1 Stav nouze v elektroenergetice poučení z problémů soustavy 25.7.2006 Pohled odběratele Ing.Petr Buchta 1.11. 2006.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
Advertisements

Bezpečná integrace OZE do ES ČR
Investiční program ČEPS, a.s., do roku 2023
Novela zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Martin Pecina MBA náměstek ministra © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Kvalita elektrické energie z pohledu distributora
Výroba elektrické energie - obecná část
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Novela energetického zákona a teplárenství. Evropská legislativa a teplárenství EU nemá žádnou ucelenou směrnici týkající se teplárenství Novela energetického.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Obchodní podmínky pro poskytování ZZ 30 Naše cesta vede k Vám Ing. Jiří Strnad.
Pravidla trhu s plynem v ČR - účastníci trhu s plynem Říčany, červen 2003 Pavel Dočekal, Transgas, a.s.
8. března 2007AEM, SVSE - PRAHA 1 Návrhy ERÚ na novelu energetického zákona Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
PLYNÁRENSTVÍ zákon č. 458/2000 Sb., z hlediska kontrolní činnosti SEI Ing. Otta Hofman vedoucí oddělení plynárenství.
Plynová krize - fakta RWE Konzern.
1 Stav novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM Brno – 20.
Významné změny v novele EZ AEM , Poděbrady Pavel Dočekal.
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Smluvní vztahy a registrace u Operátora trhu s elektřinou, a. s
První zkušenosti s aplikací novely energetických zákonů a vyhlášek Role ERÚ v novelizované energetické legislativě seminář AEM , Brno Josef.
Závěrečná zpráva k objasnění příčin vzniku stavu nouze v ES ČR dne seminář SVSE, , Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
1 Kontrolní činnost Státní energetické inspekce v oblasti elektroenergetiky Lokální distribuční soustavy Ing. Stanislav Vitner ředitel odboru elektroenergetiky.
Úpravy Kodexu PS a DS Aktualizace žádostí FVE a VTE Materiál na jednání kulatého stolu dne
Ing. Dan Ťok, prezident ČPU Gas Business Breakfast Praha, 9. prosince 2005 Nová role České plynárenské unie na otevřeném trhu s plynem.
Hodnocení a současné podoby modelu trhu s plynem – vývoj a výsledek, dopad na velké zákazníky Jitka Kafková MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská.
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík PRAHA
Seminář SVSE STAVY NOUZE V ELEKTROENERGETICE - POUČENÍ Z PROBLÉMŮ SOUSTAVY DNE Téma: Pohled Státní energetické inspekce, kontrolní činnost.
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Otevírání trhu s elektřinou základní pravidla a informace
2. a 3. prosince 2005Olomouc, Ostrava 1 Vyhláška o kvalitě dodávek elektřiny a souvisejících služeb Ondřej Fraňo.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Zkušenosti se zákonem o podpoře výroby elektřiny z OZE z pohledu provozovatelů OZE Jan Motlík předseda Asociace pro využití obnovitelných zdrojů energie.
Systém kontrolní činnosti SEI
Informační systém operátora trhu Sdružení velkých spotřebitelů energie Miroslav Řehoř.
Systém kontrolní činnosti SEI
AEM 20. Listopadu 2003 Operátor trhu s elektřinou - činnosti, přeshraniční přenosy, burza.
Novela zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Zabezpečení dlouhodobé spolehlivosti přenosu v podmínkách mezinárodního trhu s energií Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Obchodování s elektřinou v ČR a vývoj po vstupu do EU Miroslav Marvan Konference AEM Česká energetika po vstupu do EU 8. září 2004.
Otevření trhu s elektřinou, první rok zkušeností a jak dále AEA – Sdružení velkých spotřebitelů energie 5. března 2003 Praha.
ENA s.r.o. – energetické analýzy ŘÁDY PROVOZOVATELŮ Význam a základní obsah Ing. Vladimír Ing. Zdeněk
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
1 Cenová úroveň roku 2003, vývoj cen pro OZ 1. a 2. etapy otevírání trhu, problematika LDS – stručné shrnutí a úvod dalšího bloku Asociace Energetických.
Tobias Schnadt AEM - PRE,a.s.,1.listopadu 2006 Slide 1 Komfortní energie pro Vás Pražská energetika, a. s. STAV NOUZE Pohled obchodníka a distributora.
Pohled ERÚ na energetickou legislativu, příprava úprav při otevírání trhu s elektřinou Ing. Blahoslav Němeček Místopředseda a ředitel sekce regulace ERÚ.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Smluvní vztahy a registrace- držitelé licence na distribuci Jaroslav Žákovčík Praha
Výroba elektrické energie - obecná část
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
ENA s.r.o. – energetické analýzy MODEL TRHU S PLYNEM Ing. Vladimír Ing. Zdeněk Praha.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Webové portály LDS/MDS
Výrobny a mikrozdroje Ing. Martin Kříž
Kontroly a revize elektrických zařízení v DS a PS elektroenergetiky
PARAMETRY KVALITY ELEKTŘINY z pohledu technických norem EU a ČR
Legislativní předpisy v návaznosti na technické normy
Výroba elektrické energie - obecná část
Změny legislativy v elektroenergetice pro rok 2019
Problematika registrace OPM a předávání dat na CDS OTE
Transkript prezentace:

