Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_01_CHEMIE_8.ROČNÍK_11_VZDUCH

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_01_CHEMIE_8.ROČNÍK_11_VZDUCH"— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_01_CHEMIE_8.ROČNÍK_11_VZDUCH
Autor: Mgr. Marcela Holešovská, ZŠ a MŠ Hazlov, období vytvoření: září 2011 Vzduch

2 Složení vzduchu Vzduch je směs plynů tvořící plynný obal Země - atmosféru - sahající až do výše asi km. Má vliv na všechny chemické proměny jak v nerostné přírodě respektive v neživé přírodě, tak i v živých organismech. Prakticky všechny živé organismy (živá příroda) by bez kyslíku z ovzduší nemohly vůbec existovat. Má i své významné fyzikálně chemické vlastnosti, jedná se zejména o transport vody neboli koloběh vody v ovzduší. Kromě toho tepelná kapacita vzduchu udržuje na Zemi teplotu přijatelnou pro život, jinak by na noční straně naší planety byl mráz několika desítek stupňů, kdežto na denní straně by bylo více než stostupňové horko. Je také důležitou průmyslovou surovinou. Mimo jiné vzduch (resp. kyslík v něm obsažený) také slouží k oxidaci paliva ve všech běžných spalovacích motorech, k oxidaci paliva při výrobě elektrické energie v tepelných elektrárnách, dále při vytápění či ohřevu vody atd. Vzduch tedy slouží coby druhá (prakticky neviditelná) složka každého běžného fosilního paliva.

3 Druhy vzduchu Kapalný vzduch
Kapalný vzduch se získává tím, že se atmosférický vzduch zbaví prachu, CO2 a vlhkosti a stlačí až na 200 násobek normálního tlaku. Následně se ochladí studenou vodou a pak se nechá rozepnout do prostoru na tlak 20 až 30 násobek normálního tlaku. Tím jeho teplota silně klesne a takto ochlazeného vzduchu se použije k předchlazování dalšího vzduchu v protiproudném chladiči. Postupně se dosáhne tak nízké teploty, že vzduch zkapalní za 20 až 30 násobku běžného tlaku. Kapalný vzduch tvoří namodralou kapalinu o bodu varu -190 °C. Průmyslově se z kapalného vzduchu destilací získává kyslík a dusík.

4 Stlačený vzduch V průmyslu se stlačený vzduch používá zejména pro přenos energie pro pneumatické nástroje a zařízení. Příkladem budiž pneumatické kladivo či různé balicí stroje. Vzduch pro přenos energie je obvykle stlačen kompresorem, vysušen a doplněn olejovou mlhou. Stlačeným vzduchem se nafukují pneumatiky, zvedací vaky, nafukovací čluny, míče, hračky. Stlačený vzduch je dále používán při potápění a práce pod vodou, obvykle do maximání hloubky 40 m. Vzduch také slouží k dopravě - buď přímo, např. zemědělský fukar, nebo pro přepravu schránek např. v systému potrubní pošty. Rovněž se používá k instalaci optických kabelů, které by mechanické zasunování do potrubí poškodilo. Stlačeným vzduchem lze pomocí Venturiho efektu vyrobit i podtlak, který se pak používá např. v přísavkách.

5 Vyšší procento vodních kapiček ve vzduchu dává vzniknout mlze

6 Doplň Vzduch je směs………………. Vzduch tvoří……………………
Co vzduch udržuje na zemi……………….. Jak se získává kapalný vzduch……………. Stlačený vzduch se používá…………….. Základní složení vzduchu……………………………… Významné vlastnosti vzduchu…………………. Co nejvíce znečišťuje vzduch……………..

