Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Měření fyzikálních veličin – Měření objemu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Měření fyzikálních veličin – Měření objemu"— Transkript prezentace:

1 Měření fyzikálních veličin – Měření objemu
Fyzika, 6. ročník VY_32_INOVACE_147, 8. sada, F ANOTACE Prezentace je určena k výkladu tématu „Měření fyzikálních veličin – Měření obejmu" a je doplněna obrázky k tématu a úkoly k procvičení daného tématu. Druh učebního materiálu DUM Očekávané výstupy Žák je seznámen s pojmy – jednotka objemu, odměrné nádoby, postup při měření objemu. Zná jednotky objemu používané v praxi, umí změřit objem pevného tělesa. V rámci procvičení učiva vyhledává chybné výrazy. Pro koho je materiál určen  Žáci 6. ročníku ZŠ Autor  Ing. Jana Homolková Datum vzniku   Vzdělávací oblast  Člověk a příroda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková

2 MĚŘENÍ FYZIKÁLNÍCH VELIČIN Měření objemu Fyzika – 6. ročník
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

3 Jednotky objemu. Mezinárodní soustava jednotek – krychlový metr – m3
Krychlový metr – objem krychle s hranou délky jeden metr 1 m Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

4 Další jednotky objemu 1 m3 = 1000 dm3 1 dm3 = 0,001 m3 1 m3 = cm3 1 cm3 = 0, m3 V praxi se objem kapalných těles měří často na litry a mililitry. 1 litr = 1 dm3 1 ml = 1 cm3 1l = 1000 ml Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

5 Odměrné nádoby – pro měření objemu;
různý materiál, různé objemy, stupnice v různých jednotkách (nejčastěji ml, l) Než začneme měřit: - v jakých jednotkách je stupnice - jakému objemu odpovídá nejmenší dílek stupnice - jaký je rozsah stupnice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

6 Odměrný válec 500 ml Odměrka Odměrný válec 100 ml
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

7 Měření objemu pevného tělesa
Postup: odměrný válec odměrný válec + kapalina (voda) určíme objem kapaliny V1 = … ponoříme těleso určíme objem kapaliny s tělesem V2 = … objem pevného tělesa určíme jako rozdíl objemů V2 a V1 Výsledný objem pevného tělesa V = V2 – V1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

8 Chybné zápisy zakroužkuj
10 l = 1000 ml 1,5 dm3 = 1,5 l 150 dm3 = 0,150 m3 2 cm3 = 20 ml 0,25 dm3 = 250 cm3 4 l = 4 dm3 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

9 Použité zdroje BATTY. wikipedia.cz [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: GROBE, Hannes. wikipedia.cz [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: HALTOPUB. wikipedia.cz [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: Literatura: KOLÁŘOVÁ, R., BOHUNĚK, J. Fyzika pro 6. ročník základní školy. 2. upravené vyd. Praha : Prometheus, ISBN s. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.


Stáhnout ppt "Měření fyzikálních veličin – Měření objemu"

Podobné prezentace


Reklamy Google