Parlamentní kontrola veřejné správy I. „Přímá“ parlamentní kontrola II

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Veřejná moc a veřejná správa
Advertisements

Občanská výchova 9. ročník
NKÚ, ČNB a Veřejný ochránce práv
Lucie Obrovská Kancelář veřejného ochránce práv
Dozorčí rady pracovišť AV ČR z pohledu právního setkání předsedů a místopředsedů DR 25. dubna 2007.
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost
Moc výkonná ii VY_32_INOVACE_ 08 - Moc výkonná II.
Organizace soudnictví v ČR
Rozšíření kompetencí NKÚ jako nástroj boje proti korupci CELOSTÁTNÍ FINANČNÍ KONFERENCE SMO ČR Dopady reforem na hospodaření obcí a měst Stanislav.
Ochrana práv ve veřejné správě
Kdo je veřejný ochránce práv
Ochrana práv ve veřejné správě
Veřejná správa – úvod.
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Kontrola veřejné správy
Členění a organizace veřejné správy
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_5.
Hodnocení a kontrola veřejné správy
Kontrola veřejné správy II.
 Ministerstvo kultury je podle tzv. kompetenčního zákona ústředním orgánem státní správy pro.... věci církví a náboženských společností...".  Hlavní.
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
VEŘEJNÝ OCHRÁNCE PRÁV - činnost a působnost - podnět Veřejnému ochránci práv - náležitosti - možnosti řešení.
Exekuční řád po novelách
Kontrola veřejné správy I.
Veřejný ochránce práv M. Horáková.
1 Soudní ochrana v oblasti správy věcí veřejných Jitka Bělohradová.
Obecní zřízení N SP1 Přednáška M. Horáková. Rozsah problematiky 1/2 Základní právní úprava Obec Druhy obcí Základ obce Působnost obcí Oprávnění obce vydávat.
Správní dozor Kontrolní činnosti spojené s veřejnou správou:
Základy práva 14. Moc výkonná Mgr. Petr Čechák, Ph.D.
Nejvyšší kontrolní úřad
ÚSTAVNÍ VÝVOJ A ÚSTAVNÍ III.14 Vláda a jiné orgány výkonné moci
Exekutiva a justice VkO 9.
Státní správa.
ÚSTAVNÍ VÝVOJ A ÚSTAVNÍ SYSTÉM ČR III.12 Moc zákonodárná a tvorba práva Mgr. Petr Čechák, Ph.D.
Kontrola veřejné správy III Soudní kontrola 1. správní soudy 2. civilní soudy 3. zvláštní senát 4. Ústavní soud.
ÚSTAVNÍ PRÁVO Prezident republiky
Soudní ochrana práva veřejnosti na účast ve veřejné správě 28. dubna 2010.
Rozpočtový proces a jeho kontrola
ÚSTAVNÍ PRÁVO Prezident republiky JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Ekonomické aspekty veřejné správy
Organizace veřejné správy
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému státní správy České republiky Jeho význam, fungování a systém kontrol.
Územní členění státu a právo na samosprávu v ČR
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
Kontrola veřejné správy - Nejvyšším kontrolním úřadem - orgány státního zastupitelství - soudy (přehled) Olga Pouperová.
Stát Tříprvková teorie –G. Jelinnek Území Obyvatelstvo
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Působnost Ministerstva spravedlnosti a správa státního zastupitelství JUDr. Jaroslav Picha.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Právnická fakulta MU, Katedra správní vědy a správního práva Správní právo III, jaro Vybrané otázky správního práva a veřejné správy III Jaro 2015.
Odpovědnost za disciplinární správní delikty. Pojem disciplinárního správního deliktu disciplinární (kázeňský delikt)=porušení disciplíny kázně disciplinární.
VEŘEJNÝ OCHRÁNCE PRÁV činnost a působnost
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
NKÚ, ČNB, Veřejný ochránce práv a Úřad pro ochranu osobních údajů
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.04_Státní Ústava ČR.
ÚSTAVNÍ PRÁVO Prezident republiky
VEŘEJNÁ SPRÁVA (základní vymezení)
Záruky zákonnosti ve veřejné správě
Veřejný ochránce práv
Kdo je veřejný ochránce práv Co od něj můžete očekávat.
VEŘEJNÝ OCHRÁNCE PRÁV činnost a působnost
Ekonomické aspekty veřejné správy
Obecná část rozpočtového práva III
Veřejný ochránce práv.
Obecná část rozpočtového práva III
Ústavní systém České republiky
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Parlamentní kontrola veřejné správy I. „Přímá“ parlamentní kontrola II Parlamentní kontrola veřejné správy I. „Přímá“ parlamentní kontrola II. kontrola prostřednictvím Veřejného ochránce práv Olga Pouperová

I. Kontrola VS (přímo) parlamentem

… schvalování (vládních) návrhů zákonů Čl. 15 Ú, zákonodárná moc náleží Parlamentu Čl. 41 odst. 2 Ú, zákonodárná iniciativa vlády

… kontrola nakládání se státními prostředky 1) zákon o státním rozpočtu, výlučná iniciativa vlády, projednává a usnáší se pouze PS 2) vláda podává PS průběžné zprávy o plnění státního rozpočtu 3) vláda podává PS návrh státního závěrečného účtu (kontrola prostřednictvím volby členů prezidia a dozorčí rady Pozemkového fondu ČR; jmenování a odvolávání členů kontrolní rady GA AV)

