Mikroekonomie I Trh kapitálu a kapitálových statků

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mikroekonomie I Formování cen na trzích výrobních faktorů
Advertisements

Ing. Lenka Štibrányiová
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
PŘÍJMY A VÝDAJE, CASH FLOW
Opakování Hranice Produkčních Možností Ekonomické statky „Scarsity“
Mikroekonomie I Domácí produkt
Mikroekonomie I Cvičení 5 – Tržní poptávka, elasticity poptávky
Mikroekonomie I Tržní poptávka, elasticita poptávky
TEORIE VÝROBNÍCH FAKTORŮ A ROZDĚLOVÁNÍ
Mikroekonomie I Cvičení 16 – Trh kapitálu a kapitálových statků
Optimalizace chování firmy v podmínkách dokonalé konkurence
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Poptávka na dokonale konkurenčním trhu práce
Mikroekonomie I Výroba a náklady
Mikroekonomie I Chování výrobce: náklady a nabídka
D) Produkční a nákladová funkce
Základy financí 3. hodina.
POPTÁVKA PO VF TRPX – příjem z celkového produktu faktoru
Příklady teorie všeobecné rovnováhy
Specifika formování poptávky firem po práci a kapitálu
Finanční řízení podniku
Mikroekonomie I Nedokonalá konkurence
Mikroekonomie I Chování spotřebitele, poptávka na trhu produktů
Mikroekonomie I Investiční rozhodování a podnikání
Cvičení 1 – Úvod, formování trhu
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Poptávka na nedokonale konkurenčním trhu práce
TRH VÝROBNÍCH FAKTORŮ MIKROEKONOMIE I
Nauka o podniku Seminář 9.
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o.
Mikroekonomie I Teorie výroby, produkční funkce
Financování podniku Kalkulace – vyčíslení nákladů při výrobě slouží k tvorbě ceny sleduje strukturu a výši nákladů na ni závisí,zda firma prodělá,nebo.
Mikroekonomie I Nedokonalost konkurence
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a marketing I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule Trh kapitálu II.  Výnosová míra z kapitálu.
Výrobní náklady firmy a jejich vztah k nabídce
Mikroekonomie I Nabídka dokonale konkurenční firmy
Mikroekonomie I Chování firmy v modelu dokonalé konkurence
Mikroekonomie I Rovnováha na dokonale konkurenčním trhu
Mikroekonomie I Trh práce a mzdová sazba
Mikroekonomie I Úvod do studia ekonomické teorie
Mikroekonomie I Obecný model tvorby cen výrobních faktorů
Trh výrobků a služeb – teorie firmy
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Mikroekonomie I Typy firem v tržní ekonomice a jejich cíle
Mikroekonomie I Chování firmy v podmínkách monopolu Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Seminář 1. Předmět ekonomie
NEDOKONALÁ KONKURENCE
Mikroekonomie I Tržní selhání, nedokonalá konkurence
NÁKLADY, VÝNOSY, HOSPODÁŘSKÝ VÝSLEDEK II.
Základy ekonomie Seminář Spotřebitel nakupuje statky X a Y, přičemž MUX = MUY. Platí, že PX < PY. Plyne z toho, že racionální spotřebitel zvýší.
 Kapitál je proti jiným výrobním faktorům považován za faktor již vyrobený. Kapitál se skládá z takových vyrobených statků dlouhodobé spotřeby, které.
Nauka o podniku Investice.
Metody řízení tržních rizik
Výnosový způsob oceňování majetku
Celkový a mezní produkt
Mikroekonomie I Náklady, příjmy, zisk
Technologie a náklady Čtvrtý seminář.
Stavební spoření Jaká bude celková naspořená částka na konci roku v případě stavebního spoření, kde spoříme pravidelně na konci každého měsíce částku 1700.
Náklady, příjmy, ekonomický zisk
ŘÍZENÍ RIZIK I Finanční rizika Tržní riziko je pravděpodobnost změny hodnoty podniku, způsobené změnou tržní hodnoty rizikového faktoru. Kreditní riziko.
Ekonomie 1 Magistři Třetí přednáška Produkce v čase
CHOVÁNÍ VÝROBCE: NÁKLADY A NABÍDKA Cíle: Vysvětlit pojem nákladů (utopené náklady, náklady příležitosti, ekonomické náklady). Bod uzavření firmy. Produkční.
Časová hodnota peněz Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Téma 2: Časová hodnota peněz a riziko ve finančním rozhodování 1. Časová hodnota peněz ve finančním rozhodování podniku 2. Riziko ve finančním rozhodování.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 8: Finanční řízení MSP.
Základy firemních financí
Základy firemních financí
Ekonomické vzdělávání I. – III. r./Kuchař - číšník
Základy Ekonomie pro adiktology část 10 Prof. Martin Dlouhý
Transkript prezentace:

Mikroekonomie I Trh kapitálu a kapitálových statků Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)

MIEK1 – Příklady Odlište trhy peněz a trhy kapitálu. Jaké je kritérium pro toto dělení? Co rozumíme pojmem finanční trhy? S jakými institucemi se na těchto trzích můžete setkat? Uveďte konkrétní příklady. Vysvětlete různá pojetí kapitálu (kapitál ve fyzickém smyslu, ve finančním smyslu, kapitál jako lidský kapitál). Proč mohou tato různá pojetí existovat současně vedle sebe, Vysvětlete, jaká rozhodnutí musí subjekty činit v souvislosti s trhy kapitálu.

MIEK1 – Příklady Uveďte příklady kapitálových statků. Jak můžeme tyto statky rozdělit z hlediska doby používání? Popište, jak používání kapitálových statků umožňuje firmám vytvářet vyšší zisky. Jaký je rozdíl mezi investicemi a úsporami? Co rozumíme investicemi restitučními? Z čeho jsou kryty? Charakterizujte rovnováhu na trhu kapitálu. Jak se tato rovnováha liší v krátkém a dlouhém časovém horizontu?

MIEK1 – Příklady Proč trh kapitálu bývá také nazýván trhem úspor? Objasněte pojem ,,sekuritizace“ kapitálového trhu. Dokonale konkurenční firma může uplatnit nový stroj, který vyrobí pět dodatečných jednotek výstupu. Výsledný celkový dodatečný příjem je 2 500 Kč. Vypočtěte příjem z mezního fyzického produktu tohoto stroje. Vysvětlete. Vysvětlete pojem ,,nepřímá metoda produkce“ (k vysvětlení použijte kategorii hranice produkčních možností – PPF)

MIEK1 – Příklady Vypočtěte čistou současnou hodnotu toku budoucích příjmů, pokud znáte výnosy N0 = - 100 000 a N1 = 130 000. Uvažujte běžnou tržní úrokovou míru ve výši 10%. Jedná se v tomto případě o investici? Vypočtěte hodnotu 1 Kč splatné za 10 let ode dneška. Úrokovou míru uvažujte ve výši 5%. Určete současnou hodnotu aktiva, jehož čistý výnos v průběhu deseti let bude činit 5 000 Kč ročně za předpokladu konstantní 5% úrokové míry.

MIEK1 – Příklady Vypočtěte současnou hodnotu půdy, jestliže půda nese trvalý roční příjem ve výši 200 Kč a běžná úroková míra je 5%. Co se stane se současnou hodnotou půdy při zvýšení úrokové míry na dvojnásobek? Úroková sazba v určité bance činí 10% ročně. Za 1 rok obdržíte 100 Kč a za další 3 roky obdržíte 470 Kč. Vypočtěte současnou hodnotu toku budoucích výnosů. Koupíte výrobní zařízení za 160 000 Kč a pronajmete ho. Během 10ti let vám ponese 30 000 Kč nájemného ročně. Roční náklady na provoz jsou 26 000 Kč. Jaká je výnosová míra (míra výnosu) z tohoto kapitálového statku?

MIEK1 – Příklady Dům v blízkosti university, kterou navštěvujete, je na prodej. Uvažujete o koupi tohoto domu a o jeho pronajímání studentům. Výše tržního nájemného je odhadována na 6000 dolarů ročně. Zjistili jste, že dům je velmi dobře postaven, vydrží věčně a nepotřebuje žádnou údržbu. Nynější majitel za něj požaduje 70 000 dolarů. Bude rozumné dům koupit, když tržní úroková míra činí 10%. Jeden akr půdy v jižní části jednoho malého amerického městečka stojí 10 000 dolarů, ale v severní části se prodává za 50 000 dolarů. Jaké faktory mohou vést k rozdílným cenám v těchto dvou lokalitách?

MIEK1 – Příklady Podnikatelská firma financuje přístavbu tovární haly, aniž by si vypůjčila. Její náklady na vyplacení úroků jsou tedy nulové. Znamená to, že firma bude provádět další přístavby až do okamžiku, kdy bude mezní výnos nulový? Objasněte vztah mezi úrokovou mírou a mírou výnosu z kapitálu.