II. TÉMA Platné právní předpisy na ochranu dřevin rostoucích mimo les a povolování kácení (metodiky, ČSN, dohody)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 20. listopadu 2013.
Advertisements

Pracovní setkání s účetními obcí Zlínského kraje Schvalování účetních závěrek Zlín, 3. října 2013 Ing. Leona Kočařová Odbor ekonomický Krajského úřadu.
Problematika posuzování dřevin rostoucích mimo les
Nová právní úprava povolování kácení dřevin
Rozloha chráněných území na ploše ČR
Ochrana přírody a krajiny
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
Právní úprava ochrany přírody a krajiny v ČR – systém, prameny, orgány státní správy, účastníci řízení 8.přednáška Doc. JUDr. Vojtěch Stejskal, Ph.D.
Obecná územní ochrana přírody a krajiny podle zák.č.114/1992 Sb.
1 Daň z nemovitostí a místní poplatky jako finanční zdroj obcí a měst Alena Holmes Zdeňka Jirásková Odbor – Majetkové daně, daň silniční, poplatky a oceňování.
Přezkum koordinovaného závazného stanoviska vydaného dle § 4 odst
KONCEPT ÚZEMNÍHO PLÁNU ODOLENA VODA pro veřejné projednání –
Ekologický urbanismus zkušenosti z Úval JUDr. Ing. P. Petržílek, Ph.D. místostarosta Seminář pořádaný Ekologickou platformou při ČSSD a Masarykovou.
Marie Trantinová ÚZEI - pracoviště Opava Ústí nad Labem
základní právní normy, kterými se ochrana přírody a krajiny řídí
Problematika zavedení věcného břemene do KN
Ing. Martin MALÍŘ ředitel II. odboru ČBÚ Podzimní setkání těžařů ve dnech 5. – v hotelu Myslivna v Brně 1.
Ochrana zemědělského půdního fondu při stavbě fotovoltaických elektráren Ing. Ivana Skalická.
 udržení a obnova rovnováhy v přírodě  ochrana biodiverzity  šetrné hospodaření s přírodními zdroji  územní › zvláště chráněná území › NATURA 2000.
Podle české legislativy
Pravomoc obecních (městských) úřadů při ochraně a povolování kácení dřevin rostoucích mimo les A. Co je lesní zeleň? B. Lesní porosty C. Ovocné dřeviny.
Pravomoc obecních (městských) úřadů při ochraně a povolování kácení dřevin rostoucích mimo les A. Co je lesní zeleň? B.Lesní porosty C.Ovocné dřeviny.
Kurs v rámci projektu SFŽP Agentura Koniklec o.s. 2008
Vytvoření a pilotní ověření systému školení v obecných a odborných kompetencí dobrovolníků při akcích pro veřejnost, CZ.1.07/3.1.00/ Sportovní akce.
Chráněná území České republiky
Daňová soustava – přímé daně II. Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Zákon č. 344/1992 Sb. o katastru nemovitostí České republiky
Legislativní nástroje v oblasti péče o handicapované živočichy Ing. Jan Šíma Odbor druhové ochrany a implementace mezinárodních závazků Ministerstvo životního.
Půda – složka životního prostředí
Účelová kategorizace Jana Dudová.
Životní prostředí v konceptu ÚP hl. m. Prahy Ing. arch. Martin Říha.
OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY
NATURA 2000 Právní rámec v ČR Prameny právní úpravy Část čtvrtá zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, v platném znění Vloženo.
Ochrana přírody v ČR. Historie první pokusy – Maiestas Carolina 1355 Karel IV. první pokusy – Maiestas Carolina 1355 Karel IV Hojná voda v Nov.
Oceňování lesa jako biologických aktiv (IAS 41) a začlenění jejich hodnoty do finančního účetnictví.
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/
STAVEBNÍ POZEMKY Jiří Matějíček. Definování stavebního pozemku Stavebním pozemkem se rozumí: pozemek, jeho část nebo soubor pozemků, vymezený a určený.
RNDr. Jiří Kocián, RNDr. Josef Glos AGERIS s. r. o. Jeřábkova 5, Brno
STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k Předpisy Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007.
Daň z nemovitostí 1. 2 okruhy – POZEMKY na území ČR vedené v katastru nemovitostí (§ 2) – obecně STAVBY s kolaudačním rozhodnutím a stavby užívané, dále.
KATASTR NEMOVITOSTÍ. Je soubor údajů o nemovitostech v ČR, který zahrnuje jejich soupis a popis a jejich polohové a geometrické určení. Tvoří ucelený,
Standardy péče o přírodu a krajinu Jaromír Kosejk, Pavel Štěrba Údržba silniční zeleně, Jihlava,
Česká inspekce životního prostředí – Údržba silniční zeleně Příklady z praxe Mgr. Jana Cháberová Ing. Pavel Korábek , Jihlava.
PRÁVA A POVINNOSTI VLASTNÍKA MÍSTNÍCH KOMUNIKACÍ (dle zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, v platném znění)
NOVELA ZÁKONA Č. 334/1992 SB., O OCHRANĚ ZEMĚDĚLSKÉHO PŮDNÍHO FONDU
Porada stavebních úřadů Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje.
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č. 115/2000 Sb. Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková.
Výpočet náhrad za újmy omezením lesního hospodaření pomocí SW SKOL
II. TÉMA Platné právní předpisy na ochranu dřevin rostoucích mimo les a povolování kácení (metodiky, ČSN, dohody)
Povolení kácení dřevin rostoucích mimo les
o ochraně přírody a krajiny
Stavby v nezastavěném území
Daň z nemovitých věcí 23. listopadu 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Odbor životního prostředí MHMP
Zeleň ve volné krajině a v sídlech
Konzultace : středa , kancelář č. 506
odbor politiky bydlení
AOPK ČR – Regionální pracoviště Správa CHKO Slavkovský les
Plochy a pozemky veřejných prostranství
Pořizovatelská praxe Poznámky k pořizování územně plánovací dokumentace: Problematika zastavěnosti pozemku, indexu zastavěnosti Územní studie – konzultace,
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č
Právní režim ochrany přírody a krajiny
Daň z nemovitých věcí 29. listopadu 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
2. Nemovitosti (stavby, byty, nebytové prostory, pozemky a trvalé porosty), jejichž cena je plně nebo částečně hrazena ze státního rozpočtu, státního fondu.
Právní problematika břehových porostů
Stavební pozemky (teze)
4. Nemovitosti (stavby, byty, nebytové prostory, pozemky a trvalé porosty), jejichž cena je plně nebo částečně hrazena ze státního rozpočtu, státního fondu.
EKOLOGICKÉ REKULTIVACE
4.4.1: Revitalizace funkčních ploch a prvků
Transkript prezentace:

II. TÉMA Platné právní předpisy na ochranu dřevin rostoucích mimo les a povolování kácení (metodiky, ČSN, dohody)

1. Platné právní předpisy Ke dni 15.11.2013 jsou v České republice platné tyto právní předpisy na ochranu dřevin: - zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny (§ 7-9 , § 46-47) - vyhláška č. 395/1992 Sb., kterou se provádí zákon o ochraně přírody a krajiny ( § 13 – označování památných stromů) Vyhláška č. 189/2013 Sb., o ochraně dřevin a povolování jejich kácení (nahrazuje § 8 odst. 3 a 5 vyhlášky č. 395/1992 Sb.)

Co je dřevina rostoucí mimo les § 3 odst. 1 písm. g) zákona – definice. Dřevina rostoucí mimo les je strom nebo keř rostoucí jednotlivě i ve skupinách ve volné krajině, v sídelních útvarech a na pozemcích mimo lesní půdní fond (LPF) Dřeviny (stromy a keře) jsou chráněny před poškozováním a ničením. Poškozování je: hluboký ořez větví koruny, zásah do kořenového systému při výkopových pracích, sloupání kůry s lýkem, ničení chemikálií. Ničením je: kácení, řez koruny „na kmen“ ,dotace chemikálie do kořenového systému s následkem odumření

Co přináší vyhláška č. 189/2013 Sb., Přináší zásadní změnu v přístupu ke kácení dřevin v zahradách a větší ochranu stromořadí a alejí. Vyhláška zpřísňuje: - posiluje ochranu stromořadí a ochranu souvislých zapojených porostů dřevin nepřesahujících 40 m2 - povolení ke kácení dřevin ve stromořadích požaduje u všech jedinců bez ohledu na obvod kmene ve výčetní výšce -větší ochrana je keřovým porostům o výměře větší jak 40 m2, které tvoří významný podíl zeleně v sídlech a volné krajině. Definice stromořadí: Stromořadím je pro účel této vyhlášky souvislá řada nejméně 10-ti stromů s pravidelnými rozestupy. Chybí-li v některém úseku souvislé řady některé stromy, stále se jedná o stromořadí. Stromořadím n e j s o u intenzivní nebo extenzivní sady

Povolování ke kácení - pro stromy ve stromořadích, nedosahují-li ve výčetní výšce více jak 80 cm - stromořadí jen výjimečně po vyhodnocení jeho funkčního, estetického a historického účelu (zcela výjimečně jen u degradovaných jedinců) -u dřevin, které jsou součástí významného krajinného prvku -v zahradách (dle definice) není povolení (rozhodnutí) nutné. Definice pojmu „zahrada“. Je to veřejnosti nepřístupné, stavebně oplocený pozemek u bytových a rodinných domů v zastavěném území obce (intravilánu). Při posuzování musí pozemek označený „zahrada“ splňovat všechny znaky najednou. Definice pojmu „mimovegetační doba“: je to přirozený útlum fyziologických a ekologických funkcí dřeviny.

Metodiky, ČSN, dohody upravující podrobnosti způsobu ochrany stromů rostoucích mimo les 1. dohoda o postupu při aplikaci ustanovení § 8 odst. 2 zákona č. 114/1992 Sb. ve vztahu k § 14 a § 20 zákona č. 135/1961 Sb., ve znění pozdějších předpisů z roku 1995. - dřevina v silničním tělese jako pevná překážka. Dnes zákon č. 13/1997 Sb., Pevná překážka, definice §29 odst. 5. Postupuje se dle § 15 zák. 2. Metodická instrukce MŽP, odboru obecné ochrany přírody a krajiny pro ochranu dřevin rostoucích mimo les v okolí nadzemního vedení elektrizační soustavy – jaro 2013 3. Česká technická norma ČSN 83 9061 „Technologie vegetačních úprav v krajině- Ochrana stromů, porostů a vegetačních ploch při stavebních pracích.“ 4. Metodika AOPaK z roku 2009 „Oceňování dřevin rostoucích mimo les“ Poznámka: pokud tyto předpisy OOPaK označí za závazné, potom se postupuje dle nich.

Standardy v ochraně přírody AOPaK ve spolupráci s Lesnickou a dřevařskou fakultou MU v Brně zavádí od roku 2013 standardy v ochraně přírody. Oblasti arboristiky v řadě „A“ bude upravena několika ucelenými standardy. Dosud vydané a platné jsou: SPPK A02 001:2013 s názvem „Výsadba stromů SPPK A02 002:2013 s názvem „Řez stromů“ Texty a podrobnosti naleznete na webových stránkách: www. standardy.nature.cz Děkuji za pozornost Ing. František FROLA GSM: 732 476 593 E-mail: f. frola@ seznam.cz