DUM DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL ANGLIČTINA Mgr. Kateřina Kasanová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět: Anglický jazyk Ročník: 6.
Advertisements

Vypracovala:Mgr.Silvie Reitharová
Způsobová slovesa v angličtině MUST
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Sloveso BÝT – minulý čas
Modal verbs (Způsobová slovesa)
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Vyjádření budoucnosti - …. GOING TO …
NEPŘÍMÁ ŘEČ Vypracovala: Mgr.Silvie Reitharová
Už ti to řekli? Have you been told already?. Kdo ti to řekl? Who told you?
Musím to udělat? Do I have to do this?. Proč tam musíme jít? Why do we have to go there?
Modální slovesa a jejich opisné tvary
Modal Verbs = způsobová slovesa.
Modální- způsobová slovesa
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Linking Words and phrases
Kdy chcete začít? What time are you going to begin?
Second Conditional – tvar a použití
VY_32_INOVACE_3C20 Gymnázium a SOŠ, Lužická 423, Jaroměř Ing. Daniela Řípová Modal And Related Verbs.
Semantic Translation Polysemy, meaning change and multiple interpretations. Final Presentation.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
A wish clause I wish + past simple. Put the verbs in the correct form I wish I …………… French. (speak) I wish I …………… a house in the country. (have) I wish.
Should, ought to Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
DUM DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL ANGLIČTINA Mgr. Kateřina Kasanová
Jak se mu říká? What is he called?.
Slyšel mě někdo že bych něco řekl? did anyone hear me say anything?
Dobrý den, pane. Znám vás? Hello, sir. Do I know you?
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Nemusel jsem tam jít. I didn't have to go there..
to BE  was (1. a 3. osoba jednot.čísla) were (všechny ostatní osoby) I waswe were you wereyou were he she wasthey were it.
Modal verbs Markéta Zakouřilová VY_32_INOVACE_108 ZŠ Jenišovice.
Nemuseli tam jít they didn't have to go there. myslím, že bychom jim to neměli říkat I don't think we should tell them.
Nemusela se vrátit brzo she didn't have to be back early.
Modal verbs of probability in present and past Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu.
Všude kam se podívám vidím ryby. Everywhere I look, I see fish.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_KASPE_ANGLICTINA2_08 Název materiálu: Modální slovesa – gramatická cvičení Tematická oblast: Angličtina 2. ročník – strojírenské.
Už sněží několik hodin. It's been snowing for hours.
Kolik je hodin? What time is it?. Jak se tam dostanu? How do I get there?
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Modal verbs I. Modální slovesa I.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_KASPE_ANGLICTINA2_07
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
MINULÝ ČAS PROSTÝ PAST SIMPLE VY_32_INOVACE_ICT 185
Jazyk a jazyková komunikace Cizí jazyk Nezbytná gramatika v angličtině Modální slovesa VY_22_INOVACE_07 Sada 4 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov,
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Modal Verbs Gymnázium a SOŠ, Lužická 423, Jaroměř Ing. Daniela Řípová VY_32_INOVACE_3C15.
QUESTION TAGS? (VĚTNÉ DOVĚTKY)
IF / FUTURE TIME CLAUSES. 1)I´ll wait here. You´ll get back. (until) 2)Give me a ring. You´ll hear some news. (when) 3)The TV programme will end. I´ll.
Must, needn´t, may, mustn´t Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu
 ANOTACE  Anotace:  Didaktický učební materiál je určen žákům středních škol k zopakování učiva. Prezentace se skládá ze cvičení určených k upevnění.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_22_INOVACE_56 Jméno autora: Mgr. Barbora Studena Název.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Petr Punčochář NÁZEV: VY_22_INOVACE_01_18.
Modal verbs – could, should, would Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výukového.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám.
VY_32_Inovace_ So x Neither Project 3
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám
Texty jsou vlastní originální tvorbou autora.
Jméno autora: Mgr. Jiří Kala Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období):
Modal verbs.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
NEPRAVIDELNÁ SLOVESA IRREGULAR VERBS
ZPŮSOBOVÁ SLOVESA I. (Modal verbs I.)
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Modal verbs. Modal verbs Mezi modální slovesa patří: can, could may, might shall, should will, would must.
Název školy Střední škola obchodně technická , s. r. o. Číslo projektu
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Dostupné z Metodického portálu ISSN
Transkript prezentace:

DUM DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL ANGLIČTINA Mgr. Kateřina Kasanová

DUM DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL otestuj základní znalost modálních sloves, opakování učiva ze základní školy: http://www.helpforenglish.cz/article/2006062301-modalni-slovesa-test-1

MODÁLNÍ SLOVESA MODAL VERBS základní informace CAN – CAN´T COULD – COULDN´T TO BE ABLE TO

MODÁLNÍ SLOVESA MODAL VERBS všeobecné informace Definuj způsobová slovesa? V jakém tvaru se vyskytují modální slovesa? Existují modální slovesa ve všech tvarech? - například v přítomném příčestí, v minulých tvarech,...? V jakém tvaru je významové sloveso za modálním slovesem?

MODÁLNÍ SLOVESA Definuj modální slovesa: ...pomocná slovesa, která určují tzv. způsob hlavního významového slovesa. Modální slovesa: CAN-COULD, SHOULD, CAN´T, MUSTN´T , NEEDN´T, SHOULDN´T V jakém tvaru se vyskytují modální slovesa? Vždy ve stejném tvaru – I can speak, you can speak, he – she – it can speak, we can speak, you can speak, they can speak Existují modální slovesa ve všech tvarech? - například v přítomném příčestí, v minulých tvarech Modální slovesa mají mnohdy pouze tvar přítomného tvaru, v některých případech i minulého času...nemají infinitivní tvar, např.: to must, přítomné příčestí – musting, minulé příčestí – musted !!! V jakém tvaru je významové sloveso za modálním slovesem? Vždy v základním tvaru bez TO / I can speak English/

MODÁLNÍ SLOVESA CAN + opis, význam slovesa Opis slovesa: to be able, to be allowed 1. schopnost - umět 2. možnost – mocí, mít možnost 3. tvoření – smět, moci, mít dovoleno _______________________________________________________ PŘELOŽ NÁSLEDUJÍCÍ VĚTY: Umím plavat – mluvíš španělsky? - Uměl jsem zpívat, když jsem byl dítě – Chci umět zpívat– Nikdy neuměla vařit Můžeš dnes přijít? - Mohu tam být v 8 – Mohl mi pomoci, ale nepomohl – Nevím, kdy to budu moci zaplatit Mohu jít s tebou do kina? - Ovšem, že můžeš – Mohu se tě na něco zeptat - Mohl jít s nimi /bylo mu to dovoleno/? - Nikdy jsem nesměl chodit ven v týdnu, když byla škola

MODÁLNÍ SLOVESA CAN + opis, význam slovesa Opis slovesa: to be able, to be allowed 1. schopnost - umět 2. možnost – mocí, mít možnost 3. tvoření – smět, moci, mít dovoleno I can swim – Can you speak Spanish? – I could sing when I was a child – I want to be able to sing– She has never been able to cook Can you come today? – I can be there at 8 – He could help me but he didn´t do it – I don´t know when I am able to pay for it Can I go to the cinema with you? – Of course, you can – Can I ask you something? - Was he allowed to go with us? - I have never been allowed to go out on schooldays

MODÁLNÍ SLOVESA CAN - opis, význam slovesa CAN NOT – CAN´T Opis slovesa: NOT to be able, to be allowed 1. neschopnost - neumět 2. nemám možnost – nemoci, nemít 3. zákaz, nemám svolení _______________________________________________________ PŘELOŽ NÁSLEDUJÍCÍ VĚTY: Neumím plavat – Slepice neumí létat - Neuměl jsem moc hezky zpívat, když jsem byl dítě – To se nebudu schopný naučit Dnes večer nemůžu přijít - Nemohl přijít S náma nesmíš/zakazujeme ti to/ - Tak s rodiči mluvit nesmím – Smím něco říci? - ne, nesmíš – Nemohl tam s nimi jít /neměl to dovoleno/ - Zítra se nebudeš smět dívat na televizi, pokud nás nebudeš poslouchat

MODÁLNÍ SLOVESA CAN - opis, význam slovesa CAN NOT – CAN´T Opis slovesa: NOT to be able, to be allowed to 1. neschopnost - neumět 2. nemám možnost – nemoci, nemít 3. zákaz, nemám svolení _______________________________________________________ PŘELOŽ NÁSLEDUJÍCÍ VĚTY: I can´t sing – Chickens can´t fly - I couldn´t sing when I was a child – I won´t be able to learn it I can´t come tonight – He couldn´t come You can´t come with us - I can´t talk to my parents like this – Can I say something? - No, you can´t – He couldn´t go there with them – You won´t be able to watch TV if you don´t listen to us?

