Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Měření fyzikálních veličin – Měření hmotnosti

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Měření fyzikálních veličin – Měření hmotnosti"— Transkript prezentace:

1 Měření fyzikálních veličin – Měření hmotnosti
Fyzika, 6. ročník VY_32_INOVACE_158, 8. sada, F ANOTACE Prezentace je určena k výkladu tématu „Měření fyzikálních veličin – Měření hmotnosti“, je doplněna obrázky k tématu a obsahuje otázky a úkoly k procvičení daného tématu. Druh učebního materiálu DUM Očekávané výstupy Žák je seznámen s pojmy – hmotnost, měření hmotnosti, jednotka hmotnosti, druhy vah, postup při měření hmotnosti. Zná jednotky hmotnosti používané v praxi a vztahy mezi nimi, umí určit hmotnost pevného a kapalného tělesa. V rámci procvičení učiva vyhledává chybné výrazy, odpovídá na otázky. Pro koho je materiál určen  Žáci 6. ročníku ZŠ Autor  Ing. Jana Homolková Datum vzniku   Vzdělávací oblast  Člověk a příroda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková

2 MĚŘENÍ FYZIKÁLNÍCH VELIČIN Měření hmotnosti Fyzika – 6. ročník
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

3 Měření hmotnosti hmotnost tělesa můžeme porovnávat
měření hmotnosti – porovnáváme hmotnosti tělesa se zvolenou jednotkou hmotnosti značka hmotnosti - m Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

4 Rovnoramenné váhy hmotnost tělesa můžeme porovnávat rovnoramenné váhy – porovnávání hmotnosti a měření hmotnosti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

5 Jednotky hmotnosti základní jednotka – kilogram (kg)
odvozené jednotky – miligram (mg), gram (g), dekagram (dkg), metrický cent (q), tuna (t) jednotky dekagram a metrický cent se používají v praxi t > q > kg > dkg > g > mg 1 t = 1000 kg 1 q = 100 kg 1 kg = 1000 g 1 g = 1000 mg 1 dkg = 10 g Závaží – tělesa z různých kovů; na každém závaží je vyznačena hmotnost  Váhy – rozsah stupnice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

6 Váhy Váhy – různé druhy jednomiskové mechanické váhy digitální
laboratorní váhy obchodní váhy (s tiskem) průmyslové váhy např. pro nákladní automobily, pošta, … Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

7 Ukázky vah Mechanické váhy Obchodní váhy Osobní váhy Poštovní váha
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

8 Měření hmotnosti pevného a kapalného tělesa
Postup: na rovnoramenných vahách - součet hmotností všech závaží na misce se rovná hmotnosti váženého tělesa  jiné váhy Kapalné těleso nejdříve vyvážíme prázdnou nádobu do nádoby nalijeme kapalinu, určíme hmotnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

9 Chybné zápisy zakroužkuj
10 kg = 1000 g 1,5 kg = 1500 g 150 g = 0,150 kg 2 t = 200 kg 0,25 kg = 250 g 4 kg = 40 g 500 mg = 0,5 g 890 mg = 89 g Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

10 Otázky k procvičení učiva
Vyjmenuj, kde se v běžném životě můžeme setkat s vážením. Jaká je základní jednotka hmotnosti? kg Jaké jsou odvozené jednotky hmotnosti? t, q, g, mg, Jak hovorově nazýváme jednotku metrický cent? metrák Jaké druhy vah máte doma? Jakou hmotnost jsi měl(a), když jsi se narodil(a)? Popiš postup při vážení kapalného tělesa. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

11 Použité zdroje AUTOR NEUVEDEN. wikipedia.cz [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: B, Antony. wikipedia.cz [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: [ ] Literatura: KOLÁŘOVÁ, R., BOHUNĚK, J. Fyzika pro 6. ročník základní školy. 2. upravené vyd. Praha : Prometheus, ISBN s Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.


Stáhnout ppt "Měření fyzikálních veličin – Měření hmotnosti"

Podobné prezentace


Reklamy Google