… interpelace Čl. 53 Ú, § 110 - §112 z. o jednacím řádu PS + - povinnost člena vlády osobně se dostavit na schůzi PS - povinnost dostavit se na schůzi výboru, komise nebo vyšetřovací komise

Parlamentní orgány výbory vyšetřovací komise ad hoc, čl. 30 Ú, § 48 z. o jednacím řádu PS, pro vyšetření věci veřejného zájmu zvláštní parlamentní kontrolní orgány za činnost zpravodajských služeb odpovídá vláda ->PS prostřednictvím zvláštního orgánu kontroluje činnost zpravodajských služeb (§12 - §16 z. o zpravodaj. službách ČR + speciální úprava v z. o BIS a v z. o Vojenském zpravodajství)

… zvláštní parlamentní kontrolní orgány Za činnost zpravodajských služeb odpovídá vláda ->PS prostřednictvím zvláštního orgánu kontroluje činnost zpravodajských služeb (§12 - §16 z. o zpravodaj. službách ČR + speciální úprava v z. o BIS a v z. o Vojenském zpravodajství)

…Vláda je odpovědná PS vyslovení důvěry/ nedůvěry vládě „preventivní„ (!?) kontrola vlády (čl. 68 odst. 3) průběžná kontrola vlády (čl. 71 a čl. 72)

II. Kontrola VS Veřejným ochráncem práv

Evropský kontext státní orgán, spíše podpůrná, preventivní funkce bez pravomoci rozhodovat v některých státech zakotven přímo v ústavě (ústavní orgán) v EU „evropský ombudsman“ v RE od „komisař pro lidská práva“

Historický exkurz po r. 1989 Generální inspektor ozbrojených sil ČSFR (z. č. 540/1990 Sb.), nebyl zvolen dva poslanecké návrhy zákona o vop – nepřijaty z. č. 349/1999 Sb. přijat v prosinci 1999 rozšíření „kompetencí“, od 2006 (z. č. 381/2005 Sb.) systematické návštěvy míst, od 2009 antidiskriminační agenda

NSS: „Veřejný ochránce práv je monokratickým nezávislým a nestranným státním orgánem, který stojí mimo veřejnou správu a je zákonem povolán k tomu, aby kontroloval a dohlížel nad činností veřejné správy…“ (NSS 2 As 58/2007)

Organizační aspekty Monokratický orgán VOP a zástupce VOP voleni PS (2 kandidáty navrhuje prezident, 2 Senát) KVOP - administrativní, technická podpora VOP, organizační složka státu podle z. o majetku ČR

Působnost VOP …působí k ochraně osob před jednáním úřadů a dalších institucí, pokud je v rozporu s právem, neodpovídá principům demokratického právního státu a dobré správy, jakož i před jejich nečinností, čímž má přispívat k ochraně základních práv a svobod.

Institucionální působnost VOP Působnost VOP se vztahuje na „úřady“: ministerstva a jiné správní úřady s působností pro celé území státu, správní úřady jim podléhající, RRTV, ČNB, pokud působí jako správní úřad, orgány ÚSC při výkonu státní správy, Policii ČR, Armádu ČR, Hradní stráž, Vězeňskou službu ČR, zařízení, v nichž se vykonává vazba, trest odnětí svobody, ochranná nebo ústavní výchova, ochranné léčení, na veřejné zdravotní pojišťovny. (nikoli SA!)

Negativní vymezení působnosti VOP Působnost VOP se nevztahuje na Parlament, prezidenta republiky, vládu, NKÚ, zpravodajské služby ČR, orgány činné v trestním řízení, státní zastupitelství a soudy, s výjimkou orgánů správy zastupitelství a státní správy soudů

„Systematické návštěvy“ v „zařízeních“ …v místech, kde se nacházejí nebo mohou nacházet osoby omezené na svobodě veřejnou mocí nebo v důsledku závislosti na péči…

Antidiskriminační agenda „VOP vykonává působnost ve věcech práva na rovné zacházení a ochrany před diskriminací“ poskytuje metodickou pomoc obětem diskriminace, provádí výzkum, zveřejňuje zprávy a vydává doporučení, zajišťuje výměnu dostupných informací

Vlastní kontrola Oprávnění vstupovat, nahlížet do spisů, klást otázky, rozmlouvat… X úřady povinny předložit spisy, poskytnout informace a vysvětlení… Výsledek šetření sdělí úřad úřad sdělil, že provedl opatření k nápravě VOP sdělí závěrečné stanovisko včetně návrhu opatření k nápravě VOP vyrozumí nadřízený úřad, příp.vládu, podá zprávu PS

Další oprávnění VOP Doporučit vydání, změnu, zrušení právního předpisu nebo vnitřního předpisu Podat návrh ÚS na zrušení jiného právního předpisu Podat návrh na zahájení kárného řízení předsedy nebo místopředsedy soudu (§ 7 odst. 3 písm. a) zák. č. 7/2002 Sb.) Podat žalobu ve veřejném zájmu (§ 66 odst. 3 SŘS)

VOP informuje veřejnost -> podává PS zprávu o své činnosti, -> tuto zprávu zasílá i Senátu, prezidentu rep., vládě, spr. úřadům s celostátní působností, -> zprávu sám vhodným způsobem zveřejňuje

Přednosti oproti (správnímu) soudnictví jednoduchost a neformalizovanost "řízení" rychlost a operativnost bezplatnost přístupnost právním laikům (právní zastoupení se nevyžaduje ani neočekává)

Příště: Kontrola VS Nejvyšším kontrolním úřadem (další forma „nepřímé parlamentní kontroly“)…

Děkuji za pozornost!