Specifika zpracování vzdělávacích obsahů vyučovacích předmětů: Čtení – globální a analyticko–syntetická metoda – vzhledem k vícečetnému postižení bylo.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podstatná jména STROM, KEŘ
Advertisements

JAK MLUVÍ ZVÍŘATA II. Bc. Jana Vaňkátová
JAK MLUVÍ ZVÍŘATA Bc. Jana Vaňkátová
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
PT – obecná charakteristika
Strukturované učení PROJEKT EU
Diagnostika SPU.
SPECIFICKÉ PORUCHY UČENÍ
PROJEKT: RIZIKA PŘESTUPU DĚTÍ MATEŘSKÝCH ŠKOL DO ZÁKLADNÍ ŠKOLY A JEJICH ŘEŠENÍ ZAVÁDĚNÍM NOVÝCH VYUČOVACÍCH FOREM, METOD A POSTUPŮ, VČETNĚ VYUŽITÍ ICT.
Speciální péče na naší škole
Naše zvolená průřezová témata
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
INKLUZÍVNÍ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ SE SVP
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Vlastní hodnocení školy a školní vzdělávací program
Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných Seminář pro ředitele a koordinátory ZUŠ Čeladná 2009 PaedDr.KarelTomek.
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ Projekt EU – OPVK, projekt číslo:CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: cvičení čtení ze známých písmen,
Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
VY_32_INOVACE_In 6.,7.18 PowerPoint - Zásady pro zpracování počítačové prezentace Anotace: Žák se seznámí se zásadami zpracování počítačové prezentace.
Průřezová témata.
VY_32_INOVACE_10_Hláska a písmeno G, čtení slabik, slov
Emoční inteligence součást sociální inteligence, schopnost a dovednost vnímat, poznávat a diferencovat vlastní i cizí pocity, emoce, afekty a nálady a.
RVP ZV příloha Vzdělávací oblast Umění a kultura
DĚTSKÝ REHABILITAČNÍ STACIONÁŘ nabízí komplexní zdravotní a sociální služby péči zajišťují erudovaní zdravotničtí a pedagogičtí pracovníci výchovný program.
INTEGRACE DĚTÍ S LOGOPEDICKÝMI OBTÍŽEMI
Draw a monster Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
VY_32_INOVACE_03_Hláska a písmeno C, Č, čtení slabik, slov
Klenková, Gajzlerová, Girglová, Sychrová 2011, MU Projekt FRVŠ
Stupeň a typ vzdělávání: první stupeň, první období Typická věková skupina: 6 až 7 let Metodické doporučení: některé snímky lze žákům vytisknout Ověřeno.
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
Diagnostika a reedukace
PhDr. Petra Potměšilová, Ph.D.
Práce s dětmi se speciálními vzdělávacími potřebami. Příklady dobré praxe.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Rozvoj zrakového vnímání a odezírání
Reforma školství v ČR.
Školní speciální pedagog. Diagnostika speciálních vzdělávacích potřeb žáka Provádění, event. zajištění krátkodobé i dlouhodobé individuální práce se žákem.
VY_32_INOVACE_06_Hláska a písmeno R, čtení slabik, slov (SADA ČÍSLO 4)
Prezentace metodických materiálů a pomůcek
MGR. HELENA SELUCKÁ VIKBB45 Literatura, četba, knihy pro osoby s postižením.
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
Markéta Stará  Cíle školní TV  Vzdělávací, výchovné, zdravotní, socializační  Cíle vzdělávací oblasti “Člověk a zdraví“  ZŠ, středoškolské.
ZŠ Třebíč ŠKOLA OTEVŘENÝCH DVEŘÍ CHCEME ŽÍT S VÁMI ŠKOLA OTEVŘENÝCH
Výuka čtení a psaní analyticko-syntetickou metodou
VÁCLAVSKÁ MINIŠKOLIČKA
Metodické materiály a pomůcky
Název projektu: Moderní škola
Název: VY_32_INOVACE_VVP_9A_10F Škola:
PROFESE UČITELE Radek Šír.
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 6 didaktických pojmů + zodpovědět 2 otázky.
Reforma školství v ČR.
Konflikt, koření života
Komunikace učitele se žáky
KURIKULUM V SOUČASNÉ ŠKOLE
Sociální čtení.
Čtení a psaní genetickou metodou
VÁCLAVSKÁ MINIŠKOLIČKA
VÁCLAVSKÁ MINIŠKOLIČKA
Pedagogická diagnostika Možnosti a typy diagnostiky
Metody výuky počátečního čtení
Současné trendy důraz na kontinuitu předškolního a počátečního školního rozvoje teorie emergentního rozvoje gramotnosti předškolní období – diskuse o systematické.
Stresu i vyhoření odoláte, když víte jak na to…
Jazykové hádanky Jazyk a řeč.
Metodika počátečního čtení
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Specifika zpracování vzdělávacích obsahů vyučovacích předmětů: Čtení – globální a analyticko–syntetická metoda – vzhledem k vícečetnému postižení bylo nutné rozpracovat vyučovací předmět Čtení do metod analyticko–syntetické a globální. Psaní – 3 varianty - hůlkové písmo, psací písmo, psaní na PC Řečová výchova – verbální a neverbální komunikace Člověk a svět práce – zařazení keramiky – vychází z potřeb (rozvoj jemné motoriky) a zájmů žáků, z technického vybavení školy Umělecká dílna – UD, Zdravotní tělesná výchova – ZTV předměty speciálně pedagogické péče – důraz na odbornost pedagogů, na variabilitu - využití kreativního přístupu při plnění školních výstupů, na mezipředmětové vztahy Učební osnovy