1 Stav nouze v elektroenergetice poučení z problémů soustavy Pohled odběratele Ing.Petr Buchta

2 Stav nouze v elektroenergetice Charakteristika odběratele Legislativní rámec Smluvní rámec Realita Shrnutí Doporučení - požadavky

3 Charakteristika skupiny Wienerberger ČR 3 právní subjekty ve skupině 12 odběrných míst v regionech ČEZ Distribuce a E.ON Distribuce roční spotřeba cca 55 GWh všechna OM připojena na vn rezervovaná kapacita OM v rozmezí 0,6 – 1,3 MW 3 OM s rezervovanou kapacitou nad 1,0 MW 3 OM s rezervovanou kapacitou 1,0 MW

4 Legislativní rámec Zákon 458/2000 Sb. PPS - § 54,odst.2 – vyhlášení stavu nouze PDS - § 54,odst.3 – vyhlášení stavu nouze OZ- § 28, odst.2 b) – povinnost řídit se DŘ a PPDS odst.2 f) – povinnost řídit se pokyny dispečinku při stavu nouze - § 54, odst.4 – povinnost podřídit se omezení - § 91, odst 4 - pokuta do 50 mil.Kč za porušení § 28, odst. 2, § 54, odst.4 Vyhl.219/2001 Sb. § 3,odst.2: „Omezování spotřeby elektřiny při stavu nouze jsou vyhlašována příslušnými dispečinky v hromadných sdělovacích prostředcích, prostřednictvím telefonního, faxového nebo jiného spojení.“ Příloha 1, odst.1: „Rozsah výkonové náplně pro regulační stupně č.2 až 5 odběratelů připojených k PS a DS o napětí vyšším než 1 kV je stanoven ve výši 37% z výkonu sjednaného ve smlouvě o dodávce elektřiny při dodržení bezpečnostního minima odběratele. V jednotlivých stupních je stanovena minimální hodnota sníženého výkonu ve výši 5% z výkonu sjednaného ve smlouvě o dodávce elektřiny s tím, že je dodržena celková hodnota snížení výkonu ve výši 37% ze sjednaného výkonu ve smlouvě o dodávce elektřiny.“ Příloha 1, odst.2: „…..Hodnoty snížení odebíraného výkonu pro jednotlivé stupně jsou součástí smlouvy o dodávce elektřiny“

5 Legislativní rámec Příloha 1, odst.3 - Regulační stupeň č.3: „Představuje snížení odebíraného výkonu u odběratelů ze zařízení DS s napětím vyšším než 1 kV se sjednanou hodnotou odebíraného výkonu větší než 1 MW s účinností do 30 minut od vyhlášení. Vyhlášení a odvolání RS je uskutečňováno dispečinkem……..dle zásad dispečerského řízení telefonicky, faxem, případně jiným odběratelem oboustranně odsouhlaseným prostředkem.“ Příloha 1, odst.4 „…..Přiřazení odběratelů k regulačním stupňům č.2 až 7 a stanovení velikosti omezení výkonu pro konkrétního dodavatele v jednotlivých regulačních stupních se stanoví podle sjednané hodnoty odebíraného výkonu, který lze odebrat ze zařízení PS nebo DS o napětí vyšším než 1 kV na základě uzavřené smlouvy o dodávce elektřiny.“ Příloha 1, odst.6 „Stupeň základní a regulační stupně 1 až 7 jsou vyhlašovány a odvolávány dispečinkem PPS a příslušného PDS prostřednictvím hromadných sdělovacích prostředků v pravidelných časově vymezených relacích.“ Vyhl.220/2001 Sb. §3, odst.3 „Při provozu svých odběrných elektrických zařízení se konečný zákazník řídí dispečerskými pokyny příslušných dispečinků.“ Kodex PS Odvolává se na znění Zákona 458/2000Sb. a vyhlášek 219 a 220.

