Cíle semináře „Využití expertní pomoci Iniciativy JASPERS“, 28.11. 2007 - hotel Olympik Poukázat českým subjektům na přínosy JASPERS Informovat o možnostech.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Strukturální fondy jako zdroj financí pro komunální investice
Advertisements

Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
Co pro obce i kraje chystá Operační program Životní prostředí?
Kabinet odpadů Tereza Paulová 28. duben 2011.
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
Dotační příležitosti.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
Fond soudržnosti EU v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do.
Možnosti strukturálních fondů EU – Služby v oblasti bezpečnosti, prevence a řešení rizik Hradec Králové, Ing. Miloš Ciniburk zástupce ředitele.
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Strategie čerpání evropských fondů v období 2007 až 2013: Konkurenceschopná česká ekonomika Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
PODPORA SLUŽEB CESTOVNÍHO RUCHU PRO VEŘEJNÝ SEKTOR grantové schéma Libereckého kraje v rámci Společného regionálního operačního programu Priorita: 4. Rozvoj.
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
AKTUÁLNÍ VÝZVY PROGRAMOVÉHO OBDOBÍ Horizont
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Aktuální výzvy OPŽP Josef Pikálek Liberec.
OP ŽP Anna Limrová Samostatný odbor OP ŽP.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Možnosti financování protipovodňových.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Úvod do regionální politiky EU v ČR Eurocentrum Praha,
Operační program Životní prostředí
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
Řízení a koordinace politiky soudržnosti v České republice v období Ostravice Hotel Montér Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 Zpracovala: Bc. Jana Bartošková Datum: 25. října 2010.
VŠFS Kombinované studium Letní semestr 2011 Most.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech Ing. Zdeněk Vašák RP MMR NUTS.
Integrovaný operační program Konference „Bezpečná Evropa“ Hradec Králové.
Silnice nebo železnice
Nové příležitosti pro města a obce v letech Mgr. Petr Gandalovič Ministr pro místní rozvoj ČR IX. Celostátní finanční konference 7. a 8. prosinec.
Program semináře: 1)Úvod, obecné informace o JPD 2 a výzvách (Mgr. Jakub Benda) 2)Změny ve 4. Výzvě (Mgr. Jakub Benda) 3)Informace o Prioritě 1 (Ing. Johana.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Proč jsem si vybrala toto téma?
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
FONDY EU Programové období
Příprava programového období Ministerstvo pro místní rozvoj.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Regionální operační programy V rámci cíle Konvergence je pro období je připraveno celkem 7 regionálních operačních programům (ROP) určených pro.
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
VYHLÁŠENÍ 1. VÝZVY POPRVÉ V ČESKÉ REPUBLICE Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava 2007 – 2013 Tisková konference – Zlín
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
TŘINÁCTÉ ZASEDÁNÍ Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území Barokní refektář Dominikánského kláštera u sv. Jiljí Jilská 7a, Praha 1.
Možnosti financování životního prostředí z Evropských strukturálních fondů Zuzana Matoušková 3. ÚFŘP.
Aktuální stav přípravy programového období František Kubeš odbor regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj ČR RSK Pardubického.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Strategie a bariéry při využívání prostředků OPD2 a CEF k realizaci infrastrukturních projektů Mgr. Milan Feranec Ministerstvo dopravy ČR Fond soudržnosti.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Výzvy v rámci IROP Centrum pro regionální rozvoj České republiky Ing. Markéta Kupcová,
Snižování podpory z hlediska příjmů projektů – pozice OP Doprava
Plzeň, 23. dubna 2007 Meziregionální spolupráce INTERREG IIIC, INTERREG IVC.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Prioritní osa 3 - výzva č. 25 a 27
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Národní podpora využití potenciálu kulturního dědictví prostřednictvím Integrovaného operačního programu
Možnosti spolufinancování vědecké a výzkumné činnosti ČHMÚ
Transkript prezentace:

Cíle semináře „Využití expertní pomoci Iniciativy JASPERS“, hotel Olympik Poukázat českým subjektům na přínosy JASPERS Informovat o možnostech dalších dosud neparticipujících resortů o JASPERS a Akčním plánu JASPERS Poukázat na oblasti, na které lze pomoc v ČR využít Informovat o projektech v oblasti životního prostředí a v jiných oblastech v ostatních členských zemích EU, které JASPERS aktivně využívají Informovat o dosavadních pozitivních zkušenostech ve využití této Iniciativy v sektoru dopravy ČR Poukázat na chyby, kterých se české subjekty dopouštějí při spolupráci s JASPERS Odstranit obavy českých subjektů Poskytnout informace o zkušenostech o postoji EIB Dát volnost diskuzi a podnětům z české strany a zástupcům JASPERS