Ukázka: 1. ročník – Globální čtení Školní výstupy Žák by měl: UčivoPřesahy a vazby poznávat a přiřadit k sobě dva stejné obrázky k obrázku se slovem doplnit samostatné stejné slovo používat „A“ ve funkci spojky mezi obrázky Zraková diferenciace předmětů a obrázků Cvičení na poznávání stejných a rozdílných předmětů, tvarů, obrázků Nácvik řazení zleva doprava Nácvik vlastního jména a slov označujících nejbližší osoby Vkládání písmen, doplňování obrázku ke spojce M – zraková diferenciace, orientace na ploše PS – zraková diferenciace tvarů ŘV – pojmenovávání obrázků ČJS – předměty denní potřeby – poznávání předmětů, jména osob

Ukázka: 5. ročník – Psaní na počítači Školní výstupy Žák by měl: UčivoPřesahy a vazby opisovat známá slova a příklady na +, - umět napsat své jméno s pomocí psát známá slova a příklady Opis slov a příkladů podle předlohy Psaní jednotlivých písmen jména vedle sebe podle diktátu Psaní vlastního jména zpaměti Psaní písmen a číslic do řádku podle diktátu Přepis hůlkových a tiskacích písmen na počítači Psaní známých slov a příkladů ČT – opis písmen, slabik M – psaní číslic a příkladů, orientace na ploše ČJS – opis tematických slov, popis k obrázkům, vlastní jméno IKT – používání klávesnice a orientace na ní

Ukázka – Umělecká dílna předmět speciálně pedagogické péče Cíle předmětu na 1. a 2. stupni Rozvíjení základních dovedností komunikace. Směřování k porozumění a utvoření pozitivního postoje k sobě samému a k druhým. Podporování dovedností týkajících se duševní hygieny. Napomáhání ke zvládnutí vlastního chování a přispění k primární prevenci sociálně patologických jevů a rizikového chování. Rozvíjení kreativity, fantazie a estetického vnímání. Tematické okruhy (1. a 2. stupeň) Osobnostní rozvoj Rozvíjí schopnosti poznávání, smyslového vnímání, pozornosti a soustředění. Žáci získávají informace o svém těle a nacvičují dovednosti pro pozitivní naladění mysli a k vytvoření dobrého vztahu k sobě samým a k druhým. Sociální rozvoj Na 1. stupni se žáci vzájemně poznávají, seznamují se s technikami neverbální komunikace (řeč těla, řeč zvuků – hudební vyjadřování), cvičí se v pozorování jevů a dějů, rozvíjí individuální dovednosti pro spolupráci (souhlas, prosba). Na 2. stupni se žáci zdokonalují v neverbálních a verbálních technikách, učí se komunikovat v různých situacích (odmítnutí, prosba, omluva, řešení konfliktů, vysvětlování). Snaží se o pěstování dobrých mezilidských vztahů, učí se respektovat, pomáhat a podporovat druhé.