Sněm Rady vysokých škol 17. února 2011 Situace na Fakultě právnické Západočeské univerzity v Plzni Vlasta Radová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přijímací řízení.
Advertisements

Hodnocení výsledků projektů FRVŠ řešených v roce 2013 Materiál pro 16. zasedání předsednictva Rady vysokých škol 20. března 2014 Doc. PhDr. Petr Zemánek,
DSpace zkušenosti se zaváděním systému na Univerzitě Pardubice Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2007 Brno Lucie Vyčítalová Univerzitní.
Co by měl student vědět na začátku studia PEF MZLU v Brně
Akreditace studijních programů v kombinované a distanční formě DISTANČNÍ MINIMUM DISTANČNÍ MINIMUM (kurz) Akreditace v DiV Modul č. 5: Akreditace v DiV.
PROGRAM  Struktura studia  Přednášky, semináře  Zápočty a zkoušky  Zapisování cizích jazyků a sport. aktivit  Vnitřní předpisy  Studijní oddělení.
mimořádná Valná hromada SPŘ Praha 1 Zpráva komise k tvorbě Stanov SPŘ Složení komise: Ing. Jan Doležal Ing. Jaromír Pitaš Ing. Jaroslav Švec.
Vědecká rada Fakulty bezpečnostního inženýrství 8. prosince 2010
Informace o studiu na ZČU pro studenty prvních ročníků
Dozorčí rady pracovišť AV ČR z pohledu právního setkání předsedů a místopředsedů DR 25. dubna 2007.
Věcný záměr zákona v vysokých školách. Základní odlišnosti proti stávající právní úpravě.
Dlouhodobé záměry, výroční zprávy a hodnocení činnosti F. Ježek Komise pro strategie a rozvoj 15. června 2006.
Akademické orgány vysokých škol
DSpace zkušenosti se zaváděním systému na Univerzitě Pardubice Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2007 Brno Lucie Vyčítalová Univerzitní.
Změny Statutu RVŠ. Pozice studentského náhradníka - současný stav členství – náhradník není členem Rady Čl. I. Členové Rady a) Do Rady může každá vysoká.
Zpráva o činnosti SK RVŠ 19. zasedání předsednictva RVŠ, 18. září 2014 Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání 2012 – 2014 Daniel Thibaud.
Zpráva o činnosti SK RVŠ 20. zasedání předsednictva RVŠ, 30. října 2014 Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání 2012 – 2014 Daniel Thibaud.
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
Zpráva o činnosti SK RVŠ 16. Předsednictvo RVŠ, 20. března 2014 Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání 2012 – 2014 Jan Kozubík, Martin Petrus.
Žalobceobhájce. Právník je obecné označení člověka, který získal vysokoškolské právnické vzdělání. Nejčastěji je to absolvent právnické fakulty, magisterského.
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
Připravil : Martin Pelikán
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY z pohledu ČŠI "Cesta ke kvalitě"
Zpráva o činnosti SK RVŠ 18. zasedání předsednictva RVŠ, 19. června 2014 Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání 2012 – 2014 Daniel Thibaud.
, předsednictvo RVŠ Výzkum a vývoj na vysokých školách, problematika a hodnocení specifického výzkumu Zpracovali: Ing. J. Fischer, doc. B. Tremlová,
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Úvod do managementu 1. seminář
Komise pro strategii a rozvoj - Strategický rámec VŠ politiky / shrnutí Inovační strategie (+analýza) / shrnutí doc. Kebo - Pracovní návrh VZ zákona.
Struktura zápisu porady a měsíční plán porad Vypracovali: Gebhart, Benešová, Sinkulová.
Věcný záměr zákona o vysokých školách - výstup z jednání legislativní komise JUDr. Marek Hodulík Sněm RVŠ,
B i o D a t G r o u p BIOMEDICÍNSKÉ INŽENÝSTVÍ V KONTEXTU NOVÉ LEGISLATIVY Jaromír Cmíral a), Lenka Lhotská b) a) Společnost biomedicínského inženýrství.
Zpráva o činnosti SK RVŠ 2. předsednictvo RVŠ, 19. února 2015 Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání 2015 – 2017 Jan Záhora.
