Základní ekonomické pojmy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úvod do ekonomické teorie
Advertisements

VÝROBA, OBCHOD, SLUŽBY Mgr. Michal Oblouk.
ZÁKLADNÍ POJMY EKONOMIE
Trh a jeho zákonitosti.
Jakub Špork 8. listopadu Dnešní hry  Ekonomové bývali právníky…  Ekonomie jako imperiální věda  Kouzlo matematiky  Alles Gute – díl.
Ekonomická gramotnost
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Mgr. et Mgr. Blanka Chocová 2013/14
Matematika a byznys Téma: Účetnictví národního důchodu a platební bilance Jan Brož A08B0109P.
1. Základní ekonomické pojmy
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Ekonomie - předmět Autor: Jaroslav Kvapil.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a marketing I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule Základní kategorie ekonomie  Vztah ekonomie.
1. Ekonomie jako společenská věda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marie Grygarová.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
MAKROEKONOMIE – 1. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření: Datum vytvoření: Klíčová.
Světové hospodářství.
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a marketing I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule  Specializace  Kooperace  Dělba práce.
Úvod.  Ekonomie = interdisciplinární věda zkoumající zejména chování ekonomických subjektů = dále také hospodárnost, úspornost, dobré hospodaření  Obecná.
Úvod do ekonomické teorie Ing. Vojtěch Jindra
Mikroekonomie I Formování trhu
Základní škola a mateřská škola T. G. Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
KONFERENCE projektu APSYS „ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe “ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Jsou potřebné,
Ekonomická gramotnost Dělba práce „Tam, kde dělá každý vše, bída klepe na chýše.“
Jakub Stránský 3. října Program kurzu  Ekonomie jako věda  Ekonomické disciplíny.
Makroekonomie a hospodářství
Základní ekonomické pojmy Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_01.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY
Tržní hospodářství I. Petr Machala.
Ekonomie kolem nás EKONOMIE Ekonomie kolem nás 1. přednáška Eva Tomášková Katedra národního hospodářství Eva Tomášková
Formování trhu Základní elementy trhu.
Mechanismus hospodářské koordinace
Charakteristika tržního systému Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Stát a ekonomika Petr Machala. ekonomie je věda (teorie) ekonomika je praxe 1.Co vyrábět 2.Jak vyrábět 3.Pro koho vyrábět Víte jaký je rozdíl mezi ekonomií.
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Trh a tržní mechanizmus Ne chaos, ale ekonomický řád.
Dělba práce Pavel Šuranský.
DEFINICE EKONOMIE Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Trh Pavel Šuranský.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marie Grygarová.
 Ekonomie. statky  Ekonomické statky -> omezené, u ž ite č né  výrobky, slu ž by  Vzácné statky -> omezené, u ž ite č né, vzácné  výrobky,
Hospodaření, ekonomika. hospodaření ekonomická činnost : výroba spotřeba obchod, směna vlastnosti dobrého hospodaření hospodárnost – promýšlení všech.
VY_32_INOVACE_ Mikroekonomie.
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ SYSTÉMY
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY
Tržní hospodářství II. Petr Machala.
Podnik a výroba 8. – Obsah Základní ekonomické pojmy Podnik a výroba – úvod do problematiky Podniky v Evropě Obrat podniku Sociální a environmentální.
ZÁKLADY EKONOMIE vyučující:
Ekonomie, makro a mikroekonomie Ekonomie je věda, která se zabývá společenskou realitou zvanou ekonomika. Ekonomie je věda, která se zabývá společenskou.
Trh a tržní systém Trh směna místo, kde se dochází ke střetu poptávky a nabídky oblast ekonomiky, ve které dochází k výměně činností mezi.
Letní semestr 2015/6 Pavel Pražák, Jakub Stránský Prezentace zveřejňovány na
SMĚNA, SPECIALIZACE, MEZINÁRODNÍ OBCHOD Cíle: Vysvětlit proč směna zvyšuje bohatství, proč specializace vede k růstu produkce, proč se vyplatí zaměstnat.
Seznámit žáky s pojmy ekonomie, ekonomika, konkurence, monopol. Vysvětlit odvětví a sektory NH, fungování výroby. Zopakovat význam peněz. Materiál slouží.
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY Ekonomika, ekonomie, ekonomické systémy.
8 EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY. Základy ekonomie 2 Produkce a růst Životní úroveň závisí na schopnosti země produkovat statky a služby Z hlediska.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Anotace Materiál je určen pro 1. a 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu EKONOMIKA DOPRAVY, inovuje výuku použitím multimediálních.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Ekonomika – základní pojmy.
Ing. Veronika Dostálková MBA
Ekonomické vzdělávání I. – III. r./Kuchař - číšník
Makroekonomie – úvod TNH 2 (S-1)
Co je ekonomie? 1. seminář TNH 1
Ekonomika Riskuj. Ekonomika Riskuj Předmět ekonomie a ekonomiky Ekonomické systémy Potřeby Makroekonomie a mikroekonomie.
Makroekonomie – úvod TNH 2 (S-2)
DUM - Digitální Učební Materiál
Transkript prezentace:

Základní ekonomické pojmy Petr Machala

Co je to ekonomie? Motto: Ekonomie není nudnou vědou o penězích, jak tvrdí mnohé definice. Ekonomie je především vědou o člověku, vědou o lidské spolupráci a komunikaci, vědou o efektivním využívání omezených zdrojů, času a energie. Ekonomie je vědou o lidské lenosti a pohodlnosti. Ekonomie je vědou o vzdělání, znalostech a zkušenostech. A co peníze? Ty hrají ve světě ekonomie podružnou roli. Jsou to pouhé prostředky směny - prostředky ekonomické komunikace mezi jednotlivci, skupinami osob, jednotlivými národy. Peníze nikdy netvoří jádro ekonomického dění.

Jaký je rozdíl mezi ekonomií a ekonomikou? ekonomie – teorie ekonomika – praxe Pozitivní – zkoumá fakta, jevy, souvislosti (to, co je) Normativní – prvky etiky, jak by to mělo být Jak dělíme ekonomii?

Jak dělíme dál ekonomii? Mikroekonomie rodina, jedinec, firma Makroekonomie studuje region, stát, svět HDP, inflace, nezaměstnanost, tempo ekonomického růstu, rozpočet…

Jaké jsou tři základní ekonomické otázky? Jaké znáte obory ekonomie? co a kolik vyrábět? jak vyrábět? pro koho vyrábět? finance, statistika, management, účetnictví, bankovnictví, úseková ekonomie Jaké znáte obory ekonomie?

Znáte některé základní ekonomické pojmy? (najdi dvojice) 1 protekcionismus organizuje výrobu 2 clo to, co je vyprodukováno navíc 3 dovozová kvóta souhrn všech kupujících na daném trhu 4 podnikatel cílevědomá lidská činnost vytvářející statky a služby 5 inovace podpora domácí výroby 6 nadhodnota hmotné a nehmotné věci k uspokojení potřeb 7 poptávka peníze přinášející peníze 8 statek poplatek při dovozu 9 práce množství dovezeného zboží 10 kapitál zlepšení, novinka

Víte co je to dělba práce? lidé se specializují na různé činnosti specializace vede k produktivitě práce výrobci si musí výrobky mezi sebou vyměňovat pracovníky je nutné koordinovat koordinace s výměnou výrobků = DĚLBA PRÁCE

Jak dělíme dělbu práce? Přirozená dělba práce cílem je efektivnější práce (muži loví, ženy dělají ostatní méně náročné práce)

Společenská dělba práce rozdělení na zemědělce a pastevce, oddělení řemesel a obchodu od výroby efektivnost se zvyšuje specializací

Dělba práce v pracovních operacích vznikla s manufakturní výrobou jeden dělník se specializuje pouze na jednu činnost Mezinárodní dělba práce

Jaká může být dnes někde dělba práce? Popište dělbu práce u vás doma?

Děkuji za pozornost.