Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jméno autora: Mgr. Jiří Kala Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období):

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jméno autora: Mgr. Jiří Kala Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období):"— Transkript prezentace:

1 Jméno autora: Mgr. Jiří Kala Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): září 2013 Ročník: 8. Tematická oblast: Témata do hodin angličtiny na 2. stupeň základních škol. Téma: Sloveso MUST Metodický list (anotace): Prezentace zaměřená na správné použití slovesa MUST..

2 Sloveso „MUST“

3 Co musím, co nesmím Sloveso MUST se používá tehdy, když někomu něco přikazujeme či zakazujeme, nebo když někomu důrazně něco radíme.

4 Příkazy 1) You must leave now. 2) You must do what I say.
Kladným slovesem MUST něco někomu přikazujeme. 1) You must leave now. 2) You must do what I say. Pokud se nejedná o přímý příkaz ale spíše jen oznámení povinnosti, použijeme sloveso HAVE TO, nikoliv MUST: 3) She has to study tonight.

5 Zákazy Záporný tvar je MUST NOT, což se zkracuje na MUSTN'T. Ve výslovnosti není uprostřed slova souhláska T. Pozor, MUSTN'T vyjadřuje zákaz, překládáme ho tedy 'nesmět', nikoliv 'nemuset'! ! 1) You mustn't wear a hat in a church. 2) You mustn't smoke here.

6 Důrazné rady MUST a MUSTN'T také vyjadřují důraznou radu. 1) You must see this movie. 2) You mustn't be late. 3) I must stop smoking. 4) I mustn't forget her birthday.

7 Poznámky Nezapomínejte, že za slovesy MUST a MUSTN'T používáme základní tvary sloves. Tvary pro všechny osoby jsou potom stejné (I must go, you must go, he must go...) b) Sloveso MUST se obvykle neobjevuje v otázkách. Chcete-li se zeptat, zda něco MUSÍTE, použijte sloveso HAVE TO.

8 Zdroje http://www.helpforenglish.cz/files/mousetrap.gif
MS PowerPoint 2010 Obrázky - klipart


Stáhnout ppt "Jméno autora: Mgr. Jiří Kala Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období):"

Podobné prezentace


Reklamy Google