Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SMĚNA, SPECIALIZACE, MEZINÁRODNÍ OBCHOD Cíle: Vysvětlit proč směna zvyšuje bohatství, proč specializace vede k růstu produkce, proč se vyplatí zaměstnat.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SMĚNA, SPECIALIZACE, MEZINÁRODNÍ OBCHOD Cíle: Vysvětlit proč směna zvyšuje bohatství, proč specializace vede k růstu produkce, proč se vyplatí zaměstnat."— Transkript prezentace:

1 SMĚNA, SPECIALIZACE, MEZINÁRODNÍ OBCHOD Cíle: Vysvětlit proč směna zvyšuje bohatství, proč specializace vede k růstu produkce, proč se vyplatí zaměstnat i lidi, kteří něco dělají hůře než vy osobně.

2 PŘÍKLAD Jsou dva chlapci, Petr a Pavel. Každý vlastní nějaké hračky. Rádi by si ovšem některé mezi sebou vyměnili. Jaké výměny jim poradíte? Petrovy věciUžitek pro PetraUžitek pro Pavla knížka káča míč pálka krabička Celkový užitek 2 4 12 4212142121 Pavlovy věciUžitek pro PetraUžitek pro Pavla psací pero hračka nůž čapka Celkový užitek 10 4 6 2 1122611226

3 SMĚNA   D OBROVOLNÁ SMĚNA OBOHACUJE OBA SMĚŇUJÍCÍ. K AŽDÝ JE NA TOM NYNÍ LÉPE NEŽ PŘED USKUTEČNĚNÍM SMĚNY ( VZPOMEŇTE SI ÚČASTNÍKY STĚHOVÁNÍ VE FILMU K ULOVÝ B LESK ).   B OHATSTVÍ NENÍ MĚŘENO POČTEM STATKŮ, ALE USPOKOJENÍM Z NICH. S MĚNA UKAZUJE, ŽE BOHATSTVÍ LZE ZVÝŠIT I BEZ ZVÝŠENÍ PRODUKCE.   S MĚNA OVŠEM NAVÍC UMOŽŇUJE SPECIALIZACI A TÍM I ZVÝŠENÍ PRODUKCE.

4 SPECIALIZACE A SMĚNA NA ZÁKLADĚ ABSOLUTNÍCH VÝHOD   A BSOLUTNÍ VÝHODA ZNAMENÁ, ŽE JEDINEC ( FIRMA ) JE V NĚČEM LEPŠÍ NEŽ JINÍ LIDÉ ( FIRMY )   P AN N OVOTNÝ OPRAVUJE AUTA ( BERE 400 K Č / HOD ), DAŇOVÉ PŘIZNÁNÍ BY ASI ZVLÁDL, ALE STÁLO BY TO HODNĚ NÁMAHY A ČASU PŘI STUDOVÁNÍ PŘEDPISŮ (6 HODIN ).   P AN N OVÁK JE DAŇOVÝ PORADCE ( BERE TAKÉ 400 K Č / HOD ), V AUTECH SE MOC NEVYZNÁ ( OPRAVIL BY TO ZA 2 HOD ).   P AN NOVÁK UDĚLÁ PANU N OVOTNÉMU PŘIZNÁNÍ ZA 2 HODINY A PAN N OVOTNÝ MU OPRAVÍ AUTO ZA 45 MINUT.   S MĚNA UMOŽŇUJE, ABY KAŽDÝ DĚLAL TO, V ČEM JE DOBRÝ A OSTATNÍ SI NAKOUPÍ OD OSTATNÍCH.

