Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková"— Transkript prezentace:

1 AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_19_A7_Bartonkova TÉMA: Can, could, be able to OBSAH: Can, could, be able to ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

2 Anotace V hodině se žáci seznamují s modálním slovesem CAN. Na začátku hodiny jsou žáci seznámeni s novým gramatickým jevem, který je pak dále procvičován. Cvičení jsou strukturována tak, aby byla procvičena z mnoha různých stránek, aby si žáci učivo lépe zapamatovali. Takto ucelená cvičení nejsou v současné době součástí žádného pracovního sešitu, proto při probírání gramatického jevu je takto připravená hodiny pro žáky mnohem vhodnější. Na snímku č. 12 jsou vytvořeny čtyři hypertextové odkazy, které žákům umožňují procvičení probíraného gramatického jevu v domácím prostředí. Hodina je vytvořena tak, že musí být odučena v multimediální nebo počítačové učebně.

3 can je modální sloveso vyjadřuje:
schopnost, dovednost (I can swim.) svolení k nějaké činnosti (Can I open the window?) proces vnímání (Can you see my glasses?) má opisnou vazbu BE ABLE TO (být schopen) má stejný tvar pro všechny osoby

4 Přítomný čas je tvořen slovesem CAN I can swim. Umím plavat.
Can you swim? Umíš plavat? Yes, I can. No, I can't. I can't swim. Neumím plavat.

5 Minulý čas sloveso CAN má v minulém čase podobu COULD
I could swim at 5. V pěti letech jsem uměl plavat. Could you swim at 5? Uměl jsi v pěti letech plavat? Yes, I could. No, I couldn't. I couldn't swim at 5. V pěti letech jsem plavat neuměl. Pomocí COULD lze také vytvořit podmiňovací způsob Could I play tennis? Mohl bych hrát tenis?

6 Budoucí čas je tvořen pomocným slovesem WILL a opisnou vazbou BE ABLE TO I will be able to speak English at 20. Ve 20 budu umět hovořit anglicky. Will you be able to speak English? Budeš umět hovořit anglicky. Yes, I will. No, I won't. I won't be able to speak English at 10. V deseti letech nebudu umět hovořit anglicky.

7 Make questions Example you / can / draw Kate / could / read / at 5
He / can / ride / the bike Can he ride the bike? you / can / draw Kate / could / read / at 5 they / be able to / visit us / tomorrow I / can / borrow your pen Tom / could / skate / at 3 you / be able to / buy it / next week

8 Correct mistakes I can to ride the bike. Be you able to speak French?
I can ride the bike. Be you able to speak French? Will you be able to speak French? She can not write at 4. She can't (cannot) write at 4. Did you could play the piano at 2? Could you play the piano at 2? I be able to come tomorrow. I will be able to come tomorrow.

9 Make negative She can ski. They could play ice-hockey at 4.
She can't ski. They could play ice-hockey at 4. They couldn't play ice-hockey at 4. We will be able to visit you next weekend. We won't be able to visit you next weekend. We could understand them. We couldn't understand them. He can play tennis. He can't play tennis.

10 Translate to Czech Can you go with me?
Můžeš jít se mnou? Could I play basketball with you? Mohl bych hrát s vámi basketbal? They will be able to work as teachers. Budou schopni pracovat jako učitelé. She could ride the bike at 4. Uměla jezdit na kole ve čtyřech letech. He won't be able to speak Spanish. Nebude schopen hovořit španělsky.

11 Translate to English Budou schopni to udělat? Neslyším tě.
Will they be able to do it? Neslyším tě. I can't heat you. Kate uměla číst v 5. Kate could read at 5. Mohl bych jít do kina s vámi? Could I go to the cinema with you? Tom bude schopen se setkat s námi v pátek. Tom will be able to meet us on Friday.

12 You can use these links at home
click here click here click here click here

13 Citace KOCIÁNOVÁ, Zdeňka. New English for You 3 - Workbook. Nový Jičín: EDUCI, 2002, ISBN KOCIÁNOVÁ, Zdeňka. New English for You 3 - Pupil´s book. Nový Jičín: EDUCI, 2002, ISBN Ilustrace : Kliparty Office


Stáhnout ppt "AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková"

Podobné prezentace


Reklamy Google