PPíšeme vědecký článek. Jaký článek – domácí úkol o dvou brožurách o jaderné fyzice a zkušenostech z jejich použití (ověření použitelnosti, expertní posouzení)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jak psát SOČ Seminář DDM Praha 6. ledna 2010 Lenka Krejčová Doplnil poznámkami: Č.Kodejška -Ne pouze kompilát -Vlastní projekt,
Advertisements

Jak má vypadat článek i pro zkoušku. Název (Title) stručný, výstižný Autoři Adresy Affiliation (Při více autorech bývá označen Corresponding author) Abstract:
Jak psát práci SOČ Tomáš Doseděl,
Bibliografické odkazy a citace změny oproti starší verzi normy ISO ČSN 690 Mgr. Zdeňka Firstová Univerzitní knihovna ZČU v Plzni
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
Elektronické prezentace Jiří Fejfar Brno Prezentace obsahuje Úvodní snímek Obsah - může být na druhém snímku Snímky Shrnutí - na závěr (pokud je nutno.
NÁZEV PRÁCE (musí být stručný, výstižný, měl by obsahovat jednoznačné výrazy a slovní spojení) Název školy Jméno autora, třída, místo a rok zpracování.
Úvod Naše stránky jsou zaměřeny na alternativní medicínu Naleznete zde základní informace o tomto tématu, různé její metody Množství článků, obrázky,
Co má obsahovat prezentace
Závěrečná fáze výzkumu
Jak psát seminární práci
Bakalářský seminář Úvod BP Závěr BP.
1 Úvodní snímek slouží pro počáteční orientaci a jako návěští pro hypertextové odkazy. Při použití jako předlohy jej uživatel odstraní.
Tomáš Doseděl, Jak psát práci SOČ Tomáš Doseděl,
STŘEDOŠKOLSKÁ ODBORNÁ ČINNOST STRUKTURA PRÁCE. Práce mohou být vyhotoveny v následujících formách: teoretické řešení problému nebo úkolu, jež je zpracováno.
Jak psát práci SOČ Tomáš Doseděl,
POSTUP PSANÍ ZPRÁVY. CÍL (Proč zprávu píšete ?) -1 POSKYTNUTÍ INFORMACÍ : spojeno s prezentací nějakých faktů nebo vysvětlením příkladů či konkrétních.
Bakalářské praktikum.
PŘÍPRAVA METODICKÉHO POKYNU REKTORA VŠSS KE ZPRACOVÁNÍ DIPLOMOVÝCH PRACÍ Zpracování diplomové bakalářské práce.
Jak napsat odbornou práci?
POPIS teorie.
Zpracování VŠKP práce Doc. Ing. Cyril Klimeš, CSc. Prof. Ing. Radim Farana, CSc.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_2.1.8.
Databázové systémy Přednáška č. 6 Proces návrhu databáze.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAM_KC_1_11.
Střední škola služeb a podnikání, Ostrava-Poruba příspěvková organizace Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:
Úvod do studia- 3. seminář Definice tématu Robert Zbíral.
Jak psát projekt a bakalářskou práci. Termíny Dnes : Zadání projektu : odevzdání projektu : zveřejněn rozpis prezentací Týden
FÁZE NÁCVIKU SLOHOVÉHO PROJEVU
5.5. Vědecká publikace - hlavní výstup vědecké činnosti - spolu s patenty, nedá se kombinovat obojí - předmět duševního vlastnictví - jednu skutečnost.
Použití dotazu jako zdroje dat pro pohled Iva Kraicigerová, 4Y2.
Semestrální práce Téma: Výběr problematiky z oblasti managementu (volné dle zájmu) Práce bude obsahovat - teoretické základy (tak jak je oblast problematiky.
Elektronická prezentace Alžběta Srnová Brno Prezentace obsahuje Úvodní snímek Obsah - může být na druhém snímku Snímky Shrnutí– na závěr (pokud je nutno.
Absolventská práce.
EndNoteWeb a ResearcherID – užitečné nástroje Web Of Science
Úvod do studia Strategie vyhledávání zdrojů Robert Zbíral.
Diplomový seminář 3. Company LOGO "Analýza problému" jako typ textu něco se tam venku děje nějaký pohyb(nebo ticho), trend, jev (fenomén)... my na to.
Výzkum veřejného mínění a jeho realizace
Disertační práce MPA Michal Radvan
Odborné a vědecké práce Brno 12. března Odborné a vědecké práce Zpráva o semestrálním projektu Závěrečná práce Bakalářská a diplomová práce Disertační.
Případová studie Seminář 2014.
S využitím prezentací Mgr. Pavlíny Mazáčové, Ph.D.:  Jak napsat dobrý odborný článek  Tvorba odborného textu.
S využitím prezentací Mgr. Pavlíny Mazáčové, Ph.D.:  Jak napsat dobrý odborný článek  Tvorba odborného textu.
Jak prezentovat Dana Hlaváčková.
Struktura bakalářské práce
Obchodní dopisy.
Postup při empirickém kvantitativním výzkumu
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
. Výuka pediatrie u lůžka pacienta Kazuistika založená na důkazu
Struktura bakalářské práce Seminář2013. Bakalářská práce jako - dokumentovaný výsledek studia oboru na VŠ součást SZZK (její obhajoba)
Vědecká komunikace - PSY475 ( ) Mgr. Michaela Širůčková
7. STRUKTURA ODBORNÉHO TEXTU Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Název závěrečné práce Vedoucí DP : Jméno Příjmení Vypracoval: Jméno Příjmení Vedoucí práce: Jméno příjmení | Studentská 2 | Liberec 1 | tel.: +420.
NÁZEV ROČÍKOVÉ PRÁCE vedoucí RP: jméno vedoucího RP
Z3090c Humánní geografie – cvičení
Dotazník. Dotazník Může být v písemné nebo elektronické podobě Může být předán osobně Může být součástí balení výrobku, v obchodě, příloha novin, časopisů.
ČÍSLOVÁNÍ STRÁNEK ICT Mgr. Milan Šimek.
Samostatné semestrální zadání v předmětu
NÁZEV ROČÍKOVÉ PRÁCE vedoucí RP: jméno vedoucího RP
Samostatné semestrální zadání v předmětu
Název posteru [velikost 48, písmo Arial Bold]
Výzkum hodnot u adolescentů s poruchami chování
Vzor individuální prezentace
Bakalářská/Diplomová práce
Jak si připravit prezentaci
Jak napsat vědecký článek
Název vědeckého projektu
Praktické dovednosti při psaní bakalářské práce
VÝKLAD základní útvar výkladového postupu
Jak pracovat s vědeckou literaturou
Transkript prezentace:

pPíšeme vědecký článek

Jaký článek – domácí úkol o dvou brožurách o jaderné fyzice a zkušenostech z jejich použití (ověření použitelnosti, expertní posouzení) příspěvek na konferenci GIREP 2008 termín odevzdání: oficiálně asi konec srpna 2008, chci mít hotovo do konce června přečetla jsem asi 15 článků ze sborníků GIREPu prošla jsem si pravidla pro editování a vzorový příspěvek

Než začnu psát … Pozor: Ani sebelépe napsaný článek nezachrání mizerně udělaný výzkum/práci Je nutné tedy nejprve pořádně naplánovat a provést výzkum (nebo vývoj) a ten teprve publikovat ale již při plánování a dělání je vhodné uvažovat o budoucím publikování.

Struktura článku Název Autor/autoři Abstrakt Úvod Metoda Výsledky Diskuze Poděkování Literatura Tabulky Obrázky (+ jejich popisky) IMRaD Introduction Methods and materials Results Discussion

Název v prvním kole se při vyhledávání orientujeme podle názvu, proto je název velmi důležitý co nejméně slov, ale: informativní a lehce srozumitelný použít podtitulek, je-li nutné doplnit informace nepoužívat zkratky (kromě velmi známých) začít nejdůležitějším slovem/termínem nepoužívat subjektivní slova (přídavná jména) držet se pokynů pro autory číslování navazujících článků – moc se nedoporučuje running title – zkrácená verze názvu do hlaviček stránky

Autor Měl by být mezi autory šéf laboratoře? více autorů, jejich pořadí první a poslední autor „korespondenční“ autor technická pomoc – patří do poděkování problém článků s velkým množstvím autorů přepis jmen z jazyků s jinou znakovou sadou než je latinka zvyklosti pořadí jmen, použití iniciál/plných jmen

Abstrakt miniatura článku – stejná struktura, jen velmi zhuštěně a stručně anglické abstrakty článků v jiných jazycích nekončit odkazem na vlastní článek! obvykle se píše jako poslední pozor na rozdíl: abstrakt x anotace

Úvod co bylo o tématu již publikováno –knihy a články –Current Contents –přehledy abstraktů –vyhledávání databází proč byl výzkum dělán vzbudit zájem o vlastní článek píše se v přítomném čase

Metody jak to bylo děláno přesný popis metody –jedná-li se o standardizovanou metodu, lze se jen odkázat –nutno ale popsat veškeré odchylky popis vzorku a jeho výběru píše se obvykle v minulém čase

Výsledky co se zjistilo vybrat důležité výsledky využívat tabulky, grafy, obrázky, schémata –ale informace neopakovat –pečlivě zkontrolovat, zda vzájemně korespondují jednotlivé části rozsáhlé tabulky do příloh čestně uvádět i výsledky, které nepodporují naši teorii minulý čas, kromě odkazů na tabulky a obrázky

Diskuze interpretace a závěry plynoucí z výsledků může být propojena s částí Výsledky –část výsledků a jejich diskuze, další část atd. začít odkazem na úvod zdůraznit nové věci plynoucí ze získaných výsledků porovnat s již publikovanými věcmi uvést, co plyne z výsledků návrh dalšího výzkumu neopakovat co je uvedeno v předchozích částech