Rada VŠ - Komise pro přípravu učitelů řešení problematiky strukturovaného studia učitelství - šetření na vysokých školách.
Návrh věcného záměru zákona o vysokých školách připravil P. Popela s M. Hodulíkem, V. Čechákem, P. Ripkou podle podkladů členů a náhradníků RVŠ v pracovní.
Kreditní systém v doktorském studiu na FF UK Ivan Šedivý
Sněm RVŠ1 Program zasedání sněmu 1.Zahájení (prof. Haasz) 2.Zpráva o činnosti předsednictva Rady vysokých škol (listopad 2006 – únor 2007) (prof.
Zákon o finanční pomoci studentům legislativní komise JUDr. Marek Hodulík a Doc. Jan Staněk Sněm
Zpráva o činnosti SK RVŠ 5. sněm RVŠ, 20. června 2013 Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání
Sněmovní tisk 1046 Legislativní komise RVŠ. Sněmovní tisk 1046 Sněmovní tisk 746/3 Obsah: –řešení ubytovacích stipendií pro studenty soukromých vysokých.
Ekonomické informace 8. zasedání Sněmu RVŠ Praha, Jakub Fischer, předseda EK.
Věcné záměry zákonů o vysokých školách a finanční pomoci - úvodní rekapitulace připravili P. Popela a M. Hodulík pro sněm RVŠ
Zpráva o činnosti SK RVŠ 18. schůze PRVŠ Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Miroslav Jašurek.
Sněm Rady vysokých škol 19. listopadu 2009 Situace na Fakultě právnické ZČU Vlasta Radová.
Výzkum akademických pracovníků ČR Prezentace pro 7. zasedání sněmu Rady vysokých škol 17. února 2005 Návrh společného projektu Rady vysokých škol a Sociologického.
Zpráva o činnosti RVŠ zasedání akademického senátu LF MU, Rada VŠ ve stálém zasedání Martin Pešl.
Ekonomické informace (zprávy z podzimních jednání P RVŠ) 6. zasedání S RVŠ Praha, Jakub Fischer, předseda EK.
Úvod do doktorského studia Agronomické fakulty MENDELU Studijní a zkušební řád doktorského studia, doporučený postup studia Doc. Dr. Ing. Zdeněk Havlíček.
Zpráva o činnosti SK RVŠ 9. sněm RVŠ, 20. listopadu 2014 Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání 2012 – 2014 Daniel Thibaud.
Fakulta zdravotnických studií
P RVŠ1 Zhodnocení činnosti Předsednictva RVŠ v r
1 Rozhodování o vysokých školách MVD023K Rozhodovací procesy na úrovni vysokých škol.
Sněm RVŠ - bod 4.1 RVŠ Sněm RVŠ - bod 4.2 Základní informace: Bilanční a hodnotící zpráva RVŠ za funkční období
Sněm RVŠ1 Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období květen - listopad 2008 (3 řádná zasedání: , a )
Sněm RVŠ1 Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období červen – listopad 2009 (3 řádná zasedání: , a )
Akreditace studijních programů v kombinované a distanční formě DIV PROFESIONÁLNĚ Mgr. Irena Hoblíková Centrum distančního vzdělávání Univerzita Palackého.
Sněm RVŠ1 2. zasedání sněmu Rady vysokých škol 18. května 2006.
Jednotný dokument místo dvou novel. Proč novelizace obou dosavadních řádů ? Věcné důvody - dosažení evropských standardů při evidenci studia uznávání.
Terciární vzdělávání. Struktura Vysokoškolské (5A, 6) Vyšší odborné (5B) – 1992/93, 1995/96 Třístupňová struktura vysokoškolského vzdělávání: bakalářský.
ČESKO-FRANCOUZSKÉ MAGISTERSKÉ STUDIUM VEŘEJNÉ SPRÁVY - MASTER FRANCO-TCHEQUE D’ADMINISTRATION PUBLIQUE.
CPVŠK Komise pro VŠ knihovny PhDr.Miloslava Faitová ZČU v Plzni.
Seminář pro žadatele – výzva IGA 2014 Komise IGA PEF ČZU v Praze.
Fakulta zdravotnických studií
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
Systém zajišťování kvality na UK
Fakulta zdravotnických studií
prof. Ing. Vojtech Dirner, CSc.
Informační schůzka pro zájemce o doktorské studium
10/17/10 Zpráva o činnosti RVŠ zasedání akademického senátu LF MU, Rada VŠ ve stálém zasedání Martin Pešl 1.
Institucionální akreditace
Kreditní systém studia
Transkript prezentace:

Sněm Rady vysokých škol 17. února 2011 Situace na Fakultě právnické Západočeské univerzity v Plzni Vlasta Radová

Důvod vystoupení  Usnesení z 10. zasedání P RVŠ z 18. března 2010 Předsednictvo Rady VŠ konstatuje, že ze závěrů komise jmenované rektorem ZČU vyplývá, že celé kauze na Fakultě právnické ZČU se dalo předejít, kdyby svou kontrolní činnost plnily všechny příslušné orgány – jak akademické senáty a vědecké rady fakulty i školy, tak vedení ZČU i MŠMT a Akreditační komise, protože analogická kontrola mohla být provedena mnohem dříve – hned, když se objevily první náznaky nestandardních postupů minulého vedení Fakulty právnické. V této souvislosti PRVŠ považuje za nutné, aby byla dovršena sebereflexe těchto orgánů, přičemž prioritní odpovědnost spočívá na vedení univerzity.  Informace delegátům sněmu RVŠ „z první ruky“, zamezení šíření dezinformací a fám (informace ZČU jsou zveřejňovány na adrese v sekci Aktuality).

Obsah 1.Šetření komise pro prověření studia na FPR ZČU 2.Zpráva FPR o kritických procesech v minulosti 3.Stanovisko Etického panelu 4.Rušení diplomů 5.AS ZČU k situaci na FPR 6.Současný stav FPR 7.Místo závěru

ŠETŘENÍ KOMISE PRO PROVĚŘENÍ STUDIA NA FPR ZČU

Složení komise

Úkoly komise

Dohodnutý postup šetření  Bude prošetřen: o průběh všech doktorských studií, o průběh rigorózního řízení (řízení pro získání titulu JUDr.) – výběrově, podle kritérií dohodnutých s Akreditační komisí, o průběh magisterských studií s nestandardně kratší dobou studia – podle zadání MŠMT.  Komise prošetřovala průběh studia (např. délku studia, složení komisí pro státní zkoušky a obhajoby, záznam o průběhu zkoušek, odbornou kvalifikaci zkoušejících), nezkoumala obsah kvalifikačních prací po odborné stránce. Mohla ale děkanovi doporučit, aby práce posoudil nezávislý odborník.

Dohodnutý postup šetření  Základní princip – šetření bude prováděno systematicky, v širších souvislostech, aby byla zajištěna objektivita výsledků.  Tlak vyvolávaný médii na řešení jednotlivých „zajímavých“ případů byl odmítán – jedině systematický postup dovolí odhalit souvislosti a míru selhání systému či selhání jednotlivců.  Následné šetření podle zadání rektora univerzity, Akreditační komise, MŠMT, děkana fakulty, univerzitních orgánů.

