Zákon o posuzování vlivů na ŽP č. 100/2001 Sb. Ekologie a životní prostředí 2014 Petr Vybral Původní základ prezentace: Barbora Kněžínková, 2011.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecné požadavky na výstavbu
Advertisements

Uzavírání veřejnoprávních smluv
Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
INFORMAČNÍ SYSTÉMY EIA/SEA
Zapojení veřejnosti do SEA Integra Consulting Services Jana Svobodová Jana Hrnčířová.
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
FRVŠ 1400/2010/F1/a Zkušebnictví a řízení jakosti staveb Proces 8 Užívání stavby.
POSUZOVÁNÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ V ČESKÉ REPUBLICE Zákon č. 100/2001 Sb. Posuzování vlivů na životní prostředí podléhají v zákoně vymezené záměry.
Odstraňování staveb, terénních úprav a zařízení
Nástroje územního plánování
KONCEPT ÚZEMNÍHO PLÁNU ODOLENA VODA pro veřejné projednání –
Hodnocení dopadů koncepcí a záměrů na lokality Natury 2000 v České republice RNDr. Petr Roth, CSc. Ministerstvo životního prostředí, Praha, ČR.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
EIA – význam procesu s ohledem na navazující řízení Dana Kučová EIA – význam procesu při realizaci záměrů s ohledem na navazující řízení Zpracovala.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
Michal Musil 10. listopadu 2011
PRÁVO NA INFORMACE O ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ, ÚČAST VEŘEJNOSTI PŘI OCHRANĚ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ.
REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM PRO NUTS2 JIHOVÝCHOD POSOUZENÍ VLIVŮ KONCEPCE NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ (SEA) Ing. Petr Mynář INVESTprojekt NNC, s.r.o. Brno, 4.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky EIA Cesta k environmentálnímu stavitelství (průběh)
Strategie rozvoje městské části Praha - Libuš Posouzení vlivů Strategie na životní prostředí (SEA) Ing. Bohumil Sulek, CSc. Praha-Libuš,
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING VIII. Informace pro podporu rozhodování.
Uzavírání veřejnoprávních smluv (zákon č. 500/2004 Sb., správní řád)
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
Ochrana kulturních památek Stát chrání kulturní památky jako nedílnou součást kulturního dědictví lidu, svědectví jeho dějin, významného činitele životního.
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
Věra Velecká Löw a spol. s.r.o. Vranovská 102, Brno
Posuzování vlivů na ŽP Veronika Tomoszková
Posuzování vlivů na životní prostředí v územním plánování (SEA proces) Zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, ve znění zákona.
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
Integrovaná prevence. Integrovaná prevence – prameny, cíle a předmět Prameny právní úpravy: –Směrnice Rady 96/61/EC o integrované prevenci a omezování.
Právo životního prostředí II. Úvodní přednáška
RNDr. Jiří Kocián, RNDr. Josef Glos AGERIS s. r. o. Jeřábkova 5, Brno
1 Účast veřejnosti v procesech dle složkových předpisů práva životního prostředí Jitka Bělohradová.
STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k Předpisy Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007.
Ochrana životního prostředí v rámci stavebního práva.
Úvod do zvláštní části správního práva Správa na úseku živnostenského podnikání Pro bakaláře.
Posuzování vlivů na ŽP Veronika Tomoszková
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
JUDr. Jana Tkáčiková, PhD..  Listina základních práva a svobod  Zákon č. 17/1992 Sb., o životním prostředí  Občanský zákoník §§ 415 an.  Zákon č.
Ochrana půdy a lesa.
Účast veřejnosti ve správních řízeních a v dalších procesech ve veřejné správě.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Praha 8. září 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA Žofínské fórum.
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
RNDr. Ivana Havlíková Ing. Jiří Štochel. STAVEBNÍ ZÁKON - STARÝ.
Informace o aktualizaci Politiky územního rozvoje ČR Ing. Filip Novosád, OÚP MMR 14. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území.
Správní řízení Vendula Povolná Ekologický právní servis Září 2007.
Stanoviska a vyjádření krajského úřadu po novele stavebního zákona zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění.
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č. 115/2000 Sb. Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Územně plánovací dokumentace Vybrané problémy pořizování a zpracování ve vztahu k DO.
Posuzování vlivů záměrů a koncepcí na životní prostředí
Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková
Odbor životního prostředí MHMP
Zákon č. 100/2001 Sb. ze dne 20. února 2001 o posuzování vlivů na životní prostředí Ústí nad Labem 3/ Ing. Jaromír Vachta.
Posuzování vlivů na ŽP Jana Dudová.
Zákon č. 100/2001 Sb. ze dne 20. února 2001 o posuzování vlivů na životní prostředí Ústí nad Labem 4/ Ing. Jaromír Vachta.
Umisťování staveb.
ZÚR JMK zásady pro aplikaci Krajský úřad Jihomoravského kraje seminář
Posuzování vlivů na životní prostředí v procesu územního plánování
Zákon o posuzování vlivů na ŽP č. 100/2001 Sb.
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Stavební právo.
Porada ochrany přírody – Brno,
Zkrácený postup pořizování aktualizace ZÚR
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Závazné stanovisko orgánu územního plánování
Stavební legislativa – možnosti zefektivnění přípravy staveb
Transkript prezentace:

Zákon o posuzování vlivů na ŽP č. 100/2001 Sb. Ekologie a životní prostředí 2014 Petr Vybral Původní základ prezentace: Barbora Kněžínková, 2011

EIA – Environmental Impact Assessment posuzování vlivů záměrů na ŽP tzv. projektová EIA (např. bioplynové stanice, nákupní centra, silnice, prům. výroby,...) SEA – Strategic Environmental Assessment posuzování vlivů koncepcí na ŽP tzv. strategická EIA (např. územní plány, krajské plány odpad. hospodářství,...)

