Koncepce odborného vzdělávání a certifikace dospělých v oboru CHZ a TČ v České republice ( EPEE 2008 ) Ing. Ivan Zahrádka, Svaz CHKT, 190 00 Praha 9, tel.:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zkušenosti SEI z kontrol energeticky úsporných opatření v budovách
Advertisements

Zákon o hospodaření energií - současnost a budoucnost
Dopad regulace F-plynů na technologii chlazení
Revize Nového přístupu
1 Stavební kameny Národního akční plánu pro energii z obnovitelných zdrojů Euroenergy, spol. s r. o
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Novela zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií
Povinnosti provozovatelů zařízení s F-plyny
Seminář IRZ a legislativa v ochraně ovzduší, , Praha Nařízení vlády č. 112/2004 Sb. a jeho novela Kurt Dědič, odbor ochrany ovzduší MŽP.
Oběh dokumentů mezi ústředními orgány státní správy k Ing. Jan Duben Vedoucí projektového týmu březen 2003.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
Bc. Jana Darmopilová, H2IGE1 LS 2014 PŘEDPISY A NORMY PRO INŽENÝRSKOU GEODÉZII 17.
NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 1702/2003 ze dne 24. září 2003.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
Energetika a stavebnictví Územní energetická koncepce Mezinárodní konference ABF P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
Nová koncepce a změny v činnosti Státní energetické inspekce v souvislosti s novelami zákonů č. 458/2000 Sb. a č. 406/2000 Sb. Činnost územního inspektorátu.
Integrovaný registr znečištění Ing. Jiří Jungmann Výzkumný ústav maltovin Praha s. r. o.
Integrovaný registr znečišťování Platná právní úprava Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí.
Cement, váprno, ekologie, , Lísek u Bystřice nad Pernštějnem Požadavky na paliva z hlediska ochrany ovzduší pohled do nejbližší budoucnosti Kurt.
Legislativa a dokumenty Informační systémy ve státní správě a samosprávě.
3. přednáška, Informační systémy veřejné správy (ISVS) Situace v ČR Úvod do eGovernmentu Výběrová přednáška.
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
1 Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie Seminář AEM, , Praha Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Směrnice Evropského parlamentu a Rady Evropy č. 2002/91 ES o energetické náročnosti budov Jiří Tomek energetický auditor č. 075 seznamu MPO ČR.
Hodnocení přístupnosti soutěžních webů aneb proč se vyplatí myslet na přístupnost webů veřejné správy RNDr. Hana Bubeníčková, Mgr. Radek Pavlíček, duben.
Akreditační systém v ČR – kvalita produktů IT
PROTIVÝBUCHOVÁ PREVENCE NV č. 406/2004 Sb.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
Svaz strojírenské technologie PORADA OBCHODNÍCH ŘEDITELŮ SST Hustopeče
Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Energetický průkaz budovy.  Požadavek Evropské směrnice /es.  Každá země realizuje požadavek vlastní cestou  Pro ČR se stal vzorem rakouský.
1 ● zavedení eura I. STRATEGICKÉ PRIORITY AutoSAP pro další období schválené na 71. zasedání Rady ředitelů ● obnova vozového parku ● podpora.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Zemědělský svaz České republiky EKOTOXA s.r.o. Cross compliance 1 - Současná situace v ČR Spolufinancováno Evropskou unií Evropský Zemědělský fond pro.
Plynárenství v evropském kontextu Situace na trhu s plynem ČR Možnosti odběratelů při výběru dodavatele Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. 8. březen 2007.
Energetický audit, jeho úloha přípravě projektu pro program Eko-Energie – Ostrava Energetický audit, jeho úloha přípravě projektu pro program.
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Licenční správa říjen 2008 KONTROLA EXPORTU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ- SOUČASNÝ VÝVOJ PRÁVNÍ PŘEDPISY ES V OBLASTI KONTROLY VÝVOZU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ A.
LEGÁLNÍ METROLOGIE Je to část metrologie, vztahující se k jednotkám, metodám a měřidlům z hlediska předepsaných technických a právních náležitostí, jejím.
Úspory energie a regenerace
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
Legislativa.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Integrovaná prevence a omezování znečištění (IPPC) v České republice
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Energetická legislativa v ČR v roce 2007 a další výhled JUDr. Ivanka Boušová MPO ¨
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Ostrava Obnovitelné zdroje energie Ing. Jaroslav Kubín Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel.:
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Inovace výuky a její implementace v oborech Fakulty bezpečnostního inženýrstvíCZ.1.07/2.2.00/ Se zvyšováním technologické a technické úrovně průmyslu.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Prevence závažných havárií Ing. Libuše Sedláková 2006.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Legislativa (právní aspekty) chemických látek a přípravků I Ústí nad Labem 2/2009 Ing. Jaromír Vachta.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Asociace dodavatelů montovaných domů Dokument národní kvality pro dřevostavby Zasedání odborné sekce Rady kvality ČR "Kvalita v průmyslu a stavebnictví",
Koncepce nového zákona o VTZ
Jednou nohou v Bruselu – Česko a normalizace prevence kriminality
Speciální izolace BJ13.
VY_32_INOVACE_Maslovsky_ Technické požadavky na výrobky
Kontroly a revize elektrických zařízení v DS a PS elektroenergetiky
Úřad vlády České Republiky
Ing. Martin DVOŘÁK,Ph.D Praha
Problematika registrace OPM a předávání dat na CDS OTE
Transkript prezentace:

Koncepce odborného vzdělávání a certifikace dospělých v oboru CHZ a TČ v České republice ( EPEE 2008 ) Ing. Ivan Zahrádka, Svaz CHKT, Praha 9, tel.: ,9,

 1. Normalizace  2 Legislativa pro životní prostředí  3. Odborná způsobilost

 TNK č. 112 –Chladicí technika  vytvořena komise TNK 112, kterou tvoří renomovaní odborníci oboru.probíhá neustálá aktualisace norem,platných pro obor.databáze je přístupná na webu Svazu a seznam tvoří cca 30 stran A4.  Od dojde k výrazné změně směrem k zvýšení přístupnosti norem ve spolupráci MPO a HK převzetím zodpovědnosti za normy Úřadem pro techn.normalisaci,metrologii a státní zkušebnictví

 Normy pro implementaci legislativy EU pro regulované látky a skleníkové plyny:  ČSN EN 378 –Bezpečnostní a enviromentální požadavky  Část 1 : Základní požadavky,definice,klasifikace  Část 2 : Konstrukce,výroba,zkoušení, značení a dokumentace  Část 3 : Instalační místo a ochrana osob  Část 4 : Provoz,údržba,oprava a regenerace  ČSN EN Chladicí zařízení a tepelná čerpadla – Odborná způsobilost pracovníka  Norma v neustálém vývoji,nicméně velmi důležitá

 Problematika Montrealského protokolu  - Nařízení EP a Rady ES 2037/2000 o látkách poškozujících ozonovou vrstvu je doplněno dvěma českými dokumenty :  Zákonem o ochraně ovzduší č.86/2002 ve znění zákona č.472/2005 Sb.  Nařízením vlády č.117/2005 Sb. o některých opatřeních pro ochranu ozonové vrstvy  byla schválena Parlamentem ČR novela zákona o ochraně ovzduší. Touto novelou je m.j. stanoven postup ověřování odborné způsobilosti pracovníků, zasahujících do chladicího okruhu, zpracovávaný v této době MŽP do konkrétního prováděcího předpisu

 Problematika Kjótského protokolu  Nařízení EP a Rady ES č. 842/2006 o některých fluorovaných skleníkových plynech má odraz v prováděcích normách :  Nařízení Komise č.1516/2007, č.1494/2007 a č.11493/2007, které se týkají zacházení s jmenovanými plyny ve výrobě a distribuci  Nařízení Komise č. 303/2008,č.307/2008 a č.308/2008, které se týkají požadavků na způsobilost pracovníků, provádějících montáž,servis a kontroly systémů s těmito plyny  Česká legislativa uvedenou novelou Zákona o ochraně ovzduší,resp.prováděcím předpisem pokryje současně oblast regulovaných látek i fluorovaných skleníkových plynů

 Energetická náročnost  Směrnice EP a Rady 2002/91/ES o energetické náročnosti budov  Po zavedení této normy do právního řádu ČR se jedním z článků novely zákona č.406/2000 Sb. o hospodaření s energií (zákon č. 177/2006 Sb.) stala povinná kontrola klimatizačních systémů s jmenovitým výkonem větším než 12 kW, upřesněná vyhláškou  č. 277/2007 Sb. o kontrole klimatizačních systémů a vyhláškou č. 148/2007 Sb.o energetické náročnosti budov

 Výše uvedená legislativa a normy přinášejí nové požadavky na odbornou způsobilost pracovníků, které vyžadují založit systém odborného vzdělávání dospělých, který by reflektoval i potřebu podnikatelské sféry kvalifikovaných pracovníků v situaci nedostatečné úrovně učňovského školství.  Svaz chladicí a klimatizační techniky se připravuje cílevědomě na převzetí výkonných úloh v tomto procesu a vytvořil již potřebnou strukturu pro tuto aktivitu, umožňující certifikaci pracovníků jako základního předpokladu kvality práce i základnu pro rozvoj vzdělávacích programů v oboru

Ing. Ivan Zahrádka, Svaz CHKT, Praha 9, tel.: ,9,