Využití expertní pomoci Iniciativy JASPERS Praha, , hotel Olympik Odbor Fondu soudržnosti - JASPERS Managing Agent Ministerstvo pro místní rozvoj

Úvodní slovo Odbor Fondu soudržnosti – Řídící agent pro využití Iniciativy JASPERS (Joint Assistance to Support Projects in European Regions) Zkušenosti s velkými projekty Na prahu náročného období 7 let – velká výzva k využití na realizaci velkých projektů Zcela nová témata Evropská komise připravuje Rozhodnutí k 327 OP Pro období 2007 – 13 pro ČR až 26,69 mld. EUR – přibližně 752,70 mld. Kč plus 132,83 mld. Kč z národních zdrojů

Obecné představení Iniciativy JASPERS Základ reformní agendy Evropské komisařky pro regionální politiku Danuty Hübner 3 známé instrumenty JASPERS, JEREMIE, JESSICA JASPERS – bezplatná pomoc Velké projekty (spolufinancování z FS – Cohesion Fund a ERDF – European Research and Development Fund ) Vývoj a příprava projektové struktury Využití u projektů ŽP nad 25 mil. EUR, doprava a ostatní nad 50 mil. EUR Kvalitní příprava žádostí o podporu pro schválení EK Nařízení ES č. 1083/2006 a příloha XXI.

Obecné představení Iniciativy JASPERS Pokyny pro žadatele přístupné dle OP u příslušných resortů Dlouhá přípravná fáze u velkých projektů Splnění všech požadavků Zvažování variantních řešení – srovnávací studie Mnohdy se projekt dotýká mnoha subjektů Zajištění principu partnerství při přípravě JASPERS – pomoc při identifikaci a hledání řešení Při čerpání z FS a u velkých projektů žádost podléhá schválení EK

Operační program Doprava Celkem příspěvek Společenství EUR z toho z Fondu soudržnosti EUR a z Evropského fondu pro regionální rozvoj EUR Specifické cíle: 1 – Zlepšení železniční dopravy na síti TEN – T – 2 190,3 mil. EUR 2 – Zlepšení silniční dopravy na síti TEN – T – 1 607,7 mil. EUR 3 – Zlepšení železniční dopravy na síti mimo TEN – T – 393,6 mil. EUR 4 – Zlepšení dopravy na silnicích I. třídy mimo TEN – T – 1 051,- mil. EUR 5 – Zlepšení městské hromadné dopravy výstavbou metra a řízení systémů dopravy v hl. městě Praze – 330,- mil. EUR 6 – Zvýšení multimodality v nákladní přepravě a zlepšení vnitrozemské vodní dopravy – 119,4 mil. EUR 7 - Technická pomoc – 82,- mil. EUR

Operační program Životní prostředí Celkem příspěvek Společenství EUR z toho z Fondu soudržnosti EUR a z Evropského fondu pro regionální rozvoj EUR Prioritní osy: 1 – Zlepšování vodohospodářské infrastruktury a snižování rizika povodní v rámci této osy budou realizovány ,5 mil. EUR (z FS) 2 – Zlepšování kvality ovzduší a snižování emisí - 634,1 mil. EUR (z FS) 3 – Udržitelné využívání zdrojů energie - 673,- mil EUR (z FS) 4 – Zkvalitnění nakládání s odpady a odstraňování starých ekologických zátěží - 776,5 mil. EUR (z FS) 5 – Omezování průmyslového znečištění a environmentálních rizik – 60,6 mil. EUR (z ERDF) 6 – Zlepšování stavu přírody a krajiny - 599,4 mil. EUR (z ERDF) 7 – Rozvoj infrastruktury pro environmentální vzdělávání, poradenství a osvětu – 42,5 mil. EUR (z ERDF) 8 – Technická pomoc financovaná z Fondu soudržnosti – 143,2 mil. EUR (z FS)

Operační program Podnikání a inovace Celkem příspěvek Společenství EUR z Evropského fondu pro regionální rozvoj, 0 z Fondu soudržnosti Prioritní osy: 1 – Vznik firem (malých a středních podniků) - 79 mil. EUR 2 – Rozvoj firem – 663,- mil. EUR 3 – Efektivní energie – 243,3 mil. EUR 4 – Inovace – 680,2 mil. EUR 5 – Prostředí pro podnikání a inovace – 1 076,6 mil EUR 6 – Služby pro rozvoj podnikání – 209,5 mil. EUR 7 - Technická pomoc – 89,6 mil. EUR

Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Příspěvek Společenství EUR z Evropského fondu pro regionální rozvoj Prioritní osy: 1 – Evropská centra excelence – 680,2 mil. EUR 2 – Regionální výzkumná a vývojová centra 680,2 mil. EUR 3 – Komercializace, popularizace a internacionalizace výzkumných a vývojových center – 136,7 mil. EUR 4 – Infrastruktura pro výuku na vysokých školách spojenou s výzkumem – 507,3 mil. EUR 5 - Technická pomoc – 66,6 mil. EUR

Ostatní vhodné OP Integrovaný Operační program Příspěvek Společenství 1,58 mld. EUR z Evropského fondu pro regionální rozvoj 6 prioritních os – modernizace veřejné správy, technologická řešení pro oblast veřejné správy, národní podpora cestovního ruchu, podpora územního rozvoje Regionální Operační programy Příspěvek Společenství 4,6 mld. EUR z Evropského fondu pro regionální rozvoj Prioritní osy dle potřeb regionů –regenerace a rozvoj měst, dostupnost a dopravní obslužnost, rozvoj dopravní infrastruktury, rozvoj území – městských a venkovských oblastí, rozvoj podnikání včetně revitalizace stávajících objektů pro podnikání včetně brownfields, rozvoj cestovního ruchu

Spolupráce mezi JASPERS a Řídícím agentem Odbor Fondu soudržnosti MMR designován jako Řídící agent (National Managing Agent) pro ČR v červnu 2006 Spolupráce na bázi Akčních plánů jednotlivých zemí přijímajících technickou expertní pomoc – aktualizace jednou ročně Výběr projektů na základě doporučení Řídících orgánů jednotlivých OP (dříve Zprostředkujících subjektů) Schválení obsahu formulářů Akčního plánu pro využití JASPERS pro jednotlivé sektory Řídícím agentem pro ČR Za českou stranu finální verzi Akčního plánu JASPERS podepisuje Ředitel odboru Fondu soudržnosti

Dosavadní aktivity odboru Fondu soudržnosti při využití Iniciativy a 2007 Informační seminář zástupců Iniciativy JASPERS - únor 2006 První Akční plán JASPERS finální drafty odeslány z MMR na vedení JASPERS do Lucemburska a Oficiální dohoda mezi JASPERS o využití této Iniciativy v ČR společně s Akčním plánem 2006 (zasláno vedením Iniciativy JASPERS Lucembursko na MMR a podepsáno MA ) Příprava Akčního plánu JASPERS 2007 (první draft zaslán ze strany MMR v říjnu 2006 do Lucemburska) Informativní schůzky na různá témata o využití na konkrétní projekty (Ústřední čistírna odpadních vod Praha; Rekultivace oblasti s ekologickým zatížením po těžbě uranové rudy –– Region Blata; prezentace 3. a 4. národního železničního koridoru a Studií proveditelnosti MD a SÚDOP Praha, návštěva úseku Plzeň – Stříbro; MŠMT - technologické centrum v Brně) Workshop JASPERS (únor 2007, MMR, 2 sekce – doprava a životní prostředí) Jednání k dopravním projektům (Praha, MD, duben 2007) Oficiální otevření kanceláře JASPERS ve Vídni a seminář k aktuálnímu vývoji a směrům (Vídeň, květen 2007) Jednání o dopravních projektech a k příštímu Akčnímu plánu 2008 (MD a MMR, říjen 2007)

Postup při přípravě akčního plánu JASPERS Výzva zástupců JASPERS k přípravě AP a předložení 1. draftu k určenému termínu Výzva směrem k resortům a potenciálním příjemcům technické expertní pomoci Zaslání aktuálních formulářů AP a JASPERS PROJECT FICHE elektronickou cestou MA provede kontrolu obdržených dokumentů, doplní dalšími náležitostmi a odešle 1. návrh Akčního plánu Formální vypořádání AP, připomínek, nepřesností se stranou JASPERS, případný protinávrh Finální verze Akčního plánu podepsána odpovědným zástupcem Iniciativy JASPERS a poté ředitelem OFS Kancelář JASPERS zasílá návrh stanovení podmínek vzájemného vztahu realizace pomoci - TERMS OF REFERENCE k jednotlivým projektům v AP obsažených Celý proces je provázen vícestrannými diskuzemi a pracovními setkáními se zástupci JASPERS, pracovními jednáními

Smysl využití expertní pomoci Využití nepřímé finanční podpory Pomoc při hledání řešení, slabých míst, srovnávací studie, analýzy Zajištění vyšší pravděpodobnosti pozdějšího schválení žádosti o podporu Komisí připravované za účasti specialistů Iniciativy JASPERS

Děkujeme za pozornost Další informace naleznete rovněž na stánkách: Kontakt: