5. Prezentace výsledků vědecké práce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NOVÁ MATURITA Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí
Advertisements

Základy redakční práce
Informace o bakalářské SZZ – anglický jazyk  Státní závěrečná bakalářská zkouška má tři části:  jazyková zkouška – písemná a ústní (AJ6)  obhajoba bakalářské.
Příprava odborného textu pro výuku PAVEL KURFÜRST Ústav cizích jazyků LF UP Konference Cizí jazyky na Univerzitě Palackého Olomouc, 20. dubna 2006.
3.1. Typy vědeckých sdělení a periodik ústní forma - víceméně nezávazná forma sdělení, nezakládá prioritu sdělení formou semináře či přednášky na konferenci.
B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra experimentální biologie rostlin PřF UK SciVerse - plnotextové vyhledávání.
B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra experimentální biologie rostlin PřF UK Jak připojit přenosný počítač do.
Připraveno v rámci projektu „Projektové financování vysokých škol“ podpořeného FRVŠ pod číslem 72/2011
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
E-VŠKP v roce 2006 na Přírodovědecké fakultě UK v Praze Na PřF UK se řeší problematika e-VŠKP v rámci rozvojového projektu UK na rok 2006 „Archivace a.
Jak psát seminární práci
Bakalářský seminář Úvod BP Závěr BP.
2005 Šablona eVŠKP - titulní list ÚVOD  Definice doporučené šablony  Soubor s přednastavenými styly, strukturou, designem  NEREÁLNÉ problémy.
PŘÍPRAVA METODICKÉHO POKYNU REKTORA VŠSS KE ZPRACOVÁNÍ DIPLOMOVÝCH PRACÍ Zpracování diplomové bakalářské práce.
Ročníková práce Závěrečná práce e-learningového kurzu ICT technologie a jejich využití v práci učitele 2. stupně a v dalším rozvoji jeho profesních kompetencí.
Metodický kurz k Bakalářskému projektu 1 Diplomovému projektu 1
B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra fyziologie rostlin, PřF UK RNDr. Jan Petrášek, Ph.D. Typy vědeckých sdělení.
Koordinátoři ICT Organizační informace
Jak psát projekt a bakalářskou práci. Termíny Dnes : Zadání projektu : odevzdání projektu : zveřejněn rozpis prezentací Týden
Seminární práce Postupy pro školní rok 2014/2015.
Odborný styl PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝU.
Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, ph.d.
Diplomový seminář pro studenty ITaM B. Miniberger LS 2013.
5.5. Vědecká publikace - hlavní výstup vědecké činnosti - spolu s patenty, nedá se kombinovat obojí - předmět duševního vlastnictví - jednu skutečnost.
E-learningový kurz e-learningu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Další vzdělávání pracovníků škol GP – oblast podpory 1.3 CZ1.07/1.3.05/ Vysoká.
SO – studijní opora podpora výuky BSe a DSe LS2012
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
5. Prezentace výsledků experimentální práce
B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra experimentální biologie rostlin PřF UK iHOP - plnotextové vyhledávání Pubmed.
B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra fyziologie rostlin, PřF UK RNDr. Jan Petrášek, Ph.D. Základní dělení 3.1.
B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra fyziologie rostlin, PřF UK RNDr. Jan Petrášek, Ph.D. Nezbytnost průběžného.
Absolventská práce.
Úvod do psychologie PhDr. David Kuneš, Ph.D
doc. Ing. Cyril Klimeš, CSc. prof. Ing. Radim Farana, CSc.
doc. Ing. Cyril Klimeš, CSc. prof. Ing. Radim Farana, CSc.
Úvod do studia Strategie vyhledávání zdrojů Robert Zbíral.
Veřejné zdravotnictví 2. ročník
1. SETKÁNÍ Bakalářský seminář. Cíle bakalářského semináře Hlavní cíl: seznámit se strukturou a hlavními požadavky na BP Formální náležitosti zadání a.
3. Odborná literatura, její zdroje na Internetu a PřFUK B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra experimentální biologie rostlin PřF UK
Tvorba posterů *1* - Co je to poster? *2* - Jak vypadá?
Odborné a vědecké práce Brno 12. března Odborné a vědecké práce Zpráva o semestrálním projektu Závěrečná práce Bakalářská a diplomová práce Disertační.
3. Odborná literatura, její zdroje na Internetu a PřFUK
5. ročník Mg. studia do podání přihlášky ke SZZ do odevzdání diplomové práce v tištěné a elektronické formě.
Případová studie Seminář 2014.
Struktura bakalářské práce
METODICKÝ SEMINÁŘ Psaní závěrečné práce STUDIJNÍ PROGRAM: U Č ITELSTVÍ VŠEOBECN Ě VZD Ě LÁVACÍCH P Ř EDM Ě T Ů.
Diplomový seminář úvodní přednáška 11. května 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 20.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 6. ledna 2016.
BAKALÁŘSKÁ PRÁCE A DŮLEŽITÉ INFORMACE. Bakalářská práce odborný text zpracovaný na téma dokladem toho, že student porozuměl teoretickým poznatkům Každá.
Bakalářská práce Zbyněk Svozil. Charakteristika bakalářské práce Bakalářská práce je v bakalářských studijních programech nejzávažnější písemnou prací,
Úvodní seminář pro studenty doktorského studia PhDr. Libuše Drnková a kol. Jazykové centrum FF UK.
Úvod do psychologie Úvod do psychologie - cíle podnítit zájem Osvojení vědeckého způsobu uvažování (zdravý rozum x vědecká metoda) Jazyk vědy.
3. Odborná literatura, její zdroje na internetu a PřFUK
Informační prameny I. část
5. Prezentace výsledků vědecké práce
Diplomový seminář úvodní přednáška
Závěrečné seminární práce 9. ročník 2016/2017
Oddělení pro vědu a výzkum, FHS UK Praha
Doktorské studium na FLD
Ekonomika veřejného sektoru
3. Odborná literatura, její zdroje na Internetu a PřFUK
5. Prezentace výsledků vědecké práce
3. Odborná literatura, její zdroje na internetu a PřFUK
Vzor individuální prezentace
Institucionální akreditace
Kreditní systém studia
3. Odborná literatura, její zdroje na internetu a PřFUK
METODICKÝ A SUPERVIZNÍ SEMINÁŘ K PRAXI IV.
NÁZEV POSTERU Jméno a příjmení autora včetně titulů
3. Odborná literatura, její zdroje na internetu a PřFUK
Transkript prezentace:

5. Prezentace výsledků vědecké práce Typy vědeckých sdělení a periodik (připomenutí z kap. 3.1.) - abstrakt ústního či plakátového sdělení - nepodléhají recenznímu řízení, publikovány samostatně v knize abstrakt či jako speciální číslo časopisu - původní sdělení - univerzální komunikační nástroj, může mít více forem, snaha o standardizaci stylu - přehledný článek - shrnutí již publikovaných skutečností s novými interpretacemi - monografie, kniha - souhrn výsledků a zkušeností s delší časovou platností, nejde o původní výsledky Jednotlivé typy vědeckých sdělení byly přehledně uvedeny v kapitole 3.1. Účelem následujícího textu je seznámit studenty na počátku jejich vlastní publikační činnosti ve vědeckém stylu se základními náležitostmi, které je zvykem dodržovat v těchto jednotlivých formách vědeckých sdělení. Podrobněji jsou probírána pravidla psaní bakalářské a diplomové práce a jejich ústních obhajob, ústního a plakátového sdělení na konferencích a psaní vědecké publikace. - popularizační článek či kniha - není plnokrevným vědeckým sdělením - bakalářské, diplomové, disertační a habilitační práce - „tlustospisy“ či souhrny publikovaných prací, jejich účelem je získání akademické či vědecké hodnosti B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra experimentální biologie rostlin PřF UK http:/lhr.ueb.cas.cz/petrasek

