Tvoření a využití…. Present Perfect  Předpřítomný čas ( Přítomný čas dokonavý) tvoříme následujícím stylem:  Podmět + have/has + minulé příčestí požitého.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
přehled gramatických časů časy prosté plnovýznamových sloves
Advertisements

22. základní škola Plzeň, Na Dlouhých 49, příspěvková organizace Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Passive voice / Trpný rod B1
TRPNÝ ROD (PASSIVE VOICE)
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
PRESENT PERFECT (9.ročník) Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního.
Trpný rod Matěj Suchánek.
PRESENT PERFECT SIMPLE
PAST SIMPLE (MINULÝ ČAS PROSTÝ) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Michaela Kuklová. Dostupné z Metodického portálu
Past simple & past continuous
Jazyk a jazyková komunikace Cizí jazyk Slovesné časy v angličtině Výrazy s present perfect VY_22_INOVACE_24 Sada 1 Základní škola T. G. Masaryka, Český.
Minulý čas prostý Pravidelná slovesa.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
PŘEDPŘÍTOMNÝ ČAS PŘEDPŘÍTOMNÝ ČAS PRESENT PERFECT Vypracovala: Hana Kosejková EU-OP VK-III/2ICT DUM 197 VY_32_INOVACE_ICT 197.
PRESENT PERFECT PŘEDPŘÍTOMNÝ ČAS.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Past Perfect Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Present perfect Autorem materiálu, pokud není uvedeno jinak, je Bc. Kateřina Najmanová.
Past simple and Present Perfect in Contrast
PERFECT SIMPLE – ÚVOD (PŘEDPŘÍTOMNÝ ČAS PROSTÝ) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Martin Krčmář. Střední škola hotelnictví.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_46.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_434_Předpřítomný čas (1) AUTOR: Ing. Magdalena Nemeškalová.
VY_22_INOVACE_ANJ_1S2U_VO_27_20
Označení DUM 13 _ 07 _ Pl _ DUM Autor Příjmení a jméno: Pavelková Irena, Bc. Škola: Základní škola a Mateřská škola Štěpánkovice, příspěvková organizace.
MINULÝ ČAS PROSTÝ PAST SIMPLE VY_32_INOVACE_ICT 185
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět:Anglický jazyk Ročník:6.
Číslo PL: 0115 – 9BPresent perfect revision Autor:Jiří Vondráček Cílová skupina:žáci 9.roč. Klíčové kompetence: výklad a pochopení gramatického jevu Očekávané.
Předpřítomný čas prostý 8-9.ročník (k učebnici Projekt 3) Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_ INOVACE_19_Předpřítomný čas AUTOR: Bc. Petra Baťová ROČNÍK, DATUM:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_44.
I´ve known her since she was a child. Have you ever been to Spain? I haven´t seen her this week. David can´t come, he´s broken his leg. Znám ji od dětství.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Předminulý čas PAST PERFECT Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Michaela Kuklová. Dostupné z Metodického portálu
Dostupné z Metodického portálu ISSN
Minulý čas Autorem materiálu, pokud není uvedeno jinak, je Bc. Kateřina Najmanová.
Time Expressions Used with Present Perfect Tense Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického.
Slovesa v minulém čase 7. ročník Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního.
PRESENT PERFECT SIMPLE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Jurajdová. Dostupné z Metodického portálu
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Věra Tománková Název DUM: VY_32_Inovace_ Present perfect - negative Název sady: Project 3 Číslo projektu:
Present perfect Předpřítomný čas vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín Mgr. Pavla Šrubařová AUTOR: Mgr. Pavla Šrubařová VY_22_INOVACE_AKON_07_Past_simple.
PRESENT PERFECT SIMPLE - questions Předpřítomný čas prostý - otázky.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Anglický jazyk Autor: Marcela Vojtíšková Present perfect – EVER, NEVER Have you ever been in New York? Yes,
Trpný rod (The passive) Angličtina neskloňuje a nečasuje, podle koncovek tedy nepoznáme, zda se jedná o podmět, či předmět věty. Poznáme to podle slovosledu:
AUTOR: Mgr. Petr Punčochář
Present perfect I have been there two times..
Anglický jazyk – Present Perfect - 9.ročník
Present perfect nebo past simple
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Věra Tománková Project 3
Present perfect.
VY_32_Inovace_ Present perfect Project 3
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Jméno autora: Mgr. Jiří Kala Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období):
Autor: Mgr. Lucie Pospíšilová Datum:
VY_32_Inovace_ Ever, never Project 3
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
NEPRAVIDELNÁ SLOVESA IRREGULAR VERBS
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
I haven´t seen your ID card.
PAST PERFECT Předminulý čas
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
PRESENT PERFECT TENSE Předpřítomný čas
PRESENT PERFECT (PŘEDPŘÍTOMNÝ ČAS)
Předpřítomný čas Present perfect tense
Transkript prezentace:

Tvoření a využití…

Present Perfect  Předpřítomný čas ( Přítomný čas dokonavý) tvoříme následujícím stylem:  Podmět + have/has + minulé příčestí požitého slovesa  Např.: I have lost a keys. nebo ve zkráceném tvaru: I‘ve lost a keys.  Minulé příčestí se tvoří u pravidelných sloves přidáním koncovky –ed. U nepravidelných sloves se využívá třetí tvar.

Present Perfect  Pravidelná slovesa např.: start / started finish / finished play / played  Nepravidelná slovesa např.: be / been buy / bought go / gone lose / lost

Present Perfect  Tvoření záporu: Podmět + haven‘t/hasn‘t + minulé příčestí použitého slovesa He + hasn‘t + bought candy‘s for his kids. They + haven‘t + gone to supermarket.  Tvoření otázky: Have/has + podmět + minulé příčestí použitého slovesa Have + you + seen my cell phone? Have + you + written the letter?

Present Perfect  Použití: Předpřítomný čas se používá ve spojitosti s přítomností nikoli minulostí. Věta v předpřítomném čase vždy sdělujeme něco s platností v přítomnosti, něco, co je tady a teď.  1) Zkušenosti I have been to the USA twice. Oznamujeme, že máme zkušenosti se dvěmi návštěvami USA, použijeme tedy Present Perfect. I was in the USA last summer. V této větě říkáme, že jsme byli v USA minulé léto. Jelikož je jasně řečeno, že se již tak stalo použijeme minulý čas.

Present Perfect  2) Změny I have lost my keys. Věta oznamuje, že nemám klíče, že jsou ztracené. Neříká kdy, jak a proč se to stalo, pouze momentální problém, použijeme ted předpřítomný čas. I lost my keys but somebody found them. Věta říká, že jsem ztratil klíče, ale už je někdo našel. Není spojena s přítomností, použijeme tedy minulý čas.  3) Nedávné děje I haven‘t seen her recently. Tato věta onamuje, že jsem ji neviděl v poslední době. To znamená, že je spojena s přítomností tedy použijeme Present Perfect. I haven‘t saw her at the party. Věta oznamuje, že jsem ji neviděl v určitou dobu a proto použijeme minulý čas.

Present Perfect  Předpřítomný čas nelze použít:  Pokud se nachází ve větě příslovečné určení času, spojené s minulostí ( yesterday, last year, in September, in summer) či se týká jinak minulosti. I have broken left arm. Říkám, že mám zlomenou ruku. I broke arm last winter. Již se to stalo a je řečeno kdy.