7 Vzduch je směs-směs plynů
Vzduch tvoří- Atmosféru Co vzduch udržuje na zemi-Život Jak se získává kapalný vzduch-atmosférický vzduch zbaví prachu Stlačený vzduch se používá-přenos energie pro pneumatické nástroje a zařízení Základní složení vzduchu- kyslík, dusík, oxid uhličitý Významné vlastnosti vzduchu-transport vody, koloběh Co nejvíce znečišťuje vzduch- chemické plyny, z aut,

8 Kolik se čeho vyskytuje ve vzduchu?
Napiš hmotnost % Kyslík-……………… Dusík-……………….. Oxid uhličitý………………. Argon - ……………….

9 Kyslík- 23,16% Dusík- 75,51% Oxid uhličitý- 0,05% Argon – 1,28%

10 Znečištění ovzduší Znečištění znamená uvolnění environmentálních kontaminantů do přírodního prostředí. Mezi hlavní typy znečištění patří: Znečištění vzduchu, vypouštění částic chemikálií do atmosféry. Mezi typické příklady patří oxid uhelnatý, oxid uhličitý, oxid siřičitý, freony, polyaromatické uhlovodíky nebo oxidy dusíku. Mezi zdroje znečištění patří průmysl (bodové zdroje), lidská sídla (plošné zdroje) a dopravní prostředky (liniové zdroje). Znečištění vody povrchovým odtokem a prosakováním do podzemní vody, Mezi typické polutanty patří pesticidy, rozpouštědla, průmyslová hnojiva atd. Kontaminace půdy vzniká buď znečištěním povrchu půdy, nebo porušením podzemních nádrží. Mezi nejvýznamnější látky, znečišťující půdu patří polyaromatické uhlovodíky, těžké kovy jako rtuť, chróm, olovo nebo kadmium, MTBE, herbicidy, pesticidy a chlorované uhlovodíky.

11 Kontaminace potravin, znehodnocení potravin látkami jakou jsou např
Kontaminace potravin, znehodnocení potravin látkami jakou jsou např. pesticidy, dioxiny, polychlorované bifenyly Radioaktivní znečištění, bylo zjištěno díky pokrokům atomové fyziky ve 20. století. Hlukové znečištění, které zahrnuje hluk z pozemních komunikací, hluk letadel a hluk průmyslu. Světelné znečištění, zahrnující nadužívání světelných zdrojů a přesvětlování interiérů. Snížení estetické hodnoty, za něž je obvykle považován výskyt objektů, jako jsou: vedení vysokého napětí, billboardy podél silnic, narušený reliéf (pozůstatky povrchové těžby), povrchové skládky odpadu, atp. Tepelné znečištění, jež zahrnuje veškeré změny teploty vodních těles, způsobené lidským vlivem, např. výpusti chladící vody jaderných elektráren

12 Čím se znečišťuje vzduch. _____________ Co je kontaminace půdy
Čím se znečišťuje vzduch?_____________ Co je kontaminace půdy?______________ Čím se znečišťuje voda?________________ Kdy bylo zjištěno radioaktivní znečištění?______ Z čeho je hlukové znečištění?________

13 Čím se znečišťuje vzduch? vypouštění částic chemikálií do atmosféry
Co je kontaminace půdy? znečištěním povrchu půdy, nebo porušením podzemních nádrž Čím se znečišťuje voda? Mezi typické polutanty patří pesticidy, rozpouštědla, průmyslová hnojiva atd. Kdy bylo zjištěno radioaktivní znečištění?20 století Z čeho je hlukové znečištění? hluk letadel a hluk průmyslu.

14 Metodický list: Učební materiál je vhodný pro výuku chemie v 8. ročníku základní školy, je zaměřen na téma vzduch, jeho složení i zdroje znečištění. Úvod prezentuje naučené poznatky, je teoretický, další snímky jsou cvičení, možné použít jako vytištěné pracovní listy pro žáky a práci s interaktivní tabulí, kde následně žáci chodí a plní úkoly. Snímek 7, 9 a 13 jsou úkoly, správné doplnění je schované pod barevnými políčky.


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_01_CHEMIE_8.ROČNÍK_11_VZDUCH"

Podobné prezentace


Reklamy Google