Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Od roku 1988 je součástí světového dědictví UNESCO Hudební doprovod Prohlížení.
Advertisements

Hlavní město České republiky
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s nejznámějším západočeským.
 Rozsáhlé pohoří na hranicích Česka, Rakouska a německého Bavorska.  Rozkládá se v nadmořské výšce mezi 600 m ( údolí Otavy u Rejštejna ) a 1378 m (
Od roku 1988 je součástí světového dědictví UNESCO
R a k o u s k o MELK s klášterem I automatický posun !!
Automatická zvuková Slide Show.
Památky Spišská Nová ves
VY_32_INOVACE_ 10 Asie - Jihozápadní Asie
KŘESŤANSKÁ ANTIKA, RANĚ KŘESŤANSKÉ UMĚNÍ
40.1 Liberecký kraj – poznáš jeho dominanty?
Charakteristika kraje
ŘECKO kulturní dědictví významné, slavné osobnosti přírodní rezervace
Středočeský kraj.
Z ajímavé BUDOVY a OBJEKTY v BRNĚ První část SOUČASNOST zpracováno - rok 2013.
Zaandam je město v nizozemské provincii Noord- Holland. Leží na řece na Zaan, v blízkosti v blízkosti kanálu Noord sea a nedaleko hlavního města Amsterdamu.
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.8.66 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Praha.
Chráněná území v Olomouci a okolí
Kouřim– naše domovské město
ČR – PAMÁTKY UNESCO K/41, M/01
Oblast: JV Evropa Chorvatsko
VY_32_INOVACE_3D.7.13 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Autor: Autor: esrebla Hudba: Secret Garden – You RaiseMeUp Animace: sš Automatická zvuková Slide Show.
Úvod Kroměříž je okresní město ve Zlínském kraji. Leží na řece Moravě. V městě žije tisíc obyvatel. V roce 1997 byla Kroměříž vyhlášena nejkrásnějším.
rozloha:106,1 km 2 počet obyvatel: krajské město(počet obyvatel):Liberec( obyvatel) nejvyšší bod:Vrchol Ještědu (1012 m. n m.) nejnižší.
A – 7I – 13R – 21 B – 8J – 14S – 22 C – 9K – 15T – 23 D – 10L – 16U – 24 E – 11M – 17V – 25 F – 6N –
Darek Matwikow Jan Jelínek
VYSOČINA.
Zlínský kraj.
47.1 Pardubický kraj – poznáš jeho dominanty?
Praha Andy Poláková.
SÍDELNÍ STRUKTURA ČESKÁ REPUBLIKA.
AUSTRÁLIE -Uluru /Ayers Rock/ Autor: Mgr. Jarom í r Van ě k Geografie
Moje město Přerov.
Olomouc.
Geografické údaje Řecka
Město Brno.
Znáš Víš, které to jsou ? PAMÁTKY UNESCO V ČR
SLOVENSKO SLOVENSKO Krásná země Geografická poloha Slovenská republika je vnitrozemský stát nacházející se ve střední Evropě Slovenská republika je vnitrozemský.
Uhlířský vrch u Bruntálu Vítáme Vás, Vítáme Vás, seznámit se s lokalitou Uhlířského vrchu Vám pomůže naučná stezka se svými pěti zastaveními. Počátek.
Lomnice nad Popelkou Liberec Lomnice nad Popelkou Představení města Lomnice a památky Program regenerace Lomnické zkušenosti.
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
Praha – hl- město ČR Praha je největší a nejvíce obydlené město České republiky Patří mezi nekrásnější města světa Je sídlem prezidenta, vlády a parlamentu.
Švédsko -Švédsko, které si od počátku dvacátého století zachovává neutralitu, patří k nejvyspělejším státům Evropy -Je hlavním producentem železa a oceli,
Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů
A jeho krásy.  Polsko je stát ležící ve střední Evropě.  Hraničí s: Německem  Českem  Slovenskem  Ukrajinou  Běloruskem  Litvou  Ruskem  Ze severu.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_06_ZEMĚPIS Téma: Hlavní město Praha Ročník:
Evangelium se stává dobrou zprávou jedině tehdy, dorazí-li na místo včas. J. F. Henry.
Chotěšov - klášter Chotěšov - klášter
Švýcarsko Open presentation.
Kraj Vysočina. Kraj Vysočina Kde leží Česká republika v Evropě?
Česká republika - Kutná Hora
Archeologické kultury na našem území
Uhádněte, ve kterých horách lyžař lyžuje dříve, než dorazí do cíle.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Skrytý poklad Sibiře Kamenný les na Leně 1.
Název DUM: VY_32_INOVACE_X_3_05_Island
Jihočeský kraj. Jihočeský kraj Kde leží Česká republika v Evropě?
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Dolní Benešov
Hallstatt světové dědictví Rakousko.
P L I T V I C K Á J E Z E R A.
Jeskyně Ajanta a Ellora
Ichtyosauři RYBOJEŠTĚŘI.

SVÉDSKO 1.
Norsko Cesta na sever Alžběta Pánková 4. A.
Kroměříž VY_32_INOVACE_13_38
Střední Čechy VY_12_INOVACE_Rů_II_11
Transkript prezentace:

Mezi jedno z nejznámějších a nejvyhledávanějších míst turecké Kappadokie náleží město Göreme. Místní krajina je tvořena sopečnými usazeninami, pocházejícími z vulkánů blízkých hor Erciyes Dagi a Hasan Dagi. Láva, vyvržená před téměř 2000 lety, zvětrává kvůli zdejšímu malému množství srážek jen velmi pomalu. Tvrdší nerosty procesu zvětrávání takřka vůbec nepodléhají, což způsobilo vznik charakteristických „komínů“. Jelikož Kappadokie leží na jedné z nejznámějších invazních tras, byli zde žijící lidé často přepadáváni různými cizími agresory, dobyvateli a nájezdníky. Obyvatelé nynějšího města Göreme, v srdci Kappadokie, záhy poznali, že do této měkké lávové vyvřeliny lze velmi snadno vytesat celé domy, kostely a dokonce kláštery. V lávové hornině si proto na svoji ochranu vyhloubili podzemní města, v nichž později hledali úkryt rovněž raní křesťané a která jsou tu dodnes k vidění. V dobách raného křesťanství představovalo město Kaiseraia důležité biskupské sídlo. V církevních dějinách představují jednu z klíčových větví raněkřesťanské filosofie kappadočtí Otcové, kteří z této oblasti pocházeli a převážně zde také ve 4. století žili a působili. Kappadokie byla jedním z klíčových center křesťanství až do vpádu Seldžuků. Dosud zde bylo objeveno více než 3000 kostelů, což je důkazem slavné křesťanské minulosti tohoto místa. Teprve na počátku 20. století byly poslední zbytky křesťanského obyvatelstva nuceny tento region opustit v rámci výměny obyvatelstva mezi Tureckem a Řeckem. V současnosti je Göremské Open Air Museum známým turistickým střediskem v centrálním Turecku a patří k nejvíce navštěvovaným lokalitám mnišských komunit na světě (podobně jako kláštery na hoře Athos v Řecku). Zdejší komplex zahrnuje více než třicet ve skalách vykopaných klášterů a kostelů s mnoha nádhernými freskami. V roce 1995 byl region kolem města Göreme prohlášen za součást světového kulturního a přírodního dědictví pod ochranou UNESCA