Výsledky šetření  Závěrečná zpráva komise zveřejněna v březnu 2010 ( je na adrese zpravy2010/Zaver_zprava_komise_pro_prover_studia_FPR.pdf ) zpravy2010/Zaver_zprava_komise_pro_prover_studia_FPR.pdf  Byla prošetřena studijní dokumentace: o 63 absolventů doktorských studijních programů – ve 14 případech studijní dokumentace dokládá vážná pochybení; o 858 rigorózních řízení ukončených udělením titulu JUDr. – ve 12 případech komise zjistila významnou kumulaci nedostatků; o 236 absolventů bakalářských studijních programů – v 9 případech komise konstatovala kumulaci nedostatků; o 550 absolventů magisterských studijních programů – ve 44 případech komise konstatovala kumulaci zásadních nedostatků.  Komise také konstatovala pochybení konkrétních osob – děkana, proděkana, vedoucích kateder.

ZPRÁVA FPR O KRITICKÝCH PROCESECH V MINULOSTI

Hlavní body zprávy  Zpráva byla předložena vedení ZČU  Hlavní problémy FPR v minulosti: o přijímání absolventů dvouletého programu CŽV „Veřejná správa – CŽV” ke studiu v bakalářském oboru Veřejná správa v rozporu se zákonem; o akademickému senátu fakulty nebyly předkládány včas a v zákonem vyžadovaném znění materiály týkající se přijímacího řízení; o nedodržování Studijního a zkušebního řádu ZČU při uznávání zápočtů a zkoušek; o nerespektování kreditního systému, zejména porušování pravidla opakovaného zápisu; o nedodržování vnitřního předpisu ZČU týkajícího se předávání obhájených i neobhájených diplomových a bakalářských prací do Univerzitní knihovny; o přijímání ke studiu i v oborech, pro které fakulta ztratila akreditaci; o zvolení „asymetrického“ akademického senátu fakulty.

Zpráva FPR  Svůj díl odpovědnosti za uvedené problémy nese bývalé vedení fakulty, akademický senát fakulty, vědecká rada fakulty, vedoucí kateder i jednotliví akademičtí pracovníci.  Podrobnější informace ze zprávy FPR jsou v tiskové zprávě ZČU na adrese release/tiskove-zpravy2010/TZ_rektora_ZCU_k_FPR.pdfhttp:// release/tiskove-zpravy2010/TZ_rektora_ZCU_k_FPR.pdf  Vedení univerzity sebekriticky přiznává podíl na výjimečném postavení FPR v rámci ZČU.

STANOVISKO ETICKÉHO PANELU

Etický panel  Členové: prof. Benešová (ZČU), doc. Horváth (UJEP), prof. Hrušáková (UP Olomouc), prof. Kratochvíl – předseda (AV ČR), prof. Viktora (ZČU)  Stanovisko Etického panelu ( release/tiskove-zpravy2010/stanovisko_etic_panelu.pdf): release/tiskove-zpravy2010/stanovisko_etic_panelu.pdf o vedení FPR se dopustilo neetického jednání tím, že svým jednáním porušilo princip rovných podmínek pro získání akademických a vědeckých titulů a umožnilo některým studentům absolvovat studium a získat tituly nestandardní cestou; o akademický senát fakulty a vědecká rada fakulty nevykonávaly povinnosti vyplývající z VŠ zákona; o odpovědnosti se nemůže zříci ani vedení ZČU a akademický senát ZČU; o situaci, která se vytvořila na FPR ZČU, lze chápat jako jeden z projevů základních, zejména morálních problémů společnosti; o naprostá převaha absolventů FPR absolvovala studium v souladu se studijním řádem.

RUŠENÍ DIPLOMŮ

Rušení diplomů  Právní názory na „odebírání titulů“ se liší, Etický panel si myslí, že možné není, MŠMT se domnívá, že ano.  ZČU nebude „odebírat tituly“ v pravém smyslu, ale bude rušit protiprávně vydané diplomy v případech, kdy student žádný titul nezískal, neboť dosud řádně neabsolvoval studium.  Podrobnosti na release/tiskove-zpravy2011/TZ_ZCU_tituly_Mgr.pdfhttp:// release/tiskove-zpravy2011/TZ_ZCU_tituly_Mgr.pdf

Rušení diplomů  ZČU zahájila správní řízení o zrušení magisterského diplomu se 41 studenty ze 44 doporučených komisí pro prověření studia na FPR (u 3 studentů bylo prokázáno řádné splnění studijních povinností předchozím studiem na FPR UK v Praze)  Správní řízení o zrušení diplomu bylo zahájeno také s 200 bakaláři a 9 držiteli titulu Ph.D.

Kritéria pro rušení diplomů  K rozhodnutí o zrušení diplomu přistoupí ZČU pouze při kumulaci více prokazatelných a protiprávních nedostatků, z nichž alespoň jeden bude mít přímý vliv na obsahovou stránku studia a student si ho musel být vědom (např. prokázané nesplněné studijní povinnosti, nedostatečná délka studia)  ZČU nebude postihovat ty absolventy, kteří vystudovali v dobré víře, nebo u nichž se vyskytly pouze formální vady zaviněné dřívějšími představiteli FPR, které neměly vliv na obsahovou stránku studia

Rušení diplomů  Na základě uvedených kritérií dojde ke zrušení diplomu u 20 magistrů.  Téměř u všech bakalářů došlo k zastavení řízení, protože v případě uznání kurzu CŽV se nejednalo o primární pochybení samotných studentů. Diplom bude zrušen pouze 1 bakaláři kvůli opsané bakalářské práci.  Správní řízení bylo zastaveno i 5 držitelů titulu Ph.D., kteří doložili disertační práci a prokázali publikační činnost. Ostatní případy se ještě šetří.  Rozhodnutí o zrušení diplomu bylo dosud odesláno 4 magistrům (podklady připravuje rektorovi ZČU JUDr. Korbel – zpravy2011/zruseni_diplomu_Mgr_ pdf) zpravy2011/zruseni_diplomu_Mgr_ pdf

AS ZČU K SITUACI NA FPR

AS ZČU a situace na FPR  Akademický senát ZČU se situací na FPR zabývá téměř na každém jednání pléna i předsednictva.  Hlavním projednávaným tématem je nestandardní průběh a absolvování studia na FPR v minulosti, hledání příčin, které vedly k tomuto stavu, řešení této situace a diskuse o tom, jak zajistit, aby se podobná situace nemohla opakovat.  Předsednictvo AS ZČU připravuje k situaci na FPR stanovisko, které bude plénum AS ZČU projednávat

SOUČASNÝ STAV FAKULTY PRÁVNICKÉ

Současný stav FPR  zvolil akademický senát fakulty děkanem prof. JUDr. Květoslava Růžičku, CSc.; čtyřleté funkční období začalo novému děkanovi  – se konají volby do akademického senátu FPR, řádné období senátu začíná  výuka i zkoušky probíhají na FPR standardním způsobem  FPR vykazuje významné výsledky v oblasti vědecké činnosti  FPR připravuje svůj Dlouhodobý záměr  prioritou FPR v nejbližší době je obhájení akreditace magisterského a bakalářského studia a obnovení akreditace v doktorském studiu

MÍSTO ZÁVĚRU

Místo závěru  Ukončení kauzy FPR probíhá pomaleji, než by si FPR i celá ZČU přála  Nic tím nezakrýváme, ale musíme být precizní a spravedliví, což vyžaduje čas.  Děkujeme všem, kteří k dění na FPR přistupují racionálně, snaží se celou situaci posoudit a vyhodnotit objektivně a pomoci tak k tomu, aby se něco podobného už nemohlo opakovat ani na ZČU ani na žádné jiné vysoké škole.

Informace ZČU a FPR  Informace ZČU jsou zveřejňovány na adrese v sekci Aktuality  Informace FPR jsou zveřejňovány na adrese v sekci Aktuality  Oficiální vyjádření FPR je oprávněn poskytovat pouze její děkan nebo tisková mluvčí univerzity