Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

6 Výpočetní technika Ing. Jan Popelka, Ph.D. odborný asistent

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "6 Výpočetní technika Ing. Jan Popelka, Ph.D. odborný asistent"— Transkript prezentace:

1 6 Výpočetní technika Ing. Jan Popelka, Ph.D. odborný asistent
katedra informatiky a geoinformatiky Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem WWW:

2 Prezentace Nejčastější chyby Hlavní zásady tvorby Obrázky, grafy
Podmínky zápočtu Tato prezentace je vytvořena na základě materiálu „Hlavní zásady přípravy elektronické prezentace k přednášce“ PhDr. Anny Stöcklové. Stöcklová, Anna. Hlavní zásady přípravy elektronické prezentace k přednášce. Knihovna plus [online]. 2009, č. 2 [cit ]. Dostupný z WWW: < ISSN

3 Nejčastější chyby , kterých se přednášející dopouštějí při prezentaci odborného textu neodhadnou časové propozice přednášky a nestihnou vše ukázat, příliš mnoho textu na obrázku, nekontrastní barvy – písmo není čitelné, složité grafy bez popisků, rychlé střídání obrázků, přednášející čte text, který je na obrázku, nepřehledné webové stránky jako prezentace.

4 Hlavní zásady při tvorbě prezentace
Struktura prezentace Na první stránce by měl být název prezentace a jména autorů (popř. zdroj materiálu - článek, kniha). Na druhé stránce by měla být osnova přednášky, která plní funkci úvodu. Na předposlední stránce by mělo být shrnutí, které plní funkci závěru.

5 Hlavní zásady při tvorbě prezentace
Struktura prezentace Na poslední stránce může být rozloučení/poděkování za trpělivost. Na poslední stránce je dobré mít odkazy na literaturu a další zdroje, pokud by na to došlo.

6 Hlavní zásady při tvorbě prezentace
Počet snímků Na každý snímek dejte posluchačům alespoň 2 minuty. Na 20 minutovou prezentaci si připravte 10 snímků.

7 Hlavní zásady při tvorbě prezentace
Písmo Používejte bezpatkové písmo. Arial, Calibri, Verdana V nadpise používejte 40 Pt písmo. Text nejméně 32 Pt. V grafech a tabulkách nejméně 20 Pt. Ještě nikdo si nestěžoval na velké písmo.

8 Hlavní zásady při tvorbě prezentace
Textový snímek Pravidlo 7x7

9 Hlavní zásady při tvorbě prezentace
Snímek s tabulkou

10 Hlavní zásady při tvorbě prezentace
Grafy Vyberte správný graf, který charakterizuje nejlépe to, co chcete posluchači sdělit - viz přednáška č. 3 VT2011_3.pptx

11 Hlavní zásady při tvorbě prezentace
Grafy Spojnicový graf – měnící se vztahy v čase – tendence. Nezapomeňte viditelně popsat osy a barevně zdůrazněte kritická místa.

12 Hlavní zásady při tvorbě prezentace
Grafy Sloupcový graf použijte tehdy, jestliže chcete vyjádřit rozdíl, poměr nebo srovnání. Příliš mnoho sloupců je pro posluchače nepřehledné.

13 Hlavní zásady při tvorbě prezentace
Grafy Koláčový graf použijte, chcete-li vyjádřit rozdělení celku na části. Legenda by měla být čitelná.

14 Hlavní zásady při tvorbě prezentace
Barvy Barva pozadí by měla být stejná u všech obrázků a písmo pak kontrastní. Na pozadí nepoužívejte příliš agresivní barvy. Vhodné kombinace jsou: tmavě modrá s bílým písmem, fialová versus žlutá, černá versus bílá nebo žlutá.

15 Hlavní zásady při tvorbě prezentace
Animace PowerPoint umožňuje nepřeberné množství animací. Doporučuje se však používat je velmi obezřetně. V odborných textech (např. obhajoba bakalářské práce) je raději nepoužívejte, neboť odvádějí pozornost posluchačů od obsahu, působí rušivě a zdržují přednášejícího.

16 Hlavní zásady při tvorbě prezentace
Prezentace obrázků z webu, obrazovky Je potřeba si uvědomit, že kopírované obrázky webových stránek jsou zatížené velkým množstvím textu a jsou vesměs nepřehledné. Pokud je uvést musíte, dejte posluchači čas na orientaci v textu. Zkuste část, o které budete mluvit, zvětšit a do stránky vložit. Bohužel ani to není příliš čitelné.

17 Hlavní zásady při tvorbě prezentace
Pamatujte, že snímky vytváříte pro doplnění mluvené prezentace Pokud nechcete posluchače uspat, nečtěte to, co je na prezentaci. Prezentace musí být plynulá, nevracejte se k předchozímu snímku. Nepřeskakujte snímky. Doma si prezentaci několikrát přehrajte a zejména ověřte délku přednášky.

18 Podmínky zápočtové prezentace
Ke splnění zápočtu kurzu 1VT je nutné splnit následující podmínky: Prezentovat předem schválené téma. Prezentace před skupinou. Délka prezentace minut. Samostatný projev - nečíst text na snímcích. Použití animací objektů a animovaných přechodů.

19 Podmínky zápočtové prezentace
Ke splnění zápočtu kurzu 1VT je nutné splnit následující podmínky: Zahrnutí multimediálních prvků do prezentace: obrázky, fotografie, grafy, zvukové ukázky, videa, odkazy na www stránky a odkazy na multimediální soubory na internetu. V každé prezentaci bude mapa, zobrazující místo nebo oblast, o které se hovoří. Na konec umístit seznam použitých zdrojů (časopis, kniha, www stránky apod.) dle norem viz přednáška č. 10 VT2010_10.ppt

20 Podmínky zápočtové prezentace
Ke splnění zápočtu kurzu 1VT je nutné splnit následující podmínky: Aktivita při diskuzi o vlastním i cizím tématu - odpovídat na otázky a položit alespoň jeden dotaz na jiného přednášejícího.


Stáhnout ppt "6 Výpočetní technika Ing. Jan Popelka, Ph.D. odborný asistent"

Podobné prezentace


Reklamy Google