MODÁLNÍ SLOVESA COULD – WAS ABLE TO V přítomném čase lze použít modální sloveso nebo i opis. Modální sloveso – ve většině běžných situací Opis – formální situace, písemnosti ROZLIŠUJ: I COULD X I WAS ABLE TO When I was a child, I could swim – všeobecná dovednost I was able to swim 100 metres in .... seconds – určitá schopnost

MODÁLNÍ SLOVESA MAY Pomocí MAY velmi zdvořilým a formálním způsobem žádáme o svolení. Do češtiny ho můžeme přeložit jako smím. May I ask you something? -- Yes, you may. - Smím se Vás na něco zeptat? -- Ano, smíte. May I call you Jane? – Můžu Vám říkat křestním jménem? (nebo: Můžu Vám tykat?)

MODÁLNÍ SLOVESA MUST + opis, význam slovesa Opis slovesa: to have to 1. zákaz – nesmět /přítomnost i budoucnost/ 2. důrazná rada POZOR NA OPIS: opis pro MUST – TO HAVE TO opis pro MUSTN´T - BE /NOT/ ALLOWED TO _______________________________________________________ PŘELOŽ NÁSLEDUJÍCÍ VĚTY: Nesmíš tam chodit – nesmíte při testech podvádět – nesměl jsem jít do kina – nesměli jsme použít kalkulačku – zítra ten zápas nesmíme prohrát Nesmíš se ošívat, když jdeš na pohovor

MODÁLNÍ SLOVESA MUST - opis, význam slovesa Opis slovesa: to have to 1. zákaz – nesmět /přítomnost i budoucnost/ 2. důrazná rada POZOR NA OPIS: opis pro MUST – TO HAVE TO opis pro MUSTN´T - BE /NOT/ ALLOWED TO _______________________________________________________ PŘELOŽ NÁSLEDUJÍCÍ VĚTY: You mustn´t go there – you mustn´t cheat during tests – I couln´t go to the cinema – We weren´t allowed to use the calculator – We musn´t lose the match tomorrow You mustn´t fidget when you go to an interview

MODÁLNÍ SLOVESA NEEDN´ T - opis, význam slovesa NEEDN´T - NEMUSET I needn´t study tonight because it´s Friday – Nemusím dnes večer studovat, protože je pátek She needn´t worry – Nemusí si dělat starosti /takto používáme sloveso needn´t pouze v přítomném čase, vztahovat se může i k budoucnosti: I needn´t go there tomorrow – Zítra tam nemusím jezdit V jiných časech používáme opisy: not HAVE TO – not NEED TO She didn´t have to go to work that day – Ten den nemusela do práce /neměla povinnost/ I didn´t need to study yesterday – Nemusel jsem včera studovat /nebyla potřeba/ V moderní mluvené angličtině se daleko více používá opis: not have to, not need to

MODÁLNÍ SLOVESA SHOULD + OPIS, OUGHT TO SHOULD – SHOULDN´T Do češtiny překládáme jako: měl bys, neměl bys – není tak direktivní You shouldn´t drink so much. - Neměl bys tolik pít. You should do more exercises. Měl bys více cvičit. OUGHT TO a OUGHTN'T TO má stejný význam jako SHOULD a SHOULDN'T. Zde si však dejte pozor na používání infinitivu s TO. I ought to go home because it is late - Měl bych jít domů, protože je pozdě You oughtn't to do it – Neměl bys to dělat. Opis: BE (not) SUPPOSED TO. You were not supposed to do it – Neměl jsi to dělat /nikdo to neočekával/

Otestuj znalost modálních sloves: MODÁLNÍ SLOVESA Otestuj znalost modálních sloves: http://www.helpforenglish.cz/article/2006062301-modalni-slovesa-test-1