6 Legislativní rámec Pravidla provozování DS „PPDS byla koncipována především v zájmu uživatelů DS jako komplexní materiál, poskytující souhrnně všechny potřebné informace bez nutnosti pracovat s mnoha souvisejícími právními, technickými a dalšími podklady. Proto jsou v PPDS uvedeny definice odborných pojmů a některé citace z EZ i vyhlášek MPO a ERÚ, nezbytné pro ucelené podání a vysvětlení problematiky“ Odst. 2.7 „Po vyhlášení stavu nouze může být platnost PPDS úplně nebo částečně pozastavena. V tomto případě se provozovatel i uživatelé DS řídí Vyhl.219/2001Sb. a dispečerskými pokyny dispečinků PPS a PDS.“ Odst „Regionální nebo lokální stav nouze na svém území vyhlašuje PDS: - v regionálních sdělovacích prostředcích - prostřednictvím technických prostředků DŘ (telefon,dálkové ovládání, HDO)“ Odst b) „PDS zpracuje ve smyslu Vyhl.219/2001Sb. A v součinnosti s PPS regulační plán, jehož jednotlivé stupně 2 až 7 určují hodnoty a doby platnosti omezení odebíraného výkonu vybraných odběratelů………………………………… …………Dodavatel je povinen ve smlouvách o dodávce elektřiny svým zákazníkům zajistit stanovení příslušné náplně jednotlivých stupňů regulačního plánu podle Vyhl.219/2001Sb., příloha 1. Využití příslušného stupně regulačního plánu vyhlašuje a odvolává pro celé území státu dispečink PPS. Týká-li se stav nouze určité části území státu, vyhlašují a odvolávají je příslušné dispečinky PDS. “

7 Smluvní rámec § 50 zák.458/2000Sb. Smlouva o připojení Smlouva o distribuci elektřiny + Podmínky poskytnutí distribuce Smlouva o dodávce elektřiny Smlouva o sdružených službách dodávky elektřiny 1.rok na liberalizovaném trhu smlouvy o sdružených službách dodávky + smlouvy o připojení od roku 2005 smlouvy o distribuci na všech OM + smlouvy o dodávce elektřiny smlouvy předloženy vždy dodavatelem rozdílný obsah smluv o připojení a distribuci u E.ON a ČEZ v Obchodních podmínkách distribuce povinnost odběratele sledovat sdělovací prostředky ve smlouvách chybí stanovení hodnot snížení odebíraného výkonu v jednotlivých regulačních stupních v některých smlouvách rozpor s Vyhl.219/2001 Sb. – zařazení do RS kontaktní údaje ve smlouvách nebyly po oddělení distribuce od obchodu aktualizovány

8 Realita OM nad 1 MW nedostala informaci od dispečinku o vyhlášení RS nejasnosti ohledně velikosti snížení výkonu selhala veškerá komunikace s PDS, pouze částečná komunikace s dodavateli elektřiny než se vše vyjasnilo, byly pro nás platné RS zrušeny

9 Shrnutí nepřesnost a nesrozumitelnost legislativy rozpor mezi § 54,odst.4 EZ a vyhl.219/2001Sb, příl.1,odst.5 nedostatečný a nejasný obsah smluv o distribuci nedodržení způsobu vyhlášení stavu nouze provozovatelem DS absence interního scénáře pro přesnou reakci při stavu nouze

10 Doporučení - požadavky Používat jednotnou a přesnou terminologii ve všech předpisech Přepracovat Vyhl.219/2001 Sb. – zpřesnit formulace, terminologii, soulad s EZ Vypracovat jednotný závazný minimální obsah smluv o připojení a distribuci Vytvořit a udržovat databázi kontaktů na PDS a odběratele podléhající jednotlivým RS a zakotvit povinnost aktualizace těchto kontaktů v legislativě Vytvořit u PDS automatizovaný systém informování odběratelů o vyhlášení stavu nouze nezávislý na hromadných sdělovacích prostředcích Do připomínkového řízení k vydávaným předpisům zahrnout odbornou veřejnost prostřednictvím AEM-SVSE