5. Prezentace výsledků vědecké práce 5.1. Bakalářská práce - literární rešerše - může ale nemusí být doplněna o experimentální část, na naší fakultě výhradně teoretická pokyny k vypracování bakalářské práce - jsou jednotné v rámci celé biologické sekce Biologická sekce PřFUK má pro všechny bakalářské studenty odborné i učitelské biologie oborů Biologie, Ekologická a evoluční biologie, Molekulární biologie a biochemie organismů, Biologie se zaměřením na vzdělávání dvouoborová i jednooborová zavedena víceméně závazná pravidla státní bakalářské zkoušky a též pokyny pro vypracování bakalářské práce. Následuje výňatek z textu věnovaný rozsahu bakalářské práce a její obhajobě: B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra experimentální biologie rostlin PřF UK http:/lhr.ueb.cas.cz/petrasek

5. Prezentace výsledků vědecké práce 5.1. Bakalářská práce Pojetí a rozsah: - odpovědný je student - školitel je jen poradce - základní zadání je literární rešerše - tato je i nejvíce hodnocena, výsledky velmi omezeně možné, záleží na katedře - práce má prokázat schopnost studenta zpracovat vědeckou literaturu - hodnotí se zejména komplexnost pohledu, schopnost činit závěry a zobecnění a stylisticky se vyjadřovat v tzv. vědeckém stylu. O něm více např. zde (http://www.ikaros.cz/node/1127). Průvodce pravidel kompozice v angličtině: William Strunk Jr. - The Elements of Style, volně na Google books či zde v pdf. Dobré je též heslo na wikipedii http://en.wikipedia.org/wiki/Scientific_writing - nestačí pouze údaje z knih či učebnic - omezit sekundární citace - pokud ano, tak je dobře vyznačit je jako přejaté, mohou představovat potenciální risk v důvěryhodnosti - lepší je téma spíše užší - dává možnost zpracovat ho do hloubky, důležitý je i vlastní úsudek - jazyk čeština, slovenština a angličtina B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra experimentální biologie rostlin PřF UK http:/lhr.ueb.cas.cz/petrasek

5. Prezentace výsledků vědecké práce 5.1. Bakalářská práce Struktura bakalářské práce: - délka 15-20 stran - neměla by být delší než 40 stran, řádkování 1,5, okraje okolo 2,5 cm, minimálně 70 znaků na řádek - abstrakt - v češtině i angličtině, max. 2000 znaků - má jednoznačně vystihovat jaký cíl se rešerší sledoval - klíčová slova - 5-10 slov, jak v češtině tak v angličtině, musí vystihovat zaměření práce - úvod - představení problému o kterém práce pojednává s krátkým shrnutím historického vývojem a současného stavu, je vhodné říci, proč je rešerše aktuální právě v této době, proč by se o ní měl čtenář zajímat právě teď - vlastní rešerše - hlavní a nejobsáhlejší část bakalářské práce spočívající ve zpracování původních literárních poznatků, konfrontaci různých pohledů pro a proti, upozornění na případné nedostatky studií a zdůraznění nosných literárních informací. B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra experimentální biologie rostlin PřF UK http:/lhr.ueb.cas.cz/petrasek

5. Prezentace výsledků vědecké práce 5.1. Bakalářská práce Struktura bakalářské práce: - vlastní práce - pokud již existují výsledky experimentů, které přispívají k popisované problematice, dají se využít. Rozhodně však nesmí objemem přesahovat literární rešerši. Nejlepší je zařadit do textu spíše odstavec popisující jakým způsobem hodlá student danou problematiku rozvíjet. přehled použité literatury - formát citací není určen závazně, lze se však přidržet formy např. určitého časopisu, či využít modul „Jak správně citovat“ na stránkách citace.com (http://www.citace.com/index.php) - rozhodně je doporučeno využít osobní databázi referencí - přílohy, obrázky - je lépe je přímo zařadit do textu, než nakonec Práce se odevzdává jak v tištěné podobě, svázaná, ve dvou exemplářích, tak i v elektronické podobě jako jediný pdf soubor na CD/DVD. B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra experimentální biologie rostlin PřF UK http:/lhr.ueb.cas.cz/petrasek

