Environmentální vzdělávání, výchova a osvěta v Pardubickém kraji v roce 2010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KOUS Vysočina, o.s. KOUS je zkratka pro Koordinační uskupení nestátních neziskových organizací, které působí v kraji Vysočina.
Advertisements

Podpora dostupnosti a kvality sociálních služeb v Pardubickém kraji Úvodní seminář k projektu Pardubice
Kariérové poradenství
Podpora mikroregionů v Královéhradeckém kraji Ing. Pavlína Trpkošová Krajský úřad Královéhradeckého kraje Odbor regionálního rozvoje, cestovního ruchu.
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
Oddělení mládeže a sportu
okres Frýdek - Místek 1040 obyvatel 860 ha KO SPOV MsK příklad dobré praxe (komunitní spolupráce, zelené úřadování)
Petr Kurz Krasec, o.s. Fr. Šrámka České Budějovice KRAjská Síť Environmentálních Center
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Informační schůzka ŠANCE – před - po 1. výzvě.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici Fakulta prírodných vied Katedra environmentálneho manažérstva Klub ekologické výchovy, o.s. Praha Podmínky a.
Podpora EVVO v rámci globálních grantů OPVK Ústeckého kraje Praha,
Fond Vysočiny Realizované grantové programy v oblasti odpadového hospodářství a připravované pro rok 2008 garantem odbor životního prostředí Krajský úřad.
PODPORA NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V LIBERECKÉM KRAJI globální grant OP VK Ing. Monika Čermáková Bc. Michal Hnízdo Porada ředitelů škol a školských zařízení.
Národní institut dětí a mládeže MŠMT Centrum ekologické výchovy DŘÍPATKA pracoviště pro školní i mimoškolní environmentální výchovu, vzdělávání a osvětu,
2. setkání pracovníků ORP v oblasti regionálního rozvoje v Královéhradeckém kraji se zástupci Královéhradeckého kraje a CEP 2. BLOK Centrum evropského.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Prevence rizikového chování a situace v Moravskoslezském kraji
EVVO aktuální informace z MŽP Opava, Krajská konference k EVVO 22. dubna 2010 Mgr. Miroslav Novák, MŽP.
Český systém kvality služeb Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Fórum cestovního ruchu Ostrava – Dolní Vítkovice 14. října 2013.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
REALIZACE EKOLOGICKÉ VÝCHOVY V OLOMOUCKÉM KRAJI
Podpora přípravy projektů NNO pro příští programovací období 2007 – 13 Chceme zpracovat takové projekty NNO, jejichž cíle jsou společné více organizacím.
Podprogram Podpora ekologických aktivit v kraji Zlín, leden 2014 RNDr. Jarmila Dupejová Odbor životního prostředí a zemědělství.
EVVO v Karlovarském kraji
EVVO v Jihočeském kraji v roce 2010
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
EVVO v Ústeckém kraji Odlřichov v Hájích 29. –
EVVO v Jihomoravském kraji 2010
EVVO v Plzeňském kraji.
ENVIRONMENTÁLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVA A OSVĚTA VE STŘEDOČESKÉM KRAJI ENVIRONMENTÁLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVA A OSVĚTA VE STŘEDOČESKÉM KRAJI Pracovní setkání.
EVVO v Královéhradeckém kraji. Situace na KÚ KHK a strategické dokumenty pracovníci EVVO – 1 úvazek na odboru životního prostředí, spolupráce s odborem.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
EVVO EVVO V LIBERECKÉM KRAJI. EVVO NA LIBERECKÉM KRAJI SAMOSPRÁVA ODDĚLENA OD STÁTNÍ SPRÁVY oddělení samosprávy na odboru ŽP a zemědělství – vedle EVVO.
Projekt SROP 3.3 – „Posílení kapacity místních a regionálních orgánů při plánování a realizaci programů v Karlovarském kraji“ Pedagogické a vzdělávací.
Setkání krajských zástupců EVVO 29. – 30. listopadu 2010 SEV – STŘEVLIK Oldřichov v Hájích.
Mgr. Jana Slaninová (OŽP) Ing. Stanislava Bulantová (OLVHZ)
Grantové programy Odboru školství, mládeže a sportu KrÚ pro rok 2008: Sportoviště 2008 Jednorázové akce 2008.
Transformuje Kraj nebo kraj ?
Prevence sociálně patologických jevů a MŠMT
Podpora projektům EU SF aneb kvalitní podpora pro kvalitní projekty Ing. Jan Knyttl
Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Závěrečná konference globálních grantů Operačního.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
1 P rimární prevence v Ústeckém kraji Konference „Prevence kriminality v Ústeckém kraji “ 19. listopadu 2008 Krajský úřad Ústeckého kraje.
Ekonomické a organizační problémy ve školství Pk v 1. Q 2009 Ing. Ladislav Forman vedoucí odboru školství, kultury, památkové péče a tělovýchovy
1 Informace o činnosti MŠMT v oblasti PPRCH Malenovice, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
Krajská konference EVVO 2016 Děti v přírodě – jde to i v Praze! 4. října 2016 SEV HMP Toulcův dvůr.
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Strategické řízení a plánování
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Program RP04-17 Podpora ekologických aktivit v kraji Zlín, leden 2017
RESORT ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A ZAMĚSTNANOSTI
IMPLEMENTACE KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNU
Zhodnocení období 2005 – 2008 v oblasti školství a sportu
Informační zdroje české veřejné správy
EVVO v operačních programech
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
XIV. ROČNÍK KRAJSKÉ KONFERENCE
Vítejte na třetí místní konferenci
Informace o projektu IKAP
Implementace Krajských akčních plánů rozvoje vzdělávání
Vzorový projekt pro gymnázia
Řídicí výbor DDM Monet v Praze 12
OA a VOŠS OSTRAVA – MARIÁNSKÉ HORY
Transkript prezentace:

Environmentální vzdělávání, výchova a osvěta v Pardubickém kraji v roce 2010

1.„Aktuální situace v Pardubickém kraji“ Koordinace EVVO na úřadě: Odbor životního prostředí a zemědělství: 1 pracovník – granty a dotace Pardubického kraje Odbor školství, kultury a tělovýchovy: 1 pracovník - problematika EVVO ve školství Koncepce EVVO: účinnost od r – každoročně vyhodnocována cílové oblasti: Školství, Veřejnost, Veřejná správa, Podnikatelská sféra, NNO, Komunikace a řízení systému EVVO (řídící, poradenské a výkonné složky systému EVVO v kraji) řídící složka – Pracovní skupina EVVO Pk a výkonná složka – Krajský koordinátor EVVO 2

1.„Aktuální situace v Pardubickém kraji“ Řídící složka EVVO – krajská pracovní skupina 14 členů Zástupci kraje (2 členové Rady Pk – gesce školství a životní prostředí; odbory: OŽPZ, OŠKT, OSV - NNO) SCHKO Železné hory Regionální rozvojová agentura Zástupci škol Zástupci NNO Krajský koordinátor - environmentální poradenství, Informační sítě M.R.K.E.V. a Mrkvička, pobytové centrum ekologické výchovy v Oucmanicích, připravuje soutěž Zelený ParDoubek a krajské konference, koordinace celokrajských projektů (ŠUŽ, ekoporadny apod.) 3

1.„Aktuální situace v Pardubickém kraji“ Ekovýchovná centra 4

2. „Co se během roku 2010 podařilo?“ Finanční podpora Pardubického kraje EVVO granty (EVVO, péče o ŽP) Kč podpora ekocentra – Pasíčka (evrop. dotace) Kč podpora ekocentra – Renata (evrop. dotace) Kč podpora záchranné stanice – Vendolí Kč podpora – krajský koordinátor Kč podpora – ekocentra (činnost) Kč záchranné stanice (činnost) Kč tiskoviny Kč C e l k e m C e l k e m Kč 5

2. „Co se během roku 2010 podařilo?“ Granty 2010 program EVVO 52 projektů (12 školních) 38 s u bjektů (11 škol) přiděleno Kč program péče o ŽP 11 projektů (0 školních) 8 subjektů (0 škol) přiděleno Kč DLE PROJEKTŮ DLE Kč 6

7 2. „Co se během roku 2010 podařilo?“ Podpora ekocenter samostatná položka v rozpočtu odboru životního prostředí a zemědělství pro rok 2010 bylo schváleno Kč rozděleno mezi pět ekocenter

2. „Co se během roku 2010 podařilo?“ Síť ekoporaden v Pardubickém kraji společný projekt 4 ekoporaden (6 pracovišť), min. 0,5 úvazku na každé pracoviště akce pro veřejnost vzájemné vzdělávání SFŽP – 4,5 mil. Kč/ 2 roky 4. ročník soutěže Zelený ParDoubek pro rok 2010 měla soutěž dvě části: »pedagogickou část (vyplnění soutěžního dotazníku) »Dětskou část (vytvoření klipu o odpadech) získání certifikátu Ekologická škola (zařízení) 1. až 4. stupně – školy a zařízení s velmi dobrou úrovní EVVO žáků a aktivním vzděláváním pedagogů odměny pro pedagogy Kč 8

3. „Bariéry v koordinaci EVVO“ objem finančních prostředků vynakládaných na EVVO neaktivita středních škol v oblasti EVVO minimální spolupráce s Univerzitou Pardubice, se soukromým sektorem nedostatečné vzdělávání zástupců veřejné správy a podnikatelské sféry v oblasti EVVO 9

4. „Jaké jsou úkoly do příštího roku?“ víceleté financování EVVO (např. víceleté granty, trvalejší podpora ekocenter apod.) zapojení většího počtu škol a školských zařízení do EVVO (rozšíření sítě M.R.K.E.V. a Mrkvička) další zkvalitnění propagace jednotlivých akcí na serveru v regionálním tisku, v regionálním rozhlasovém vysílání atd. organizace 11. ročníku Krajské konference EVVO efektivnější spolupráce s Univerzitou Pardubice – např. formou bakalářských a diplomových prací v oblasti EVVO větší pozornost podnikatelské sféře 10

5. „Možná inspirace pro ostatní kraje“ Informační server aktuální informace z oblasti EVVO koncepce EVVO a její vyhodnocení, granty, soutěže, vzdělávací nabídky, poradenský servis, kontakty 11

Děkujeme za pozornost! Ing. Mgr. Vlasta PemlováRNDr. Vladimír Vrána OŠKT Krú PkOŽPZ Krú Pk