Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jak si připravit prezentaci

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jak si připravit prezentaci"— Transkript prezentace:

1 Jak si připravit prezentaci
Mgr. Lucie Marková

2 Prezentace obecně Přednášející = žák musí být dobře připraven (musí znát a rozumět tématu, co předkládá posluchačům). Nepoužívat neznámá slova, jejichž význam nezná!!! Při vlastní prezentaci je třeba mluvit pomalu, zřetelně a plynule, používat srozumitelná a známá slova, sledovat reakce posluchačů. (neznámá slova vysvětlit) Ve škole mluvit spisovně.

3 Jak vystupovat? Není vhodné mít ruce v kapsách, drbat se ve vlasech, klátit se, dívat se na podlahu nebo stále do textu, stát ztuhle a žmoulat rukama oblečení nebo přehnaně gestikulovat. Nesmát se hloupě! Vždy je třeba dát spolužákům možnost klást doplňující otázky. Na konci prezentace je vhodné ji krátce shrnout a uvést zdroje, odkud se čerpalo. Prezentace má být přiměřeně dlouhá, je třeba vybrat podstatné informace. Je dobré si ji předem nanečisto vyzkoušet.

4 Prezentace Neměnit typ písma v prezentaci!
Je třeba volit kontrastní barvy, jemné odstíny nejsou na plátně zřetelné. Pozor, na monitoru jsou blízké odstíny snadno rozlišitelné, na plátně ne. Pozadí má být tmavé, text světlý. Text musí být napsán velkým a zřetelným písmem. Používat se mají bezpatková tučná písma (např. Arial, Tahoma), která jsou na plátně lépe čitelná. Texty musí být stručné – klidně v bodech (vše co prezentující osoba říká nemá předčítat). Prezentace předpokládá mluvený doprovodný komentář, obsahuje základní myšlenky, vede prezentujícího při výkladu. Textu nesmí ho být na stránce příliš mnoho (maximálně 10 řádků na snímku). Neměnit typ písma v prezentaci!

5 Obrázky Obrázky musí být dostatečně velké, minimálně přes ¼ plátna.
Pozor na barvy v obrázcích. Často při promítnutí obrázku na plátno vůbec není poznat, co obrázek zobrazuje. Podobné barvy vypadají stejně, na monitoru je přitom obrázek rozpoznatelný bez problémů.

6 Grafy a přehledy V prezentaci používejte grafy, schémata, obrázky.
Graficky zpracované informace se lépe pamatují. Nesmí se však používat samoúčelně jen pro efekt.

7 Tipy http://prezentacepowerpoint.cz/

8 Na závěr Celá prezentace by měla mít jednotný styl – neměnit barvy a vzory snímků. Čistě bílé pozadí není vhodné – nepříjemné pro oči. Dodržovat grafická pravidla – zarovnání, rozložení písma a obrázků na stránce by mělo být vyvážené. Poslední snímek by měl obsahovat zdroje, kde jste čerpali informace. Např.: Tvorba prezentace – zásady pro tvorbu správné prezentace [cit ], dostupný z WWW: http: //


Stáhnout ppt "Jak si připravit prezentaci"

Podobné prezentace


Reklamy Google