Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jak má vypadat článek i pro zkoušku. Název (Title) stručný, výstižný Autoři Adresy Affiliation (Při více autorech bývá označen Corresponding author) Abstract:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jak má vypadat článek i pro zkoušku. Název (Title) stručný, výstižný Autoři Adresy Affiliation (Při více autorech bývá označen Corresponding author) Abstract:"— Transkript prezentace:

1 Jak má vypadat článek i pro zkoušku

2 Název (Title) stručný, výstižný Autoři Adresy Affiliation (Při více autorech bývá označen Corresponding author) Abstract: Většinou do 200 slov Klíčová slova Keywords Nemají se opakovat z názvu Úvod Introduction (Materiál a) Metody Methods Výsledky Results Diskuse Discussion Poděkování Acknowledgements Kdo pomoh, kdo dal prachy GAČR Literatura References

3 Abstrakt - Abstract - v realitě si uvědomte, že většina lidí, kteří váš článek budou číst, si přečtou jen abstrakt (třeba v databázi) a jen ti, které abstrakt zaujme, si pak seženou celý článek. Abstrakt musí obsahovat nejen, co jste dělali, ale i stručně, co vám vyšlo, k čemu jste došli! (Abstrakt není anotace.)

4 Úvod = Introduction Kdo už na problému dělal. Na co přišel. Co ještě není jasné. Jak z toho vyplývá, co jsem dělal já. Citujeme: Již Wágner (1923) zjistil, že kladívko klepe. Ale nezjistil, jak se klapání vztahuje k… Na konec úvodu obligátní věty: Mým cílem bylo odpovědět na následující otázky…; Ve své práci testuji následující hypotézy….

5 Metody = Methods (Materiál a) - i na kterých druzích jsem pracoval. V terénních pracech obsahují i popis lokality. Nejprve metody práce (včetně designu pokusu, počtu opakování). Nakonec metody analýzy dat. (V opravdových článcích: Metody v rozsahu kursu Biostatistika bývají shrnuty jednou až dvěma větami, popisuje se jen to, co je o něco složitější.) Vy ale popíšete i ty jednoduché metody!!!

6 Výsledky = Results Zde se hojně odkazuju na obrázky (obr. 1, Fig. 1) a tabulky (tab. 1, Table 1). Hlavička tabulky se píše nad tabulku, Popisky obrázků (Figure captions) pod obrázek. Obrázek i tabulka musí být srozmitelné, aniž by člověk hloubal ve vlastním textu. Všechny obrázky jsou obr. X (Fig. X). Graf 1 se NEUŽÍVÁ Špatně: Výsledky pokusu ukazuje obr. 1. Správně: Úder kladívkem je pozitivně závislý na síle ruky (obr. 1).

7 Diskuse=Discussion Jak se srovnává to, co jsem zjistil, s předchozími výsledky. Je dobře, když je dskuse strukturovaná podle otázek v úvodu. Dnes už se nedělává samostatný závěr, ale poslední odstavec diskuse by měl být určitým shrnutím.

8 Literatura=References Wágner J. (1923): Kladívko se hýbe nahoru a dolů. Fyzikální rozhedy 68, 267-275. Cituji pouze to, co jsem zmínil v textu, ale musí zde být všechno, co jsem v textu zmínil!!! Formát se liší podle časopisu. Užití nějaké informace z literatury (příp. cizích nepublikovaných zdrojů), aniž bych ji ocitoval, je plagiátorství.


Stáhnout ppt "Jak má vypadat článek i pro zkoušku. Název (Title) stručný, výstižný Autoři Adresy Affiliation (Při více autorech bývá označen Corresponding author) Abstract:"

Podobné prezentace


Reklamy Google