XXV. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ 20. - 22. ledna 2015 Horský hotel Jelenovská nad Valašskými Klobouky Ing. Pavel Bartoš, člen představenstva HK ČR, a předseda představenstva.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MARKETING A MANAGEMENT
Advertisements

(Ne)diskriminace ICT v České republice
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
CzechInvest Koncepce podpory investic
Ing. Petr Očko, Ph.D. ředitel sekce fondů EU, výzkumu a vývoje
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ STÁTY SEVERU A JIHU.
Spolupráce veřejného výzkumu s podniky Současná situace a bariéry na straně výzkumné sféry Michal Pazour, Vladislav Čadil 20. dubna 2012.
XXII. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR a předseda představenstva FITE a.s. 24. – – Jelenovská Stav ekonomiky ČR a.
XXIII. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ
XXIV. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ ledna 2014 Horský hotel Jelenovská nad Valašskými Klobouky Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR, a předseda představenstva.
XXI. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR a předseda představenstva FITE a.s. 11. – – Jelenovská Energetika a konkurenceschopnost.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Možné dopady strategie Evropa 2020 na malé na malé a střední podniky Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Praha Strategie EVROPA 2020 Nové.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
SWOT Analýza Daniel Vančura.
Podnikatelské prostředí: Makroprostředí
Nerostné bohatství ČR – potenciál rozvoje hospodářství
Evropský sociální fond v ČR
Český export a zrychlená bankovní a finanční integrace EU
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu Jednotný energetický trh – blízká vize nebo vzdálená budoucnost?
MSEK – sdružení právnických a fyzických osob, které podnikají převážně na území Moravskoslezského kraje v odvětvích energetického průmyslu. Klastr sdružuje.
Ostrava | Projekt Energeticky nezávislý kraj analýza silných a slabých stránek.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Presentation Title. Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku Josef Votruba ENVIROS, s.r.o Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
XXII. Seminář energetiků
Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
Krajský úřad Libereckého kraje SEMINÁŘ Možnosti spolufinancování projektů ze strukturálních fondů Evropské unie prostřednictvím operačních programů.
Smart cities Kde vzít peníze??. Jaké aktivity lze zahrnout do Smart cities? Např IBM říká:
1 ● zavedení eura I. STRATEGICKÉ PRIORITY AutoSAP pro další období schválené na 71. zasedání Rady ředitelů ● obnova vozového parku ● podpora.
Mikroekonomie I Ekonomický růst Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
Institucionální a věcné aspekty státní podpory exportu
1 Role české energetiky (doma a) na evropském trhu Petr Karas, ředitel Ústavu pro energetiku při Vysoké škole finanční a správní v Praze.
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
1 NOVELIZACE ENERGETICKÉ LEGISLATIVY NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Svaz průmyslu a dopravy ČR - zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty a dopravy ČR Svaz průmyslu Praha, Ing.
Národní inovační politika ČR na léta 2005–2010 F. Hronek, sekretariát Rady pro výzkum a vývoj Seminář „Inovační potenciál ČR a program EUREKA“
Občanský a družstevní sektor. překrývání sociální ekonomiky státu s občanským sektorem /nejsou totožné/ České organizace občanského sektoru občanská sdružení.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Národohospodářské soustavy a hospodářská politika Ing. Vojtěch Jindra.
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo Informace o Kulatém stolu SPD a RVŠ dne
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
1 Kvalita prověřená časem POZICE OCELÁŘSKÉHO PRŮMYSLU SEMINÁŘ MPO, PRAHA, ŘÍJEN 2010 Jiří Cienciala Prezident odvětvového svazu hutnictví železa Předseda.
ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 6 Nástroje regionální politiky v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Konkurenceschopnost chemického průmyslu ČR Praha, 6. května 2010 © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Podnikání a zemědělství.
Regionální politika Oldřich Hájek. Nástroje regionální politiky Makroekonomické nástroje Makroekonomické nástroje Jsou omezené ostatními cíly hospodářství.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 12: Příčiny neúspěchu podnikání malých a středních podniků.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
MONDRAGON Cooperative Corporation (MCC) Příklad z dobré praxe - Best practice Červen 2015.
Výroční konference OP PIK
Ing. Veronika Dostálková MBA
II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
zřízen Upraven : - zákonem č. 458/2000 Sb. o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích - zákon č. 406/2000.
Ing. Veronika Dostálková MBA
Transkript prezentace:

XXV. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ ledna 2015 Horský hotel Jelenovská nad Valašskými Klobouky Ing. Pavel Bartoš, člen představenstva HK ČR, a předseda představenstva FITE a.s. Stav české a evropské ekonomiky, konkurenceschopnost českého průmyslu. Jak vnímá surovinovou a energetickou politiku podnikatelský sektor ?

30. červenec  Rok vlády – úspěchy a neúspěchy  Stav české a evropské ekonomiky  konkurenceschopnost českého průmyslu  Jak vnímá surovinovou a energetickou politiku podnikatelský sektor?  Jak dál ?? Klíčové pojmy přednášky

30. červenec  Vláda existuje a „vládne“  Již nikdo se nehlásí ke rčení „Všichni kradou a nikdo neplatí daně“ – vydrželo to krátce  Opatrně začínáme hovořit o zvyšování daní!  Řešíme detaily a unikají základní věci!! (zdravotnictví, důchody)  Je druhý rok plánovacího období EU a ČR nemá schválené nové operační programy!  Není schválený ASEK ani SURPOL, mimo politiku druhotných surovin  Není schválená novela energetického zákona!  Dál platíme nesmyslné částky za OZE!!  Nechceme těžit suroviny, ale nevíme kde je vzít!  Podporujeme „rok průmyslu a technického vzdělávání“ – snížíme rozpočet na technické VŠ a aplikovaný výzkum  Neumíme správně vzdělávat a motivovat lidi!  Nepodporujeme dostatečně aplikovaný výzkum !! Rok vlády – úspěchy a neúspěchy

30. červenec  Evropská ekonomika – spíše virtuální svět než prosazování skutečné tržní ekonomiky  Nehraje se vždy s čistýma kartama  Nekoncepční přístup k základním otázkám – suroviny, energetika, respektování geopolitické situace, mnohdy spíše chaos  Nevyužívá se synergického potenciálu v oblasti vědy a výzkumu  Neefektivní vynakládání finančních prostředků  Žití z dotací a na dluh, místo motivace k úspěchu  Příliš mnoho byrokracie a amaterizmu, málo odbornosti a motivace  Bezproblémově se řeší nepodstatné věci, klíčové věci se neřeší vůbec, lehká zranitelnost hospodářství EU  Nevyužívá se skutečný potenciál zemí EU EU je dobrý projekt, ale špatně praktikovaný Stav evropské ekonomiky

30. červenec  Česká ekonomika – funguje i přes malou podporu – jak dlouho?  Společnost mnohdy nedoceňuje a znevažuje tvůrce hodnot  Málo prosazujeme národní zájmy – snižování CO2, a podíl OZE, EIA aj.  Stále se potýkáme s privatizačními chybami, již se nedají prakticky odstranit, některé věci se musí budovat znovu  Mizivá podpora malého a středního podnikání  Pokračuje bezkoncepční řízení hospodářství  Velký odliv kapitálu mimo ČR  Neprůhledné a nekoncepční řízení ČEB a EGAP, nejednotná zahraniční politika  Nízká podpora aplikovaného průmyslového výzkumu Ekonomika je silná protože funguje, ale mohlo by to být lepší Stav české ekonomiky

30. červenec Konkurenceschopnost českého průmyslu Silné stránky:  Hospodářství zásadně funguje  Řada firem má vlastní výrobní i výrobkové know-how  Firmy se umí uplatnit na tuzemském i zahraničních trzích  ČR má stále ještě dostatek kvalifikovaných pracovníků  Zatím nejsme zásadně ovlivňováni nedostatkem surovin a energie  Rozvíjí se malé a střední podnikání

30. červenec Konkurenceschopnost českého průmyslu Slabé stránky:  Nejsou dostatečně definovány a prosazovány národní zájmy  V zásadě není podporováno vzdělávání v potřebných oborech  Není dostatečně podporován a motivován průmyslový aplikovaný výzkum a vývoj  Vysoká míra byrokracie a neefektivní náklady snižují konkurenceschopnost  Kapitál vydělaný v ČR není motivován k reinvestování v ČR – odtéká do zahraničí  Nestálé legislativní a dotační prostředí  Neexistují nebo nejsou respektovány koncepční dokumenty

30. červenec  Co určuje energetickou politiku?  Jak můžeme ovlivnit surovinovou politiku?  Co předurčuje bezpečnost a konkurenceschopnost státu?  Co dělat když není „politická vůle“?  Proč v Německu je „politická vůle“?  Sociální stát, nebo motivovaná společnost?  V ČR již vycházejí „Dotační noviny“!? Jak vnímá surovinovou a energetickou politiku podnikatelský sektor?

30. červenec  Evropa a zejména EU není technologický, ekonomický ani mocenský lídr světa !!  Chceme být lídrem nebo nechceme??  EU není pro EU, je ale prostorem pro budoucnost občanů  nebyl by dobrý návrat ke kořenům EU „uhlí, ocel, atom“  Začněme konečně používat selský rozum!! Jak dál ??

30. červenec Děkuji vám za pozornost