Znečištění půdy a potravin

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt VODA, VODA.... Znečištění našich vod Zpracovaly :
Advertisements

ZNEČIŠTĚNÍ NA ZEMI.
Co pro obce i kraje chystá Operační program Životní prostředí?
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/
Chemické zatížení krajiny
CHEMIE KOLEM NÁS!.
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
VY_32_INOVACE_ 04 - Znečišťování vod
Znečišťování vodních zdrojů.
ANTINUTRIČNÍ LÁTKY.
Znečištění ovzduší Znečištění ovzduší může být chemický, fyzikální nebo biologický činitel, jenž mění přírodní vlastnosti zemské atmosféry. Atmosféra.
Narušování souvislostí v biosféře  S vývojem společnosti souvisí rozvoj energetiky, průmyslu a dopravy,  chemizace a mechanizace zemědělství i lesního.
Podnikatelské prostředí: Makroprostředí
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
OZP-komplet.pptGEOtest Brno a.s.1 Vlivy na životní prostředí Znečištění ovzduší Znečištění povrchových a podzemních vod Znečištění půdy Vliv nebezpečných.
AKTUÁLNÍ VÝZVY PROGRAMOVÉHO OBDOBÍ Horizont
Dioxiny SŠZePř Rožnov p. R PaedDr.Lenka Těžká Modernizace výuky odborných předmětů CZ.1.07/1.1.08/
Ekologické problémy Společenské problémy
Ekologické problémy Společenské problémy
Znečišťování ovzduší výfukovými plyny
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI614 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
Životní prostředí – vývoj a současný stav
Hydrosféra Filip Bordovský.
Portál eVIM.
Ohrožování základních složek biosféry
Krajina a životní prostředí
Bio není jenom zrní.
BIOREMEDIACE Petr Bor 2. Ročník Bi-Z.
DÚ I.1 Analýza podílu plošných a difúzních zdrojů na celkovém znečištění vod VÚV T.G.M, v.v.i, pobočka Ostrava, Ing. Martin Durčák.
Definice, která je zakotvena v zákoně 258 a vyhlášce ministerstva zdravotnictví ČR 252. Pitná voda „je zdravotně nezávadná voda, která ani při trvalém.
PEDOSFÉRA.
JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ FAKULTA TOXICKÉ LÁTKY V POTRAVINÁCH 1. OVZN Vendula Fedrová.
Registrační číslo projektu:
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
VLIV ZEMĚDĚLSTVÍ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Základy chemických technologií 2009 ORGANICKÁ TECHNOLOGIE JE SOUBOR CHEMICKÝCH METOD A POSTUPŮ, KETRÝMI SE REALIZUJE PŘEMĚNA SUROVINY NA KONEČNÝ VÝROBEK.
Žilová, Stoklasová, Pavlíková 3.O
Cizorodé látky v potravinách
Krajina a životní prostředí
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky SVĚTOVÝ.
Znečišťování ovzduší.
PŽP- KS-přehled konzultací PŽP-KS-I (30.9.) Právo životního prostředí – historické a společenské souvislosti vývoje právní regulace ve světě.
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
VÝCHOVA SPOTŘEBITELE EKOLOGICKY ŠETRNÉ POTRAVINY.
Životní prostředí a jeho ochrana. Co je životní prostředí? Prostor, ve kterém žijeme. ŽP – přírodní (louka, les, hory, řeky…) – umělé = vytvořené člověkem.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELI-2.4 NEBEZPEČNÝ ODPAD.
 Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov  Autor : Mgr. Irena Nešněrová  Datum : duben 2012  Název :VY_52_INOVACE_5.2.3.
Anotace Prezentace slouží k přehledu tématu problémy životního prostředí a jejich řešení - voda Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Znečištění vody Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Půda – minerální látky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Strana 1 INTEGROVANÉ VERSUS SLOŽKOVÉ POVOLOVÁNÍ Adéla Švachulová Ministerstvo životního prostředí Oddělení IPPC Integrated and Planned Enforcement of Environmental.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_01_CHEMIE_8.ROČNÍK_11_VZDUCH
IDENTIFIKACE ZDROJŮ RIZIK KONTAMINACE OVZDUŠÍ TĚŽKÝMI KOVY S VYUŽITÍM STATISTICKÉ KORELACE Magdaléna Náplavová*, Jiří Huzlík, Pavel Budínský, František.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Znečištění půdy ZŠ Strossmayerovo nám.4, Praha 7 9. ročník ZŠ
ELEKTROCHEMICKÉ VÝROBNÍ PROCESY
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Globální problémy lidstva globální problémy týkají se celého lidstva ohrožují samotnou existenci člověka.
Česká republika Životní prostředí ZŠ Hejnice 2010 Mgr. Jan Kašpar.
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Název prezentace (DUMu): Ohrožení půdy
EMISNÍ INVENTURA TĚŽKÝCH KOVŮ
Nařízení o Evropském registru úniků a přenosů znečišťujících látek
Biopotraviny.
Znečištěné místa na Slovácku
Pesticidy, léčiva a možnosti jejich eliminace z ŽP
Transkript prezentace:

Znečištění půdy a potravin VY_32_INOVACE_ 05 Znečištění půdy a potravin

VY_32_INOVACE_ 05 Znečištění půdy a potravin

VY_32_INOVACE_ 05 Znečištění půdy a potravin Kontaminace půdy je způsobena výskytem lidmi vyrobených chemikálií v půdě nebo jiným pozměněním přírodního prostředí půd VY_32_INOVACE_ 05 Znečištění půdy a potravin

VY_32_INOVACE_ 05 Znečištění půdy a potravin obvykle vzniká protržením podzemních zásobníků, používáním pesticidů, prosakováním kontaminovaných povrchových vod do podzemních vrstev, vyluhováním odpadů ze skládek nebo přímým vypuštěním průmyslových odpadů do půdy. VY_32_INOVACE_ 05 Znečištění půdy a potravin

VY_32_INOVACE_ 05 Znečištění půdy a potravin Obavy ze znečištění půd pramení především ze zdravotních rizik, vznikajících přímým kontaktem se znečištěnou půdou. VY_32_INOVACE_ 05 Znečištění půdy a potravin

Nejdůležitější zdroje znečištění půd Mezi nejčastější patří uhlovodíky, rozpouštědla, polyaromatické uhlovodíky, pesticidy, olovo, kadmium, rtuťa ostatní těžké kovy. Výskyt těchto zátěží souvisí se stupněm industrializace a intenzity používání chemikálií. VY_32_INOVACE_ 05 Znečištění půdy a potravin

VY_32_INOVACE_ 05 Znečištění půdy a potravin Výskyt těchto zátěží souvisí se stupněm industrializace a intenzity používání chemikálií. VY_32_INOVACE_ 05 Znečištění půdy a potravin

VY_32_INOVACE_ 05 Znečištění půdy a potravin Velmi často se do půdy dostávají ropné uhlovodíky z protržených podzemních nádrží VY_32_INOVACE_ 05 Znečištění půdy a potravin

VY_32_INOVACE_ 05 Znečištění půdy a potravin Znečištění potravin Chemická kontaminace: Je způsobena rozmanitými chemickými látkami ze životního prostředí (přírodní nebo průmyslové chemikálie) nebo používanými v zemědělství (agrochemikálie) nebo v potravinářství (součásti obalů, výrobních technologických zařízení atd.). VY_32_INOVACE_ 05 Znečištění půdy a potravin

VY_32_INOVACE_ 05 Znečištění půdy a potravin Obsah řady kontaminujících látek je regulováno předpisy Evropské unie. VY_32_INOVACE_ 05 Znečištění půdy a potravin

VY_32_INOVACE_ 05 Znečištění půdy a potravin Od září 2008 sjednotila Evropská komise povolenou hladinu pesticidů v potravinách ve všech zemích EU. Nařízení zahrnuje asi 1100 pesticidů, pro které stanovuje limity ve 315 zemědělských produktech. VY_32_INOVACE_ 05 Znečištění půdy a potravin

VY_32_INOVACE_ 05 Znečištění půdy a potravin Jde o látky, které se záměrně přidávají do potravin s cíle zachovat nebo zlepšit jejich vlastnosti, např. barviva, konzervanty, ochucovadla, antioxidant, emulgatory, plnidla, kyseliny atd.) VY_32_INOVACE_ 05 Znečištění půdy a potravin

Environmentální kontaminanty Jde o látky znečišťující životní prostředí, které kontaminují potraviny v důsledky znečištění ovzduší, vody či půdy. Může jít např. o těžké kovy (olovo, kadmium, rtuť aj.), DDT. VY_32_INOVACE_ 05 Znečištění půdy a potravin

Genetická kontaminace V případě potravin je míněno znečištění potravin geneticky modifikovanými organismy nebo z nich vyrobenými produkty, zejména v případě řádně neotestovaných nebo neschválených GMO. VY_32_INOVACE_ 05 Znečištění půdy a potravin

VY_32_INOVACE_ 05 Znečištění půdy a potravin nebo z nich vyrobenými produkty, zejména v případě řádně neotestovaných nebo neschválených GMO. VY_32_INOVACE_ 05 Znečištění půdy a potravin