5. Prezentace výsledků vědecké práce 5.1. Bakalářská práce Oponentské řízení: - vyžadován jeden oponentský posudek a posudek školitele - oponenta navrhne garantující katedra z okruhu relevantních interních nebo externích odborníků. Oponenty mohou být i doktorští studenti PřF UK. - existují pokyny pro psaní posudku - student se nemusí obávat různorodosti pohledu oponentů - práce, oponentský posudek a posudek školitele jsou před obhajobou zveřejněny dle instrukcí garantující katedry a jsou k dispozici před obhajobou B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra experimentální biologie rostlin PřF UK http:/lhr.ueb.cas.cz/petrasek

5. Prezentace výsledků vědecké práce 5.1. Bakalářská práce Obhajoba bakalářské práce: - veřejná prezentace - přítomnost oponentů a školitelů výhodou, nutná účast hodnotící komise složené z minimálně 3 členů z různých kateder, často více členů, celková doba na jednoho studenta nesmí přesáhnout 30 minut - části obhajoby - prezentace bakalářské práce studentem (text prezentace může být dle volby studenta anglický nebo český/slovenský, vlastní ústní sdělení studenta i veškerá ústní komunikace při obhajobě jsou však v češtině/slovenštině). - čtení oponentských posudků oponentem a školitelem - odpovědi na otázky oponenta - stručná diskuse a otázky z pléna - hodnocení práce členy komise - probíhá na uzavřeném zasedání a práce se hodnotí klasifikačními stupni v běžné škále výborně - velmi dobře - dobře - neprospěl(a). B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra experimentální biologie rostlin PřF UK http:/lhr.ueb.cas.cz/petrasek

5. Prezentace výsledků vědecké práce 5.1. Bakalářská práce Některé nešvary a naopak dobré příklady: - nedostatečný či naopak příliš velký počet literárních citací, ze kterých se při psaní vychází. Příliš malý počet vede při snaze dodržet stránkový limit k neodvratnému opisování celých vět, příliš velký počet je naopak překážkou srozumitelnosti výsledného textu. Čím více literatury se podaří studentovi strávit, tím lépe. K utřídění mnoha skutečností lze využít přehledné články, knihy a hypertextové informační databáze typu ihop-net. Výhodné je seminární práce vypracovávat v anglickém jazyku, pokud to samozřejmě jde. Předejde se tak problémům s překládáním některých výrazů do češtiny a anglikanismům. - nepřesnosti v uvádění citací - je potřeba vždy vystihnout co daná práce přináší nového a proč vlastně je vhodné ji citovat. Velmi hojně (a to nejen u bakalářských prací) se stává, že citace dané práce je uvedena kvůli skutečnosti, která z této práce vůbec nevyplývá. To je dáno buď ignorací či nepochopením textu. jednotlivé katedry mívají předepsány určité modifikace pokynů pro svůj obor (http://www.natur.cuni.cz/biologie/studium/bakalarske-obhajoby). Je vždy výhodné když je bakalářská seminární práce jakýmsi předstupněm práce diplomové a může tvořit základ jejího literárního přehledu. B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra experimentální biologie rostlin PřF UK http:/lhr.ueb.cas.cz/petrasek

5. Prezentace výsledků vědecké práce 5.2. Diplomová práce Nejdůležitější cíl: - zapojit vlastní výsledky do kontextu znalostí v daném oboru - nejen zpracování odborné literatury jako u bakalářské práce, nefungující experimenty nejsou tak velkou překážkou, důležitá je diskuse např. toho proč to či ono nevychází - pravidla psaní - podobná pro všechny katedry experimentálních oborů, oproti bakalářské práci neexistují společná pravidla v rámci sekce - pokyny katedry experimetální biologie rostlin jsou ke stažení zde, katedry mikrobiologie a genetiky zde. - nejdůležitější je dodržení jednotného stylu a členění textu, hlavní bloky tvoří abstrakt, úvod, přehled literatury, materiál a metody, výsledky, diskuse, souhrn a přehled použité literatury B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra experimentální biologie rostlin PřF UK http:/lhr.ueb.cas.cz/petrasek

