště je-li přísudek v minulém čase, např. Včely.
Shoda přísudku s podmětem OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-M
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Nataša Dostálová Název: VY_32_INOVACE_0306_základní VČ Téma: Základní skladební dvojice Číslo.
Co je to několikanásobný podmět?. Několikanásobný podmět je vyjádřen několika souřadnými výrazy. Jednotlivé členy několikanásobného podmětu oddělujeme.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Dufková Název : VY_12_INOVACE_23_Shoda.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_6A_CJ9_09_SKLADBA.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_10_Shoda přísudku s podmětem Autor Chňoupková.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Martina Durinová i i y y DRUHY PODMĚTU.
© Sportovní gymnázium Dany a Emila Zátopkových Ostrava VY_32_INOVACE_CAJKOVA.JAZCES.04 Shoda podmětu s přísudkem.
92.1 Shoda přísudku s podmětem - několikanásobný podmět Slon, slonice a slůně se vydali k napajedlu.
Shoda přísudku s podmětem
Co je to několikanásobný podmět?
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Alena Darebná
Životnost podstatných jmen
PODMĚT.
Shoda přísudku s podmětem
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Název: VY_12_INOVACE_ČJ_15   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
Digitální učební materiál
Vzdělávací Jméno autora Mgr. Blanka Pišvejcová Datum vytvoření
Vzdělávací Jméno autora Mgr. Blanka Pišvejcová Datum vytvoření
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Žáci si zopakují problematiku shody přísudku s podmětem.
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Transkript prezentace:

SHODA PŘÍSUDKU S PODMĚTEM Mgr. Michal Oblouk

SHODA PŘÍSUDKU S HOLÝM PODMĚTEM Podmět v množném čísle Koncovka příčestí 1. rod mužský životný CHLAPCI, OBČANÉ, VÍTĚZOVÉ, SNĚHULÁCI, RODIČE, LIDIČKY, KONĚ, UKAZATELÉ -I 2. rod mužský neživotný DOMY, UKAZATELE, ZÁSTUPY -Y 3. rod ženský DÍVKY, DĚTI, ZÁVODNICE, OČI, UŠI 4. rod střední AUTA, HOUSATA, POLE, NÁMĚSTÍ -A

SHODA PŘÍSUDKU S NĚKOLIKANÁSOBNÝM PODMĚTEM je-li mezi jmény ve funkci podmětu alespoň jedno rodu mužského životného a předchází-li podmět před přísudkem, píše se –I (Ovce a berani se pásli na louce.) následuje-li podmět po přísudku, může být shoda i podle prvního výrazu v několikanásobném podmětu – Na louce se pásly/i ovce a berani. není-li v podmětu podstatné jméno rodu mužského životného, píše se –Y (Mnohé hrady a tvrze byly zničeny za husitských válek.) jsou-li v podmětu podstatná jména rodu středního: všechna v množném čísle, píše se –A (Zrcadla i okna se leskla čistotou.) alespoň jedno v jednotném čísle, píše se –Y (Rumunsko a Bulharsko uzavřely dohodu. Zrcadlo i okna se leskly.) je-li na výrazu v 1. pádě závislý další výraz v 7. pádě s předložkou S, který není jeho přívlastkem – Tatínek s maminkou odešel/odešli do divadla. následují-li věty po sobě, v první je podmět vyjádřen podstatnými jmény DAV, ŘADA, SKUPINA, ZÁSTUP,… v množném čísle ve spojení s podstatným jménem rodu mužského životného a v druhé z nich je podmět nevyjádřený, může nastat shoda podle smyslu – Davy lidí se shromáždily na náměstí, aby pozdravili naše hokejisty. shoda podle smyslu také nastává, je-li souvislost mezi podmětem a přísudkem volná – Obě děvčata odešla na procházku. Domů se vrátily až v šest hodin.

PODMĚT VYJÁDŘENÝ ZÁJMENY je-li podmět vyjádřen zájmeny JÁ, TY, MY, VY, uplatňuje se ve větě shoda podle smyslu – My jsme o ničem nerozhodovali (může-li jít i o muže)./My jsme o ničem nerozhodovaly (jde-li pouze o ženy). ve větách s podmětem všeobecný je vždy koncovka rodu mužského životného – Co dávali včera večer v televizi?

PODMĚT VYJÁDŘENÝ ČÍSLOVKOU nebo ZKRATKOU u podmětu s číslovkou 5 – 99 a číslovkami STO, TISÍC, MILION v jednotném čísle má přísudek tvar 3. osoby čísla jednotného rodu středního – Naší feně se narodilo pět štěňat. Ve třídě bylo 22 chlapců a 14 dívek. po číslovce TISÍCE může být shoda dvojí – Tisíce lidí se zúčastnilo/zúčastnily demonstrace, aby protestovalo/protestovaly/protestovali proti nezaměstnanosti. je-li podmětem zkratka, pak se přísudek shoduje se základním slovem nezkráceného pojmenování – OSN (Organizace spojených národů) rozhodla o zrušení hospodářských sankcí. ČD (České dráhy) měly v loňském roce několikamiliardové ztráty.