Úvod do managementu1 Rozhodování Kreativita. Úvod do managementu2 4. - 6. seminář Manažerské rozhodování, Deming, Juran, Pareto, Osborne proces rozhodování.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dita Pelantová Šárka Lukešová 3.VSRR
Advertisements

Národní síť VTP v ČR Pavel Švejda Společnost vědeckotechnických parků ČR Seminář Podnikové inkubace
Schůze, porady a jejich řízení
Databázové systémy Přednáška č. 3 Proces návrhu databáze.
Je to metoda využívající principů týmové práce, která zvyšuje účinnost tvůrčího myšlení cílem je získat co nejvíce nápadů k řešenému problému, které budou.
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
IS V EKONOMICKÝCH SUBJEKTECH Ing. Jiří Šilhán. IS IS – data+lidi+HW, prvky + relace mezi uživateli, které splňují nějaké cílové chování – tak aby byly.
Analýzy administrativních procesů. Analýzy ve 2 krocích Analýza dokumentů Analýza administrativních procesů.
Your name your caption here NTTP 2010 Mozkové hemisféry Logika Detaily Fakta Pravidla Slova, jazyk Matematika Současnost Budoucnost Bezpečí Realita Pocity.
Kvalitativní výzkum.
VLIV ZMĚN SVĚTA PRÁCE NA KVALITU ŽIVOTA 2005 – 2008 Moderní společnost a její proměny Seminář k výzkumu na úseku BOZP
MOTIVACE PRACOVNÍ ČINNOSTI Hunalová Gábi, Kotková Hel., Proskovcová Šáry.
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
Taktická příprava Michal Lehnert.
Rozhodovací proces a Paretova analýza
Seminář NSKTV Praha , Brno Návrh národních deskriptorů Mgr., Ph.D.
MANAGEMENT - VŽ1 M A N A G E M E N T 1. cvičení. MANAGEMENT - VŽ2 ROLE MANAŽERŮ.
Diagram příčin a následků (Ishikawův diagram)
3. seminář Organizování a komunikace, Carnegie (významná osobnost)
Management a jeho funkce
Firemní komunikace ( několik postřehů z praxe) PhDr. Pavel Beňo Práce a vztahy / Civilcourage TV Tel ;
M YŠLENÍ =sociálně podmíněný psychický proces, při kterém jsou zpracovávány a využívány informace =nejsložitější kognitivní proces =vnitřní mentální děj.
Jak řídit a vést lidi Březinová Ludmila
Matematické metody v ekonomice a řízení II
(komentovaný přehled)
Manažerské rozhodování
1.Základy managementu 1.1 Základní pojmy 1.2 Pojetí managementu
Úvod do managementu 1. seminář
FÁZE NÁCVIKU SLOHOVÉHO PROJEVU
MODERAČNÍ TECHNIKY brainstorming brainwriting free-wheeling
Skupinové interview (Focus group)
Využití ontologií při dobývání znalostí z databází Hana Češpivová.
Týmové dovednosti 2 Marie Blahutková. Tým – základ dobré spolupráce Neustálý růst týmů a jejich výkonnosti Zlepšování klíčových postupů Schopnost efektivně.
Rozhodovací procesy.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Metody kvalitativního výzkumu 5. Metoda Focus Groups
Definice managementu.
Skupinové řešení problémů. Týmová prezentace. Pavla Kotyzová
Podnikatelský nápad Nejlepším a nejpříjemnějším způsobem, jak vytvořit úžasný produkt či službu, je udělat něco, co chceš sám používat.
Kvantitativní metody výzkumu v praxi
Veřejné zdravotnictví 2. ročník
Autor: Mgr. Dana Forýtková
MYŠLENKOVÉ MAPY ÚVOD A PRÁCE S NIMI MODUL KURZU PRÁCE S INFORMACEMI
Tvorba posterů *1* - Co je to poster? *2* - Jak vypadá?
ROZHODOVÁNÍ Osnova: 1. Východiska
Michaela Ožanová Adéla Gajdečková
Eva Kaňáková, Casiopea, s.r.o Jak efektivně vést porady Eva Kaňáková, Casiopea, s.r.o. Mobil
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Vyučování a rozvoj dětského myšlení Školní pedagogika podzim 2014 B UMBÁLKOVÁ A., V AŇKOVÁ M. UM a UZ, 3. semestr.
Vedení týmů a týmová práce
Poradenský proces Plánování akce. Vypracování jednoho nebo více řešení diagnostikovaného problému Vypracování jednoho nebo více řešení diagnostikovaného.
Didaktické metody Androdidaktika.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Ekonomika podniku.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Algoritmizace a programování Algoritmy 5 – Myšlenkové mapy.
Tvořivost žáka Tvořivost – vymezení pojmu: Tvořivost je činnost, jejímž výsledkem jsou nové, originální, výtvory. DRUHY TVOŘIVOSTI: Objektivní: přináší.
Vnímání, pamět, myšlení. Vnímání jak, čím, co? senzorické stádium, syntetické stadium (třídění a interpretace) co vnímání ovlivňuje postoje, emoce, očekávání,
PSYCHOLOGIE KOMUNIKACE KOMUNIKAČNÍ SITUACE V PRÁCI MANAŽERA IVANA NEKVAPILOVÁ Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro.
MOŽNOSTI HODNOCENÍ A SAMOHODNOCENÍ ŽIVOTASCHOPNOSTI PODNIKU JAKO PŘEDPOKLADY HARMONICKÉHO ROZVOJE Ing. Aleš Jurman, Ing. Petr Staněk, CSc., Brno
Analýza manažerských dovedností ve vybraném podniku
Autor: Linda Dufková Vedoucí práce: PhDr. Pavla Kovářová, Ph. D.
Rozhodování funkce managementu. Rozhodování funkce managementu.
Assessment centrum.
Inteligence,tvořivost, paměť
Didaktické metody Androdidaktika.
ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_CJL_3,4_77
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Assessment centrum.
Katedra řízení podniku
Transkript prezentace:

Úvod do managementu1 Rozhodování Kreativita

Úvod do managementu seminář Manažerské rozhodování, Deming, Juran, Pareto, Osborne proces rozhodování – videokazeta „Myslet nebo padnout“. kreativita (tvořivost) a její úloha v podnikatelském řízení – případové studie, hry (obrázky – úhel pohledu, různé hry, hra s papírem, …), podpůrné metody a techniky (brainstorming, …, Pareto analýza), případové studie, videokazeta „Od ne k ano“.

Úvod do managementu3 Tvořivost - Konvergentní a divergentní myšlení Divergentní myšlení s tvořivými schopnostmi je charakteristické extrapolací obecných závěrů z jednotlivostí – metody intuitivní (pravá hemisf.). Konvergentní myšlení je charakteristické postupem od obecného k jednotlivému. (Typické pro manažery: jaké problémy má firma XY? Ukažte mi účetní výkazy této firmy...) – metody analytické (levá hemisféra).

Úvod do managementu4 „Test barvosleposti“ Žlutáoranžová modrá Černázelenáčervená Žlutáoranžováčervená Oranžovázelenábílá

Úvod do managementu5 MOZEK Levá hemisféra: -Příslušná pro teorii -Centrum řeči -Analyzuje a pracovává detaily -Myslí racionálně Pravá hemisféra: -Myslí v obrazech -Celistvě pozoruje -Komplexně myslí -Centrum kreativity

Úvod do managementu6 Co je na obrázku???

Úvod do managementu7 Co znázorňuje obrázek?

Úvod do managementu8 Jeden nebo dva lidé?

Úvod do managementu9 Představte si … 10 m 9,5 m

Úvod do managementu10 Spojte kolečka čarami …

Úvod do managementu11 Tvořivost Problém je používat oba druhy myšlení, takových lidí, kteří tyto schopnosti mají je málo. Manažeři podniků obvykle patří mezi lidi, kteří spíše inklinují ke konvergentnímu myšlení. Existuje mnoho metod, které stimulují tvořivé myšlení. Brainstorming, metoda 635 Delfská metoda, synektické metody... Jakou metodu může použít manažer sám pro sebe?, např. síťové diagramy, což je vlastně určitá forma individuálního brainstormingu.

Úvod do managementu12 Tvořivost a minulost Specifické metody a techniky tvořivého myšlení se začaly objevovat až ve dvacátém století, před druhou světovou válkou v USA. První metodou tvůrčího myšlení byly „Seznamy otázek“ – Američan A. F. Osborn. Osborn byl i autorem brainstormingu. Po válce pronikají i do Evropy.

Úvod do managementu13 „ Osbornův obecný seznam otázek“ 1. Využít jinak? 2. Adaptovat? 3. Modifikovat? 4. Zvětšit? 5. Zmenšit? 6. Nahradit? 7. Uspořádat jinak? 8. Obrátit? 9. Kombinovat?

Úvod do managementu14 Jak postupovat při brainstormingu? Napište pravidla brainstormingu a vylepte je na viditelné místo. Napište předmět brainstormingu. Začněte přicházet s nápady. Zaznamenávejte všechny nápady (i ty bláznivé). Nechte nápady „uležet“. Vyhodnoťte nápady pomocí např. Paretova principu.

Úvod do managementu15 Pravidla brainstormingu Žádný nápad nesmí být kritizován. Podporuje se naprostá volnost. Soustředíme se na získání maximálního množství nápadů. Zapisují se všechny nápady (i opakované, jsou-li jinak formulované). Všechny nápady se nechají uležet, žádný se jen tak nezavrhne.

Úvod do managementu16 Metodické principy přípravy a vedení brainstormingové porady 1. Jasné formulování problému, na který má být aplikovaný brainstorming. 2. Důležitou roli hraje počet a složení členů b. skupiny (optimum lidí), odborníci i laici. 3. B. skupina by neměla být homogenní. 4. B. skupina z pohledu sociálního postavení jedinců by měla být co nejhomogennější. 5. Příjemné a nerušené prostředí. 6. Předložit B. skupině zadání problému. 7. Zapisovat všechny myšlenky, nápady, … 8. Stimulovat účastníky k další tvorbě. 9. Vyhodnocení nápadů.

Úvod do managementu17 Individuální brainstorming Postup: napíšeme téma brainstormingu. poté zaznamenáváme každou myšlenku, která nás v souvislosti s daným tématem napadne. každé téma může představovat další odvozené téma k němuž rovněž přiřadíme jednotlivé mininápady s ním spojené jednotlivé myšlenky dále uspořádáme od 1 do 6 (po vyhodnocení a uspořádání myšlenek do určitého pořadí ). Minimálně si tímto způsobem můžete připravit osnovu své prezentace, obhajoby,...