5. Prezentace výsledků vědecké práce 5.2. Diplomová práce Obhajoba diplomové práce: - podmínka ukončení magisterského studia - titul Mgr. - průběh obhajoby - uvedení studentů garantem magisterského oboru - ústní prezentace diplomanta v délce cca 20 min - hlavní je představit cíle práce, proč se dělalo co se dělalo, výsledky se nemusí ukazovat všechny, nejlépe je z celé prezentace vytvořit napínavý příběh s rozuzlením či alespoň naznačeným rozuzlením - nezapomenout na závěry zasazené do kontextu a též zmínit případné možnosti publikace výsledků - čtení oponentských posudků - oponent by měl být „přespolní“ - odpověď diplomanta na vznesené dotazy - obecná diskuse - vyvarovat se zbytečným protestům - uzavřené jednání komise složené z členů katedry B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra experimentální biologie rostlin PřF UK http:/lhr.ueb.cas.cz/petrasek 10

5. Prezentace výsledků vědecké práce 5.3. Disertační práce - podmínka ukončení doktorského studia - titul Ph.D. (doktorské studium na PřFUK) - oborová rada - garantuje existenci určitého oboru na fakultě, bez ní nemůže obor existovat, proto také rozhoduje o nových adeptech oboru a hodnotí i disertační práci - forma - samostatné pojednání či souhrn publikovaných prací - elektronické disertace (electronic theses) - na řadě univerzit jsou přístupné na webu, např. zde či zde. B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra experimentální biologie rostlin PřF UK http:/lhr.ueb.cas.cz/petrasek

5. Prezentace výsledků vědecké práce 5.4. Vědecká sdělení na konferencích a seminářích - abstrakt - velmi zhuštěná forma vědecké publikace - obsahuje úvod do problematiky, sdělení proč se přikročilo k experimentu a jak to celé dopadlo. Ve dvou až třech větách následuje závěr včetně diskuse. - celková délka ne více než cca 200-300 slov - na webu existují návody na psaní abstraktů, např. zde. - příklad abstraktu k plakátovému sdělení B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra experimentální biologie rostlin PřF UK http:/lhr.ueb.cas.cz/petrasek

5. Prezentace výsledků vědecké práce 5.4. Vědecká sdělení na konferencích a seminářích Plakátové sdělení: - možnost rychlé propagace vlastních výsledků - může mít i delší platnost - vyvěšování na chodbách výzkumných institucí - neexistují jasná pravidla - hlavní je upoutat pozornost - prezentace na konferenci - v tzv. plakátových sekcích, vyžaduje se přítomnost autora, často lze vidět i „minipřednášky“ - uvedení závěru klíčové - často formou „take home message“ - tištěné zmenšeniny k dispozici - vhodné k vlastní propagaci Příprava elektronickou cestou - Corel Draw, Adobe Illustrator či Power Point, pro tisk převést do pdf či eps B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra experimentální biologie rostlin PřF UK http:/lhr.ueb.cas.cz/petrasek 13

5. Prezentace výsledků vědecké práce 5.4. Vědecká sdělení na konferencích a seminářích Ústní sdělení na konferenci: - příspěvek podřízen účelu - většinou se hovoří za větší skupinu kolegů v týmu/týmech - hlavním účelem je přesvědčit ostatní o svých výsledcích, v dobrém slova smyslu dát o sobě vědět - vždy uvádět zdroje informací - ukázka příspěvku na konferenci - časté chyby - nevyváženost příspěvku - nedodržení časového limitu - monotónní přednes - malá sebekritičnost či přehnaná kritičnost k druhým - špatné grafické ztvárnění (černé na bílém je stále nejlepší!) - nedodržení časového limitu - pěkné shrnutí nešvarů na you tube B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra experimentální biologie rostlin PřF UK http:/lhr.ueb.cas.cz/petrasek 14