Země živitelka 2009 Seminář Podpora rozvoje venkova v ČR Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 28.8.2009.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
Advertisements

Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Cassia Development & Consulting, s.r.o.
Nástroje na podporu bydlení v ČR Ekonomika bydlení a technické infrastruktury.
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Podpora mikroregionů v Královéhradeckém kraji Ing. Pavlína Trpkošová Krajský úřad Královéhradeckého kraje Odbor regionálního rozvoje, cestovního ruchu.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Program rozvoje venkova ČR na období Osa 4 Leader Ing. Kateřina Adamcová, oddělení metodiky Osy 4 PRV.
Dobré jméno České republiky jako zajímavé turistické destinace nemůžeme tvořit jinak než-li společně.
Národní program podpory cestovního ruchu 2010 – 2013 Podprogram Cestovní ruch pro všechny 16. února 2010.
Zvyšování kvality v cestovním ruchu prostřednictvím IOP: Vytvoření národního systému kvality služeb v cestovním ruchu Členské fórum ATIC Polička lll.
Tisková konference Čerpání financí z fondů EU , Kroky k zrychlení čerpání peněz z EU Povodně 2009 – aktuality Cestovní ruch.
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Programové období Benefit Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 Datum:
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
Odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu Oddělení cestovního ruchu
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Jednání RHMP, Evropský sociální fond Evropský fond pro regionální rozvoj Praha a fondy EU Praha a fondy EU 7. výzva OPPK Ing. Milan Richter.
Moravskoslezský kraj: Tradice, rozvoj, kvalita
Programy v oblasti regionální politiky pro rok 2010 RNDr. Josef Postránecký.
Zdeňka Kasalová Podpora cestovního ruchu ze strany Kraje Vysočina Zdeňka Kasalová Krajský úřad Kraje Vysočina odbor kultury, památkové péče a cestovního.
PODPORA SLUŽEB CESTOVNÍHO RUCHU PRO VEŘEJNÝ SEKTOR grantové schéma Libereckého kraje v rámci Společného regionálního operačního programu Priorita: 4. Rozvoj.
Spolupráce a podpora mikroregionů v rámci Jihočeského kraje Brno – ÚÚR
Podpora nevládních a neziskových organizací v oblasti cestovního ruchu
Informace o dotačních titulech Olomouckého kraje.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Samostatné oddělení programu podpory venkova 20 let soutěže Vesnice roku a další regionální programy.
Perspektivy rozvoje venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
Program rozvoje venkova a problematika DPH Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
1 Dotační řízení 2015 Středočeské fondy. 2 1.Základní informace pro žadatele 2.Struktura dotačních titulů Tematické zadání Rozpočty Středočeských.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Připravované výzvy Lucie Pudivítrová odbor fondů EU, MŽP.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava 2007 – 2013.
Volnočasové projekty a EU financování
Středočeský kraj.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Strukturální fondy EU a ICT v polygrafických podnicích Pavel Karásek.
Státní fond rozvoje bydlení Konference o sociálním / dostupném / bydlení Jednací sál Senátu Parlamentu ČR JUDr. Ing. Eva Helclová Programy a.
Sociální bydlení z pohledu investiční podpory
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
1 Programy v oblasti regionální politiky pro rok 2009 RNDr. Josef Postránecký.
Země živitelka 2009 Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Tisková konference
ROP: FINANCE PRO VÁŠ INVESTIČNÍ ZÁMĚR Výroční konference Regionálního operačního programu Střední Morava Zlín, 8. září 2009.
ÚSPĚŠNÉ PROJEKTY realizované v Grantovém schématu Podpora místní infrastruktury pro cestovní ruch v Moravskoslezském kraji vedené ve Společném regionálním.
1 Fondy Evropské unie. 2 Stav čerpání z fondů EU ČR má k dispozici na programové období z fondů Evropské unie 26,7 miliardy eur. V přepočtu.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Podpora obnovy venkova podpora regionálního rozvoje v roce 2008.
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
Stav realizace ESF programů v gesci Ministerstva práce a sociálních věcí k Tisková konference 5. února 2007.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
1 Národní rozvojový program mobility pro všechny 7. dubna 2016 Oddělení investic MŠMT Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7,
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Regionální operační programy V rámci cíle Konvergence je pro období je připraveno celkem 7 regionálních operačních programům (ROP) určených pro.
Projekty realizované ROP SM krajem a ORP Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Možnosti financování životního prostředí z Evropských strukturálních fondů Zuzana Matoušková 3. ÚFŘP.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Výzvy v rámci IROP Centrum pro regionální rozvoj České republiky Ing. Markéta Kupcová,
Národní dotační programy
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
Integrovaný regionální operační program
PROGRAM OBNOVY VENKOVA KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE 2011 SETKÁNÍ ORP 30. 6
Národní programy 2017 odbor regionální politiky duben 2017
- CESKY SEVER FLE Chřibská 2017.
Program Prevence před povodněmi I. až IV. etapa
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Transkript prezentace:

Země živitelka 2009 Seminář Podpora rozvoje venkova v ČR Ministerstvo pro místní rozvoj ČR

Obsah Povodně 2009 Politika územního rozvoje Programy podpory rozvoje venkova Vesnice roku Přeshraniční spolupráce Cestovní ruch

Povodně 2009 Škoda – cca 7,6 mld. korun. Stav nebezpečí – Jihočeský, Ústecký, Olomoucký, Moravskoslezský kraj Schválená pomoc státu v gesci MMR 4,5 mld. korun (3,6 mld mil mil. SFRB)

Pomoc státu v gesci MMR 4,5 mld.korun 3,6 miliardy korun - Obnova krajského a veřejného majetku 477,5 milionů korun - Podpora bydlení 420 mil korun - vyčleněno z rozpočtu SFRB

Povodňové podprogramy MMR Obnova krajského a veřejného majetku 3,6 mld korun Povodňové domky (dotace pro obce až 1 milion korun) Příspěvek pro ty, jejichž dům byl kvůli povodni zdemolován korun Zvýhodněné úvěry – pro novou výstavbu až korun Dotace pro vyplavenou domácnost korun

Povodně – aktuality korun proplaceno 427 domácnostem (12,8 milionů korun) Obnova krajského a veřejného majetku přijaty 2 žádosti - Mikulov (Olomoucký kraj): 13 milionů korun - Ratibořice: 6 milionů korun Povodňové domky – předpoklad 30 žádostí (Kunín, Jeseník nad Odrou, Životice – MS kraj) 19 demoličních výměrů - 19x Kč Info o možnostech čerpání dotací

Informace o finanční pomoci na následky povodní Stánek MMR pavilón B1

Politika územního rozvoje 2008

PÚR 2008 Schválena vládou Definuje územní plány obcí, měst a krajů Vymezuje území s ohledem na potřeby státu v souladu se stavebním zákonem Chrání a rozvíjí přírodní, civilizační a kulturní hodnoty Územní plány obcí, udržitelný rozvoj a ochranu proti záplavám zajišťuje Integrovaný operační program

Oblast bydlení Podpora výstavby sociálních nájemních bytů Možnost čerpat dotaci pro jakoukoliv fyzickou či právnickou osobu (dříve jen pro města a obce) 500 tis. – na výstavbu nového bytu 420 tis. – na rekonstrukci či nástavbu Individuální dotace na každý byt (investor si sám zvolí, na kolik bytů bude dotaci čerpat) Během 15 let musí minimálně 10 let byt fungovat jako sociální

Rozvoj venkova Programy rozvoje venkova 2009

Programy rozvoje venkova MMR 2009 Program podpory obnovy venkova 250 mil. Kč k dispozici pro regionální programy soutěž Vesnice roku – šance pro rozvoj venkova Nové programy: Podpora obnovy sakrálních staveb Podpora zapojení romské komunity

soutěž Vesnice roku Šance pro rozvoj obcí a venkova Vítězové krajských kol – dotace 1 milion korun Vítězové finálového kola – další dotace 1 mil., 900 a 800 tis. korun MMR vyhlašuje již 15. ročník Stoupající zájem (rok 2009 – 325 přihlášených obcí, soutěžících obcí Finále 12. září v Luhačovicích Zlaté stuhy všem vítězům krajských kol

