Program PRVOUK Škola a učitelská profese v kontextu rostoucích nároků na vzdělávání oblast Filologie a jejich didaktiky Martina ŠMEJKALOVÁ Katedra českého.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Příprava učitelů na Přírodovědecké fakultě UP v Olomouci
Advertisements

Základní škola, Slavkov u Brna, Malinovského 280
Setkání kontaktních osob Praha Marta Rybičková.
Sebehodnotící zpráva oboru speciální pedagogika na PdF MU
I. Konference PRVOUK P 15 Škola a učitelská profese v kontextu rostoucích nároků na vzdělávání Pedagogika I Garant: Prof.PhDr.Vladimíra Spilková,CSc.
Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
Reagují fakulty připravující učitele na vznik RVP? Jana Coufalová.
Vzdělání a prosperita Nejlepší investice do budoucnosti je vzdělání.
Dosavadní možnost studia učitelství Mgr. - odborné (s možností učitelské způsobilosti) – FF - učitelství (PdF, FTK, PřF)
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
katedra pedagogiky PedF UK
Podíl katedry občanské výchovy a filosofie
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Kritická analýza různých přístupů k vyučování SH
 systematická tvůrčí činnost v oblasti inkluzivního vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami v základní škole  s důrazem na implementaci.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Hodnocení UJEP AK ČR Závěry a doporučení. Personální zajištění posilovat kvalifikační strukturu pracovišť - vytvořit realistické a kontrolovatelné plány.
Prezentace Centra MU pro klinicky orientovaný výzkum kvality života (CEQOL) Marek Blatný PSU AV ČR & PSU FF MU Tomáš Kepák KDO FN Brno & LF MU Brno, 21.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ Drnovice Číslo a název operačního programu: CZ.1.07 OP Vzdělávání.
Rada VŠ - Komise pro přípravu učitelů řešení problematiky strukturovaného studia učitelství - šetření na vysokých školách.
Filozofické fakulty a příprava budoucích učitelů Filozofická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci Jiří Lach – děkan.
Kvalita praktické výuky a masové vzdělávání: zkušenosti PdF Vlastimil Švec & Tomáš Janík Edukační praxe v éře masového vzdělávání 6. listopadu 2013.
Problémy vymezení hledisek kvality v přípravě učitelů pozitivní přínos určení a uplatňování hledisek kvality závisí na splnění podmínek pro jejich užitečné.
dotazníkové šetření na vysokých školách
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
PRVOUK – vědecko výzkumné aktivity katedry speciální pedagogiky Praha PedF UK
DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ 24. ledna Co u nás můžete studovat? Studijní obory na KBO 1.Bakalářské (bc.) 1.1. Učitelské1.2. Neučitelské 2. Magisterské.
Pohled pedagoga běžné základní školy na podporu komunikativních kompetencí žáků s narušenou komunikační schopností PhDr. Veronika Girglová Katedra speciální.
PROFESNÍ ROZVOJ PEDAGOGŮ PŘEDŠKOLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ,,MATEŘINKY‘‘ CZ.1.07/1.3.42/ Tento projekt je financován ESF a státním rozpočtem ČR.
KARIÉRNÍ SYSTÉM A PREGRADUÁLNÍ PŘÍPRAVA BUDOUCÍCH PEDAGOGŮ Mgr. Václav Víška, Ph.D.
Hledisko kvality v přípravě učitelů Závěry z konference 21. – 22. dubna 2009 v Srní pořadatel: Pedagogická fakulta ZČU v Plzni ve spolupráci s Radou vysokých.
XII. ročník konference ČAPV
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
Konference PRVOUK Projekt Pedagogika I Návaznost na výsledky řešení VZ „Učitelská profese v měnících se požadavcích na vzdělávání“ Návaznost na výsledky.
Pedagogická fakulta MU
Inovace pedagogických praxí na PdF MU: výzvy a očekávání
Tematické setkání externí skupiny MŠMT Prioritní osa 4 OP Výzkum, vývoj a vzdělávání Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu.
Technická univerzita v Liberci LIBEREC I Studentská 2 Inovace vzdělávání v oboru čeština jako druhý jazyk (CZ.1.07/2.2.00/ ) podpořeného z.
Rozvoj inovace a integrace studijních programů a oborů pro učitele a pracovníky ve školství Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
Základy pedagogické metodologie Mgr. Zdeněk Hromádka
Pedagogická diagnostika
CV FHS Fakultní setkání, Mgr. Karla Hrbáčková, Ph.D.
Pracovní skupina pro oborové didaktiky Akreditační komise vlády ČR Setkání oborových didaktiků českého jazyka Praha 24. června 2014 setkání oborových didaktiků.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Rozvoj klíčových kompetencí v rámci oborových didaktik, průřezových témata mezipředmětových vztahů Praha, 1. února.
Ústav pedagogických věd Mostní Zlín Tel: Fax:
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
KATEDRA CHEMIE Fakulta pedagogická Západočeské univerzity v Plzni 2016.
Představení projektu Ing. Martin Pokorný a řešitelský tým VŠB-TU Ostrava.
FILOZOFICKÁ FAKULTA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY FILOLOGIE filozofie Historické vědy Psychologie Filologie HISTORICKÉ VĚDY psychologie filozofie Sociologie.
Seminář k doktorskému studijnímu programu Zlín.
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
Vzdělávání v laboratorní medicíně – prezenčně i virtuálně Marie Karlíková, Daniel Rajdl, Ondřej Topolčan Lékařská fakulta UK Plzeň.
Název příspěvku: K pedagogické přípravě učitelů SOŠ z pohledu edukátora Karel OURODA, Ph.D., Mgr. et Mgr. novinář a odborný pedagog Workshop partnerství.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zdravotně sociální fakulta Katedra ošetřovatelství březen 2009.
Základy pedagogiky volného času Jihočeská univerzita - Teologická fakulta Bakalářské studium pedagogiky volného času ZS 2005/2006 Mgr. Michal Kaplánek,
Centrum empirických výzkumů Fakulta veřejných politik Slezská univerzita v Opavě doc. PhDr. et PhDr. Martin Kaleja, Ph.D. 3. září 2015, Opava.
II. Metodický výklad výzvy. Cíl oblasti podpory 1.1 Podpora výuky cizích jazyků a v cizích jazycích ve školách a školských zařízeních. Výzva č. 55 je.
D IDAKTIKA INFORMATIKY : SOUČASNÝ STAV A PERSPEKTIVY JEJÍHO ROZVOJE V RÁMCI SYSTÉMU OBOROVÝCH DIDAKTIK Miroslava Černochová (Univerzita Karlova v Praze)
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje
Didaktika odborných předmětů jako vědní disciplína
Ostravská univerzita (1991 → )
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
prof. Ing. Vojtech Dirner, CSc.
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 6 didaktických pojmů + zodpovědět 2 otázky.
Centrum celoživotního vzdělávání Pedagogické fakulty Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem 2017/2018.
Hlavní manažér SP Kvalita I
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Transkript prezentace:

