Ohrožování základních složek biosféry

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt VODA, VODA.... Znečištění našich vod Zpracovaly :
Advertisements

NEROVNOMĚRNOST ŽIVOTA NA ZEMI
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Problémy životního prostředí a jejich řešení 1: ovzduší
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/
Chemické zatížení krajiny
Abiotické podmínky života
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
VY_32_INOVACE_ 04 - Znečišťování vod
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
Společenskohospodářské vlivy na krajinu a životní prostředí
Kyselý déšť.
Vypracovali:Rudolf Ščudlík Karel Zlevor Jiří Vojtíšek
ZNEČIŠŤOVÁNÍ ATMOSFÉRY
Vzduch Mgr. Helena Roubalová
Vytvořila Šárka Houdková
Ekologické problémy Společenské problémy
Ekologické problémy Společenské problémy
Snižování růstu koncentrací CO 2 v ovzduší. Co je to CO 2 ? Oxid uhličitý je bezbarvý plyn bez chuti a zápachu; při vyšších koncentracích může mít v ústech.
Vzduch Je stejnorodá směs plynných látek: 78%dusíku, 21% kyslíku, 1% ostatních plynů (oxid uhličitý, vodní pára, vzácné plyny (argon) a případně další.
Registrační číslo projektu:
Kontaminace (znečištění) vody
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI614 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
Vzduch Předmět: BiologieTřída: 2L Obor: Technické lyceumŠkolní rok: 2014/2015 Vyučující: Mgr. Ludvík KašparJméno: Lukáš Kříž.
VLIV ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ NA ŽIVOT ČLOVĚKA
Krajina a životní prostředí
Ellen zvolská , Veronika Frýdová , Sabina Hübschová , Natalie Vaitová
Složky krajiny a životní prostředí
Registrační číslo projektu:
Půdní obal Země, nacházející se na povrchu litosféry.
Ekosystémy přírodní a umělé
Vzduch Otázky na opakování VY_32_INOVACE_G3 - 12
Vzduch ( environmentální příručka – 5.ročník )
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Globální, regionální a místní problémy životního prostředí
Krajina a životní prostředí
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky SVĚTOVÝ.
Znečišťování ovzduší.
Obraz působení člověka
Atmosféra Filip Bordovský.
OCEÁNY.
PEDOLOGIE A OCHRANA PŮDY
Životní prostředí. Rešovské vodopády Životní prostředí Zhoršující se stav životního prostředí přímo souvisí s globálními problémy dnešního světa. Řada.
její znečištění a důsledky
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Znečištění ovzduší Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Životní prostředí a jeho ochrana. Co je životní prostředí? Prostor, ve kterém žijeme. ŽP – přírodní (louka, les, hory, řeky…) – umělé = vytvořené člověkem.
 Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov  Autor : Mgr. Irena Nešněrová  Datum : duben 2012  Název :VY_52_INOVACE_5.2.3.
Voda a vzduch 2. VZDUCH RZ Důležitý k dýchání Důležitý k dýchání Směs: Směs: Kyslík 21 % Kyslík 21 % Dusík 78 % Dusík 78 % Ostatní plyny 1.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Atmosféra - test Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
15 ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Znečišťování půd a vod. Znečišťování a degradace půd Minerální hnojiva - dusičnany,fosforečnany Pesticidy Imise – těžké kovy, kyselé.
8. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_2C_11_Vzduch.
Znečištění vzduchu dopravou
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ŽIVÁ A NEŽIVÁ PŘÍRODA Jasmína Dolejší,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vzduch Vzduch.
Globální problémy lidstva globální problémy týkají se celého lidstva ohrožují samotnou existenci člověka.
Vliv člověka na ovzduší
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Název prezentace (DUMu): Ohrožení půdy
VY_52_INOVACE_54_Životní prostředí ČR
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Důsledky globální změny klimatu
Transkript prezentace:

Ohrožování základních složek biosféry

Ovzduší pevné, kapalné i plynné látky v ovzduší = emise - reagují s dalšími látkami a mění svoje složení i vlastnosti. Působí pak na živé i neživé prostředí ve formě srážek (kyselé deště). Kromě toho, že nepříznivě mění složení půdy (odumírání lesů), vody a ovzduší, dostávají se některé látky (kadmium, olovo, rtuť apod.) do potravinových řetězců.

Ovzduší I když se některé látky dokáží v ovzduší rozptýlit, vznikne občas situace, kdy je rozptyl velmi omezen (inverze) a dochází ke vzniku smogu. V poslední době je jeden z největších problémů zvyšující se podíl oxidu uhličitého Následkem toho vzniká zesílený skleníkový efekt způsobující oteplování planety. To zapříčiňuje tzv. globální problémy, například změny v chodu srážek (snižování výnosů v zemědělství), ubývání planktonu v  oceánech, rozšiřování pouští atd.

Smog v Londýně

Inverze

Les zasažený kyselým deštěm

Voda je znečišťována průmyslovými a komunálními odpady, látkami splavenými z polí i nečistotami z dopravy. Toxické látky (fenoly, těžké kovy, fosfáty apod.) ničí život a narušují samočisticí schopnosti vodních ekosystémů.

Voda Odpady ve vodě však vedou i k tomu, že následkem působení některých látek (dusík, fosfor) se přemnoží řasy a vodní hladina zarůstá. Je omezena výměna plynů a ve vodě ubývá kyslík, protože se spotřebovává na hnilobné procesy - voda se stává mrtvou. Podzemní vody jsou dlouhodobě znečišťovány hnojivy, ropou, imisemi a emisemi z průmyslu a dopravy.

Voda Velká je spotřeba vody je v zemědělství (75% světové spotřeby). Např. na vypěstování 1 kg rýže je třeba 5 000 l vody. Na výrobu 1 tuny oceli potřebujeme 150 000 - 200 000 l vody 1 tuna papíru znamená spotřebu 350 000 l vody apod.

Půda Půda ohrožení je způsobeno kyselými dešti, chemizací zemědělství i používáním těžkých strojů (stlačování půdy). Nezanedbatelné je působení vodní i větrné eroze (0,5 m3 na 1ha). Dochází také k neustálému snižování rozlohy orné půdy ( stavebnictví ). Ochrana půdy je proto jedním z vážných ekologických problémů dneška

Eroze půdy