Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Present perfect.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Present perfect."— Transkript prezentace:

1 Present perfect

2 Present perfect Present perfect – předpřítomný čas se skládá u pravidelných sloves : I have ed u nepravidelných sloves: I have + minulé příčestí Například: I have worked. Pracoval jsem I have had it. Měl jsem to. I have written. Napsal jsem Have you been there? Byl jsi tam? I have been there. Byl jsem tam. I haven´t been there. Nebyl jsem tam.

3 Present perfect Doba minulého děje není určena:
I have bought a new house. I have seen it. Srovnej: I ´ve bought a new shoes. I bought them a week ago.

4 Present perfect V české otázce bývá často slovo už:
Už sis to koupil? Have you bought it? Už jsi viděl slona? Have you seen elephant? Už jsi potkal Marii? Have you met Mary?

5 Present perfect Doba děje je určena časovým dějem zahrnujícím přítomnost: This year, this month, this week, today, this morning, recently(poslení dobou).Vždy jde o období dosud neskončené: I have met him this week.(=ještě ho můžu potkat, týden neskončil!) I have seen baboons today!(=jsem na safary a den ještě nekončí! Třeba je uvidím ještě jednou!)

6 Present perfect Doba je určená výrazy:
Just(právě),so far(dosud), not yet( ještě ne),since( od té doby, až dosud), ever(někdy), never(nikdy).... Vždy jde o období související s přítomností. I have just seen him. Právě jsem ho viděl. I haven't seen the bigges bunjee jumping yet. Ještě jsem neviděl největší bunjee jumping. I haven't been there since. Od té doby jsem tam nebyl. Všimni si postavení just,yet, since ve větě!!

7 Present perfect Present perfect – předpřítomný čas se skládá u pravidelných sloves : I have ed u nepravidelných sloves: I have + minulé příčestí Například: I have worked. Pracoval jsem I have had it. Měl jsem to. I have written. Napsal jsem Have you been there? Byl jsi tam? I have been there. Byl jsem tam. I haven´t been there. Nebyl jsem tam.

8 Present perfect Dejte pozor při použití 'been' a 'gone':
She´s been to England. Byla v Anglii.( =již tam není, je to její zážitek) She has gone to England. Odjela do Anglie.(=ještě tam je)

9 Present perfect Použitá literatura:
Oxford Practice Grammar, Norman Coe, Oxford, 2008


Stáhnout ppt "Present perfect."

Podobné prezentace


Reklamy Google