Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Jak se jmenoval první král izraelského lidu? SAUL 2. Kdo určil krále Izraelitům? HOSPODIN, SAMUEL HO PŘEDSTAVIL.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
2. Abrahám uslyšel, jak k němu mluví Hospodin
Advertisements

To je Tvůj dům 1. Přicházíme dnes Ti chválu vzdát.
ADVENT 2012 Bůh přichází ke mně – já přicházím k Bohu
22. Josefovi bratři přišli do Egypta nakoupit obilí
31. Mojžíš se setkal s Hospodinem u hořícího keře
6. Hospodin plní slib Abrahámovi - narodil se mu syn Izák
37. Izraelité od Hospodina dostali pravidla pro život
29. Mladý Mojžíš zabil Egypťana, a proto musel uprchnout
11. Jakub lstí dostává prvorozenecké požehnání
JAK DOSÁHNOUT ZASLÍBENÍ... Jozue 14:5 Synové Izraele udělali, co Hospodin přikázal Mojžíšovi, a rozdělili si zem.6 Synové Judovi přišli v Gilgalu za.
15. Jakub zápasí s neznámým cizincem
Integrita bezúhonnost
Jedinečný Ježíš Velikost člověka se dá určit podle toho, co za sebou zanechal a zda přivedl druhé k tomu, aby uvažovali nově, a dal impuls, který ho přetrval...
41. Izraelité postavili stan, v němž bude přebývat Hospodin.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1.Jak se jmenovalo město, kde měla stát svatyně? ŠÍLO 2. Z čeho byla postavena svatyně, když Izraelci putovali do Zaslíbené.
8. Abrahám dokazuje svou věrnost Hospodinu. Ach Hospodine, je mi těžko. Vlastního syna obětovat, ale vím, že co žádáš ty, je vždy správné. Půjdu s těžkým.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Gedeon měl vysvobodit Izraelce z rukou Midjánců. Na koho nejvíce spoléhal, že mu pomůže? NA HOSPODINA 2. Gedeon.
DAVID A GOLIÁŠ Autor prezentace: Daniel Bolek Na námět biblické knihy Samuel o izraelském králi Davidovi.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Kde bydlela Noemi se svým mužem? BETLEM 2. Proč musela Noemi opustit svůj domov? NEÚRODA, HLAD 3. Kolik dětí měla.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Kam putovala Noemi s Rút, když opustily Moabskou zemi? DO BETLÉMA 2. Noemi neměla pole, co udělala Rút? ŠLA SBÍRAT.
24. Josef se dal poznat svým bratrům. Nikdo z vás nezůstane v mém otroctví, jen muž, který pohár ukradl.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Jaký dar obdržel Samson od Hospodina? SÍLU 2. Kdo nyní ohrožoval Izraelity? PELIŠTEJCI (FILIŠTÍNI) 3. Do koho se.
25. Jakub přišel s celou rodinou do Egypta a setkal se se svým synem Josefem.
7. Hospodin zkouší Abrahámovou důvěru – má obětovat svého syna Izáka.
40. Hospodin uzavřel s Izraelity smlouvu. Jdu opět na horu k Hospodinu a beru kamenné desky.
Ve společenství s Matkou Boží
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Co bylo úkolem Samuela? PŘEDÁVAT SLOVO OD HOSPODINA, POMÁHAT LIDEM ŘEŠIT OBTÍŽNÉ SITUACE 2. Co Izraelitům Samuel.
Je to chlapec. Co s ním bude? Přece ho neutopím v Nilu!
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Čím byl David, jakou práci dělal? PASTÝŘEM 2. Co rád dělal při své práci? HRÁL NA CITERU A ZPÍVAL 3. Čeho je autorem,
Uctívání a chvála. Žalm 5,4-8: „Hospodine, ty můj hlas slyšíš zrána, ráno ti připravím oběť a budu čekat. Ty nejsi bůh, který má zálibu ve svévoli, zlý.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Která vojska bojovala proti sobě?? IZRAELSKÁ A PELIŠTEJSKÁ (FILIŠTINSKÁ) 2. Jak se jmenoval obr, který bojoval v.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Jak si Šalomoun představoval chrám, který chtěl vystavět? VELKÝ, HONOSNÝ, BOHATÝ, LEPŠÍ NEŽ JEHO PALÁC 2. Proč začal.
26. Izraelský národ se během let v Egyptě rozrostl.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Napiš jméno krále a jeho manželky z dnešního příběhu. ACHAB A JEZABEL 2. Jak se žilo Izraelitům za vlády tohoto krále?
2. Hospodin si vybral Gedeóna, aby zachránil Izraelity před Midjánci.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Kdo nesl schránu úmluvy? KNĚŽÍ 2. Kde uložili schránu úmluvy? VELESVATYNĚ 3. Jak vypadal chrám po přenesení schrány.
32. Mojžíš se svým bratrem žádá faraona, aby propustil Izraelity z Egypta.
17. Ze svých synů měl Jakub nejraději Josefa
26. Elijáš na hoře Karmel Po mnoha dnech, třetího roku, se stalo slovo Hospodinovo k Elijášovi: „Jdi a ukaž se Achabovi, chci dát zemi déšť.“ Elijáš.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Proč královna Jezabel usilovala Eliášovi o život? ELIÁŠ ZVÍTĚZIL NA BAALOVÝMI BOHY 2. Kam utekl Eliáš před královnou.
P OSLOUCHAT MĚ ( NE ) BAVÍ Vyškov, Počátek poznání (moudrosti) je bázeň před Hospodinem Př 1,7.
Děvče se ptalo chlapce, jestli si myslí, že je pěkná
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Elkána měl dvě ženy. Peninu a Chánu, která z nich se trápila, že nemá děti? 2. Kdo se komu posmíval. Chána Elkánovi?
Rozhovory Abraháma s Hospodinem 3 Vyrobilo centrum pro katechezi Olomouc 2013.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna
KRÁLŮ KRÁLI, JÁ TĚ CHVÁLÍM, SRDCE MÉ TI DÁVÁ DÍK, PŘED TEBOU SE VŠECHNO SKLÁNÍ V POKOJI A RADOSTI. MRAČNA SMUTKU V TOBĚ MIZÍ, RADOST TVÁ MĚ NAPLNÍ. KRÁLŮ.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Kdo byla Penina a Chána? 2. Kdo byl Éli? 3. Co dělala Chána ve svatyni? 4. Kdo ji pozoroval? 5. Co se stalo u hory.
BIBLICKÉ ZÁKLADY SVÁTOSTI SMÍŘENÍ. Nejzchytralejší ze vší polní zvěře, kterou Hospodin Bůh učinil, byl had. Řekl ženě: „Jakže, Bůh vám zakázal jíst ze.
18. Bratři prodali Josefa do otroctví
Z truhly moudrosti krále Šalamouna
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Kdo to byl Eliáš? PROROK 2. Proč šel Eliáš za králem Achabem? ABY MU OZNÁMIL, ŽE PŘIJDE OBDOBÍ SUCHA 3. Kde žil.
Charakteristika Zachea: 1.hříšník 2.malý 3.bohatý.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Kde se ukrývali Izraelité před Midjánci, kteří je napadli? V JESKYNÍCH, V HORÁCH 2. Co udělal Gedeón, když zůstal.
Píseň 1: Svítá 15 – Betlémská hvězda
27. Faraon udělal z Izraelitů své otroky, kteří museli těžce pracovat.
A Písmo svaté. * Boží Duch se vznášel nad vodami (Gen 1,2) * Oznámení Abrahámovi, že se mu narodí syn (Gen 18,1n) * Příslib narození Samuela (1Sam 1,11n)
3. Gedeon prosí Hospodina o pomoc. Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Jak se jmenovala postava, která měla vysvobodit Izraelce od Midjánců? 2. Co právě.
1 Korintským 12:1-7 Pokud jde o duchovní dary, bratři, nechci, abyste zůstali v nevědomosti. 2 Víte, že jste ještě jako pohané chodili k němým modlám,
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Kdo byl Náman? BOHATÝ PÁN, GENERÁL VOJSKA 2. Čím trpěl Náman? MALOMOCENSTVÍM 3. Kdo poradil Námanovi, jak se uzdravit?
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Byl Elíša stejného ducha jako Eliáš? ANO 2. Kdo přišel za Elíšou? VDOVA 3. Oč byl požádám Elíša? ABY POMOHL VDOVĚ.
1.Jaký byl Daniel? UPŘÍMNÝ, VĚRNÝ HOSPODINU 2. Co žádali protivníci Daniela po králi? ABY VYDAL ROZKAZ NEMODLIT SE K HOSPODINU, JEN UCTÍVAT KRÁLI 3. Co.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Kdo byl Jonáš ? PROROK 2. Jaké slovo promluvil Hospodin k Jonášovi? JDI DO NINIVE A VARUJ OBYVATELE MĚSTA 3. Kam.
42. Ester zachránila Izraelity před smrtí. Když se Mardocheus dozvěděl o všem, co se stalo, roztrhl svůj šat, oblékl si žíněné roucho a posypal hlavu.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Byli Izraelité v babylonském zajetí stále? NE 2. Jaký byl perský král Kýros? DOBRÝ, CHOVAL PŘÍVĚTIVĚ, POMOHL IZRAELSKÉMU.
35. Tajemný nápis na stěně Král Baltazar vystrojil velikou hostinu svým tisíci hodnostářům a před těmito tisíci pil víno. Při popíjení vína poručil Baltazar.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Byli Izraelité v babylonském zajetí stále? NE 2. Jaký byl perský král Kýros? DOBRÝ, CHOVAL PŘÍVĚTIVĚ, POMOHL IZRAELSKÉMU.
43. Izrael nakonec doputoval do zaslíbené země Kanaán.
Bůh rozdával, a takhle to dopadlo.
Transkript prezentace:

Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Jak se jmenoval první král izraelského lidu? SAUL 2. Kdo určil krále Izraelitům? HOSPODIN, SAMUEL HO PŘEDSTAVIL LIDU 3. Jak se choval nový král? ZPOČÁTKU DOBŘE, POSLOUCHAL HOSPODINA, POTÉ SI ZAČAL ROZHODOVAT SÁM PODLE SVÉ VŮLE 4. Jak Samuel uvedl krále do svého úřadu? POMAZAL MU HLAVU OLEJEM 5. Kdo byla Hagar a Izmael? HAGAR BYLA OTROKYNĚ SÁRY, IZMAEL BYL SYN HAGAR

15. Za druhého izraelského krále byl vybrán pastýř David

Saul doznal Samuelovi: „Zhřešil jsem, neboť jsem přestoupil Hospodinův rozkaz i tvá slova. Bál jsem se lidu, proto jsem je uposlechl. Nyní však sejmi ze mne prosím můj hřích a vrať se se mnou; chci se poklonit Hospodinu.“Samuel však Saula odmítl: „Nevrátím se s tebou. Zavrhl jsi Hospodinovo slovo, proto Hospodin zavrhl tebe, abys nebyl králem nad Izraelem.“ Když se Samuel obrátil k odchodu, uchopil Saul cíp jeho pláště a ten se odtrhl. Samuel mu řekl: „Dnes od tebe Hospodin odtrhl izraelské království a dal je tvému bližnímu, lepšímu, než jsi ty.

Hospodin řekl Samuelovi: „Jak dlouho ještě budeš nad Saulem truchlit? Já jsem ho zavrhl, aby nad Izraelem nekraloval. Naplň svůj roh olejem a jdi, posílám tě k Jišajovi Betlémskému. Vyhlédl jsem si krále mezi jeho syny.“ Samuel se zdráhal: „Jak mohu jít? Saul o tom uslyší a zabije mě.“ Hospodin řekl: „Vezmeš s sebou jalovici a řekneš: ‚Přicházím obětovat Hospodinu.‘ Na obětní hod pozveš Jišaje a já ti dám vědět, co máš dělat. Pomažeš mi toho, o němž ti povím.“

Jišaj Samuel vykonal, co řekl Hospodin. Když přišel do Betléma, vyděšení starší města mu spěchali vstříc s otázkou: „Přinášíš pokoj?“Odvětil: „Pokoj. Přišel jsem obětovat Hospodinu. Posvěťte se a půjdete se mnou k obětnímu hodu.“ Pak posvětil Jišaje a jeho syny a pozval je k obětnímu hodu. Když se dostavili a on spatřil Elíaba, řekl si : „Jistě tu stojí před Hospodinem jeho pomazaný.“ Hospodin však Samuelovi řekl: „Nehleď na jeho vzhled ani na jeho vysokou postavu, neboť já jsem ho zamítl. Nejde o to, jak se dívá člověk. Člověk se dívá očima, Hospodin však hledí srdcem.“

Tu řekl Hospodin: „Nuže, pomaž ho! To je on.“ Samuel tedy vzal roh s olejem a pomazal ho uprostřed jeho bratrů. A duch Hospodinův se Davida zmocňoval od onoho dne i nadále. Samuel pak hned nato odešel do Rámy. A Samuel se Jišaje otázal: „To jsou všichni mládenci?“ Jišaj odvětil: „Ještě zbývá nejmladší, ten však pase stádo.“ Samuel Jišajovi poručil: „Pošli pro něj! Nebudeme stolovat, dokud sem nepřijde.“ Poslal tedy pro něj a dal ho přivést. Byl ryšavý, s krásnýma očima a pěkného vzhledu.

Z truhly moudrosti krále Šalamouna

1. Proč Hospodin už nechce, aby Saul vládl lidu? 2. Kam měl odejít Samuel? 3. Co si měl vzít s sebou? 4. Koho nyní vybral Hospodin za krále? 5. Vyjmenuj alespoň tři postavy, o kterých mluví adventní doba?

1. Proč Hospodin už nechce, aby Saul vládl lidu?

2. Kam měl odejít Samuel?

3. Co si měl vzít s sebou?

4. Koho nyní vybral Hospodin za krále?

5. Vyjmenuj alespoň tři postavy, o kterých mluví adventní doba?

Římskokatolická farnost Hnojník prosinec Pro vnitřní potřebu farnosti Použité obrázky: Rodinná Bible. 3. české vydání. 9 Henrietta Street, London WC2E 8PS: A Dorling KIindersley Book, ISBN