Magnetické vlastnosti látek

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Měření fyzikálních veličin – Měření teploty
Advertisements

zpracovaný v rámci projektu EU
Magnetické vlastnosti látek
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Magnetické pole Autor: Lukáš Polák Pokračovat.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Magnety přírodní a umělé. Popis magnetu
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Magnety přírodní a umělé
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 9.
zpracovaný v rámci projektu EU
Magnetizmus Co je to magnet Jaké vlastnosti má magnet
Magnetické vlastnosti látek
Magnetické vlastnosti látek
Póly magnetu. Magnetické pole.
Měření fyzikálních veličin – Měření délky
STAVBA LÁTEK – Tělesa a látky
MAGNETICKÉ POLE.
Magnetické vlastnosti látek
Elektromagnetické jevy
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_STEIV_FYZIKA2_08  Název materiálu: Magnetické pole.  Tematická oblast:Fyzika 2.ročník  Anotace: Prezentace slouží.
Magnetismus.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhMagnetismus TémaMagnety.
Měření fyzikálních veličin – Měření hmotnosti
Magnetické vlastnosti látek - opakování
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Člověk a příroda - Fyzika
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ivana Nejedlá Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Měření fyzikálních veličin – Hustota
Měření fyzikálních veličin – Měření času
Částicové složení látek
Magnetické vlastnosti látek
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
INDUKČNÍ ČÁRY MAGNETICKÉHO POLE
Magnety – opakování. 1) Který minerál je přírodním magnetem a jaké má vlastnosti? 2) Z čeho se zhotovují umělé magnety? 3) Jak nazýváme látky, které jsou.
VODIČŮ S PROUDEM A MAGNETŮ
Elektrické vlastnosti látek
Síla. Měření síly. Gravitační síla.
Měření fyzikálních veličin – Měření objemu
Magnetické pole Země Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
Magnetické pole Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
PÓLY MAGNETU Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
FYZIKÁLNÍ KUFR Magnetické vlastnosti látek (6. ročník)
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Indukční čáry magnetického pole Číslo DUM: III/2/FY/2/2/20 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
Magnetické indukční čáry
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Magnetické pole a magnetizace Číslo DUM: III/2/FY/2/2/19 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
 každý magnet má dva póly ◦ severní (ozn. N, červenou barvou) ◦ jižní (ozn. S)  uprostřed je netečné pásmo Jižní pól magnetu (S) Netečné pásmo Severní.
Magnetismus. Magnety - magnetovec Prvním známým magnetem byl magnetovec, který byl objeven starověkými Řeky a Číňany. Tento zřídka se vyskytující minerál.
Magnetické vlastnosti látek
Název výukového materiálu Identifikátor VY_32_INOVACE_PreJa17 Anotace
SOUVISLOST ELEKTŘINY A MAGNETIZMU
Póly magnetu. Magnetické pole.
MAGNETICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Magnetické pole.
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Magnetické pole cívky s proudem
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Indukční čáry magnetického pole.
Magnetické pole Z pokusů vyplývá :
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Magnetické pole a magnetizace Číslo DUM: III/2/FY/2/2/19 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
10. Magnetismus - základní pojmy, magnetické látky a mag. pole
Magnetické pole cívky s proudem
VY__ III/2__INOVACE__201 FYZIKA MAGNETY
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Magnety přírodní a umělé
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
VODIČŮ S PROUDEM A MAGNETŮ
Transkript prezentace:

Magnetické vlastnosti látek Fyzika, 6. ročník VY_32_INOVACE_144, 8. sada, F ANOTACE Prezentace je určena k výkladu tématu „Magnetické vlastnosti látek“. Prezentace je doplněna obrázky k tématu. Druh učebního materiálu DUM Očekávané výstupy Žák se seznámí s druhy magnetů, popisem magnetu, co je to magnetické pole a jak se projevuje, jak magnetické pole znázorňujeme a s přístroji, které využívají magnetické pole. Pro koho je materiál určen  Žáci 6. ročníku ZŠ Autor  Ing. Jana Homolková Datum vzniku  28. 10. 2011 Vzdělávací oblast  Člověk a příroda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková

MAGNETICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK Fyzika – 6. ročník Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

Magnety Magnety dělíme na přírodní a umělé. Přírodní magnet – magnetit (magnetovec) Magnety umělé – z oceli nebo materiálů, které obsahují železo, kobalt, nikl; z feritů (sloučeniny železa a jiných prvků) Feromagnetické látky – jsou přitahovány magnetem tvar umělých magnetů: tyče, kulaté magnety, magnetka, Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

Popis magnetu Tyčový magnet má dva různé póly: severní pól magnetu – N (north) jižní pól magnetu – S (south)   póly N S Netečné pásmo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

Netečné pásmo magnetu – uprostřed Popis magnetu Netečné pásmo magnetu – uprostřed Nesouhlasné póly magnetu se přitahují. Souhlasné póly magnetu se odpuzují. Magnetická síla – síla, která na sebe navzájem působí póly magnetů   Přitahují se N S N N Odpuzují se Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

Magnetické pole V okolí magnetu je magnetické pole, které se projevuje silovým působením na jiné magnety nebo na předměty z feromagnetických látek. Magnety se vzájemně přitahují nebo odpuzují, i když se nedotýkají. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

Magnetizace látky Magneticky měkká ocel – dočasný magnet Magneticky tvrdá ocel – vzniká trvalý magnet Těleso z feromagnetické látky se v magnetickém poli zmagnetuje, tj. stává se magnetem – jev se nazývá magnetizace látky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

Indukční čáry magnetického pole Čáry proložené řetězci pilin se nazývají indukční čáry magnetického pole. Jsou to myšlené čáry, kterými znázorňujeme silové působení magnetického pole. Indukční čáry jsou uzavřené!! Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

Magnetické pole Země Kolem Země je magnetické pole. Z1 – severní zeměpisný pól Z2 – jižní zeměpisný pól S – jižní magnetický pól N – severní magnetický pól Z1 Z2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

Přístroje Kompas – určování světových stran; Busola – směrová růžice s otáčivým kruhem; vojáci, turisté, orientační běh Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

Použité zdroje ARCHAEODONTOSAURUS. wikipedia.cz [online]. 23.4.2011 [cit. 28.10.2011]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Magnetite.jpg AUTOR NEUVEDEN. wikipedia.cz [online]. [cit. 28.10.2011]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Magnet0873.png#file COWIE, Rob. wikipedia.cz [online]. 17.1.2006 [cit. 28.10.2011]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Silva_Sighting_Compass.jpg [2011-10-28]http://office.microsoft.com/cs-cz/images/ Literatura: KOLÁŘOVÁ, R., BOHUNĚK, J. Fyzika pro 6. ročník základní školy. 2. upravené vyd. Praha : Prometheus, 2004. ISBN 80-7196-246-5. s. 8 - 14 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.