Adaptační aktivity na scénáře změny klimatu ve vodním hospodářství Adaptační aktivity na scénáře změny klimatu ve vodním hospodářství RNDr. Pavel Punčochář,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aktuální informace k financování vodohospodářských projektů v působnosti Ministerstva zemědělství odboru vodovodů a kanalizací Připravil ing. Zdeněk Hledík.
Advertisements

1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
RNDr. Milan Hladík, PhD., Ing. Jan Cihlář
Změny klimatu a adaptace stromů na ně
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
SVAZU VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ ČR A AKTUÁLNÍ PROBLEMATIKA VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ RNDr. Pavel Punčochář, CSc. vrchní ředitel úseku vodního hospodářství Ministerstvo.
1.lekce TEZE: Terminologie k popisu oběhu vody v přírodě Schematizace povodí v rámci srážko-odtokového procesu, hlavní složky bilanční rovnice Klimatické.
Stav životného prostredia v roku 2020 zmysel dát v SEIS, INSPIRE a GMES.
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
Dotace obcím v oblasti vodního hospodářství z rozpočtu kraje Vysočina : 1.Fond Vysočiny - grantový program „Čistá voda 2008“ 2.Dotace na drobné vodohospodářské.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Eva Měráková, Lenka Jandová
Seminář V rámci projektu „Čisté povodí Svratky“ - Problematika zatížení vodních nádrží fosforem, zkušenosti s odstraňováním fosforu, možnosti.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE 2014+
Koncepce environmentální bezpečnosti
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Možnosti financování protipovodňových.
Metodika zpracování části D plánů oblastí povodí KPOV, Praha, Dr.Ing. Antonín Tůma
STUDIE PROVEDITELNOSTI FARSKÉHO A BORECKÉHO POTOKA MĚSTO PLANÁ NAD LUŽNICÍ strana 1 STUDIE PROVEDITELNOSTI PŘÍRODĚ BLÍZKÝCH PROTIPOVODŇOVÝCH OPATŘENÍ V.
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
I.1.4 Pozemkové úpravy ÚZPI dne 18. října Charakteristika opatření  prostřednictvím tohoto opatření je řešena problematika vlastnických vztahů.
Aktuální informace o vodním hospodářství v působnosti Ministerstva zemědělství a příprava velké novely vodního zákona RNDr. Pavel Punčochář, CSc. Ing.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
Říční inženýrství 141RIN (3+0) zk pondělí 10,00 -13,00 v B880
VÝROČNÍ KONFERENCE,,Operační program Rybářství příležitost pro produkční rybáře“
Integrované dopravní systémy Realizace Dopravní politiky ČR Ing. Vít Sedmidubský května 2010.
Havárie…. Pohroma ? Katastrofa…..!
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
Mgr. Mark Rieder
Modelování čištění komunálních odpadních vod
Plány pro zvládání povodňových rizik
SUCHÁ NÁDRŽ DUBNICE – JEŠTĚDSKÝ POTOK PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE
Nástroje dotační politiky pro zemědělce hospodařící udržitelným způsobem Ing. Pavel Sekáč náměstek ministra zemědělství Sekce pro společnou zemědělskou.
Možnosti financování adaptačních opatření – Operační program Životní prostředí Přednášející: Datum: Ing. Jan Pištěk
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Vodní hospodářství (2014–2016) Aleš Kendík náměstek pro řízení sekce vodního hospodářství
Ing. František Pavlík, Ph.D. Státní pozemkový úřad ČINNOST SPÚ V OCHRANĚ PŮDY.
Kutná Hora RND R. P AVEL P UNČOCHÁŘ, CS C., SEKCE VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ M INISTERSTVA ZEMĚDĚLSTVÍ Hrozba sucha na území ČR a aktivity ministerstva.
Celostátní síť pro venkov.  Zřizovatelem je Ministerstvo zemědělství r  Sdílení zkušeností a poznatků a jejich předávání směrem k aktérům venkovského.
ADAPTACE NA DOPADY ZMĚNY KLIMATU V SÍDLECH: TYPY OPATŘENÍ A JEJICH PŘÍKLADY Adam Emmer, Marie Hubatová, David Vačkář Centrum výzkumu globální změny AV.
Národní plány povodí Aktuální stav přípravy a souhrn programu opatření.
Pozemkové úpravy nástroj pro obnovu a ochranu krajiny.
Čerpání finančních prostředků z PRV PRV v období operace Pozemkové úpravy – 3,5 mld. Kč - kontinuální příjem žádostí 1 výzva příjem žádostí.
Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Olomouckého kraje (PRVKOK)
Adaptace v krajině, jejich potenciál a význam David Pithart, Beleco z.s., Koalice pro řeky z.s.
Dopady změn klimatu na hydrologické poměry v povodí Rakovnického potoka Sestavil L. Kašpárek.
Obnova infrastruktury SIS II - 2. etapa (záložní centrum) projekt spolufinancovaný z ročního programu 2012 Fond pro vnější hranice (FVH)
8/9/12 Ing. Martin Keprta Povodí Vltavy, státní podnik PŘÍPRAVA REALIZACE MALÝCH VODNÍCH NÁDRŽÍ NA RAKOVNICKU.
Ústřední pozemkový úřad Ing. Jaroslav Vítek, MBA 2.května 2012, Praha 1.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Adaptační strategie pro změnu klimatu pro Hrádek nad Nisou CI2, o.p.s. | | indikatory.ci2.co.cz | adaptace.ci2.co.cz | | Jeronýmova.
Informační kampaň pro posílení udržitelného užívání vodních zdrojů a ekosystémových služeb krajiny v podmínkách globální změny (LAPLANT) Zemědělské hospodaření.
Vodohospodářské aktuality
Stav odkanalizování v obcích Zlínského kraje Odbor životního prostředí a zemědělství Ing. Dana Zápecová vedoucí oddělení vodního hospodářství Duben.
Plánování v oblasti vod Roční seminář pro vodoprávní úřady Hotel Skalský Dvůr, Lísek, 19. a 20. října 2016 Mgr. Ladislav Faigl.
Dotační program vodohospodářské infrastruktury
Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Kraje Vysočina
N. Petrovičová, A. M. Šimková, T. lányiová, M. MATUŠKOVÁ
Nabídka témat referátu – modul Řízení povodní
Vodohospodářské aktuality
Obnova infrastruktury SIS II před spuštěním do rutinního provozu - 1. etapa projekt spolufinancovaný z ročního programu 2011 Fond pro vnější.
Plánování v oblasti vod Roční seminář pro vodoprávní úřady Hotel Skalský Dvůr, Lísek, 2. a 3. října 2017.
Vláhová bilance jako ukazatel dostupné vody v krajině
17 LET RÁMCOVÉ SMĚRNICE O VODĚ PŘÍNOS ANO NEBO NE?
Program Prevence před povodněmi I. až IV. etapa
PROGRAM: Změny klimatu za posledních 10 let v ČR.
Strategie k zabezpečení vodních zdrojů v průběhu změny klimatu
Informace o závazných částech „Národního plánu povodí Dunaje“– problematika DČOV v ÚPD Informace o závazných částech „Plánu pro zvládání povodňových rizik“
Přístup Ministerstva zemědělství k řešení problematiky sucha
Transkript prezentace:

Adaptační aktivity na scénáře změny klimatu ve vodním hospodářství Adaptační aktivity na scénáře změny klimatu ve vodním hospodářství RNDr. Pavel Punčochář, CSc. náměstek ministra zemědělství pro lesní a vodní hospodářství a vrchní ředitel sekce vodního hospodářství Ministerstva zemědělství Jihočeské biologické centrum AV ČR –

reakce na nezpochybňovaný vývoj změny klimatu; reakce na nezpochybňovaný vývoj změny klimatu; předpověď rozsahu a rychlosti změn - vývoj scénářů. předpověď rozsahu a rychlosti změn - vývoj scénářů. „Zvládání nedostatku vody“ Jihočeské biologické centrum AV ČR –

Obr.: Vývoj nárůstu teplot na Zemi Zdroj: IPCC, WMO, CRU

mizení ledovců – růst hladiny moří; mizení ledovců – růst hladiny moří; zvýšený výskyt extrémů – povodní a sucha; zvýšený výskyt extrémů – povodní a sucha; suché období – prodlouženo, prohloubeno; suché období – prodlouženo, prohloubeno; komplexní problém všech resortů, ovlivní život lidí; komplexní problém všech resortů, ovlivní život lidí; vypracování dopadových scénářů – výzkumné práce; „Nepříjemná pravda“ – následky zejména pro budoucí generace. Očekávané dopady změny klimatu jsou negativní: Jihočeské biologické centrum AV ČR –

Patagonia Patagonia (JIŽNÍ AMERIKA)

Kilimanžáro (AFRIKA) Kilimanžáro (AFRIKA)

omezení urychlujících (příčinných) faktorů – omezení omezení urychlujících (příčinných) faktorů – omezení produkce skleníkových plynů („mitigation“); produkce skleníkových plynů („mitigation“); soubory a scénáře opatření ke zmírnění nepříznivých účinků („adaptation“) – těžiště vodohospodářských činností; soubory a scénáře opatření ke zmírnění nepříznivých účinků („adaptation“) – těžiště vodohospodářských činností; EU – plánování v oblastech vod. EU – plánování v oblastech vod. Nutné aktivity lidstva: Jihočeské biologické centrum AV ČR –

- zlepšení stavu vodních ekosystémů (povinnost z Rámcové směrnice); + plán protipovodňových opatření; + plán rozvoje infrastruktury vodovodů, kanalizací a ČOV; + PLÁN HLAVNÍCH POVODÍ ČR. Plánování v ČR – komplexnější než požadavky „acquis communautaire“ Jihočeské biologické centrum AV ČR –

zajistit realizaci protipovodňových opatření (do roku 2012 a následně další etapy dle plánů oblastí povodí); zajistit realizaci protipovodňových opatření (do roku 2012 a následně další etapy dle plánů oblastí povodí); zajistit racionální výhled pro zajištění dostatečných zdrojů vody v budoucnosti (hájením vhodných lokalit k akumulaci, posílení retence vody v území). zajistit racionální výhled pro zajištění dostatečných zdrojů vody v budoucnosti (hájením vhodných lokalit k akumulaci, posílení retence vody v území). Strategie vodního hospodářství na MZe: Jihočeské biologické centrum AV ČR –

podpora Programu prevence povodní II; podpora Programu prevence povodní II; podpora obnovy, odbahnění a rekonstrukce rybníků a výstavby vodních nádrží; podpora obnovy, odbahnění a rekonstrukce rybníků a výstavby vodních nádrží; pozemkové úpravy; pozemkové úpravy; novelizace legislativy k umožnění akumulace povodňových průtoků; novelizace legislativy k umožnění akumulace povodňových průtoků; další rozvoj informačních systémů; vymezení záplavových území a vyhodnocení rizik povodňových škod. Protipovodňová prevence: Jihočeské biologické centrum AV ČR –

legislativně zajistit hájení lokalit pro budoucí možnost akumulace vody; legislativně zajistit hájení lokalit pro budoucí možnost akumulace vody; kvantifikovat situaci stávajících vodárenských zdrojů po dopadu změny klimatu; kvantifikovat situaci stávajících vodárenských zdrojů po dopadu změny klimatu; vliv změny hospodaření v krajině na retenci vody v území a jednotlivých hydrologických povodích; vliv změny hospodaření v krajině na retenci vody v území a jednotlivých hydrologických povodích; zpracování predikce vývoje jakosti vod po dopadu změny klimatu. zpracování predikce vývoje jakosti vod po dopadu změny klimatu. Překlenutí sucha: Jihočeské biologické centrum AV ČR –

Zdroj: Výzkumný projekt VÚV T.G.M., v.v.i. – autoři Ing. L. Kašpárek, CSc. a kol.

Konference „Změna klimatu – období pro adaptaci“ členských států EU (Berlín, 2007): Průběžná komunikace vodohospodářů s veřejností, využití konkrétních, prokazatelných údajů o vlivu klimatického vývoje na změny vodního režimu jsou základním předpokladem pro úspěšnou realizaci scénářů opatření, které omezí negativní dopady na vodní zdroje a život budoucích generací. Jihočeské biologické centrum AV ČR –

Prof. Ing. Ladislav Votruba, DrSc. … narůstá rozpor mezi těmi, co považují výstavbu přehrad za obecně (vše) užitečnou … … a těmi, kteří je považují za neštěstí pro krajinu a přírodní prostředí vůbec … … z obou stran a zejména ze strany odpůrců přehrad se vyslovují nekvalifikované soudy prostě proto, že jedna strana nemá potřebné znalosti z oboru strany druhé, aby byla možná věcná diskuse … Jihočeské biologické centrum AV ČR –

hájení území pro případnou akumulaci vod neznamená výstavbu; hájení území pro případnou akumulaci vod neznamená výstavbu; jde o dlouhodobou vizi – postupně bude možné upřesňovat potřebu; jde o dlouhodobou vizi – postupně bude možné upřesňovat potřebu; nejsou žádné doklady o tom, že změna hospodaření v povodí stávajících nádrží zajistí překlenutí sucha; nejsou žádné doklady o tom, že změna hospodaření v povodí stávajících nádrží zajistí překlenutí sucha; 55 % pitné vody z vod povrchových, z vodních toků stále cca 150 odběrných míst; 55 % pitné vody z vod povrchových, z vodních toků stále cca 150 odběrných míst; hypotézy o „optimalizaci“ vodního režimu v půdě nestačí – kde se řeší kvantifikace (?) K aktuálnímu rozporu: Jihočeské biologické centrum AV ČR –

Děkuji za pozornost a přivítám reálné návrhy. (Ne) vnímání předběžné opatrnosti pro zajištění vodních zdrojů ? Jsou kvantifikované a realizovatelné alternativy ? Jihočeské biologické centrum AV ČR –