Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“"— Transkript prezentace:

1 Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“ OP VK Výukový materiál Název DUMu: VY_22_INOVACE_20_4_P3-PRESENT PERFECT Číslo skupiny: 3 Autor: Mgr. Andrea Leskotová Vzdělávací oblast/Předmět/Téma: Jazyk a jazyková komunikace/ Anglický jazyk/ PRESENT PERFECT Druh učebního materiálu: prezentace Metodický list: ne Anotace: Na základě vyvození stavby předpřítomného času žáci tvoří věty v daném čase. Ověřeno ve třídě: VII.B Datum ověření: Prohlášení: Prohlašuji, že při tvorbě výukového materiálu jsem respektoval(a) všeobecně užívané právní a morální zvyklosti, autorská a jiná práva třetích osob, zejména práva duševního vlastnictví (např. práva k obchodní firmě, autorská práva k software, k filmovým, hudebníma fotografickým dílům nebo práva k ochranným známkám) dle zákona 121/2000 Sb. (autorský zákon). Nesu veškerou právní odpovědnost za obsah a původ svého díla. Prohlašuji dále, že výše uvedený materiál jsem ověřil(a) ve výuce a provedl(a) o tom zápis do TK. Dávám souhlas, aby moje dílo bylo dáno k dispozici veřejnosti k účelům volného užití (§30 odst. 1 zákona 121/2000 Sb.), tj. že k uvedeným účelům může být kýmkoliv zveřejňováno, používáno, upravováno a uchováváno. Datum: Podpis:

2 Present Perfect Project 3

3 I am a traveller… I have been to Africa twice.
I have visited the Pyramids. I have ridden a camel. I have eaten many African specialities. I haven´t found a diamond. I haven´t travelled into Sahara desert. Toto jsou příklady předpřítomného času, anglicky Present Perfect.

4 PRESENT PERFECT – otázka 1
I have been to Africa twice. I have visited the Pyramids. I have ridden a camel. I have eaten many African specialities. I haven´t found a diamond. I haven´t travelled into Sahara desert. 1. Z kolika částí se skládá přísudek? Ze dvou.

5 PRESENT PERFECT – otázka 2
I have been to Africa twice. I have visited the Pyramids. I have ridden a camel. I have eaten many African specialities. I haven´t found a diamond. I haven´t travelled into Sahara desert. 2. Jak se obecně jmenuje první část přísudku? Jaké sloveso ji tvoří? Pomocné sloveso, sloveso to have.

6 PRESENT PERFECT – otázka 3
I have been to Africa twice. I have visited the Pyramids. I have ridden a camel. I have eaten many African specialities. I haven´t found a diamond. I haven´t travelled into Sahara desert. 3. Může toto sloveso mít i jiný tvar? Pokud ano, jaký a kdy? Ano, ve 3. osobě čísla jednotného tvar has. Amy has been to Africa three times.

7 PRESENT PERFECT – otázka 4
I have been to Africa twice. I have visited the Pyramids. I have ridden a camel. I have eaten many African specialities. I haven´t found a diamond. I haven´t travelled into Sahara desert. 4. Jak se obecně nazývá druhá část přísudku? Plnovýznamové (hlavní) sloveso.

8 PRESENT PERFECT – otázka 5
I have been to Africa twice. I have visited the Pyramids. I have ridden a camel. I have eaten many African specialities. I haven´t found a diamond. I haven´t travelled into Sahara desert. 5. Dokážeš najít pravidelná slovesa? Jsou ve tvaru nazvaném Past Participle. Jak se tvoří? Visited, travelled. Stejně jako tvar pro minulý čas, jsou utvořena koncovkou -ed.

9 PRESENT PERFECT – otázka 6
I have been to Africa twice. I have visited the Pyramids. I have ridden a camel. I have eaten many African specialities. I haven´t found a diamond. I haven´t travelled into Sahara desert. 6. Některá slovesa jsou nepravidelná. Přečti je. Kde si vyhledáš jejich tvary? Been, ridden, eaten, found. Tvary vyhledáme v pracovním sešitě nebo slovníku.

10 She has visited the Pyramids. I haven´t eaten octopus.
Present perfect Předpřítomný čas She has visited the Pyramids. I haven´t eaten octopus. Vyjadřuje naše životní zkušenosti a zážitky. Je tvořen pomocným slovesem have (has) a plnovýznamovým slovesem ve tvaru Past Participle (PP). Od pravidelných sloves se tvar PP tvoří koncovkou –ed, tvary nepravidelných sloves se musíme naučit. Zápor tvoříme přidáním záporky not k pomocnému slovesu.

11 Utvoř tvary past participle od těchto pravidelných sloves:
Open Listen Travel Visit Stop Start Live Play Study Opened Listened Travelled Visited Stopped Started Lived Played Studied Infinitive (base forms) Past Participle forms

12 Present perfect – tvorba vět
Použij následující slovesa a utvoř věty v Present Perfect. Pravidelná slovesa Nepravidelná slovesa Travel Visit Stop Start Live Play See Eat Read Do Win Be

13 Zdroj: Vlastní Obrázky použité v prezentaci jsou dostupné pod licencí Microsoft Office 2010 na


Stáhnout ppt "Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“"

Podobné prezentace


Reklamy Google