5 SPECIALIZACE A SMĚNA NA ZÁKLADĚ KOMPARATIVNÍCH VÝHOD   U Ž VÍME, ŽE ABSOLUTNÍ VÝHODA ZNAMENÁ, ŽE JEDINEC ( FIRMA ) JE V NĚČEM LEPŠÍ NEŽ JINÍ LIDÉ ( FIRMY ). C O KDYŽ TOMU ALE TAK NENÍ ? B UDE MÍT OSTATNÍM NA TRHU CO NABÍDNOUT ?   P AN N OVÁK JE DAŇOVÝ PORADCE ( BERE TAKÉ 400 K Č / HOD ). T AKY UMÍ PERFEKTNĚ A RYCHLE ŽEHLIT KOŠILE ( ZA 1 HODINU TÝDNĚ VYŽEHLÍ VŠECHNY ).   P ŘESTO SI NAJME PANÍ N OVOTNOU, KTERÁ VYŽEHLÍ VŠECHNY KOŠILE ZA 2 HODINY A JE TEDY MÉNĚ VÝKONNÁ.

6 SPECIALIZACE A SMĚNA NA ZÁKLADĚ KOMPARATIVNÍCH (RELATIVNÍCH) VÝHOD   Z A UŠETŘENOU HODINU ŽEHLENÍ VYDĚLÁ PAN N OVÁK 400 K Č, KTERÉ VĚNUJE DAŇOVÉMU PORADENSTVÍ.   ZATÍMCO PANÍ N OVOTNÉ PLATÍ ZA ŽEHLEDNÍ 150 K Č ZA HODINU ( TEDY CELKEM 300 KČ ), TAKŽE 100 K Č VYDĚLÁ DÍKY SPECIALIZACI A SMĚNĚ.   P ANÍ N OVOTNÁ SE TEDY ZAPOJUJE DO EKOMICKÉHO ŽIVOTA I KDYŽ JE VE VŠEM HORŠÍ NEŽ PAN N OVÁK (N OVOTNÁ NEUMÍ ÚČTOVAT A KOŠILE ŽEHLÍ POMALU ).   K OMPARATIVNÍ VÝHODU MÁ JEDINEC ( FIRMA ) V ČINNOSTI, VE KTERÉ JE LEPŠÍ NEŽ V JINÝCH ČINNOSTECH ).   Z E SVOBODNÉHO MEZINÁRODNÍ OBCHODU BY TEDY MĚLY MÍT VÝHODY I HOSPODÁŘSKY ZAOSTALÉ ZEMĚ.

7 ZDROJE KOMPARATIVNÍCH (RELATIVNÍCH) VÝHOD   N AHROMADĚNÁ SPECIÁLNÍ ZNALOST ( STUDIUM, DLOUHODOBÉ HISTORICKÉ ZKUŠENOSTI ).   P ŘÍRODNÍ PODMÍNKY ( POČASÍ, PŮDA )   P ŘIROZENÝ TALENT.   R ELATIVNÍ VYBAVENOST KAPITÁLEM A PRACÍ ( ČASTO ROZDÍL MEZI VYSPĚLÝMI EKONOMIKA A NEROZVINUTÝMI ).

8 BARIÉRY MEZINÁRODÍHO OBCHODU   M OŽNOSTI OCHRANY TRHU : DOVOZNÍ CLO, DOVOZNÍ KVÓTA, RŮZNÉ PODMÍNKY NA KVALITU A TECHNICKÉ PARAMETRY DOVOZU APOD.   D ŮSLEDKY : OCHRANA DOMÁCÍHO TRHU ZNAMENÁ PŘEDEVŠÍM VÝHODU PRO DOMÁCÍ VÝROBCE, VYŠŠÍ CENU A MÉNĚ ZBOŽÍ PRO SPOTŘEBITELÉ.

9 MÝTY OBCHODNÍHO OCHRANÁŘSTVÍ   M ÝTUS OCHRANY DOMÁCÍCH PRACOVNÍCH MÍST.   M ÝTUS ROVNÉ KONKURENCE.   M ÝTUS MLADÝCH ODVĚTVÍ.


Stáhnout ppt "SMĚNA, SPECIALIZACE, MEZINÁRODNÍ OBCHOD Cíle: Vysvětlit proč směna zvyšuje bohatství, proč specializace vede k růstu produkce, proč se vyplatí zaměstnat."

Podobné prezentace


Reklamy Google