Průmysl v Moravskoslezském kraji Ostrava, 17.4. 2013.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt KIC pro nakládání s odpady
Advertisements

Aktuální proces přípravy programového období 2014+
Odměňování za práci Plat =odměňování zaměstnanců – státu, územních samosprávných celků (krajů a obcí), státních fondů, příspěvkových organizací, jejíž.
Akční plán pro Moravskoslezský kraj na rok 2011
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
Strategie dopravy MD ČR
Program EKO – ENERGIE Výzva III Ing. Andrea Dostálová Datum: Přednášející:
Veřejná podpora pro energeticky úsporné projekty
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Zdravotnictví po „velkém třesku“ Zdraví, zdravotnictví a evropské fondy Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České.
Změny v podpoře pro období Ing. Marian Piecha, Ph.D., LLM | generální ředitel Brno, 8. října 2013.
Energetická bezpečnost regionu Workshop v rámci projektu Energetický Inovační Portál CZ-PL.
Zpřísňující balíček Moravskoslezského kraje v rámci smogových situací Ostrava, dne Miroslav Novák.
Fond soudržnosti EU v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do.
Moravskoslezský kraj, Ostrava – Jak dál?. Počet obyvatel Moravskoslezský kraj – dnes (2010) – tis. obyvatel - pokles za posledních 20 let o 40 tis.!
Trvale udržitelný rozvoj v dopravě
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Aktualizace státní energetické koncepce a její dopady na MS kraj
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
Koordinace resortních politik výzkumu a vývoje Seznámení s Národní politikou výzkumu a vývoje České republiky na léta Ministerstvo školství,
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
MSEK – sdružení právnických a fyzických osob, které podnikají převážně na území Moravskoslezského kraje v odvětvích energetického průmyslu. Klastr sdružuje.
Čistá mobilita, elektromobilita Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel odboru Strategie ELEKTROMOBILITA ve veřejné dopravě, Praha,
Nový zákon o ochraně ovzduší. Schválen Poslaneckou sněmovnou ČR dne 10. února 2012 Projednán Senátem ČR dne 15. března 2012 a vrácen Poslanecké sněmovně.
AKTUÁLNÍ VÝZVY PROGRAMOVÉHO OBDOBÍ Horizont
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Aktuální výzvy OPŽP Josef Pikálek Liberec.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Title Sub-title European Commission Enterprise and Industry Lukáš Procházka TC AV ČR Rámcový program pro konkurenceschopnost a inovace – účast českých.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Energetické úspory metodou EPC v Moravskoslezském kraji Milan Novotný Praha,
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Možnosti rozvoje alternativních paliv v dopravě v České republice Praha
Valná hromada Svazu dopravy - Ekologická daňová reforma v ČR Ekologická daňová reforma (EDR) v ČR JUDr. Jan Dusík, MSc. I. náměstek ministra ředitel.
Aktivní přístup kraje z hlediska ochrany ovzduší , Clarion Congress Hotel Ostrava náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslav Novák.
Integrovaná povolení v Moravskoslezském kraji , Marek Bruštík.
Použití CNG v dopravě Svaz dopravy 5. března 2009 Ing. Jan Zaplatílek.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
1 Plánované změny v železniční dopravě Vít Bárta, ministr dopravy ČR Petr Žaluda, generální ředitel Českých drah Jiří Vodička, předseda představenstva.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Novela zákona o ochraně ovzduší Připravena na základě poslanecké iniciativy poslanců: Pavla Drobila Kristýny Kočí Pavola Lukši Jakub Achrer, OOO MŽP 20.
PRESENTACE 20.říjen, 2010 Ing. Karel ROJKO.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
BUDOUCNOST ČESKÉ ENERGETIKY V EVROPĚ
Význam sektoru obchodu v české ekonomice
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
Schweighofer Představení projektu.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Úvodní prezentace pro diskuzi o podpoře OZE z peněz spotřebitelů elektřiny.
© Berman Group. Strategický plán a tvorba koncepce rozvoje města Písku do roku 2025 Komise pro strategický rozvoj Vyhodnocení nadřazených koncepčních.
Státní rozpočet a daně Občanský výchova 9. ročník.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
Srovnání zdanění podílů na zisku a OSVČ a mzdy. Porovnání varianty: zisk nechám ve firmě 1 mil. Kč, zdaním a vyplatím si ho jako podíl na zisku nebo 1.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE ČR A POSUZOVÁNÍ JEJÍHO VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 11 Jaderná.
Přednáška Akce: Přednášející: RNDr. Věra Palkovská | starostka | město Třinec| TFM Město Třinec a Facility Management.
Energetická politika Mgr. Oldřich Hájek. Specifika energetické politiky Hybridní povaha politiky Hybridní povaha politiky Ve smlouvě o EU i o EHS není.
Snižování podpory z hlediska příjmů projektů – pozice OP Doprava
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR, energetický systém EU: Jaká budoucnost čeká jádro? Dana Drábová Efektivitu již nelze měřit především.
Střední Morava křižovatka dopravních a ekonomických zájmů
Nový zákon o ochraně ovzduší
Moravskoslezský kraj Nová huť Ostrava. Moravskoslezský kraj Nová huť Ostrava.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Inovace výuky prostřednictvím.
Transkript prezentace:

Průmysl v Moravskoslezském kraji Ostrava,

Úvodní charakteristika průmyslu v Moravskoslezském kraji Již od Rakouska-Uherska významný průmyslový region aktivních průmyslových podniků V průmyslu pracuje zaměstnanců Měsíčně si lidé v průmyslu vydělají 2,5 mld. Kč

Průmysl má významný podíl na HDP MSK tvoří 9,8 % HDP celé České republiky (4. nejvýznamnější přínos HDP ze všech krajů) Průmysl se na celkové produkci MSK podílí 39,5 % Celorepublikový podíl průmyslu na celkové produkci ČR činí pouze 30,3 %

Zaměstnanci průmyslu měsíčně vydělají 2,5 miliardy Kč Měsíční výdělek všech zaměstnanců průmyslu činí 2,5 miliardy Kč hrubého 2 miliardy Kč měsíčně čistá mzda Více než 20 miliard ročně utratí zaměstnanci průmyslu v MSK 1,16 miliard Kč odvodů na zdravotní a sociální (zaměstnanec a zaměstnavatel dohromady) 296 milionů Kč daň z příjmů

Daně z příjmu táhne průmysl 61 % na daňové povinnosti MSK tvoří průmysl V letech 2006 – 2010 zaplatil na daních z příjmů průmysl 36 z celkových 58,6 miliard Kč Krize však způsobila jak poklesy zisků, tak zdanění průmyslových firem

Limity rozvoje kraje podle průmyslu Technické školství Dopravní infrastruktura Surovinová politika Ekologické regulace kraje Poplatky za obnovitelné zdroje energie Energetická koncepce kraje Podpora investic

Technické školství V roce 2016 nepokryjí absolventi technických oborů odchody zaměstnanců do penze Práce v průmyslu je stabilní a dobře placená Pomohlo by nám daňové zvýhodnění firem podílejících se na výuce Zavedení prvků polytechnické výuky ve školách Podpora matematiky a přírodních věd

Dopravní infrastruktura Výstavba silnic I/11 – I/57 s napojením na Slovensko a Polsko Zahájení výstavby dalších úseků rychlostní silnice R48 včetně zahájení výstavby obchvatu Frýdku-Místku Dokončit III. železniční koridor v úseku Dětmarovice – hranice SR Při plánování veřejných logistických center zvážit i ta stávající v soukromých rukou Podpořit nižší poplatky za užití tratí nákladními vlaky

Surovinová politika Surovinová politika by měla být stabilní v dlouhodobém časovém horizontu Nezvyšovat závislost na dovozu surovin

Ekologické regulace kraje Nadále nezpřísňovat emisní limity a podmínky provozu průmyslových podniků v integrovaných povoleních Prosadit, aby prostředky zaplacené průmyslovými podniky za znečištění ovzduší patřily mezi příjmy toho kraje, odkud pocházejí a ten je přerozdělil firmám na předem určené ekologické projekty

Obnovitelné zdroje energie Kolik platí největší odběratelé elektřiny v MSK na příspěvcích OZE v letech 2010 až 2013 PořadíSpolečnost Spotřeba (MWh) Poplatek na OZE v letech 2010 až 2013 (Kč) Celkem za společnost (Kč) ArcelorMittal Ostrava Třinecké železárny OKD VÍTKOVICE BorsodChem MCHZ Celkem

Energetická koncepce kraje Zřídit pracovní skupinu pro energetiku pod vedením hejtmana Cílem by bylo vytvořit koncepci energetické soběstačnosti regionu a neoslabení jeho konkurenceschopnosti Vytvořit podmínky pro ekonomicky efektivní kombinovanou výrobu elektřiny a tepla ve stávajících i plánovaných zdrojích Využít to, co máme. Energetická budoucnost kraje leží v uhlí Pokračovat v projektech na energetické využití odpadů

Podpora investic Podpořit projekty v aplikovaném výzkumu Nadále krajskými dotačními tituly podporovat vznik malých a inovativních podniků Podporovat ekologické projekty ve veřejné dopravě, např. vozidla na CNG

Petr Holica SVAZ PRŮMYSLU A DOPRAVY ČR Děkuji za pozornost!