Program PRVOUK Škola a učitelská profese v kontextu rostoucích nároků na vzdělávání oblast Filologie a jejich didaktiky Martina ŠMEJKALOVÁ Katedra českého jazyka PedF UK, Praha

1. Představení týmu 62 akademických pracovníků a 22 doktorandů – Katedra anglického jazyka a literatury – Katedra české literatury – Katedra českého jazyka – Katedra francouzského jazyka a literatury – Katedra germanistiky – Katedra rusistiky a lingvodidaktiky Participující: Katedra primární pedagogiky Katedra psychologie

2. Představení badatelských témat Stanovená témata + kritická místa řešení Dvě komplementární výzkumné linie oborová: nutná předpokladová báze v přípravě učitelů – nikoliv bezbřehost disciplín, snaha o koncentraci na ty oblasti oborových základů, které skýtají didaktický přesah  systémové a komunikačně-pragmatické přístupy lingvistiky, langová a parolová lingvistika  kulturní, interkulturní a historická paradigmata v jazyce a literatuře  česká a světová literatura (pro děti a mládež) a její recepce  kognitivní lingvistika a sémantika: nově, reflektuje vývoj transdisciplinárně chápané lingvodidaktiky

 oborovědidaktická:  výzkum rozvoje čtenářství, čtenářských a předčtenářských dovedností  výzkum procesu nabývání a osvojování jazyků v průběhu školní edukace  výzkum rozvoje komunikačně-pragmatické a literární kompetence, jazykověsystémové kompetence  výzkum rozvoje mediální gramotnosti  výzkum specifik didaktické literární a jazykové komunikace  vývojověpsychologické předpoklady výuky jazyků a jejich literatur (otevřené možnosti další kooperace)

3. Současný stav poznání v oblasti badatelského zaměření týmu Postavení oborového lingvistického a literárněvědného výzkumu na PedF UK je v rámci národního i mezinárodního kontextu dobré. Postavení didaktik filologických oborů je naproti tomu kolísavé jak v rámci UK, tak v národním kontextu, a odráží tak složitou situaci v oborových didaktikách vůbec. Spojení oborů v rámci projektu PRVOUK může být cestou k řešení této situace: - styčná badatelská témata i metodologické postupy - podobné problémy z hlediska postavení oborů v národním a mezinárodním výzkumu – soulad s tendencí postulovat jazykové a literární vzdělávání jako synergické v rámci společné oblasti Jazyk a jazyková komunikace

4. Dlouhodobé cíle týmu (do roku 2016) + indikátory splnění Formulace teoretického konceptu oborové didaktiky filologických oborů, opření o transdisciplinární kontext didaktiky (tříbázové pojetí: lingvistika, pedagogika a psychologie, didaktika), psychodidaktiku, kognitivní lingvistiku a sémantiku Nejvýznamnějším indikátorem úspěchu bude akreditace samostatných doktorských studijních oborů v oblasti didaktik filologických oborů, která otevře cestu k jejich dalšímu rozvoji v budoucnosti. To je také dlouhodobý cíl pro rok 2016.

Indikátory zlepšení počty a kvalita realizovaných výzkumných šetření a konkrétních výstupů - hlavní důraz je kladen na RIVové výstupy podle aktuální Metodiky hodnocení výsledků výzkumných organizací, a to včetně váhy hodnocení precizace výzkumného problému v rámci řešení projektu, vydání společné monografie Filologické studie (nakladatelství Karolinum), právě vychází, dále každoročně počty získaných grantových projektů uskutečňovaných v rámci programu PRVOUK

5. Podrobněji program a cíle pro rok indikátory splnění první fáze = pravidelné pracovní semináře, v roce 2012 probíhají 1x měsíčně, v roce 2013 předpokládáme čtvrtletní intervaly pravidelné odborné semináře orientované na rozvoj oborových didaktik (příklady spolupráce): – 2012, KCizJ: dva semináře k teoretickým základům didaktiky cizích jazyků – výzkum procesu osvojování jazykově univerzálních jevů ve školní výuce na 1. stupni ZŠ, participace KPsy, Didaktické studie 2/2012 – 2013 (leden), KPPg a KČJ: odborný seminář s MUDr. Františkem Koukolíkem (Mozek a jazyk) – 2013 (duben): přednáška dr. Stanislavy Zajacové (FF Prešovské univerzity) - vývoj dětské řeči, KČJ za participace KPPg – 2013, KCizJ: čtyři semináře k teoretickým základům didaktiky cizích jazyků – 2013: seminář Dimenze zážitku ve filologických oborech a jejich didaktikách (KČL) – příprava monografie Filologické studie II (všechny filologické katedry)

6. Představa o možnostech integrace s jinými týmy v rámci PRVOUKu Předpoklad: Jazyk a jazyková komunikace je centrální a koncentrační vzdělávací oblast, neobejde se bez spolupráce s pedagogickými a psychologickými vědami  Snaha zabránit recyklaci petrifikovaných postojů a ponětí, snaha překonat atomizaci přístupů – Psychodidaktika (kognitivní psychologie) – Ontodidaktika (didaktická transformace oborových obsahů), zejména cíle vyučování a vztah jazykověsystémových a komunikačně-pragmatických kompetencí Žádoucí interdependence v rámci fakulty  Otevřenost, integrace filologických pracovišť – první krok  katedra primární pedagogiky, katedra psychologie, ÚVRV (částečně se již uskutečňuje), katedra pedagogiky

Děkuji za vaši pozornost.