Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Diagram příčin a následků (Ishikawův diagram)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Diagram příčin a následků (Ishikawův diagram)"— Transkript prezentace:

1 Diagram příčin a následků (Ishikawův diagram)
Ing. Zdeněk Aleš, Ph.D. prof. Ing. Václav Legát, DrSc. Systémy řízení jakosti – cvičení Katedra jakosti a spolehlivosti strojů, TF, ČZU Praha

2 Vyhledávání nápadů (brainstorming)
a diagram příčina-následek (Ishikawův diagram) Vyhledávání nápadů (brainstorming): Aplikace Metoda „vyhledávání nápadů“ se využívá ke zjišťování možných řešení problémů a potenciálních možností zlepšování jakosti. Popis Metoda „vyhledávání nápadů“ je metoda pro vyvolání tvůrčího myšlení týmu, který má vytvořit a objasnit soupis nápadů, problémů nebo sporných otázek.

3 Postup Fáze tvorby Fáze objasňování
Odborný koordinátor stručně vysvětlí pravidla Brainstormingu a účel jednání zaměřeného na vyhledávání nápadů, poté členové týmu vytvoří soupis nápadů. Cílem je vytvoření co největšího množství nápadů. Fáze objasňování Tým přezkoumává soupis nápadů, aby se ujistil, že každý pochopil všechny tyto nápady. Hodnocení nápadů začne, když jednání zaměřené na vyhledávání nápadů skončí.

4 Brainstorming se řídí těmito pravidly:
Vyhledá se odborný koordinátor. Jasně se stanoví účel jednání zaměřeného na vyhledávání nápadů. Každý člen týmu po řadě vyjadřuje jednotlivé nápady. Kde je to možné, členové týmu rozpracovávají nápady ostatních. V této fázi nejsou nápady kritizovány ani diskutovány. Nápady se zaznamenávají tak, aby je všichni členové týmu mohli mít k dispozici. Tento proces pokračuje, až již nevznikají další nápady. Všechny nápady se přezkoumávají s cílem jejich objasnění.

5 Zlepšování jakosti - diagram příčina-následek
(Ishikawův diagram, též „diagram rybí kosti“) Aplikace Diagram příčina následek se využívá pro: analyzování souvislosti příčina-následek; informování o souvislostech příčina-následek; snazší vyřešení problému od symptomu k příčině a k řešení. Postup 1. Jasně a stručně se definuje následek. 2. Definují se hlavní kategorie možných příčin. Faktory, které se mohou vzít v úvahu, jsou: datové a informační systémy prostředí zařízení materiály měření metody osoby

6 3. Začne se sestavovat diagram, ve kterém se následek definuje v rámečku na pravé straně a hlavní kategorie se umísťují jako spojovací čáry k rámečku následek:

7 4. Rozpracuje se diagram domyšlením a vepsáním všech dalších úrovní a tímto postupem se pokračuje k úrovním vyššího řádu. Dobře sestrojený diagram nebude mít žádné větve s méně než dvěma úrovněmi a bude mít mnoho větví se třemi nebo více úrovněmi 5. Zvolí se a identifikuje se malý počet (3 až 5) příčin na nejvyšší úrovni, které budou mít pravděpodobně největší vliv na následek a budou vyžadovat další opatření jako je sběr údajů, úsilí pro zavedení regulace apod.

8 Příklad

9 V zadání referátu je uvedeno, že máte brainstorming a Ishikawův diagram aplikovat na:
a) příčiny nesložení předmětové zkoušky, b) příčiny nenastartování motoru automobilu, c) příčiny vysoké spotřeby paliva traktoru. Jsou to návrhy, můžete si vybrat jakékoli jiné oblasti aplikace těchto metod.

10 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Diagram příčin a následků (Ishikawův diagram)"

Podobné prezentace


Reklamy Google