Přeshraniční spolupráce Programy přeshraniční spolupráce

Přeshraniční spolupráce Mezinárodní operační programy EU – pro zlepšení vzájemné ekonomické, územní a kulturní spolupráce Efektivní využití pro rozvoj venkova 2007 – 2013 alokace mld. korun schváleno již 9, 9 mld. korun Celkově bylo schváleno 51,4 % z celkového objemu financí

Příklad přeshraniční spolupráce Projekt Jihočeské univerzity a spolkové země Dolní Rakousko „Udržitelné systémy zemědělského hospodaření v česko-rakouském příhraničí“ Cíle projektu: -omezit tlak na menší a rodinné farmy -zvýšit poptávku po zdravých regionálních potravinách -- -zajistit nezávislost na hypermarketech Náklady projektu 4,4 mil. korun

Cestovní ruch Cestovní ruch jako efektivní nástroj rozvoje venkova

Cestovní ruch: legislativní změny seminář v poslanecké sněmovně o legislativních změnách pro CR (2.9.09) 7 priorit pro podporu a kvalitní rozvoj cest. ruchu v ČR - snížení sazby DPH pro služby cestovního ruchu - průvodcovská činnost - neoprávněné podnikání - vízová politika - vyjmutí turistických vozidel (souprav) nad 3,5 tuny z příslušné poplatkové skupiny dálničních známek - sociální cestovní ruch – Cestovní ruch pro všechny - zřízení Podvýboru PSP pro cestovní ruch Národní program podpory rozvoje cestovního ruchu – znovuzavedení

Vzdělávání v cestovním ruchu Operační program Rozvoj lidských zdrojů 2004 – 2006 Projekt : Školení a vzdělávání pracovníků v cestovním ruchu V rámci projektu realizován komplexní vzdělávací program „Venkovský cestovní ruch“ -Hodnota školení byla 1,1 mil. Kč -Celkem bylo vyškoleno cca 100 osob Projekt: Zkvalitnění profesní přípravy a vzdělávání v oblasti cestovního ruchu Cyklus vzdělávacích pořadů „Služby v našich službách“ v oblasti cestovního ruchu. Jeden z dílů věnován venkovskému cestovnímu ruchu

Kvalita služeb v cestovním ruchu Kvalita služeb ve venkovském CR Integrovaný operační program Priorita 4 – Národní podpora cestovního ruchu V rámci této prioritní osy realizuje MMR projekt: Kvalita služeb v segmentu venkovského cestovního ruchu Doba realizace: – Alokace projektu: tis. Kč Cíl projektu: vytvoření národních standardů kvality pro jednotlivé segmenty venkovského cestovního ruchu (ubytování v soukromí,kempy a chatové osady, turistické značené cesty, stanice a jezdecké stezky pro turistiku na koni) a jejich následná certifikace.

Podpora regionálního cestovního ruchu CzechTourism: 5,5 mil. korun na marketingovou podporu pro rok 2009 Regionální prezentace v jednotlivých regionech Projekt „Ochutnejte Českou republiku“ spolupráce CzechTourism, AHR a AKC Značka „Czech Specials“ Koncepce státní politiky cestovního ruchu v ČR na období 2007 – 2013 – snaha o zlepšení postavení a zvýšení významu cestovního ruchu jako průmyslového odvětví

Novinky v turistických regionech vznik regionu Východní Morava region Východní Čechy obsahuje pouze území Pardubického kraje Královehradecký kraj je rozdělen na 5 turisticky významných území: Český ráj, Hradecko, Kladské pomezí, Krkonoše a Podkrkonoší, Orlické hory a Podorlicko.

Mapka nového členění turistických regionů

Loga a odkazy Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Staroměstské nám Praha 1

Děkuji za pozornost!