EIA předmět posuzování posuzování vlivů na veřejné zdraví a ŽP (i na hmotný majetek a kulturní památky) může se týkat i již existujících zařízení (např. rozšíření, navýšení kapacity, změna technologie výroby,...) příloha č. 1 – seznam záměrů, které je nutné posuzovat KATEGORIE I – záměry vždy podléhající posouzení KATEGORIE II – záměry vyžadující zjišťovací řízení (podléhají posouzení jen pokud se tak stanoví ve zjišťovacím řízení) předmětem posuzování není záměr provedený za nouzového stavu, stavu ohrožení a válečného stavu

EIA způsob posuzování přímé + nepřímé vlivy na ŽP vlivy provedení + vlivy neprovedení záměru na ŽP vlivy samostatně jednotlivých etap + vlivy celku na ŽP vlivy běžného provozu + vlivy havárie na ŽP návrh opatření k předcházení jednotlivým vlivům

Schéma procesu EIA, dle zákona 100/2001 Sb.

EIA oznámení předkládá ten, kdo chce provést záměr, příslušnému úřadu (Ministerstvo ŽP nebo kraje) náležitosti oznámení podlimitního záměru - kategorie II -„malá EIA“ – jako dokumentace stačí oznámení, při nesouhlasném vyjádření -> úřad může uložit zjišťovací řízení a na základě toho i posuzování -> „velká EIA“ náležitosti dokumentace kategorie I – příloha č. 4příloha č. 4 přílohy (např. vyjádření stavebního úřadu (ÚPD), stanovisko orgánu ochrany přírody, obrazové a grafické přílohy) elektronická i písemná podoba povinnost úřadu zveřejnit oznámení (zák. č. 123/1998 Sb., o právu na informace o ŽP), kdokoli může poslat písemné vyjádření

EIA zjišťovací řízení cílem je upřesnit informace, které je vhodné uvést do dokumentace + zjištění, zda záměr má významný vliv na ŽP příslušný úřad přihlíží k povaze a rozsahu záměru limitním hodnotám obdrženým vyjádřením veřejnosti, úřadů, samosprávných celků zásady pro zjišťovací řízení : příloha č. 2 tohoto zákona

EIA posudek zpracování posudku oprávněnou osobou zajistí příslušný úřad posudek na základě dokumentace a všech vyjádření k nim (zpracovatel posudku může požadovat doplnění dokumentace) – příloha č. 5 tohoto zákonapříloha č. 5 oznamovatel se nesmí podílet zpracovatel má na vytvoření posudku 60 dnů k posudku může každý poslat vyjádření nejsou odůvodněná nesouhlasná vyjádření – úřad může upustit od veřejného projednávání zpracovatel obdrží vyjádření k posudku a vyjádření z veřejného projednávání a může upravit návrh stanoviska

vydává úřad na základě dokumentace, posudku a veřejného projednávání - příloha 6 úřad rozešle zúčastněným platnost 5 let (+ 5 let možnost prodloužit) rozhodnutí musí akceptovat posudek a jeho návrhy opatření na ochranu ŽP – pokud ne, musí uvést odůvodnění EIA stanovisko

SEA posuzování vlivů koncepcí na životní prostředí podobný průběh jako EIA výstup: stanovení omezujících podmínek, opatření a limitů, na které se pak správy a samosprávy zaměří a budou je v budoucnu sledovat a vyhodnocovat

Ustanovení společná a přechodná předběžné projednání co a kde všude musí úřady zveřejňovat veřejné projednání (termíny, kdy může být zrušeno a do kdy musí být vyhlášeno nové) náklady (hradí oznamovatel), veř. projednávání a poskytování informací – úřady odměna zpracovateli posudku – platí oznamovatel skrze úřad (stanovena podle obchodního zákoníku)

Výkon státní správy Ministerstvo životního prostředí (příloha 1 – kategorie záměrů – sloupec A) kraje (příloha 1 – kategorie záměrů – sloupec B)

Autorizace ke zpracování dokumentace a posudků bezúhonnost odborná způsobilost (VŠ min. bakalářského směru, doklad o zkoušce odborné způsobilosti) praxe v oboru nejméně 3 roky plná způsobilost k právním úkonům na 5 let (pak lze o dalších 5 let prodloužit) Ministerstvo může autorizaci odejmout (porušení podmínek) zkouška odborné způsobilosti: 3000 Kč Vyhláška č. 457/2001 Sb.

Domácí úkol -> posuzování vlivů na ŽP (EIA) -> on-line zdroje: Informační systém EIA dle zákona č. 100/2001 Sb. (v případě zájmu může být i SEA) vybrat záměr ve fázi stanoviska (něco ve vašem okolí, co znáte) projít posudek (hlavně jeho závěr) a stanovisko co vás zaujalo, co vám přišlo zajímavé, co vás zarazilo, zvládli byste posudek? -> odevzdávárna (do ) -> min půl A4 textu (bez nadpisu, hlavičky, atd.; písmo 12, řádkování 1- 1,5) -> uvést i kód vybraného záměru

Podrobnější informace Zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o posuzování vlivů na životní prostředí) – a jeho přílohy Proces EIA - online učebnice: