CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.19 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT 3.Sada – předmět – Zařízení provozoven Tématická oblast : odbytové a ubytovací střediska z ŠVP E/02 Autor: Jindřich Joska Vytvořeno: září 2012 – leden 2013 DUM č.19 Automaty Použité zdroje uvedeny na konci DUM Anotace 1.Tento materiál slouží jako doplňující a přípravná část, při výuce ZP v 2. ročníku třídy PVS. Svoji strukturou a obsahem odpovídá kladeným požadavkům na tyto žáky, dle ŠVP 2.Očekávaný výstup pro žáka – žák se seznámí s automaty v ubytovacích a odbytových střediscích v základní rovině Tyto materiály byly vytvořeny za podpory spolufinancování projektu EU
K zajištění rychlého občerstvení v objektech s velkým provozem (nádraží, školy, nemocnice) v dobu kdy není k dispozici obsluha používají se mincovní automaty na výdej jídel, nápojů a doplňkového zboží (např. cigarety). Mohou být na hotelové chodbě i automaty na čištění bot.
Podle konstrukce se dělí: Automaty na výdej studených, teplých a zmrazených jídel. Jsou v izolovaných skříních, kde jsou udržovány při výdejní teplotě Automaty na výdej studených a teplých nápojů. Mnoho provedeních a typů Základem je vyhřívaný, nebo chlazený zásobník na vodu, zásobníky s instantními směsi, zásobník na kelímky
Další automaty Výdej cukrovinek a žvýkaček - cukrárny Cigaret – kontroluje obsluha – věkovou hranici Prezervativů – bary a diskotéky Květin-floristické – hotelové haly Celých svačin - školy Mléčný - veřejné prostranství Medový - veřejné prostranství Hrací na mince – bary apod. – výherní a tematické Hrací na bankovky – bary apod. – výherní a tematické Hudební automaty- jukeboxy – kavárny apod.
Použité zdroje: Učebnice – Zařízení provozoven v kostce, autor František Cón, nakladatelství Ratio, 2005 Učebnice – Stolničení, autor Gustav Salač, nakladatelství SPN Praha n.p.,